Hogyan forradalmasítja a megfigyelés kódként a szoftverfigyelést

A Monitoring as Code (MaC) egy modern fogalom, amely egyre szélesebb körben terjed a szoftverfejlesztésben.

A szoftverfejlesztésre manapság nagy az igény, köszönhetően a modernizációnak és a munkát és az életet megkönnyítő szoftvermegoldások széleskörű használatának.

Ez megköveteli, hogy a szoftverfejlesztők agilisabbak legyenek a fejlett megoldások és a gyakori frissítések kidolgozásában.

Ezért az olyan módszerek, mint az agilis projektmenedzsment, a folyamatos integráció és a folyamatos kézbesítés (CI/CD) stb., valamint a konténerekhez hasonló technológiák használata egyre jobban terjed, mint valaha.

Ezekben a folyamatokban a szoftverfejlesztő csapatoknak a monitorozást is integrálniuk kell a szoftverfejlesztési folyamat során.

Itt válik hasznossá a MaC. Átfogó mérőszámokkal és értékes betekintésekkel segít javítani a megfigyelhetőséget az SDLC-ben.

A MaC bevonása a szoftverfejlesztési folyamatba számos előnnyel járhat a szoftverfejlesztők és a DevOps csapatok számára.

Ebben a cikkben részletesen megvitatom, mi az a MaC, és hogyan segíthet Önnek.

Kezdjük!

Mi a megfigyelés mint kód?

A Monitoring as Code (MaC) egy „minden kódként” (EaC) gondolkodásmód, amely magában foglalja az ITOps és DevOps életciklusának minden szakaszában a folyamatos figyelést, valamint az infrastruktúra és az alkalmazások végpontok közötti láthatóságát.

A MaC egy EaC koncepció, pontosabban az infrastruktúra kódként (IaC). Az EaC pedig valójában egy DevOps és IT Operations (ITOps) megközelítés, amely kódot használ a különböző típusú erőforrások kezelésére és meghatározására.

Az infrastruktúrát, a műveleteket, a konfigurációkezelést, a biztonságot és a megfelelőséget kódként vagy szoftverként kezeli a folyamatok automatizálása, valamint a méretezhetőség, az újrafelhasználhatóság és a biztonság javítása érdekében.

Ezenkívül a MaC gondoskodik arról, hogy alkalmazásai és infrastruktúrája jó állapotban legyen, jól működjön, valamint biztonságos és megbízható maradjon. Ezt monitorok és szolgáltatások IT-környezetbe történő telepítésével teszi. A MaC lehetőséget kínál a probléma kiváltó okának kiderítésére is, így gyorsabban megtalálhatja a megoldást.

Az átfogó Mac-nek tartalmaznia kell:

  • Exportőrök és bővítmények telepítése
  • Anomáliák észlelése és a megfigyelhetőségi adatok kiértékelése
  • Öngyógyító és kódoló kármentesítési tevékenységek, például integráció automatizálási platformokkal, mint például az Ansible Tower.
  • A meghibásodások során végzett műveletekkel kapcsolatos további információk gyűjtése és diagnosztika elvégzése
  • A megfigyelési feladatok, például a mérőszámok gyűjtésének összehangolása
  • Riasztások és események kezelése
  • Történelmi adatok tárolása és elemzése

A hatékony és eredményes felügyelet kódként való megvalósításához számos megoldás épült köré, például a Checkly. Ezek a megoldások a felügyeletet egyszerűvé, gyorsabbá és megbízhatóbbá teszik.

MaC kontra hagyományos monitorozás

A hagyományos megfigyelés eltér a kódként történő megfigyeléstől. A MaC átfogó felügyeleti megoldást kínál, és nem csak a bővítmények és ügynökök konfigurálását vagy az automatizált telepítések végrehajtását, mint a felügyeleti automatizálás esetében.

A MaC magában foglalja a teljes megfigyelhetőségi életciklust az automatizált riasztástól és az incidenskezeléstől az automatizált diagnózisig.

A hagyományos szoftverfejlesztési életciklus (SDLC) szakaszokból áll – tervezés, kódolás, építés, tesztelés, kiadás, telepítés, üzemeltetés és felügyelet. Másrészt a MaC balra eltolható megközelítést alkalmaz, és a szoftverfejlesztési folyamat kezdetéhez közelebb kerül a monitor felé.

A MaC-ben a csapatoknak mélyebb mérőszámokat és betekintést kell szerezniük a szoftverfejlesztési életciklus során. Ehhez a folyamat a következőképpen alakul:

  Az iPad távolról történő vezérlése

Tervezés → Kód → Beépítés → Teszt → Monitor → Visszajelzés → Működtetés → Monitor

Hogyan működik a Mac?

