Platformtervezés vs DevOps: miben különböznek egymástól?

A platformtervezés és a DevOps két olyan tudományág, amely optimalizálja a szoftverfejlesztési folyamatokat. Bár mindegyik célja a termékfejlesztés egyszerűsítése, mindegyiknek más a megközelítése.

A DevOps gyakorlatok segítik a termékfejlesztőket és az üzemeltetési csapatokat az együttműködésben és a közös munkában. Másrészt a platformmérnökség egy olyan központosított platformot hoz létre és tart fenn, ahol a DevOps csapatok hozzáférhetnek az automatizált, önkiszolgáló, újrafelhasználható eszközökhöz és munkafolyamatokhoz.

Ebben a cikkben megismerjük a platformtervezést és a DevOps-t, az egyes megközelítések működését és előnyeit. Megvizsgáljuk a két tudományág különbségeit és jövőjét is.

Mi az a platformmérnökség

A platformtervezés a szoftverfejlesztési infrastruktúra tervezésének, felépítésének és karbantartásának gyakorlata a fejlesztők tapasztalatának és termelékenységének javítása érdekében. Megosztott, önkiszolgáló újrafelhasználható eszközöket biztosít, amelyeket a fejlesztők központi helyről érhetnek el.

A platformmérnökök a szoftverfejlesztést támogató platformok, eszközök és folyamatok létrehozására és karbantartására összpontosítanak. Hozzájárul a fejlesztési infrastruktúra megbízhatóságának és méretezhetőségének javításához, ezáltal javítja a szoftvertermékek szállítási sebességét.

A gyakorlatban a fejlesztési folyamatok, technológiák és eszközök úgy fejlődnek, ahogy a termék folyamatosan növekszik és egyre összetettebbé válik. A platformfejlesztés pedig biztosítja a fejlesztési folyamatok és eszközök folyamatos fejlődését a termék növekedésével.

Ide tartoznak például a tesztkövetelmények, a tárolás, a szabályozási szabványoknak való megfelelés szükségessége stb. A megközelítés biztosítja, hogy az új követelmények teljesítéséhez szükségesek előre rendelkezésre álljanak.

Általában a platformmérnökök megtervezik, létrehozzák és kezelik azokat az eszközöket és munkafolyamatokat, amelyekre a fejlesztőknek szükségük van a munkájuk megkönnyítéséhez, a hatékonyabb munkavégzéshez és az alkalmazások gyorsabb szállításához. Az önkiszolgáló hozzáféréssel a fejlesztők szabadon használhatják az összes eszközt és képességet anélkül, hogy az infrastruktúrára, a műveletekre és más csapatokra támaszkodnának.

Például a fejlesztőknek nem kell folyamatosan jóváhagyást kérniük egy új állomásoztatási környezet elindításához vagy egy elszigetelt fejlesztői környezet elindításához. A gyakorlatban a jóváhagyási folyamat lelassíthatja a dolgokat, és nem hatékony termékfejlesztéshez vezethet.

Az önkiszolgáló hozzáférés megoldja ezeket és más problémákat, így a fejlesztők szinte azonnal hozzáférhetnek a funkciók és képességek széles skálájához.

Hogyan fejlődik ki a platformtervezés

A platformtervezés szolgáltatások, folyamatok, eszközök és egyéb erőforrások szervezett csoportjait hozza létre, amelyeket a szoftverfejlesztők anélkül használhatnak, hogy közvetlenül kezelnék őket, vagy meg kellene érteniük őket. A tudományág a fejlesztési igények széles skálájával foglalkozik.

Ahogy a szoftveralkalmazások és a fejlesztési infrastruktúra fejlődik, egyre bonyolultabbá válik, és annyi mozgó alkatrészt tartalmaz, hogy a legtöbb szoftverfejlesztő nem tud lépést tartani. A gyakorlatban a fejlesztők kötelesek kezelni az infrastruktúrát, de nem rendelkeznek megfelelő készségekkel vagy erőforrásokkal a feltörekvő technológiák kezeléséhez.

