[Explained] Felhasználók hozzáadása a Sudoershez az Ubuntuban

Mielőtt megtanulnánk, hogyan adhatunk hozzá felhasználókat sudoerként az Ubuntuban, meg kell értenünk, hogyan fogunk eljutni ide. Például, ha szolgáltatásokat szeretne kezelni, vagy szoftvereket telepíteni vagy frissíteni az Ubuntu-n. Próbált már olyan parancsot végrehajtani, amellyel megpróbálja a fentiek bármelyikét, és a „Hozzáférés megtagadva” üzenetet kapta visszajelzésként?

Az ilyen esetekben a parancsokat rootként vagy szuperfelhasználóként kell futtatnia. Ez a megközelítés azonban biztonsági okokból nem tanácsos. A parancsok gyökérként való futtatása problémákat okozhat a rendszerben, ha a felhasználó elront bizonyos beállításokat.

Az Ubuntu, az egyik leggyakrabban használt Linux disztribúció, rendelkezik egy sudo néven ismert funkcióval, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy parancsokat futtasson speciális jogosultságokkal ahelyett, hogy rootként jelentkezne be.

Ez a cikk elmagyarázza, kik azok a sudoerek, miért lehet szükség a sudo-okra, és hogyan adhatja hozzá őket Ubuntu operációs rendszeréhez.

Mi az a Sudo/Sudoers?

De miért nem használja a su vagy a switch user parancsot? A switch user parancs lehetővé teszi, hogy root felhasználóként jelentkezzen be. Futtatásakor a rendszer kérni fogja a root jelszót, és már teheted is a dolgod. Hozzáadhat új fájlokat/szoftvert, és elvégezheti az összes módosítást. Előfordulhat azonban, hogy elfelejt rootként kijelentkezni, és egy egyszerű elírás törli a fontos fájlokat vagy a teljes merevlemezt.

A Sudo a „szuperuser do” rövid formája. Az ilyen felhasználók magasabb jogosultságokkal hajtanak végre parancsokat, telepíthetnek és frissíthetnek szoftvereket, vagy akár módosíthatják a rendszerbeállításokat. A sudoer olyan felhasználó, akinek ilyen jogai vannak. A Sudo-felhasználóknak mindig a „sudo” kulcsszót kell használniuk, mielőtt bármilyen parancsot végrehajtanának az Ubuntun. A parancsok végrehajtása után azonban nem kell kijelentkeznie.

Ha több felhasználója is van az Ubuntu rendszeren, nem mindegyik rendelkezik sudo jogosultsággal. A telepítés során azonban az elsőként létrehozott felhasználó alapértelmezés szerint sudo jogosultsággal rendelkezik. Csak a sudoers fájl vagy csoport felhasználói hajthatnak végre sudo parancsokat.

 • A sudoers fájl – egy konfigurációs fájl, amely meghatározza, hogy mely felhasználók és hogyan használhatják a sudo-t.
 • Sudoers csoport – a sudo jogokkal rendelkező felhasználók speciális csoportja.
  Próbálja ki ezeket a javításokat, ha a hang nem működik a Chrome-ban

Forgatókönyvek, amelyekben a felhasználóknak sudo hozzáférést kell adni

Engedélyezheti bizonyos felhasználóknak, hogy sudo parancsokat futtassanak az Ön személyi vagy irodai számítógépén. Akkor engedélyezheti őket, ha:

 • Van egy rendszergazdákból vagy fejlesztőkből álló csapat, akiknek root hozzáférést igénylő feladatokat kell végrehajtaniuk. Például előfordulhat, hogy szoftvert kell telepíteniük vagy frissíteniük kell a rendszert.
 • Korlátozni szeretné a felhasználók hozzáférését a rendszer bizonyos fájljaihoz vagy könyvtáraihoz, és nem ad teljes hozzáférést nekik.
 • Vendég felhasználója van egy egyszeri feladathoz, amely root hozzáférést igényel. Például szüksége van valakire, aki speciális szoftvert telepít és konfigurál, vagy frissíti a rendszert.

A felhasználóknak a sudo jogosultságok megadásának fontossága

 • Javítsa rendszere biztonságát: Nem kell engedélyeznie a felhasználóknak, hogy root felhasználóként jelentkezzenek be a rendszerbe, ami potenciális fenyegetéseknek és hibáknak teheti ki a rendszert. A sudo jogosultságok megadása lehetővé teszi számukra, hogy csak ahhoz férhessenek hozzá, amire szükségük van.
 • Testreszabhatja az engedélyeket: A sudo-felhasználók hozzáadásával megadhatja, hogy mely parancsokat és mikor futtassák. Azt is megadhatja, hogy ezeknek a felhasználóknak szükségük van-e jelszóra az ilyen parancsok futtatásához.
 • Ez megkönnyíti a felhasználók megfigyelését: A /var/log/auth.log fájlban megnézheti a sudoer által a rendszeren futtatott összes parancsot.