Az Infrastructure as Code (IaC) kiszolgálók, alkalmazások és felhőalapú infrastruktúra-összetevők kezelésének módja hasonló a MaC működéséhez és a felügyelet kezeléséhez.

A MaC magában foglalja az adatgyűjtést az üzleti szempontból kritikus kulcsfontosságú teljesítménymutatókhoz (KPI). Ez lehetővé teszi a termékmenedzserek, szoftverfejlesztők és más fontos érdekelt felek számára, hogy nyomon kövessék ezeket a KPI-ket, és megalapozott üzleti döntéseket hozzanak.

A MaC-nél a felügyeleti folyamat kodifikált, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy hatékony keretrendszert állítsanak fel szigorúbb verziószabályozással, amelyet a szoftver fejlődésével párhuzamosan könnyű megismételni, örökölni és karbantartani.

A MaC lehetővé teszi, hogy akár egy kis kódmódosítás is azonnal megfigyelhető legyen a metrikák segítségével, segítve a szoftver életciklusának jobb kezelését.

Ezen túlmenően a MaC betekintést is használhatja a reaktív logikai automatizálás létrehozásához és az egyszerű helyreállításhoz. Az ügynökök és bővítmények konfigurálásában és telepítésében túlmutat az automatizáláson.

Lefedi a teljes megfigyelési ciklust, beleértve a riasztásokat, a hibaelhárítást és a diagnózist. Ez megtehető automatizálási szkriptek létrehozásával a kódfunkciók figyelése érdekében.

A gyakorlatban egy szoftvercsapat készít egy webalkalmazást, és közzéteszi a nyilvánosság számára. Azonnali megfigyelést igényelnek. A MaC lehetővé teszi az ITOps számára, hogy azonnal, valós időben figyelje meg az alkalmazások működését, mintha ez egy beépített szolgáltatás lenne.

Az MaC szoftveren való megvalósítása lehetővé teszi az ITOps csapatok számára, hogy gyorsan betekintést nyerjenek a szoftverbe, és folyamatos monitorozást végezzenek a kiváló felhasználói élmény biztosítása érdekében. Ha bármilyen lehetséges problémát észlel, gyorsabban megoldható.

Például egy e-kereskedelmi webhely esetében a nyomon követendő kulcsfontosságú KPI-k a zökkenőmentes fizetések, a termékoldalak megtekintései, a fizetési mennyiség, a kosárba helyezett tételek stb. Ha nagy mennyiségű kosárelhagyást észlelünk, az azt jelenti, hogy a menedzsmentnek szüksége van hogy kiderítse a problémákat és kijavítsa azokat.

Hogyan kell megvalósítani a MaC-et

A kódként történő figyelés általában a következő lépéseket tartalmazza:

#1. Integráció

A MaC-ben a meglévő rendszereket „kódként” szolgáltatásokkal és eszközökkel integrálják. Ezek az eszközök és szolgáltatások lehetnek CI/CD-folyamatok, tanúsítványkezelő eszközök stb.

Az integráció után gyorsan elkezdheti az iterációt a verziószámmal ellátott megfigyelési kódon. Ez segít egységesíteni a fejlesztési, biztonsági és informatikai csapatokat egy adott munkafolyamatban. Ezenkívül automatizálja a telepítéseket, és jobb méretezhetőséget és láthatóságot biztosít.

#2. Szabványosítás

Ez a folyamat magában foglalja a különböző megfigyelési és megfigyelési eszközökben használt meglévő interfészek azonosítását, amelyeket egyesíthet az egységes folyamatba. Ez magában foglalhatja a megfigyelési parancsfájlokat, API-végpontokat, exportőröket, mérőszám-lekérő eszközöket és még sok mást.

#3. Gyorsulás

Ebben a lépésben deklaratív sablonokként csomagolja a közös megfigyelhetőséget és az üzleti igények figyelését. Ez lehetővé teszi az MaC fokozottabb alkalmazását a különböző üzleti egységekben.

#4. Innováció

Le kell zárnia az EaC hurkot a szoftver életciklusában. Ennek eredményeként az informatikai, fejlesztői és biztonsági csapatok könnyen együttműködhetnek egymással. Így kihasználhatják az egységes munkafolyamatot, és az alaptevékenység fejlesztésén dolgozhatnak.

Hogyan oldja meg a MaC a hagyományos megfigyelési kihívásokat?

A hagyományos megfigyelés számos kihívást rejt magában, és a MaC módot ad ezek megoldására. Tehát először vessünk egy pillantást a hagyományos monitorozáshoz kapcsolódó különféle kihívásokra.

