Mi az Amazon Luna, és hogyan kell használni?

A felhő alapú Amazon Luna platform lehetővé teszi az online játékok szerelmesei számára, hogy válogatott játékokat streameljenek anélkül, hogy a konzolvásárlási káosszal szembesülnének.

Lehet, hogy még csak kialakulóban van, de a felhőalapú játékok, amelyek a játék jövőjévé válnak, már felkeltették a nagy cégek figyelmét. Az Amazon Luna, a játék ökoszisztémájának legújabb belépője nagy vihart kavart a piacon, és máris azzal fenyeget, hogy versenybe száll a világ legjobb elérhető játékstreaming szolgáltatásáért.

A 2022. márciusi hivatalos bevezetés a 2020. szeptemberi bejelentést követően egy hosszú, csak meghívással történő bevezetés előtti időszakot követett.

Mivel a felhőalapú játékok szenzációvá válnak, az Amazon olyan csúcskutyákkal áll szemben, mint az Nvidia GeForce NOW és a Microsoft xCloud. A híres Amazon Web Service (AWS) és a Twitch támogatásával néhány csúcskategóriás Android mobiljáték-rajongó azt fontolgatja, hogy lemond ezekről az Amazon Lunáról.

Ebben az útmutatóban bemutatjuk az Amazon prémium játékszolgáltatását, elmagyarázzuk, mi az, hogyan működik, és megéri-e a figyelmet.

Mi az Amazon Luna?

Az Amazon Luna egy felhőalapú játékplatform, amelyet az Amazon Web Service (AWS), a technológiai óriás felhőalapú számítástechnikai platformja vezérel. A többi felhőalapú játék ökoszisztémához hasonlóan a felhasználók közvetlenül és azonnal streamelhetik a játékokat különböző eszközökre.

Ennek eredményeként a játékrajongóknak többé nem kell letölteniük, frissíteniük vagy tárolniuk a játékokat eszközeiken, amíg megbízható, nagy sebességű internetkapcsolattal rendelkeznek.

Az Amazon Luna felhasználói, különösen azok, akik előfizettek a Luna Plus szolgáltatásra, hozzáférést kapnak egy Netflix-szerű játékkatalógushoz, hasonlóan a Microsoft Xbox Cloud játékplatformjához, amelyet havi előfizetés fizetésével érhetnek el.

És csakúgy, mint az Amazon Prime Video, a felhasználók hozzáférhetnek olyan csatornákhoz, ahol extra havi díj elköltése után további tartalmakat nyithatnak meg bizonyos kiadóktól.

Nincs szükség speciális hardverre az Amazon Luna eléréséhez. A cégnek azonban van egy speciálisan dedikált vezérlője, amely a szolgáltatást futtatja. Beépített Wi-Fi vevővel is rendelkezik, hasonlóan a már nem működő Google Stadia kontrollerhez, amely segít a harmadik felek kiiktatásában, csökkentve a bemeneti késleltetést.

Az Amazon Luna megéri a figyelmet, ha rajongója az online játékoknak, ahol akár egy ezredmásodperc is meghatározza, hogy a karakter él-e vagy meghal.

Sőt, ha vannak olyan barátaid vagy családtagjaid, akik szeretik az online játékokat, de még nem tudják fizetni a szolgáltatást, akkor jól jöhet a Luna Couch, egyfajta kanapé-kooperációs élmény a játékban. Ha fizetett előfizető vagy, a haverjaid csatlakozhatnak és játszhatnak veled.

  Hogyan készítsünk képernyőképet Samsung A51-ben bekapcsológomb nélkül

Hogyan működik az Amazon Luna?

A Luna az Amazon felhőalapú architektúráján fut felhő alapú játékszolgáltatásként, és a játékok hangja és videója közvetlenül az eszközére streamelhető. A Luna’s Controller az interneten keresztül irányítja a felhőalapú bemeneteket, így távolról is vezérelheti a játékot.

A Luna élvezetéhez kompatibilis eszközzel, például számítógéppel vagy okostelefonnal, valamint nagy sebességű internetkapcsolattal kell rendelkeznie. Mivel ez egy előfizetéses szolgáltatás, a hozzáférés folytatásához havi fizetést kell fizetni. Ezenkívül a Lunának nincs konzolja, de a felhasználók hozzáférhetnek a Fire TV-n keresztül, ha ragaszkodnak az Amazon hardveréhez.

