Miért nem ajánljuk többé a Wink Hubokat?

Szeretjük a Wink smarthome hubját, és a múltban nagyon ajánlottuk. A Wink Hub azonban már több mint öt hónapja „átmenetileg nem kapható” a boltokban, és Wink nem mondja meg, miért. Mi történik? Wink kész?

Frissítés: Néhány héttel a cikk közzététele után Wink nyílt levelet küldött nekünk, hogy azt is megjelent a Redditen [archive link], bár meg kell jegyeznünk, hogy a Reddit-bejegyzés nem Wink hivatalos Reddit-fiókjából származik. A vállalat kijelentette, hogy a készletszinteken dolgozik, és hogy a platform stabilitása és a termékfejlesztés áll „2019 elején a középpontjában”. Ezenkívül Brian Kraft, a Wink mérnöki igazgatója elmondta, hogy 10 000 Wink hub egység van úton a raktárból a Home Depot és az Amazon felé. Megemlítette a „Wink Hub 2.5” terveit is, amely új rádiókat tartalmaz, és kevésbé függ a felhőtől.

A Wink sok tulajdonosának rövid története

A Wink már évek óta létezik, és korábban egy nevű cég terméke volt Furcsa. A Quirky 2009-ben startup cégként kezdte életét, számos furcsa, de hasznos hangzású ötlettel. Bejelentettek egy tükröt, amely kiküszöböli a zuhanygőzködöt, egy olyan kerékkészletet, amely bármilyen tárgyat távirányítós autóvá alakít, és még sok mást. 2014-ben a Quirky a GE-vel társult egy új cég létrehozása érdekében Rákacsintás hogy az internethez csatlakozó eszközökre összpontosítson.

Sajnos maga a Quirky nem járt jól; sokat költött fejlesztésre kevés megtérüléssel, majd Wink jelentős visszaesést szenvedett. Minden Wink tulajdonos hazajött, hogy találjon egy csomópontot.annyira biztonságos, hogy nem tud csatlakozni a Wink szerverekhez” (ezek Wink szavai voltak). A probléma középpontjában egy lejárt tanúsítvány állt, és sajnos a megoldáshoz sok csomópont visszahívására volt szükség. A visszahívás költségei és más pénzügyi nehézségek között a Quirky 2015-ben csődbe ment, és a Wink eszközeit eladták a Flextronicsnak (ma nevén Flex), amely a Wink hardverének és firmware-jének vezető szállítója volt. A Flextronics viszont eladta a Winkot én vagyok+ 2017 közepén, ahol a cég a mai napig megmarad. Ha nem ismeri az i.am+-t, akkor ez a will.i.am tulajdonában lévő cég, amely a viselhető technológiára összpontosít. Quirky újra életre kelt, de külön marad Winktől.

A Wink fejlesztése feltérképezésig lelassult

A Smarthome hubok termékintegrációik révén élnek és halnak meg. Ha egy smarthome hub nem működik a lehető legtöbb intelligens eszközzel, akkor a felhasználók elhagyják egy olyan versenytárs számára, amely támogatja a kütyüket. Szóval elkeserítő, hogy a Wink legutóbb új termékintegrációkat jelentett be 2017 szeptemberében.

Bármely technológiai iparágban, nem is beszélve a smarthome szektorról, ez rengeteg idő iteráció nélkül. Ennek szemléltetésére Wink következő bejelentése az volt Cortana támogatása, kiegészítve a Windows Phone-okról készült képekkel és a Harmon Invoke Cortana hangszóró említésével. Az elmúlt négy hónapban Wink összes blogbejegyzések frissítései leírt firmware-frissítéseket, amelyek a problémák megoldására szolgálnak. Az utolsó új funkció, amely valósághűen a Lookout továbbfejlesztése, több mint egy éve jelent meg. De ami még rosszabb, mint a frissítések és funkciók hiánya, szinte lehetetlen most Wink Hubot vásárolni.