Felhasználó hozzáadásának előfeltételei a sudoers fájlhoz

 • Felhasználói fiók sudo jogosultságokkal: A sudo jogosultságokkal rendelkező fiókba be kell jelentkeznie egy felhasználót a sudoers listába.
 • Felhasználónév: Ha több felhasználója van a rendszeren, ismernie kell annak a felhasználónevét, amelyet hozzá szeretne adni egy sudoers fájlhoz vagy csoporthoz.
 • Szövegszerkesztő: Az Ubuntu a Nano-t használja alapértelmezett szerkesztőként. Azonban átválthat másokra.

Adjon hozzá egy felhasználót a sudoers fájlhoz

Számos megközelítés létezik a felhasználók hozzáadására a sudoers fájlhoz. Előtte azonban létre kell hoznunk egy új felhasználót.

Szeretnék létrehozni egy új felhasználót ‘titus’ néven. Követheted:

 • Jelentkezzen be egy sudo jogosultságokkal rendelkező felhasználói fiókba, és futtassa a következő parancsot: sudo adduser titus. A „titus” szót lecserélheti a létrehozni kívánt felhasználó nevére.

 • Írd be a jelszavad. A parancssor felszólítja a jelszó megadására.
 • Állítson be új jelszót, majd erősítse meg
  10 ok, amiért a szürkeárnyalatos tervezés javítja az UX/UI-terveket

 • Kövesse az utasításokat (kiválaszthatja az alapértelmezett értékeket), és kattintson az „Y” gombra az összes részlet megerősítéséhez.

Most új felhasználója van.

Kétféle megközelítés létezik a sudoerek hozzáadására az Ubuntuban

#1: Adja hozzá a felhasználót a sudo csoporthoz

Az általunk létrehozott felhasználót most hozzáadhatjuk a sudo csoporthoz. Futtassa ezt a parancsot, ha másik sudo felhasználóként vagy root felhasználóként jelentkezett be.

sudo usermod -aG sudo username

Cserélje le a „felhasználónevet” arra a felhasználóra, akit sudoer-vé szeretne tenni. Az én esetemben a parancs az lesz;

sudo usermod -aG sudo titus

Most hozzáadta az új felhasználót a sudo csoporthoz.

#2: Felhasználó hozzáadása a Sudoers fájlhoz

Már láttuk, hogy egy tipikus Linux rendszernek, mint az Ubuntu, különböző felhasználók vannak. Az ilyen felhasználóknak különböző Linux-fájl- és könyvtárjogosultságokat lehet engedélyezni a rendszerben. Például engedélyezheti a felhasználók számára, hogy Unix rendszerben „olvassák”, „írhassák” vagy „futtassanak” fájlokat.

Meghatározhatjuk, hogy mely felhasználók és hogyan használhatják a sudo-t, ha ezt a sudoers fájlban definiáljuk. Ezt az /etc/sudoers elérési utat használjuk a sudoers fájl megkereséséhez.

Feltételezve, hogy már van egy felhasználója, aki nem rendelkezik sudo-jogokkal, a következő lépéseket kell követnie:

 • Nyissa meg a terminált
 • Ezzel a paranccsal nyissa meg a fájlt
sudo visudo

A rendszer felszólítja a jelszó megadására.

 • Szerkessze a fájlt. A parancs futtatása után valami ehhez hasonló lesz;

Van egy ‘kamunya’ nevű felhasználóm, akinek minden sudo jogot át akarok adni.

Keresse meg azt a részt, amely így néz ki:

# User privilege specification

root    ALL=(ALL:ALL) ALL

Most hozzáadhatok egy sort, amely lehetővé teszi a „kamunya” összes sudo jogát a következőképpen:

kamunya    ALL=(ALL:ALL) ALL
 • Mentés és kilépés. A következő billentyűparancsokat használhatja: Ctrl+O a változtatások írásához és Ctrl+X a kilépéshez.