Amikor a csapatok szükség szerint kezelik a kapacitásukat meghaladó dolgokat, csökken a termelékenység, és nő a hibák esélye. A platformfejlesztés pedig életképes megoldásként jelenik meg, amely javíthatja a fejlesztői élményt és a termékek szállításának sebességét. A platform hozzáférést biztosít egyéni, ellenőrzött önkiszolgáló, újrafelhasználható eszközökhöz és munkafolyamatokhoz.

Platform tervezés létrehoz egy belső fejlesztői platformot, amelyet a szoftverfejlesztők használhatnak termékeik elkészítéséhez. A platform magában foglalja az összes technológiát és eszközt, amelyek összekapcsolják az önkiszolgáló eszközök és folyamatok központosított gyűjteményét.

  A Microsoft Office leállítása bármely eszközről

A mérnöki gyakorlat az eszközök széles skálájára támaszkodik, amely szabadságot ad a fejlesztőknek, hogy megválasszák, mit szeretnének.

Kép forrása: Platformengineering.org

A létrehozás után egy arany ösvényt alkot, amelyet a DevOps csapatok használhatnak termékeik elkészítéséhez. Önkiszolgáló infrastruktúrát biztosít, ahol a fejlesztők jóváhagyás nélkül létrehozhatják fejlesztői környezetüket a szükséges eszközökkel.

A platformtervezés általában olyan, mint a DevOps következő szakasza, amely segíthet a nagyvállalatoknak önkiszolgáló, újrafelhasználható konfigurációk és szabványok kidolgozásában, amelyeket aztán belső termékként kínálnak. A DevOps előrelépéseként a platformtervezés lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy könnyen kövessék a DevOps gyakorlatát, de szervezetenként eltérőek lehetnek.

A belső fejlesztési platformok előnyei

A platformtervezés az előnyök széles skáláját kínálja, és a vállalatoknak nem szabad visszariadniuk a megvalósítástól. A főbb előnyök közé tartozik:

 • Segít a szoftveralkalmazások szállításának felgyorsításában, így lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy időben hasznos üzleti értéket realizáljanak.
 • A gyakorlat újrafelhasználható eszközöket kínál önkiszolgáló képességekkel és automatizált infrastruktúra-műveletekkel, amelyek elősegítik a termelékenység és a fejlesztői tapasztalatok javítását, a szabványos DevOps gyakorlatokat, valamint egy biztonságos és méretezhető fejlesztési folyamatot.
 • A szoftverfejlesztés felgyorsítása. Az így létrejött belső fejlesztési platformok automatizált folyamatokat és önkiszolgáló infrastruktúrát kínálnak, ami segít csökkenteni az időveszteséget és a bürokráciát, és ezáltal javítani a termelékenységet.
 • Fokozza a specializációt és a fókuszt: Lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a fejlesztésre koncentráljanak (amihez a legjobban értenek); a gyakorlatban a CI/CD csővezeték, az infrastruktúra és az elosztott telepítés összetett rendszerek, amelyek rendkívül speciális készségeket igényelnek. A platformtervezés során azonban a fejlesztőknek nem kell megérteniük a rendszereket, és a szoftverfejlesztésre összpontosíthatnak, ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni és dolgozni az alapul szolgáló infrastruktúrán.

Mi az a DevOps

A DevOps egy olyan megközelítés, amely a szoftverek kiadási gyakoriságának és hatékonyságának növelésére törekszik. Lebontja a silókat a csapatok között, miközben elősegíti a köztük lévő együttműködést.

A szoftverfejlesztési módszer automatizálást, folyamatos monitorozást, integrációt, folyamatos szállítást, tesztelést, konfigurációkezelést és incidenskezelési eszközöket és gyakorlatokat használ a CI/CD folyamatok különböző folyamatainak támogatására.

A fejlesztők az üzemeltetési csapattal együttműködve csökkentik a felépítési időt, és segítik a vállalatokat az új termékek és szolgáltatások gyors és gyakori kiadásában.