Wink’s Supply nem létezik

Wink online áruház legalább 2018 novembere óta teljesen elfogyott, ami nem jó jel. Bármilyen kísérlet hozzáadására a Wink termék a kosárhoz a honlapján „átmenetileg nem elérhető” hibákhoz vezetett. Ez igaz a Wink webhelyen található számos harmadik féltől származó termékre is, például izzók és intelligens csatlakozók. Még az Amazon.com-on és a Home Depot-on is alig volt elérhető Wink termék, ha egyáltalán nem.

Még 2018 novemberében megkerestük Winket ezzel kapcsolatban. Wink elmondta, hogy a probléma csak átmeneti, és hamarosan azon dolgozik, hogy feltöltse online áruházát:

Elnézést kérek a bajért! Weboldalunk feltöltése folyamatban van, ami hamarosan elérhető lesz. A Wink Hub 2 elérhető lehet más partnerkereskedéseinknél. Azt javaslom, hogy ellenőrizze a Home Depot webhelyét, válassza a „Közeli üzletek ellenőrzése” lehetőséget, és adja meg irányítószámát, hogy megtudja, hány Wink Hubs Home Depot van raktáron.

Ugyanakkor Wink-é hivatalos támogatási fiók azt mondta a Reddit felhasználóinak, hogy a Wink a Wink online áruháza helyett olyan kiskereskedőkhöz irányítja készletét, mint a Home Depot és a Walmart. Felvilágosítást kértünk Winktől, és arról, hogy a vállalat esetleg egy következő generációs Wink Hubon dolgozik-e. Wink sajnálatos módon azt mondta, hogy nincs új hub készülőben, de keményen dolgozik azon, hogy több hardver legyen raktáron:

Sajnos jelenleg nincs konkrét munkánk. Ami készletünket illeti, jól olvasta, de dolgozunk a készletünkön is. Így remélhetőleg hamarosan kiskereskedőink és weboldalunk is hamarosan teljesen feltöltődik.

Öt hónappal később a Wink egyetlen üzletet sem töltött fel újra – sem saját online áruházakat, sem kiskereskedőket. Megtalálhatod Reddit szál utána Reddit szál utána Reddit szál a többi Wink-felhasználó, akik hasonló kérdéseket tettek fel, azon tűnődve, hogy a Wink Hubok miért nem érhetők el mindenhol, és ha Wink meghalt. Wink gyakran mondta a felhasználóknak, hogy ellenőrizze a közeli Home Depot üzleteket irányítószám-kereső segítségével, de mától A Home Depot webhelye kijelenti, hogy a Wink elfogyott az interneten, és nem árulják az üzletekben. A Home Depotnak nincs egyetlen listája sem csak a Hub számára.

amazon hasonló állapotban van; már nem közvetlenül tárolja a Hubot. Ehelyett időnként harmadik fél eladón keresztül kínálja, gyakran jövőbeli szállítási dátummal és kétszer olyan magas áron, mint a Wink webhelyén. Alapján TeveTeveTeve, egy webhely, amely nyomon követi az Amazon.com árait és készleteit, utoljára 2018 augusztusában volt az Amazonnak (és nem harmadik félnek) Wink Hub 2 részvénye.

Wink azt javasolta, hogy próbálja meg megvásárolni a termékét Walmart a múltban, de az a bolt is elfogyott. A Walmart webhelye még zavarosnak is tűnik, mivel az eredeti Wink Hub árait mutatja, de a képek megerősítik, hogy ez egy Wink Hub 2 lista.

A Wink hardver egyszerűen nem úgy néz ki, mintha most eladó lenne, és a cég nem árulta el, hol tudnánk megvásárolni.

Wink számára a jövő sivárnak tűnik

Wink nem tűnik túl egészségesnek, és ez aggasztó. A cég nem kínál havi előfizetést arra a szolgáltatásra, amelytől a központok függenek. Ehelyett a Wink hardvereladásokból termel bevételt. A Wink egy Hubot, egy mozgásérzékelőt, egy ajtó-/ablakérzékelőt és egy csengőt kínál, amelyek jelenleg elfogytak. A legtöbb ilyen elemet a Winken kívül más cégektől is megvásárolhatja, így még ha Wink Hub-ot vásárol is, az nem garantálja, hogy Wink érzékelőt vásárol. A legnagyobb kérdés az, hogy ha egy vállalat a hardvereladásoktól függ, és ez a hardver nem létezik, akkor milyen jövője lehet ennek a cégnek?