#1. Kommunikáció és koordináció

Egy vállalatnak lehet egy globális csapata, ahol a tagok különböző országokból és időzónákból dolgozhatnak. Tehát, ha nincs megfelelő, egységes munkafolyamat, a csapattagok közötti kommunikáció és a koordináció hatalmas kihívássá válik.

  Növelje blogbevételeit ezekkel az affiliate marketing eszközökkel

Tegyük fel, hogy a műveleti csapat biztonsági fenyegetést észlel, és értesíti a csapatokat, hogy azonnal intézkedjenek. Ha azonban az incidenskezelésért felelős csapat vagy személy nem elérhető, vagy nem tesz gyors intézkedést, az biztonsági katasztrófához vezethet. A rendszer beszivároghat, és információk szivároghatnak ki.

Ezért kell a csapatokat jól koordinálni, és zökkenőmentesen kell kommunikációt folytatni a tagok között. A MaC ebben segít azáltal, hogy egységes munkafolyamattal egyesíti a csapatokat és a tagokat. Mindenkit egy körben tartanak, hogy semmi se maradjon le.

A MaC egy egyszerű módot biztosít arra, hogy a csapattagok kihasználhassák az automatizálás erejét feladataik megfigyelésében és végrehajtásában.

#2. Kézi felügyelet

A hagyományos megfigyelés kézi ellenőrzést foglal magában. A monitorokat manuálisan kell létrehoznia egy eszköz segítségével. És a csapat minden tagjának külön kellene kezelnie a monitorait. A pontosság kérdés marad ebben a gyakorlatban.

Mivel mindegyik tagnak különálló monitorja van, nehézkessé válik a monitorok koherenciájának és egységességének fenntartása. Mindegyik működne irányelvek, bevált gyakorlatok, változástörténet és szakértői értékelés nélkül.

Emellett nehéz nagyszámú monitort manuálisan kezelni. Ráadásul a csapatok növekedésével ez a gyakorlat nem skálázható.

A MaC azonban képes megoldani ezeket a problémákat. Az automatizálás erejét kínálja, ahol automatikusan végrehajthatja a felügyeleti funkciókat a probléma észlelésétől a riasztásig és a diagnózisig. Összefüggővé, egységessé és méretezhetővé teszi a folyamatot, nem is beszélve arról, hogy könnyű, függetlenül attól, hogy hány monitorral van dolgunk.

#3. Sebesség

Az a sebesség, amellyel a célalkalmazások most fejlődnek, nem egyezik meg a kiépítési sebességgel vagy a frissítések kiadásával. És ha Ön szoftverfejlesztő cég, soha nem szeretné, hogy ez az eltérés megtörténjen.

A MaC segítségével egy alkalmazás forráskódja kódként lesz megírva. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrzés definíciója közelebb kerül a forráskódhoz. Ennek eredményeként a láthatóság az egész csapatban javul.

Ezen túlmenően, mivel a kód nem más, mint szövegek halmaza, hasznos az alkalmazás verziókezeléséhez és minden változás ellenőrzési nyomvonalának létrehozásához. Ez lehetővé teszi a módosítások egyszerűbb visszaállítását, ha szükséges.

Ezenkívül a különböző felügyeleti ellenőrzések kiépítésének automatizálásával másodpercek alatt nagyszámú ellenőrzést hozhat létre.

#4. Az átláthatóság hiánya

A hagyományos megfigyelés magában foglalja a kézi beállítást, ahol a felhasználók jegyeket hoznak létre a hozzájuk rendelt új felügyeleti erőforrások igénybevételéhez. Alternatív megoldásként engedélyeket kérhetnek, hogy képesek legyenek a változtatások alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy az informatikai csapatoknak különféle folyamatokon és felhasználói felületeken kell dolgozniuk.

Ennek eredményeként a konzisztencia fenntartása és egyidejűleg az erőfeszítések megkettőzésének elkerülése nehézzé válik az egész infrastruktúrában. Ez még az auditálási változtatásokat is megnehezítheti, és megnehezítheti a helytelenül konfigurált felügyeleti ellenőrzések áttekintését. Ez megnöveli a visszacsatolási hurok hosszát, és megnehezíti a csapatok közötti együttműködést.

A megfigyelési folyamat automatizálásával és az erőforrások rendelkezésre bocsátásával a csapatok központosíthatók anélkül, hogy több felhasználói felületen kellene dolgozniuk.

Ez növeli a következetességet és az átláthatóságot az egyes csapattagok között. Ez viszont javítja a csapattagok közötti együttműködést.

Az olyan MaC-megoldások, mint a Checkly, kiváló módszereket kínálnak a MaC alkalmazására a szoftverfejlesztési munkafolyamatba, és jobb eredményeket érhetnek el.