A felhőalapúság egyik nagy előnye, hogy a felhasználók szabadon válthatnak az eszközök, például számítógépek, okostelefonok, Fire TV-k vagy egyéb eszközök között, és fenntarthatják fejlődésüket. A rendszer a felhőbe menti a játék előrehaladását, így valós időben válthat eszközt, és úgy folytathatja a játékot az új eszközön, mintha mi sem változott volna.

Például, ha a tévében játszott, és valaki másnak meg kellett néznie kedvenc műsorát, átválthat, és folytathatja a játékot az okostelefonján.

Az Amazon Luna jellemzői

A legfigyelemreméltóbb funkciók, amelyek előnyt biztosítanak az Amazon Lunának a többi játék élő közvetítési platformjához képest, a következők:

#1. Intuitív interfész

A hasonló játékplatformokhoz képest a Luna kezelőfelülete jobban szervezettnek és gondozottabbnak tűnik, mivel a kezdőképernyőn külön sorok találhatók, beleértve a műfajspecifikus javaslatokat és a szerkesztő választásait. A felhasználók könnyen szűrhetnek a címek között, amelyek tagsági tervek vagy játéktípusok szerint vannak elrendezve.

#2. Luna kanapé

Ez az Amazon Luna egyedülálló funkciója lehetővé teszi az előfizetők számára, hogy meghívják barátaikat, hogy játsszanak velük előfizetés nélkül. A meghívott barátoknak csak egy eszközre, legalább 10 Mbps-os internet-hozzáférésre és egy Amazon-fiókra van szükségük.

#3. Luna vezeték nélküli vezérlő

Az Amazon bemutatott egy nagy teljesítményű Amazon Luna Controllert, amely ideális játékélményt biztosít a Luna ökoszisztémában.

A Controller segítségével a felhasználók azonnal válthatnak a különböző eszközök között a felhőalapú technológiával.

#4. Twitch integráció egy Broadcast gombon keresztül

Ezzel az új funkcióval gyorsan és egyszerűen streamelheti játékait a Twitchen, amikor Windows, macOS vagy Fire TV rendszeren játszik. A felhasználók streamelhetik játékmenetüket, beleértve a mikrofon és a webkamera bemenetét is, QR-kód segítségével okostelefonjuk csatlakoztatásához, és webkameraként használhatják a streaminghez.

#5. Luna telefonvezérlő

Ez a funkció ideális azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék használni a Lunát a Fire TV-n, de még nem vásároltak Controllert. Segítségével telefonját kontrollerré alakíthatja. A funkció hasznos azoknak a játékosoknak, akik szeretnék tesztelni a szolgáltatást, mielőtt pénzt költhetnének a tényleges vezérlő megvásárlására.

A Luna játék követelményei és a játék helye

A Luna Amazon hatékonyan működik Mac-en és PC-n a Chrome vagy az Amazon Fire TV eszközökön keresztül. Bár még nincs alkalmazásuk, az Android-eszközökön a Chrome-on keresztül működik. iPad és iPhone készülékeken is működik a Safari böngészőn keresztül.

A Luna ökoszisztéma 1080p és 60 képkocka/másodperc sebességet biztosít, ami azt jelenti, hogy könnyen kompatibilis a legtöbb telefonnal és webböngészővel. Az ideális internetsebesség 1080p-s játékok Luna-n keresztüli streameléséhez legalább 10 Mbps, és 5 GHz-es Wi-Fi kapcsolat. Egyes játékok azonban szemcséssé válhatnak, ha 4K TV-hez csatlakoztatott Fire TV Stick 4K-n játszik.

  Mi az a Finsta, és hogyan kell használni?