Az, hogy az i.am+-on bármilyen irányba körülnézünk, nem növeli az önbizalmat. A cég ritkán említi Wink-et, és a legújabb fejlesztése egy új hangasszisztens név Omega.

Megkerestük a Winket és az i.am+-t is, hogy megjegyzést fűzzünk ehhez a történethez. A közzététel időpontjában egyikük sem válaszolt. Frissítjük ezt a cikket, ha visszajelzést kapunk.

De mivel most hihetetlenül nehéz, ha nem lehetetlen Wink hardvert vásárolni, már nem ajánlhatjuk olvasóinknak a Winket. Nehéz belátni, hogy a vállalat hogyan bírja a jelenlegi állapotát, és ne feledje, hogy a Wink Hub felhőalapú rendszer. Ha a cég beszünteti működését és leállítja a szervereit, akkor az okosotthonod tönkremegy, és nem tudsz mást tenni ellene, csak át kell lépni egy új Hub-ra.

Ehelyett a következőket ajánljuk

Persze előfordulhat, hogy talál egy Wink Hubot az eBay-en vagy más piacon. De nem ajánljuk, mert leáll, ha Wink megszűnik, és a cég nem tűnik túl egészségesnek számunkra.

Ha egy könnyen használható, egyszerűen beállítható smarthome hubot keres, javasoljuk a SmartThings alkalmazást. A SmartThings használata és beállítása kissé bonyolultabb, mint a Wink, de otthoni megfigyelőkészletet, harmadik féltől származó eszközök támogatását és még rutinokat is kínál. A SmartThings a Samsung tulajdona, így megnyugodhat, ha tudja, hogy Smarthome-ja nem függ egy kis cégtől, amely eltűnhet. De a Winkhez hasonlóan a könnyű használat bizonyos költségekkel jár a fejlett képességekhez képest.

Ha műszakilag jártas és fejlett automatizálásra vágyik, akkor érdemes lehet a Hubitat mellett dönteni. A Hubitat olyan automatizálásokra képes, amelyek potenciálisan megszüntethetik a hangasszisztens szükségességét. Ahelyett, hogy megmondaná otthonának, hogy mit kell tennie, a Hubitat otthon a cselekvések, a jelenlét vagy más jelzőtényezők alapján előre tudja jelezni az Ön igényeit. Ahelyett, hogy világítást kérnének, a lámpák tudni fogják, hogy a szobában vagy, és felkapcsolnak, sőt ki is kapcsolnak, amikor elhagyod. Mindez az erő azonban összetettséggel jár; nehezebb Hubitat rendszert beállítani, mint SmartThings rendszert.

Ha még nem kezdte el smarthome létrehozását, lehetséges, hogy kihagyhatja a smarthome hubot. A Google Home és az Amazon Alexa kiváló munkát végez az ilyen iránti igény megszüntetésében. Bár nem kompatibilisek a Z-Wave eszközökkel, az Amazon támogatja a ZigBee-t az Echo Plus és az Echo Show segítségével. És kikerülheti a Z-Wave-ot és a ZigBee-t, és helyette Wi-Fi-alapú eszközöket használhat. Ezek közvetlenül a hangsegéddel fognak működni, lehetővé téve, hogy az Ön központjaként működjön. Továbbra is hozzáférhet a rutinokhoz és egy alkalmazáshoz, amely vezérli a csatlakoztatott eszközöket, de ezek a rutinbeállítások nem biztos, hogy olyan hatékonyak, mint amit a SmartThings vagy a Hubitat tud nyújtani egy másik szolgáltatás, például az IFTTT vagy a Yonomi használata nélkül.