Mi az SD Express és mennyivel gyorsabb?

Az SD-kártyák hamarosan nagyobbak és gyorsabbak lesznek. Az új SD Express szabvány jelentősen megnöveli a maximális kapacitást és sebességet. Az SD Express kártyák visszafelé kompatibilisek a jelenlegi hardverrel, de a maximális sebességhez új hardverre lesz szükség.

Az SD-kártyák elérik jelenlegi korlátaikat

Mivel SD és microSD kártyákat használunk 3D kamerákban, akciókamerákban, egyre erősebb okostelefonokban, DSLR kamerákban, táblagépeken, videojáték-konzolokon, sőt autókban is, egyre nagyobb igény mutatkozik a tárhely, valamint a gyorsabb olvasási és írási sebesség iránt. .

A SanDisk a közelmúltban bejelentette az úgynevezett a világ leggyorsabb 1 TB-os microSD kártyája160 MB/s-os olvasási sebességgel, ami elegendő „1000 nagy felbontású fénykép és 30 percnyi 4K videó (24 GB) átviteléhez kevesebb, mint 3 perc alatt”. Egyes kártyák tárolókapacitása kisebb, de írási sebessége nagyobb, mint pl Delkin 128 GB-os microSD kártya amely megfelelő sebességgel büszkélkedhet, 300 MB/s. De a gyártók már a jelenlegi szabványok határát feszegetik. Az SDXC elméleti korlátja például 2 TB.

Az SD-kártyák SSD-protokollokat kapnak a gyorsabb sebesség érdekében

A PCIe (Peripheral Component Interconnect Expres) és az NVMe (Non-Volatile Memory Express) protokollok beépítésével az SD-kártyák új elméleti korlátja 985 MB/s, ami több mint hatszor olyan gyors, mint az 1 TB-os SanDisk kártyák. Ha a PCIe és az NVMe ismerősnek hangzik, az azért van, mert már egy ideje SSD-khez használják őket, és az SD Express kártyák alkalmasak lesznek cserélhető szilárdtestalapú meghajtók.

Az SD Association szerint ezek az új sebességek lehetővé teszik a szuperlassított felvételt, a 8K-s videózást, és támogatják a nyers sorozatfelvétel módot, ami a digitális fotósok áldása lesz. Ezenkívül a PCIe 3.1 beépítésével az SD Express kártyák kevesebb energiát fogyasztanak, mint az azt megelőző kártyák. Elméletileg ennek hozzá kellene járulnia a mobiltermékek akkumulátorának jobb élettartamához, bár nem világos, hogy mennyi.

Összességében az elképzelés az, hogy a meglévő technológiák kihasználása felgyorsítja az alkalmazást, mivel nincs szükség új tesztelő berendezésekre és fejlesztési folyamatokra. A gyártók felhasználhatják azt, amit a szilárdtestalapú meghajtók létrehozásából már tudnak.

A tárolási kapacitások is nőnek

Az átállás részeként az SD- és microSD-kártyák mérete nőtt, így a felső határ 2 TB-ról 128 TB-ra emelkedett. A 2 TB-nál nagyobb kapacitású kártyák SDUC jelölést kapnak, ami hozzáadódik az SDHC és SDXC kategóriákhoz.

Mint mindig, az olvasási és írási sebesség elkülönül a tárolókapacitástól, így látni fogja az SD Express jelzéssel ellátott SDHC és SDXC kártyákat, amelyek gyorsabb írási sebességre képesek. Mindezek az előnyök pedig mind az SD-, mind a microSD-kártyákon jelentkeznek, és az SD Express kártyák visszafelé kompatibilisek a korábbi eszközökkel.

Visszafelé kompatibilisek, de elveszti a sebességet

Ez a csodálatos sebesség részben az SD Express (és SD UHS-ii) kártyákon található új tűsornak köszönhető. Sajnos ez azt jelenti, hogy a jelenlegi eszközei nem tudják használni ezeket a tűket, hiányzik belőlük a szükséges hardver. Az SD Association szerint azonban továbbra is megkapja az extra tárhelyet.

Ahogy az egyesület kifejti a fehér papírja„Lehet, hogy a kártya és az eszköz nem éri el legjobb teljesítményét, de a fogyasztó minden tartalomhoz hozzáfér. Az SD Express folytatja ezt a régóta fennálló ígéretét azzal, hogy megtartja az új kártyák működtetésének lehetőségét a piacon elérhető több milliárd meglévő termékben a régi SD interfészen keresztül.”

Mikor vásárolhatok egyet és mennyibe kerül?

Az árulkodó „Express” márkajelzéssel ellátott microSD-kártyák egyelőre nincsenek a boltokban. Az SD Association, amely a szabványt felügyelő iparági csoport, bejelentett Az új microSD Express szabvány a 2019. évi Mobile World Congress 2019. rendezvényen 2019. február 25-én. Ez az új SD 7.1 specifikáció része. Az SD Express szabvány volt bejelentett még 2018. június 26-án, az SD 7.0 specifikáció részeként.

Az SD Association nem közölt semmilyen megjelenési dátumot, amikor a hardvergyártók megvásárolhatják a microSD Express kártyákat, és a júniusi bejelentés óta egyetlen SD Express kártya sem jelent meg a piacon. Nem tudjuk, mikor lesznek elérhetők, milyen gyártók gyártják majd, vagy mennyibe kerülnek. Azt sem tudjuk, hogy az új szabvánnyal kompatibilis eszközök mikor lesznek elérhetők a nagyobb sebesség teljes kihasználásához. Csak annyit tudunk, hogy a szabvány létezik, és az eszközöknek végül el kell indulniuk, hogy kihasználják azt.