Itt van, amikor egy sötét téma kíméli az akkumulátort

A sötét témák egyre népszerűbbek. Egyes eszközökön még az akkumulátor energiáját is kímélik. Minden attól függ, hogy milyen típusú kijelzővel rendelkezik a készülék – csak az OLED-kijelzővel rendelkező eszközök élvezhetik az energiatakarékossági előnyöket.

Csak OLED-kijelzővel rendelkező eszközök

Valószínűleg hallott már az OLED-kijelzőkről, különösen, ha az elmúlt egy évben új TV-t keresett. Az OLED-képernyők abban különböznek az elektronikában jellemzően megtalálható LCD- és LED-kijelzőktől, hogy az OLED-ek nem rendelkeznek háttérvilágítási réteggel: minden pixel külön-külön megvilágított. Ez vékonyabbá teszi a kijelzőt, de a lényeg az, hogy a fekete képpontok egyáltalán nem világítanak.

Az eredmény nagyobb kontraszt a kedvenc filmjeinél, tintafekete minden felületen, és energiatakarékos, ha sötét témát használ laptopján vagy mobiltelefonján.

Amikor egy sötét téma kíméli az akkumulátort a laptopon

Kezdenek megjelenni az OLED laptopok, néhány újabb modellt pedig most jelentettek be a 2019-es CES-en. Nem volt még egyetlen macOS vagy ChromeOS laptop OLED képernyővel, de van néhány Windows opció. HP Spectre x360 15 15 hüvelykes Samsung AMOLED kijelzővel szállítjuk, míg A Lenovo a Yoga C730-at kínálja OLED panellel. A Surface rajongók nem járnak szerencsével – a Microsoft még nem szállított OLED-képernyőt a laptopjaiba.

A Windows sötét témájára való váltás egyszerű, és ez egyszerre sötétíti az összes beépített alkalmazást. A Microsoft Office segítségével sötét témára válthat, akárcsak sok harmadik féltől származó alkalmazás. A Microsoft Edge, a Mozilla Firefox és a Google Chrome egyaránt kínál sötét témákat, de kedvenc webhelyei vagy nem. A Google hivatalos sötét témája még nem stabil Windows rendszeren, de a következő néhány hónapon belül megérkezik.

Ha laptopja nem használ OLED-kijelzőt, akkor nem érheti el az akkumulátor-megtakarítás előnyeit, és előfordulhat, hogy a sötét téma rontja az akkumulátor élettartamát – legalábbis elméletileg. Sötét téma esetén a laptop fényerejét növelheti, hogy szöveget olvasson, és megtekinthesse a kezelőfelület gombjait, a nagyobb fényerő pedig több energiát vesz fel az akkumulátorból. Ez attól függ, hogy mennyi fény van a környezetében, mennyire működik jól a látása, és mennyire hatékony a háttérvilágítás – így előfordulhat, hogy nem fog észrevenni semmilyen különbséget. Csak tartsd ezt szem előtt, amikor a sötét oldalra váltasz.

Természetesen, ha az akkumulátor energiáját szeretné kímélni, számos módszer létezik a Windows laptop akkumulátorának élettartamának növelésére. Akár a Windows 10 akkumulátorkímélő módját is használhatja. Számos tippet adtunk a MacBook akkumulátorának kíméléséhez is. Ugyanezek az alapelvek vonatkoznak a Chromebook akkumulátor-élettartamának meghosszabbítására is.

Amikor egy sötét téma kíméli az akkumulátort a mobiltelefonon

Az OLED-kijelzők sokkal elterjedtebbek az okostelefonokban, mert könnyebb őket kisebb méretben előállítani. A Samsung Galaxy zászlóshajói mindig is OLED-képernyőket használtak, míg az iPhone-ok az iPhone X, XS és XS Max számára tartják fenn ezeket – nem az iPhone XR-hez vagy bármely régebbi iPhone-hoz. A Google 2016 óta használ OLED-kijelzőket Pixel telefonjaihoz, míg más gyártók támogatása sújtotta.

A Samsung sötét témát kínál a telefonjához, míg a Pixel telefonok még idén sötét módot kapnak az Android Q-val. A pletykák szerint az Apple iOS 13-a is tartalmaz majd egy sötét témát, de ezt csak a május végi WWDC-ig fogjuk tudni biztosan. vagy június elején.

Az OLED-képernyők sötét témája használatával drasztikusan megtakarítható az akkumulátor: a Google 15–60%-os akkumulátor-élettartam-megtakarítást tapasztalt, amikor a YouTube alapértelmezett fehér hátteréről sötét módba váltott. A napom egy jó részét a Facebook Messengeren töltöm, hogy csevegjek a barátaimmal, és zenés előadásokat foglalhassak, a Facebook pedig egy sötét témát tett közzé a Messengerben. Észrevettem egy-két százalékot a telefonomon a nap végén, de ez a kis mennyiség sokat segíthet, ha távol leszek a töltőtől. Doubletwist (az általam választott zenelejátszó) is kínál fekete témát, így a telefonhasználatom nagy részét sötétben töltöm, és a telefonom akkumulátorát is a legtöbbet tudom kihasználni.

Ne aggódjon, ha a telefonja nem rendelkezik OLED képernyővel. Akár Android-ot, akár iPhone-t használ, rengeteg más módszer is létezik az akkumulátor élettartamának megtakarítására.

Egyes tévék OLED paneleket is használnak

Nem kell aggódnia a TV-készülék akkumulátorának élettartama miatt – és a legtöbbször tévéműsorokat, filmeket vagy videojátékokat fog megjeleníteni. Ha azonban OLED TV-je van, az kevesebb energiát használ a feketék megjelenítéséhez, mint az élénk színek.

Elméletileg talán megspórolhat néhány fillért a villanyszámláján, ha sok időt tölt a bekapcsolással és a menük megjelenítésével. Az LG a legjobb OLED TV-ket gyártja, és ezek a tévék sötét témát is kínálnak felhasználói felületükön.