A DevOps megközelítés végső célja a visszacsatolási hurok és a szoftverfejlesztési ciklus automatizálása és lerövidítése. Leegyszerűsíti a szoftverfejlesztési fázisokat, mint például a tervezés, a létrehozás, az építés, a konfigurálás, a figyelés és az ellenőrzés.

A DevOps gyakorlatok előnyei

A DevOps az előnyök széles skáláját kínálja. Ezek közül néhány a következőket tartalmazza:

 • Gyorsabb szoftver- és szolgáltatásfejlesztés és üzembe helyezés
 • Továbbfejlesztett és stabil munkakörnyezet
 • Jobb termékminőség
 • Szoftvertermékek és -funkciók folyamatos szállítása
 • Jobb, megbízható és gyorsabb problémamegoldó technikák
 • Csökkentett szoftverfejlesztési költségek

Platform Engineering kontra DevOps

Az alábbiakban bemutatunk néhány fő különbséget a platformtervezés és a DevOps között.

PlatformtervezésDevOps A Platformmérnökség belső fejlesztői platformot épít fel, amely minimálisra csökkenti a koordináció szükségességét. A DevOps gyakorlatok célja a fejlesztők és a műveletek közötti koordináció és együttműködés javítása.
A DevOps csapata gyakran választja ki azokat az eszközöket, amelyek segítik őket céljaik elérésében.Önkiszolgáló platformot hoz létre a DevOps-eszközökhöz, folyamatokhoz és munkafolyamatokhoz.Egy tudományág, amely méretezhető, központosított önkiszolgáló platformot biztosít a DevOps-csapatok számára a munkafolyamatokhoz és a munkafolyamatokhoz. eszközök.Javítja az együttműködést a fejlesztői és az üzemeltetési csapatok között.A szervezet csak a DevOps-környezet sikeres üzembe helyezése után tudja megvalósítani a platformtervezést.A vállalatok a DevOps-szal kezdik a platformtervezés megvalósítását, és nem fordítva. Meghatározza az ellenőrzött és bevált eszközöket és munkafolyamatokat, amelyek alapján a DevOps-csapatoknak használniuk kell a fejlesztők igényeinek megfelelően.Részt vesz a fejlesztés és az üzemeltetési életciklus szakaszaiban, mint például a tervezés, a kódolás, az építés, a tesztelés, a műveletek, a figyelés, a telepítés és a szoftverek és szolgáltatások kiadása.Működik és támogatja a belső csapatokat. Közvetlenül ad ki szoftvertermékeket és -szolgáltatásokat ügyfeleknek és más külső felhasználóknakNem dolgozik üzleti projekteken, de létrehozza és karbantartja azt a platformot, amelyre a DevOps csapatoknak szüksége van. Csak a DevOps életciklusának telepítési, üzemeltetési és felügyeleti szakaszaiban vesz részt.
Nem dolgozik az üzleti projekteken, hanem létrehozza és karbantartja azt a platformot, amelyre a DevOps csapatoknak szüksége van. A DevOps csapatok üzleti projekteket fogadhatnak és dolgozhatnak a szoftverük fejlesztése közben.

  Frissítse a WinRAR-t most, hogy megvédje számítógépét a támadásoktól

Általában a belső fejlesztői platform eszközeinek kombinációja környezetenként változhat.

Tipikus platformmérnöki eszközök

 • Kubernetes
 • Crossplane
 • GitLab CI
 • Színfalak mögötti
 • Lekérdezés
 • ArgoCD

A DevOps eszközök javítják az együttműködést, az automatizálást és egyéb folyamatokat, amelyek javítják a termék minőségét és a szállítási időt. Az eszközök és a szakértelem rendelkezésre állása miatt sok szervezet alkalmazta a DevOps-t. A gyakorlatban a csapatok egy sor eszközt használnak különféle kombinációkban.

