Mit jelent az „YMMV”, és hogyan kell használni?

Az YMMV inicializmus általános az interneten. Gyakran látni fogja a közösségi médiában, valamint a szöveges üzenetekben és a webhelyek megjegyzéseiben. Nem biztos benne, mit jelent? Ezért vagyunk itt!

Mit jelent?

Az YMMV jelentése „a futásteljesítmény változhat (vagy változhat). Ezt a rövidítést gyakran használják az emberek tapasztalatai, preferenciái vagy helyszínei közötti különbségekre. Hasonló az AFAIK-hoz: „amennyire én tudom”.

Ez is egy meglehetősen gyakori kifejezés a valós beszélgetésekben. A szó szerinti változat, amely a jármű tényleges üzemanyaggal megtett futásteljesítményére utal, hasznos felelősséget kizáró nyilatkozat. Még ha két ember ugyanazt az autót vezeti, vezetési szokásaiktól függően eltérő gázhatékonyságot érhetnek el.

Az YMMV története

A

Más, az interneten feltalált és kifejlesztett inicializmusoktól eltérően a „futásteljesítmény változhat” az 1970-es és 80-as évekig nyúlik vissza az Egyesült Államokban. Abban az időben az autógyártók gyakran hirdették becsült futásteljesítményeiket, hogy versenyezzenek.

A vezetési körülmények változása miatt azonban nem tudták garantálni, hogy az ügyfelek pontosan mennyi kilométert kapnak. Ezért ezeken a hirdetéseken a felelősség kizárása szerepelne: „A futásteljesítmény változhat.”

Ezt a kifejezést továbbra is használták az általános beszélgetésekben, és végül általános amerikai idiómává vált. Valószínűleg a ’90-es vagy 2000-es években kezdett el kezdeni, amikor az emberek elkezdték lerövidíteni a nyelvet az internetes platformokon, például az internetes továbbító chaten (IRC) és az azonnali üzenetküldőkön (IM).

Az YMMV használata tovább nőtt, és most gyakran látni fogja a Yelp és az Amazon értékeléseiben, tweeteiben és üzenőfalain.

Termékek és szolgáltatások összehasonlítása

Gyakran láthatja az YMMV-t az online termékismertetőkben és a vásárlói útmutatókban. Ebben az összefüggésben a bírálók megpróbálják mérsékelni az olvasó elvárásait, mivel az azonos termékkel kapcsolatos személyes tapasztalatok eltérőek lehetnek.

Ha például egy mobiltelefonról ír véleményt, akkor azt mondhatja, hogy „az akkumulátor élettartama általában egész napig kitartott, de YMMV”. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor élettartama a használati szokásaitól függ. Ha a képernyő és a mobiladatok gyakran be vannak kapcsolva, az akkumulátor valószínűleg sokkal gyorsabban lemerül.

Ezt a kifejezést olyan termékekre vagy szolgáltatásokra is alkalmazhatja, amelyek nem feltétlenül egyeznek meg minden vásárlással. Például, ha ételt rendel egy alkalmazáson keresztül, annak minősége a kiszállítás időpontjában valószínűleg eltérő lesz attól függően, hogy milyen messze van az étteremtől. Tehát „az Ön futásteljesítménye változhat” címétől függően.

A vásárlási tapasztalat

A termékek és szolgáltatások közötti különbségek mellett az YMMV a tényleges vásárlási élményre is vonatkozhat. Ilyen például az, ha valaki azt állítja, hogy sikerült az e-mailjére egy vásárlási oldal kedvezménykódját kapnia. Előfordulhat, hogy nem mindenki kapja meg ezt a kódot, így az illető kijelentheti, hogy „a futásteljesítménye változhat”.

Egy másik példa, tegyük fel, hogy valaki közzéteszi egy üzenőfalon, hogy egy adott videojáték 50%-os kedvezménnyel vásárolható meg a helyi Best Buy-ban. Bár ez hasznos információ, rengeteg Best Buy van az Egyesült Államokban, és előfordulhat, hogy a játékot egyáltalán nem engedik le.

Az YMMV ebben a helyzetben azon dolgozna, hogy jelezze, az embereknek kezelniük kell az elvárásaikat.

Véleménykülönbségek

Az YMMV másik gyakori használata a nézeteltérések figyelembe vétele, különösen a művészet és a szórakozás megvitatásakor. Ha félelmetes horrorfilmet ajánlasz, azt mondhatod: „Rendkívül élveztem, milyen ijesztő volt ez a film, de YMMV.” Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszi az emberek eltérő toleranciáját a rémületekkel szemben.

Ez az IMO (az én véleményem szerint) vagy az IMHO (szerény (vagy őszinte) véleményem szerint) kedvesebb változata. Ebben a felhasználásban az YMMV azt közvetíti, hogy az ízlések személyenként vadul változhatnak.

Az YMMV használata

„A futásteljesítmény változhat” használata meglehetősen egyszerű. Ha gondjai vannak, cserélje le a „de lehet, hogy más a tapasztalata” kifejezésre, és lényegében ugyanazt a jelentést kapja.

Íme néhány módszer az YMMV használatára:

Ez a laptop elég nehéznek tűnik a kezedben, de YMMV.
Dél körül sikerült megszereznem az 5 dolláros üzletet a helyi fiókomban, de az YMMV.
Nagyon szeretem a banda új albumát, de az YMMV-t.
YMMV, de körülbelül négy napba telt, mire megérkezett a csomag.

Szeretne megismerni más online kifejezéseket? Nézze meg legközelebb az SMH-t és a TBH-t!