Mik azok a Dolby Dimension fejhallgatók?

A Dolby egy megbízható név a hangzásban, de a legújabb terméke egy kicsit más. „Dolby Dimension fejhallgató” nem hangszabvány, mint például az 5.1 Surround vagy a Dolby Atmos, hanem egy új vezeték nélküli fejhallgató készlet, amelyet megvásárolhat.

A Dolby teletömte a Dimension Headphones hangtechnológiáját, mind a licencelt (más gyártóknak árusított technológia, amelyet termékeikben használni kíván), mind pedig kizárólag ebben a ritka hardverkiadásban. A dolgok maradhatnak így, vagy nem: 600 dollárért a Dolby valószínűleg nem ad el annyi Dimension fejhallgatót, hogy ne fontolja meg ennek az új technológiának a licencét. Ebben a helyzetben érdemes lebontani, hogy miről is van szó.

Őrült-erős hardver

A Dimension fejhallgatók szabványos Bluetooth vezeték nélküli Bluetooth-t használnak, de belül több dolog zajlik, mint talán bármelyik másik dobozban a piacon. A belsejében található elektronika Qualcomm Snapdragon processzort tartalmaz – az általában az Android okostelefonokon látható típust –, amely az összes benne zsúfolt hangvarázslót futtatja. A készlet támogatja a Bluetooth 4.2 és Low Energy profilokat, valamint a szabványos okostelefonos hívásokat öt mikrofonon keresztül, az APTX kiváló minőségű hangzást és a 100 láb hatótávolságot.

Az audiofilek örülni fognak, ha hallják, hogy a készlet masszív 40 mm-es meghajtókat tartalmaz 20-20 000 Hz-es frekvenciatartománnyal – ez meglehetősen standard a piac ezen előkelő részén. A headsetet egyidejűleg három különböző forráshoz, például telefonhoz, laptophoz és házimozirendszerhez párosíthatja – még egy gyors váltógomb is található a közöttük való ugráshoz. Az érintéses vezérlők telefonszerű csúsztatást tesznek lehetővé a hangerő és a követés érdekében.

A készletet a megszokott módon MicroUSB kábelen keresztül töltheted, de a Dobly egy vagány mágneses töltőbölcsőt is tartalmaz a dobozban.

A Dolby LifeMix egy fejlett zajszűrés

A Dimension Headphones aktív zajszűréssel rendelkezik, egy olyan elektronikus rendszerrel, amely mikrofonokat és hangfeldolgozást használ a tartós alacsony frekvenciájú zajok kiszűrésére. Ez nem új szolgáltatás; az aktív zajszűrés évtizedek óta létezik. De a LifeMix egy új trükk a Dimension Headphonesban, és egy újszerű megközelítés a funkcióhoz.

A LifeMix lehetővé teszi a zajszűrés szintjének megváltoztatását, a teljesen kikapcsoltról a 11-es „boost”-ra (pontosan a régi Spinal Tap vicc ellentéte). De amellett, hogy blokkolja a körülötted lévő zajokat, a LifeMix kiemelheti a külső hangokat. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy figyelmesen a zenére vagy a filmek hangjára összpontosítsanak, miközben továbbra is figyelik a külső zajokat, például a babafigyelőt vagy az ajtócsengőt. A fejlett hangalgoritmusok elkülönítik az emberi hangok frekvenciáit a különös tisztaság érdekében.

A LifeMix funkciót vezérelheti a fejhallgató érintőpadjával, vagy finomhangolhatja a párosított Dimension okostelefon-alkalmazással. Ha már itt tartunk…

Több eszköz párosítása telefonjával vezérelhető

Ez a fejhallgató három egyidejű csatlakozást is képes kezelni, de aki hajlandó 600 dollárt adni rá, valószínűleg még több kütyüje van, amit szeretne csatlakoztatni. A Dimension okostelefon-alkalmazás további öt csatlakozást tud kezelni, kicserélve azokat a dobozok egyérintéses fizikai kezelőszervein anélkül, hogy a fejhallgatót meg kellene szüntetni, majd újra párosítani. Ez egy praktikus funkció, feltéve, hogy az Ön Android vagy iPhone egyike azoknak az eszközöknek, amelyekhez mindig csatlakozni szeretne (és ez biztonságosnak tűnik).

A fejkövetésnek mindig megvan a megfelelő szöge

A Dimension fejhallgató fejkövető funkcióval rendelkezik. Miért? A válasz kissé unortodox, legalábbis a VR területén kívül. A rendszer irányított hangvirtualizációt használ – ugyanazt a technológiát, amely a „virtuális” térhatású hangzást mindössze két videojáték-illesztőprogramból biztosítja –, hogy szimulálja az egyetlen irányforrásból, például egy tévéből származó hangot.

A legtöbb újabb Blu-ray otthoni videóban és otthoni sztereó vevőkészülékben engedélyezett Dolby Atmos virtuális térhangzásával kombinálva a fejkövető komponens egységes profilt hoz létre a TV-ből érkező film hangjával, függetlenül attól, hogy a készülék milyen módon. a fej valójában hegyes. Tehát ha hirtelen jobbra fordítja a fejét a LifeMix-en keresztül hallott környezeti zaj miatt – mondjuk egy babafigyelőn –, akkor a középső térhatású csatornára szánt hang többnyire a bal oldali fejhallgató-illesztőprogramból érkezik, nem pedig mindkettőből.

Ez egy ügyes trükk, amely nem lenne lehetséges Dolby szoftver és néhány meglehetősen kifinomult hardver nélkül, amelyek mindkét végén futnak. De az is lehet, hogy kissé zavarba ejtő, ha normál fejhallgatós hallgatási élményt vár, ezért jó dolog, hogy opcionális.

Más fejhallgatók is megkapják ezeket a funkciókat?

Nem világos. A Dolby általában nem értékesít hardvert közvetlenül a fogyasztóknak, inkább licenceli szoftvereit és szolgáltatásait az elektronikai gyártóktól kezdve a stadionokig és a moziig. Ha eltekintünk egy radikális eltolódástól a cég irányában, valószínűtlennek tűnik, hogy a Dolby szívesen versenyezne olyanokkal, mint a Sony, a Bose és a Sennheiser.

Ebben az esetben nem lepődnénk meg, ha a Dimensions Headphones szabadalmaztatott technológiáinak egy része más fejhallgató-gyártókhoz is kiszivárogna, különösen a csúcskategóriás készletekben, amelyek inkább otthoni használatra, mint utazásra vagy sportolásra szolgálnak. Lehet, hogy a Dolby a márkás készletét használja e funkciók némelyikének tesztelésére, miközben még több szabványt dolgoz ki partnerei számára, amelyeket a jövőbeni termékeibe beépíthet.

Vagy a Dolby felülmúlhatja elvárásainkat, és a Dimensions-t saját fogyasztói audiotermék-családjává teheti. Furcsa dolgok is történtek. Valószínűleg 2019 végén vagy 2020 elején láthatjuk, amikor esedékes lesz a Dolby Dimensions fejhallgató cserekészlete, vagy mikor kezdenek megjelenni a Dolby partnerei hasonló termékei.