Hogyan állítsunk be egy régi laptopot gyerekeknek

A legtöbb régi laptop akkor kezd port gyűjteni, amikor már túl öreg ahhoz, hogy bármi hasznosat futtasson. Revitalizálja és biztosítsa régi eszközeit, és a drága papírnehezéket szórakoztató játszótérré és oktatási eszközzé varázsolja a gyerekek számára.

Tisztítsd meg

Az első dolog, amit meg kell tennie, amikor arra készül, hogy egy gyermeket szabadon engedjen a régi laptopján, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs benne tolakodó, zavaró vagy nem megfelelő tartalom. Ez olyan egyszerű lehet, mint a Windows vagy Mac számítógép frissítése, a szükségtelen programok eltávolítása és az összes fájl törlése.

Ha már az összes fontos fájlt letöltötte a merevlemezről, akkor a legmegbízhatóbb módja annak, hogy gyerekbaráttá tegye a laptopot, ha visszaállítja a készüléket az eredeti gyári beállításokra. Ha Windows gépről van szó, használhatja a Windows 10 Számítógép visszaállítása funkcióját, újratelepítheti a Windows 7 rendszert a semmiből, vagy alaphelyzetbe állíthatja a Windows 8 rendszerű számítógépet. Ha Macről van szó, akkor a macOS legutóbbi verziójának frissen telepíthető.

Továbbra is hardverproblémákba ütközhet lemerült akkumulátorok, meghibásodott merevlemezek vagy poros alaplapok miatt. Ha a laptop akkumulátora elromlott vagy bármilyen módon deformálódott, cserélje ki. E problémák némelyike ​​megérheti a javításukra fordított időt és pénzt. Sajnos gyakran drágább lehet régi számítógépét megjavítani, mintha új Chromebookot vásárolna gyermekeinek.

Zárd le

Miután a laptopot alaposan kitisztították, és zökkenőmentesen működik, meg kell győződnie arról, hogy biztonságos-e. Ez nem igényel bonyolult biztonsági intézkedéseket. Valójában a legtöbb Windows-géphez tartozik a Windows Defender, amely egy megbízható vírusirtó. Ha a gyermek Mac gépet fog használni, akkor is meg kell védenie Mac számítógépét a rosszindulatú programokkal szemben, hogy megbizonyosodjon arról, hogy böngészés közben biztonságos.

Ha a biztonság megvan, be kell állítania a második legfontosabb biztonsági funkciót a laptopot használó fiatalok számára: a szülői felügyeletet. A használati idő, bizonyos funkciók, a nem megfelelő weboldalakhoz és tartalmakhoz való hozzáférés korlátozása elengedhetetlen a gyermek technológiához és internethez való egészséges kapcsolatának kialakításához. A Mac gépeken lehetőség van kifejezetten gyerekeknek szóló felhasználói fiókok létrehozására, amelyek korlátozzák az alkalmazáshasználatot és a képernyőidőt. Mind a Windows 7, mind a Windows 10 erős szülői felügyelettel rendelkeznek. A Windows 10 még azt is lehetővé teszi, hogy létrehozza és figyelje a gyermek fiókját, hogy még nagyobb biztonságot nyújtson munka és játék közben.

Töltsd fel

Most, hogy használaton kívüli gépe tiszta és biztonságos, itt az ideje, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyermeke által elért tartalom vonzó, oktató és egészséges. Amikor családbarát tartalmat keres, ne feledje, hogy a legtöbb ingyenes tartalom tele lesz hirdetésekkel. Nehéz lehet jó minőségű tartalmat találni gyerekeknek, ezért mi is megtettük ezt a részt:

PBS Kids játékok, videók és tevékenységek széles skáláját kínálja minden korosztály számára.
Minecraft a legnépszerűbb számítógépes játék gyerekeknek, rengeteg kreativitással és találékonysággal.
Hoopla együttműködik a könyvtárakkal, hogy ingyenes hozzáférést biztosítson a gyerekeknek az e-könyvekhez.
Karcolás, az MIT-től, a kódolás alapjainak megtanítására összpontosít 4 éves gyerekeknek.
ABC egér különböző tantárgyakból gyűjti össze a tanulási játékokat egy előfizetéses csomagba.
Virtuális kirándulások szerezzen egy kellemes lehetőséget a híres helyek közös felfedezésére.
A Google Classroom az egyik legnépszerűbb otthoni tanulási alkalmazás.

Mint mindig, most is ügyeljen arra, hogy gondosan figyelje gyermekeit, amikor dolgoznak vagy játszanak. Míg az előző szakaszban hivatkozott szülői felügyelet segítségével korlátozható a gyermek csak jóváhagyott webhelyekre, a gyerekek hozzáértőek, és mindig találnak valamilyen módot a szabályok megkerülésére.

Gyorsítsd fel

Ha még mindig nem tud semmit futtatni a laptopján, akkor ideje könnyíteni a terhelésen. Ha egy régebbi laptopot ugyanazon operációs rendszer újabb verziójára frissít, az túlterhelheti az ősi hardvert. Ahelyett, hogy valami nehézkes megoldást használna, mint például a Windows 10, telepíthet olyan operációs rendszereket, mint a Google Chrome OS, amelyek alulteljesítményű eszközökön való működésre készültek. Ez lehet kissé technikai jellegű, de ez tökéletes alkalom arra, hogy a gyerekeket a technológiára tanítsa. Mindig érdemes megfontolni minden apró dolgot, amivel felgyorsíthatja Windows vagy Mac gépét.

Ha hajlandó beszennyezni a kezét, új életet kelthet laptopján, ha bármelyik laptopra telepíti a Chrome OS-t. Eszköze valószínűleg nem tud sok Chrome-alkalmazást futtatni, de elegendőnek kell lennie legalább a Chrome böngésző futtatásához. Ezáltal gyermeke egészséges webhelyek széles választékához férhet hozzá tanuláshoz és játékhoz.

Egy használhatatlan, elavult technológiából kiindulva sikerült újra életet lehelnünk eszközébe, amelyet mostantól gyermekei munkára vagy játékra használhatnak. Eszközének nem kell gyorsnak vagy karcsúnak lennie. Most, hogy kitisztították, biztonságossá és minőségi tartalommal megtöltötték, régi laptopja készen áll a következő generáció oktatására és bevonására.