Az Amazon Luna egy felhő alapú játékszolgáltatás, amelyet úgy terveztek, hogy a hardverek széles skálájával működjön anélkül, hogy túl sok korlátozó specifikációs követelményt tartalmazna, mint más PC-játékoknál. Ennek ellenére be kell tartania a következő alapvető követelményeket:

  • PC: legalább a Windows 10 támogatott
  • Mac: OSX 10.13+
  • Fire TV eszközök: Fire TV Stick Lite vagy Fire TV Stick 2nd vagy újabb verzióra van szüksége. Alternatív megoldásként Fire TV Stick 4K vagy Fire TV 3. generációs vagy jobb, vagy Fire TV Cube, Insignia Fire TV Edition vagy Toshiba Fire TV Edition
  • Chromebook
  • Fire táblagépek: 2019 Fire 7-től 2018/2020 Fire HD 8-ig vagy 2019/2021 Fire HD 10-ig
  • Böngészők: Chrome webböngésző 83+ verzió PC-re, Mac-re vagy Chromebookra, valamint Safari webböngésző (iOS14) iPhone-ra és iPadre

Ezután az Amazon Luna előfizetési terveit és árait tárgyaljuk.

Amazon Luna előfizetési tervek és árak

Most, hogy láttuk, hogyan működik, kérdezzük meg a Luna Amazon különböző árpontjait.

Az elsődleges játékterv

Ez az Amazon Luna ingyenes csomagja, de Amazon Prime tagsággal jár. Bár ez egy ingyenes próbaverzió, a játékok tisztességesek és viszonylag frissek. A felhasználók itt a játékok egy kis választékát élvezhetik, és a lista havonta változik. Összességében ez a terv ideális mindenkinek, aki meg akarja kóstolni az Amazon Lunát vásárlás előtt.

Luna-Plus terv

A Luna-Plus (Luna+) az Amazon Luna standard csomagja, és erősen ajánlott azoknak a játékosoknak, akik érdeklődnek a megfelelő játékválaszték streamelése iránt. A havi 7,99 dolláros Luna+ az összes vezető műfajt kínálja, köztük számos kiemelkedő címet és néhány kevésbé ismert játékot, amelyek egyenletesen töltik be a könyvtárat.

Családi terv és Retro csatornaterv

Ez a két alternatív csomag kifejezetten családok és retro játékosok számára készült. A havi 5,99 dolláros családi csomag családbarát játékok széles választékát kínálja, többnyire E vagy E10+ besorolású. A Retro csomag havi 4,99 dollárba kerül, amely retro vagy retro stílusú játékok könyvtárát biztosítja.

Ubisoft+ és Jackbox csatornaterv

Az Amazon kifejezetten az egyes vállalatok köré tervezte az Ubisoft+-t és a Jackboxot. A Ubisoft csatorna számos játékot kínál viszonylag magas, havi 17,99 dolláros áron, a Jackbox csatorna pedig a Jackbox partijátékokat csekély havi 4,99 dollárért.

Amazon Luna vs. GeForce Now: hasonlóságok és különbségek

Az Amazon Luna és az NVIDIA GeForce Now elismert nevek a felhőalapú játékok piacán, rengeteg lehetőséget kínálva játékosaiknak. Bár az árakban lehetnek eltérések, mindkét platform lehetőséget biztosít a felhasználóknak az ingyenes próbaverziók révén, hogy élvezzenek bizonyos játékokat, így eldönthetik, hogy csatlakozni szeretnének-e. Mindkét platform nagyon hasonló dolgokat csinál.

Amellett, hogy Wi-Fi-n keresztül csatlakozni képes vezérlőjét kínálja, az Amazon Luna támogatja a Bluetooth-t is, így előnyt biztosít azoknak a játékosoknak, akik Windows, macOS, Android, Chromebook és egyebeken szeretnének játszani. Az egyéb szolgáltatások közé tartozik a 180 játékot kínáló könyvtár, valamint az előfizetési csomagok, ahol a csúcskategóriás játékok drágábbak.

Másrészt a GeForce Now ismertebb arról, hogy nagyszerű játékkönyvtárat kínál kifejezetten komoly játékosok számára. Az NVIDIA azonban nem közvetlenül biztosítja a játékokat, hanem csatlakozik olyan játékboltokhoz, mint a Steam, az Epic Games Store és mások. Ahelyett, hogy eladnának játékokat, a felhasználók más platformokon is játszhatnak, és bár van ingyenes csomag, fizetnie kell a jobb specifikációkért és egy óránál hosszabb játékért.