Néhány népszerű eszköz a következő:

 • Jenkins
 • Dokkmunkás
 • Báb
 • Gradle
 • CircleCi
 • haver
 • Git
 • Github
 • Séf
 • Kubernetes
 • Lehetséges
 • Terraform

A Platform Engineering a DevOps érése és méretezésével jelenik meg

Napjainkban a platformtervezés a DevOps érése és méretezésével jelenik meg. Úgy tűnik, hogy ez a tudományág a DevOps fejlődésének következő szakasza. A DevOps már majdnem elérte érettségi szakaszát, miközben folyamatosan fejlődik, és a platformtervezés úgy tűnik, hogy ez lesz a következő szakasz. És ahogy skálázódik, új kihívások és lehetőségek nyílnak.

A platformtervezés önkiszolgáló, újrafelhasználható folyamatokat és eszközöket biztosít, így a fejlesztőknek nem kell folyamatosan új módszereket kiépíteniük. Ideális esetben ez azt jelenti, hogy nem kell új eszközöket létrehozniuk, hanem használhatják azokat, amelyek beváltak. A DevOps gyakorlatok általában egy bizonyos utat követnek az érettség felé.

A DevOps érettségi modellje a DevOps teljes fejlesztési útját mutatja. A DevOps érettségi modell három dolgot segít azonosítani.

 • A DevOps gyakorlatok jelenlegi állapotának és képességeinek felmérése.
 • Azonosítsa a gyenge pontokat, amelyek javításra szorulnak
 • Határozza meg a DevOps-célok eléréséhez szükséges lépéseket.

Egy szervezet értékelheti képességeit a kultúra és a stratégia, az automatizálás, a struktúra és a folyamatok, végül pedig az együttműködés és a megosztás szempontjából.

Ideális esetben a DevOps lejárati modell a következő öt átalakítási lépést tartalmazza.

 • Kezdeti szakasz: Ez magában foglalja a hagyományos fejlesztési silók szétválasztását fejlesztői és üzemeltetési csoportokra
 • Felügyelt szakasz: A fejlesztői csapatok gondolkodásmódjának megváltoztatása, hogy az agilis fejlesztési gyakorlatokra összpontosítson. Ez a szakasz magában foglalja a műveletek kezdeti automatizálásának telepítését is, miközben ösztönzi a fejlesztői és az operációs csapatok közötti együttműködést.
 • Meghatározott szakasz: Az átalakítási út a meghatározott folyamatok és automatizált eljárások használatával kezdődik
 • Mért: a folyamatok, automatizált munkafolyamatok értékelése és folyamatos fejlesztése
 • Optimalizált: A szervezet most már láthatja a DevOps előnyeit, és a hatékonyság javítása érdekében orvosolja a hiányosságokat.

Ahogy a DevOps érlelődik és méreteződik, eléri a Mért és Optimalizált szakaszt, ahol a szervezet elkezdi elemezni a gyakorlatokat és az eszközöket. Ez magában foglalja annak ellenőrzését, hogy a csapatok hogyan használják az eszközöket ugyanazon probléma megoldására. Lehetőséget ad a problémás területek és a hiányosságok azonosítására.

  Melyik Ubuntu verziót használjam?

A rendszerek optimalizálása érdekében a szervezetek most már platformtervezés segítségével önkiszolgáló, újrafelhasználható eszközöket hozhatnak létre, amelyeket központi helyről tudnak kiszolgálni, így a csapatok a saját létrehozása helyett ugyanazokat az eszközöket és folyamatokat érhetik el és használhatják.

A Platform Engineering uralhatja a DevOpsot?

A platformtervezés ideális esetben a DevOps gyakorlatok és koncepciók megvalósítását jelenti, és nem helyettesíti. Általában a DevOps célja folyamatok, eszközök és együttműködési keretrendszerek használata a szoftver minőségének és fejlesztési életciklusának javítására. Különféle gyakorlatokat és eszközöket használ a fejlesztés, a monitoring és a menedzsment egyszerűsítésére.