A MaC előnyei

#1. Verzióvezérlés

A hagyományos monitorozás során nehéz követni a változásokat. A csapatban mindenkinek külön monitorja van a tevékenységek elvégzéséhez. Ezért a verziókezelés nehéz feladat volt.

A MaC azonban jobb verziókezelést biztosít a tagok, csapatok és részlegek egyesítése révén. Összehangolja a verziókezelést a szoftver felépítésével, valamint a teszteléssel és a telepítéssel. Ez jobb láthatóságot, megismételhetőséget és megbízhatóságot is eredményez.

  A JetBrains RubyMine telepítése Linuxra

A változások nyomon követése mellett könnyedén visszatérhet korábbi alkalmazásverzióihoz. Ezen kívül még azt is megnézheti, hogy ki és mikor milyen változtatást hajtott végre.

#2. Egyesítés

A MaC segít a CI/CD munkafolyamatok töredezett folyamatainak egységesítésében és a szinkronizálásban.

A szintetikus megfigyelés segítségével figyelemmel kísérheti az alkalmazás aktuális állapotát, és figyelmeztetést kaphat, ha valami elromlik. Ha azonban módosítani szeretne a szolgáltatásain, előfordulhat, hogy módosítania kell a monitorokon.

Például érdemes lehet némítani a monitorokat a közzététel előtt, különben azonnal elromolhatnak. A módosítás bevezetése után beállíthatja a monitort, és feloldhatja a némítást, hogy normál állapotba kerüljön.

MaC-ben lényegében az alkalmazás kódjához közelebb konfigurálja a monitorokat. Ez lehetővé teszi a szükséges frissítések elvégzését a kód módosítása közben, és a szinkronizálást.

#3. Hatékonyság

A megfigyelő eszközök manuálisan konfigurálhatók a felhasználói felületükön keresztül. Ezt a műveleti csoportok is megtehetik. Ez valójában egy lassú folyamat.

De a MaC konfigurálása lehetővé teszi, hogy több monitort állítson fel automatikusan és gyorsan. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor új végpontot vezet be, egy megfelelő végpont jön létre. Így nagyobb hatékonyságot érhet el a felügyeleti folyamatok automatizálásának segítségével.

#4. Fokozott átláthatóság

A jobb forrásvezérléssel a MaC nagyobb átláthatóságot tesz lehetővé a csapattagok között. Szükség esetén gyorsabb és egyszerűbb visszaállítást is végezhetnek.

Ezenkívül a MaC esetében az összes ellenőrzés az alkalmazáskód mellett marad ugyanabban a tárolóban. Így szabályozhatja és kezelheti, hogy mit, miért és milyen ellenőrzéssel kell figyelni. Ez segít a csapattagoknak szükség esetén több monitor felállításában, a mérnöki csapatok pedig több együttműködésben.

#5. Jobb skálázhatóság

A MaC jobb méretezhetőséget kínál azáltal, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a kiépítést. Így, ha a csapat mérete vagy a felhasználói bázis növekszik, nem kell gondot okoznia az erőforrások bővítésével. És ha kicsinyíteni kell, ez is egyszerű. Így a MaC elengedhetetlennek bizonyul a vállalkozások számára, lehetővé téve az automatizálás teljes irányítását.

#6. Robusztus riasztás

A MaC segítségével robusztus riasztásokat hozhat létre, ahol hiba esetén értesítéseket és végrehajtható riasztásokat állíthat be. Amint megtörténik, azonnal értesítést kap, hogy azonnali lépéseket tudjon tenni a leküzdésére, és az alkalmazás a legjobb formában maradjon.

#7. Jelentés

Munkafüzeteket és irányítópultokat hozhat létre az alkalmazottak különböző szerepei alapján egy csapatban vagy részlegben. Ez hasznos lesz az ellenőrzések során.

Következtetés

A hagyományos megfigyelés számos kihívást rejt magában a skálázhatóság, a verziókövetés, a koordináció és a kommunikáció és egyebek tekintetében. A Monitoring as Code (MaC) szoftverfejlesztési folyamatba való bevezetésével javíthatja a csapatok közötti együttműködést, miközben automatizálja a megfigyelési folyamatokat.

Így jobb termékeket állíthat elő, és gyakori frissítéseket bocsáthat ki, hogy megfeleljen a végfelhasználói elvárásoknak és a kereslethez igazodjon. Használhat olyan MaC-megoldásokat is, mint a Checkly a szoftverek gyorsabb és megbízhatóbb fejlesztésére és futtatására.

Felfedezhet néhány legjobb távfelügyeleti és felügyeleti szoftvert a kis- és középvállalkozások számára.