  Hogyan küldhet névtelen e-mailt ingyen

Az Amazon Lunán elérhető legjobb játékok

A felhasználók gyorsan megtalálhatják azt a vonalat, amelyet leginkább szeretnek, legyen szó sport-, verseny-, RPG- vagy platformer-rajongó-orientált játékról. A játékosok rendelkezésére álló játékok minősége és változatossága számít.

Az Amazon Luna felülmúlt néhány versenytársat azzal, hogy a jelenleg több mint 180 elérhető játékot könyvtári csatornákra osztotta. Az alábbiakban felsorolunk néhányat, hogy megértsék.

#1. Metro Exodus

A Metro Exodus megőrizte elődei taktikai, módszeres fegyverkezését, amelyek egy sorozat első személyű lövöldözős játékot készítettek, amelyek a sorozatot a franchise-térképen helyezték el.

A Metro Exodus tervezői kiterjesztették fantáziájukat, és olyan felfedezhető területek sorába csöppentek, amelyek feszültebbek, mint elődei korábbi lineáris szintje. A játék elmeríti a játékosokat egy poszt-apokaliptikus világba, amely nem feltétlenül alkalmas az emberi túlélésre.

#2. Saints Row

Az Amazon Lunánál elérhető Saints Row egy felújított, 2022-es verzió, amely a változás valódi szikráját kelti. A jelenlegi kiadás zsúfolásig tele van szokatlan humorral és magas szintű játékmenettel, mivel lenyűgöző homokozót kínál a játékos kaotikus akcióira.

A néhány évvel ezelőtti, nyílt világú játékként játszó játékot elbűvölően és nosztalgikusan mutatják be, amely jól rezonál mindenki számára, aki tapasztalta a korábbi Saints Row projekteket.

#3. Resident Evil

A Capcom Resident Evil egy olyan játék titált változata, amely a 2010-es évek elején durva változáson ment keresztül, de az átállás és az első személyű nézőpont után újjáéledt.

Az Amazon Luna+ tartalmazza a Resident Evil 7-et, amely a horrorjátékok kedvelői számára készült. Mindazonáltal azok a játékosok, akik hagyományosabb bevezetésre vágynak a sorozatban, kezdhetik a Resident Evil 2-vel.

#4. Ellenőrzés

A Control by the Remedy Group egy akciódús sci-fi játék, amelyet a Federal Bureau of Control keretein belül fejlesztettek ki.

A Control Jesse Faden felvértezi a játékosokat megerősítő képességekkel, amelyeket csaták során használhatnak fel, miközben egy természetellenes épületet fedeznek fel, és testvérét keresik. Ez a környezet sok megmagyarázhatatlan jelenséggel büszkélkedhet.

#5. Far Cry2

A Far Cry2 egy nyílt világú lövöldözős játék, ahol még a legkisebb döntésed is befolyásolja a játék végső kimenetelét. A telepítés egy malária sújtotta, háború sújtotta afrikai országban van, és Ön egy zsoldos, aki kénytelen megküzdeni a háború mindkét oldalán korrupt hadurakkal.

A te dolgod, hogy levadászj egy gonosz fegyverkereskedőt – Sakált –, aki hosszú idők óta állandósítja a konfliktust. Felforgatással, nyers erővel és ravaszsággal kell azonosítani, semlegesíteni és megsemmisíteni az ellenséget számokkal és kiváló tűzerővel.

Amazon Luna: A lényeg

Az Amazon Luna a legjobb platform, ha jó online játékokat keres; különböző eszközökön játszhat, például számítógépeken, telefonokon és Fire TV-n. Ezen túlmenően, havonta csak néhány dollárért élvezheti a játékok széles könyvtárát az összes népszerű műfajban.

Tegyük fel, hogy szeretne jó videojátékokat játszani, és tájékozódni szeretne a legújabb kasszasikerekről. Ebben az esetben érdemes kihasználni az Amazon Luna és az Amazon Prime által kínált hétnapos ingyenes próbaverziót, és belekóstolni.

Míg a régebbi platformok, például a Game Pass Unlimited vagy a Stadia erős versenyt folytatnak, az Amazon Luna továbbra is nagyon jó helyen áll, tekintve, hogy a játékvilág újabb belépői közé tartozik.

Ezután nézze meg a legjobb megvásárolható Google Stadia-vezérlőket.