Hogyan építsünk fel egy szájról szájra terjedő marketingstratégiát, amely növeli a márkaismertséget

Hatékony szájról szájra terjedő (WOM) marketingstratégiával a márkák organikusan több embert érhetnek el, és reklámozhatják termékeiket.

Az emberek naponta több száz hirdetéssel találkoznak, de amikor vásárlási döntést kell hozniuk, gyakran azt a terméket választják, amelyet családjuk és barátaik javasoltak.

Semrush szerint a marketingesek 64%-a ezt tartja a legtermékenyebb marketingtaktikának. A szájhagyományos marketing ötször több eladást eredményezhet, mint a fizetett hirdetések.

Ez az oka annak, hogy egyre több vállalat érdeklődik e marketing módszer iránt. Folytassa az olvasást, hogy megtudja, hogyan alakíthat ki gyilkos WOM-stratégiát márkája számára.

Mi az a szájról szájra történő marketing?

A szájhagyományos marketing aktív befolyásolást jelent, hogy organikus, szájról szájra vitatkozzon egy márkáról vagy termékről. Egyszerűen fogalmazva, a marketingesek megpróbálnak létrehozni valamit, amiről érdemes beszélni, hogy az embereket arra ösztönözzék, hogy beszéljenek róla.

Vásárlás előtt az emberek megbízható forrásból, általában családtagoktól, barátoktól és kollégáktól kapnak megerősítést. Ennek a marketingstratégiának az a célja, hogy egy exponenciális hivatkozási láncot indítson el, amely folyamatosan növeli a forgalmat és az értékesítést a márka számára.

A szájhagyományos marketing és a természetes szájreferenciák különböznek egymástól. A WOM marketingben a referenciák általában egy cég kampányának, promóciójának vagy bátorításának az eredményei.

A WOM-marketing néhány példája az, hogy az emberek személyesen vagy a közösségi médián keresztül elmondják másoknak a paradicsomketchup használatának új receptjeit, vagy lenyűgözik az ételek egyedi felszolgálási stílusa egy étteremben.

Ráadásul ez a marketing itt még nem ér véget. Ezt kölcsönhatások kaszkádja követi. Itt a vállalat szerepe az, hogy beszélgetésre ösztönözzen másokat – általában azzal, hogy megindokolja őket.

A szájról szájra történő marketing típusai

#1. Nyilvánosság

Ez a WOM marketing legelterjedtebb és legorganikusabb típusa. Ez a fajta marketing arra összpontosít, hogy növelje a márka nyilvános láthatóságát, és minél több embert ismerjen meg az Ön által kínált szolgáltatásokkal.

  Hogyan lehet jobb gombbal kattintani bármely Mac számítógépen Trackpad, egér vagy billentyűzet használatával

#2. Buzz vagy vírusmarketing

Ennek a WOM-marketingnek az a célja, hogy zsibongást keltsen a termékek vagy promóciók körül. A vállalatok vírusos promóció vagy kampány létrehozásával beszélgetéseket indítanak el a közösségi médiában vagy személyes körökben.

#3. Blogírás és online marketing

A szóbeszéd marketing egy másik típusa blogokon és videótartalmakon keresztül is megvalósítható. Ezek a saját kiadású tartalmak lehetővé teszik a nyilvános fórumokon való beszélgetést, ahol az ügyfelek beszélgetnek egymással tapasztalataikról.

#4. Közösségi média marketing

Mivel a szájreklám marketing online és offline is elérheti az ügyfeleket, a közösségi média népszerű csatorna e marketing népszerűsítésére. Lehetővé teszi a célközönség elérését és más típusok integrálását ebbe a platformba.

A vállalatoknak megfelelően kell használniuk közösségi csatornáikat, hogy elérjék a maximális számú embert. A bejegyzések ütemezéséhez különféle közösségimédia-naptáreszközöket használhat.

#5. Érzelmi marketing

Az érzelmi marketing érzelmi indítékokat használ a fogyasztók befolyásolására. Ez a szájról szájra terjedő marketingtípus általában képalapú, és friss híreken vagy eseményeken alapul.