A platformmérnöki tevékenység az, hogy ezeket a folyamatokat, eszközöket és bevált gyakorlatokat összekapcsolja, hogy újrafelhasználható, önkiszolgáló szolgáltatásokat és eszközöket hozzanak létre, amelyeket a szervezet különböző csapatai használhatnak.

Ideális esetben a platformtervezés a konzisztencia és a hatékonyság biztosításával növeli a fejlesztői termelékenységet. A gyakorlat könnyen használható termékfejlesztési és -fejlesztési platformot biztosít. A platform önkiszolgáló, újrafelhasználható eszközöket kínál automatizált infrastruktúra-folyamatokkal.

A fejlesztők pedig hozzáférhetnek az újrafelhasználható konfigurálható komponensekhez és szolgáltatásokhoz. Ideális esetben a platform olyan előnyöket kínál, mint a szabványosított gyártási összetevők, eszközök és automatizált folyamatok.

Például, ha minden termékcsapat titokkezelési szolgáltatást kíván bevezetni, akkor a szervezeten belül számos különböző mechanizmus létezik. Ahelyett, hogy minden csapat kiépítené a mechanizmusát, a platformmérnökség képes a szolgáltatást központi helyről nyújtani és kínálni.

Ennek pedig olyan előnyei vannak, mint a szabványos termék, az újrafelhasználhatóság és a csökkentett időveszteség. Következésképpen ezzel elérhető az ismételhetőség, ami a DevOps Maturity modell egyik alapeleme.

A Platform Engineering és a DevOps jövője

Mind a platformtervezés, mind a DevOps jövője fényesnek tűnik. A platformfejlesztés jelenlegi megvalósításai már most is számos előnnyel járnak, és ez növekedni fog, ahogy a tudományág fejlődik és érik.

Következésképpen továbbra is megkönnyíti a DevOps csapatok munkáját, így lehetőséget biztosít számukra, hogy az infrastruktúra és a termelési környezet megértése helyett inkább az alkalmazások építésére összpontosítsanak.

Bár elsődlegesen a futtatókörnyezetre, például az infrastruktúrára (Kubernetes stb.), a szoftverkiadási folyamatra és más alapokra helyezi a hangsúlyt, más másodlagos képességeket is biztosít, például tanúsítvány- és titkokkezelést, káoszmérnöki gyakorlatokat, automatizált katasztrófa-helyreállítást, és valószínűleg többet fog tartalmazni, ahogy fejlődik.

Egyes vállalatok úgy dönthetnek, hogy platformtervezés nélkül folytatják a DevOps használatát. Idővel azonban versenyképtelenné válhatnak, különösen akkor, ha több DevOps-csapatuk van, amelyek különböző mechanizmusokat használnak ugyanazon feladat végrehajtására.

A platformtervezés támogatja a fejlesztési életciklus szabványosítását, és felhasználása valószínűleg tovább fog növekedni, ahogy fejlődik, és az eszközökön és folyamatokon kívül más területeket is magában foglal. Ez folyamatosan változik, ahogy a folyamatok, gyakorlatok, technológiák és a tudományág egyéb részei fejlődnek.

A hatékonyság és a termékminőség javítása érdekében a szervezeteknek fontolóra kell venniük a platformtervezést, amely központi helyről kínál hozzáférést a csapatoknak a szabványos, önkiszolgáló termékekhez. Ez felgyorsítja a fejlődést, miközben javítja az üzleti értéket és a bevételeket is. A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a vállalatok mintegy 80%-a létrehoz majd platformmérnöki csapatokat.

Következtetés

A platformtervezés egy feltörekvő és hasznos tudományág a szoftverszállítási folyamatok fejlesztésére a biztonság, a hatékonyság és a minőség feláldozása nélkül. A tervezés automatizálja és leegyszerűsíti az erőforrások rendelkezésre bocsátását és kezelését, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy minőségi szoftvereket és szolgáltatásokat gyorsabban szállítsanak, és értéket biztosítsanak ügyfeleiknek.

Általában a platformtervezés hatékony módja a DevOps előnyeinek bővítésének és kiaknázásának.

Olvassa el a DevOps automatizálását is.