Most van egy új sudo felhasználó, akit a sudoers fájlon keresztül adott hozzá. Ha speciális jogokat akartam adni a felhasználómnak (kamunya), például a szoftverfrissítéshez jelszó nélkül, akkor ugyanezeket a lépéseket követhettem volna, de hozzáadhattam volna ezt a sort:

kamunya ALL=(ALL:ALL) NOPASSWD: /usr/bin/apt-get update, /usr/bin/apt-get upgrade

Hogyan ellenőrizhető, hogy egy felhasználó rendelkezik-e sudo jogokkal

Lehetséges, hogy követte ezeket a lépéseket, de még mindig nem biztos abban, hogy a rendszer felhasználói sudoerek-e. Az alábbi módszerek segítségével ellenőrizheti:

  Átfogó útmutató a fejlett tervezési rendszerhez (ADS)

Használja a sudo parancsot

Megnézem, hogy egy ‘titus’ nevű felhasználó sudoer-e. A parancs a következő lesz:

sudo -l -U titus

A „titus” szót lecserélheti az ellenőrizni kívánt felhasználó felhasználónevére.

Ha a felhasználó sudoer, akkor valami ehhez hasonlót fog kapni;

Ha a felhasználó nem rendelkezik sudo jogokkal, akkor valószínűleg ezt a hibát kapja, a felhasználó ‘felhasználónév’ nem futtathatja a sudo-t a ‘géped neve’-n.

Ellenőrizze a sudo csoportokat

Amikor létrehoz egy sudo felhasználót, a rendszer automatikusan hozzárendeli ezt a felhasználót egy csoporthoz, amely az Ön által kiválasztott felhasználónevet viseli. Például van egy ‘tk’ nevű sudo felhasználóm. Ezzel a paranccsal ellenőrizhetem, hogy ez a felhasználó egy csoporthoz tartozik-e;

groups tk

A „tk” szót a felhasználónevével helyettesítheti.

Valami ehhez hasonlót fog kapni;

Hogyan lehet törölni egy sudo felhasználót

Számos esetben érdemes törölni egy sudo felhasználót. Például elrontottad a profil beállításakor, vagy az általad létrehozott felhasználónak egyszeri feladatot kellett volna elvégeznie.

A grafikus felhasználói felület vagy a parancssor segítségével törölhet egy felhasználót az Ubuntu rendszerből. Így törölhet egy felhasználót a parancssor használatával:

 • Futtassa ezt a parancsot sudo deluser username, ahol a „felhasználónév” szót lecseréli a törölni kívánt profilra. Ez a megközelítés eltávolítja a felhasználót, de a felhasználói fájlok megmaradnak.

Eltávolítottam az egyik felhasználómat (kamunya)

Ha el szeretné távolítani a felhasználói fájlokat, futtassa a parancsot az alábbiak szerint;

sudo deluser --remove-home username

Az én esetemben ez lesz:

sudo deluser --remove-home kamunya

Bevált gyakorlatok a felhasználók kezeléséhez a sudoers fájlban

 • Használja a visudo parancsot: Ha úgy dönt, hogy a sudoer-eket hozzáadja a sudoer fájlhoz, mindig használja a visudo parancsot. Ha végzett, ellenőrizze az elírási hibákat, mentse el, és lépjen ki a szerkesztőből.
 • Csoportok használata: Ahelyett, hogy egyéneket adna hozzá sudo-felhasználóként, minden alkalommal, amikor új felhasználókat szeretne hozzáadni, hozzáadhatja őket egy csoporthoz. Különböző csoportjai lehetnek, például „adminisztrátorok” és „fejlesztők”, eltérő jogokkal.
 • Dokumentum hozzáférés: Nyilvántartsa, kinek adott sudo jogosultságot, és mit tehet. Ez a megközelítés megkönnyíti az új alkalmazottak választását, ha változások történnének.
 • Hozzáférés figyelése: Mindig figyelje, hogy a sudoerként felvett különböző felhasználók mit jelentkeznek be a rendszerbe. A gyakori felülvizsgálatok lehetővé teszik a felhasználók törlését vagy a jogosultságok megváltoztatását az igények változása esetén.

Következtetés

Az Ubuntu az egyik leggyakrabban használt operációs rendszer a rendszergazdák és a programozók által. Biztosítania kell azonban, hogy a megfelelő felhasználóknak adja meg a megfelelő jogosultságokat a rendszer elérésekor.

Most már megérti, hogy kik a sudoerek, és milyen különböző megközelítéseket adhat hozzájuk az Ubuntuhoz. Az ilyen felhasználóknak már nem kell teljes hozzáféréssel bejelentkezniük a rendszerbe, hanem korlátozott képességekkel, amelyek segítenek a munka elvégzésében.

Ezenkívül felfedezhet néhány Linux teljesítményparancsot, amelyet rendszergazdaként ismerhet meg.