#6. Ajánlói marketing

Az ajánlómarketing egyfajta WOM-marketing, amely ösztönzőket kínál a szájhagyomány útján történő reklámozásért cserébe. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy ösztönözze a meglévő ügyfeleket, hogy osszák meg visszajelzéseiket és véleményüket másokkal.

A WOM marketing jelentősége

Bármilyen marketingstratégia esetében a szájról szájra történő kommunikációnak döntő szerepet kell kapnia. Az ok egyszerű – egy elégedett vásárló ösztönözheti a potenciális vásárlók egy csoportját az általa ajánlott termék megvásárlására.

Minél jobban tudja őket befolyásolni, hogy ajánlást tegyenek, annál nagyobb az esélye, hogy nagyobb ügyfélkörrel rendelkezzen. A WOM marketing jelentősége a következő:

Termékek reklámozása

Előfordulhat, hogy különféle online és offline csatornákon keresztül reklámozza termékeit. Azonban nem minden lehet olyan hatékony, mint a WOM marketing.

Valódi emberek beszélnek a termékeiről és a márkájáról, így a közönség számára nem is tűnik hagyományos promóciónak. Ennek ellenére jobb hatással van a potenciális ügyfelekre.

Több értékesítés és megtérülés

A FOMO marketingstratégia révén a cégek nagyobb forgalmat vagy leadeket szerezhetnek, de ahhoz, hogy vásárlókká váljanak és több értékesítést érjenek el, WOM marketingre van szükségük. Az emberek azoktól az emberektől kapott jó véleményekre hagyatkoznak, akikben megbíznak, ezért ez a marketingstratégia segíthet elérni a célértékesítést és bevételt.

Építsen márkabizalmat

Nem könnyű meggyőzni egy új vásárlót a márkájában. A kapcsolatépítés időbe telik, és gyakran nem az egyszeri vásárlás az egyetlen, amit egy cég keres. A szájhagyományos marketing biztosítja cége megbízhatóságát az új ügyfelek számára. Ha megvan a bizalom, fenntarthatja a kapcsolatot.

  20 legjobb nagy sebességű töltő Androidra

Építsd ki az ügyfelek hűségét

Míg egyre nehezebb és drágább új ügyfelek hozzáadása az ügyfélköréhez, a vállalatok inkább a hűséges ügyfelekre összpontosítanak. A termékeit aktívan népszerűsítő elégedett ügyfelek csoportjával könnyedén szerezhet több új, márkájához hűséges vásárlót.

Hogyan építsünk szájról szájra

Ahogy már említettük, a WOM marketing nem arról szól, hogy a véletlenre bízzuk, hogy valaki jó szót terjeszt a termékeiről és márkáiról. Meg kell határoznia a WOM marketing stratégiáját, hogy az emberek beszéljenek a márkáról. Íme néhány lépés a WOM-stratégia felépítéséhez vállalata számára:

#1. Állítsa be a megfelelő triggereket

Termékeinek és szolgáltatásainak tartalmazniuk kell X-tényezőket vagy triggereket. Ezek általában emlékezetes vagy kivételes érzések, amelyek arra késztetik a meglévő ügyfeleit, hogy beszéljenek a vállalkozásáról.

Ha éttermet vezetsz, állatbaráttá teheted. Így az állatbarátok és -tulajdonosok hasonló gondolkodású embereknek fognak beszélni az Ön étterméről, akiket célközönségnek tekinthet.

#2. Vizuális triggerek használata

A szóhasználat nem mindig verbális. Élénk vizuális élményekkel több embert érhet el. Tegyük fel, hogy cége kegyetlenség-mentes kozmetikumokat vagy zöld technológiát gyárt.

Ebben az esetben megkérheti ügyfeleit, hogy készítsenek fényképeket kedvenceikkel vagy természeti tájakon, és osszák meg ezeket a közösségi médiában.

#3. Fejlesszen vagy csináljon egyedi dolgokat

A tömegből való kiemelkedés egy másik módja a WOM-marketing fellángolásának. Ezt egyedi termékek eladásával, az iparági normák megváltoztatásával vagy új marketing- vagy szállítási stílusok adaptálásával teheti meg. A környezetbarát termékek értékesítése során használhat biológiailag lebomló csomagolást. Ez arra készteti az embereket, hogy beszéljenek a márkádról.

#4. Provokálja az ügyfeleket érzelmileg

Az érzelmek a legjobb módja annak, hogy helyet foglaljanak a szívükben és a beszédükben! A marketingszakembereknek meg kell tenniük az extra mérföldet, hogy az embereket érzelmileg kötődjék a termékekhez. Ehhez láthatatlan embereket jeleníthet meg a hirdetésében.

#5. Felhasználó által generált tartalom reklámozása (UGC)

A közösségi médiának ebben a korszakában az emberek jobban szeretik a felhasználók által generált tartalmakat, mint a márkás promóciókat. Márkaként Ön irányíthatja az ügyfeleket olyan tartalom létrehozására és megosztására, amely szóbeli marketinget tartalmaz.

Az ilyen tartalom a társadalmi bizonyítást is segíti. Megkérheti az elégedett vásárlókat is, hogy osszák meg tartalmaikat a márka hashtagjával, és a nyertesek vonzó nyereményeket kapnak.

#6. Ösztönözze az ügyfeleket, hogy adjanak értékeléseket és véleményeket

A vásárlói vélemények és értékelések a modern WOM marketing kulcsfontosságú részét képezik. Létrehozhat egy visszajelzési csatornát az ajánlások, például a közösségimédia-értékelések, e-mailek és felmérések gyűjtéséhez. A webhelyén és a közösségi médiában népszerűsítheti a dicsérő értékeléseket és értékeléseket.

  Hogyan távolíthat el egy fényképet az eszközről, de nem a Google Drive-ról

#7. Indítsa el az ajánlási programot

A WOM marketing népszerűsítésének másik módja egy ajánlóprogram indítása. Arra fogja ösztönözni az elégedett ügyfeleket, hogy ösztönzőként reklámozzák a márkáját. Ezek lehetnek kedvezményes kuponok, ajándékkártyák, készpénz-visszatérítés vagy ajándékok.

Inspiráló WOM marketing példák

#1. Netflix

Kép jóvoltából: Netflix

A Netflix egy OTT platform, amely a közösségi médiát használja a WOM marketinghez. Websorozataiból mémeket hoz létre, és közzéteszi azokat. Ezek arra késztetik a felhasználókat, hogy megosszák véleményüket az adott websorozatokról. Ezek a felhasználók által generált tartalmak pozitív értékelésként szolgálnak a potenciális nézők számára.

#2. Örökké 21

A kép jóvoltából: Forever21

A Forever21 egy ruházati márka, amely arra kérte vásárlóit, hogy osszák meg ruháikról készült fotóikat az #F21xME mellett. Több ezren vettek részt ebben az Instagram-promócióban, és a hashtag megadta a márkának a várt promóciót anélkül, hogy az influencer marketingbe fektetett volna.

#3. Wendyé

Kép jóvoltából: Wendy’s

A népszerű gyorsétterem, a Wendy’s 2017-ben népszerű WOM marketingeseményt hozott létre a Twitteren. Azt állították, hogy egy év ingyenes csirkeszem szolgáltatást biztosítanak az ügyfeleknek, ha egy bejegyzést 18 milliószor retweetelnek.

A bejegyzést mostanra több mint 3 milliószor retweetelték, és Wendynek a keresett szájról szájra történő promóciót adta.

#4. Dropbox

A kép jóvoltából: Dropbox

Az új ügyfelek vonzására a Dropbox felhőtároló cég ajánló programot kínált a meglévő ügyfelek számára. Eszerint az ügyfél 500 MB szabad területet kap, ha meghív egy barátot, és ráteszi a Dropbox telepítésére.

Záró szavak

A szájhagyományos marketing természetes módon fokozhatja a márka népszerűsítését. A WOM marketingnek különféle típusai közül választhat a termékeihez.

Itt megvitattunk néhány sikeres WOM marketingstratégia példát az Ön számára. Ezenkívül egyszerűen létrehozhat egyet cége számára a fent említett lépésekkel.

Érdemes lehet olvasni más marketingstratégiákról is, mint például a gerillamarketingről és a trigger marketingről.