9 programozási nyelv, amelyek a kihalás felé tartanak

Kulcs elvitelek

  • Az R elveszíti a lábát az adatelemzés programozási világában, és nem valószínű, hogy feljebb kerül a rangsorban.
  • A Visual Basic-et már nem kedveli a Microsoft, és a Windows-alkalmazások fejlesztésére szolgáló Visual Basic .NET váltja fel.
  • Bár a Haskell egykor népszerű funkcionális programozási nyelv volt, egyre csökken az érdeklődés a lassú válaszidő, valamint a Go és Python versengése miatt.

A technológia folyamatosan fejlődik, és az általunk használt programozási nyelvek sem kivételek. A mesterséges intelligencia növekvő népszerűsége és e nyelvek használatának szabályozása miatt még nagyobb hangsúly kerül arra, hogy a jövőben melyek lesznek velünk, és melyek nem.

A sokoldalú programozási nyelvek, köztük a Python, a Java és a JavaScript, uralják a pályát, míg mások sokkal szűkösebbek, és úgy tűnik, kiesnek a kegyéből.

Mivel a változás az egyetlen állandó, érdemes eltávolodni ettől a kilenc nyelvtől, amelyek valószínűleg egyhamar nem lesznek jelentős szereplők.

1. R

Az R programozási nyelv azzal a szándékkal jelent meg, hogy meghódítsa az adatelemzés programozási világát. Hosszú évek óta virágzik, és a közelmúltban kezdi elveszíteni a lábát a Python programozási nyelv előtt.

Mint programozási nyelv, az R számos értékes szolgáltatást kínál a kódolóknak, de jelenleg alacsony a beolvasási sorrendben. A 18. helyen áll TIOBE indexés nem valószínű, hogy feljebb mászik.

Ennek ellenére a nyelv továbbra is használatban van, és telepítheti az R-t Mac vagy Windows számítógépére, ha ki szeretné próbálni.

2. Visual Basic

A Visual Basic egy régi nyelv, amely 1991-ben érkezett a Windows-os gépekre. De úgy tűnik, hogy a Microsoft programozási nyelve valószínűleg nem éli újra fénykorát.

  12 legjobb regényíró szoftver, amely segít megírni álomkönyvét [2023]

Mivel a Microsoft már nem támogatja a Visual Basic-et, a halála nagyjából elkerülhetetlen. A Visual Basic .NET, egy másik objektum-orientált programozási nyelv nagyrészt átvette a helyét, és érdemes megismerkednie vele, ha Windows-alkalmazások fejlesztése iránt érdeklődik.

Azt gondolhatnánk, hogy a Visual Basic .NET ugyanazokat a következményeket fogja elszenvedni, mint elődje, de a Microsoft nem úgy tűnik, hogy hamarosan megvonja a támogatását. Végül is a Visual Basic .NET a Windows-ökoszisztéma mögötti elsődleges elem.

3. Haskell

Haskell a legjobb éveit tudhatja maga mögött, ami kár; sok programozó szeretné, ha tudná, hogyan kell kódolni ezen a csodálatos, funkcionális programozási nyelven. A nyelv népszerűvé vált, mivel sokan nagy pénzügyi programokat kezdtek kódolni a natív monádok és algebrai adattípusok segítségével.

A Miranda, a Clean, a HOPE és néhány más nyelv elemeit kölcsönözve Haskell rengeteget kínált. Lassú válaszideje azonban népszerűtlenné tette a fejlesztők körében. Ez a hiányosság valószínűleg az érdeklődés csökkenéséhez vezetett, ami a legutóbbi frissítések hiányát eredményezte; az utolsó releváns kilenc éve volt.

A Haskell az olyan relevánsabb, rugalmasabb nyelvekhez képest is szenvedett, mint a Go és a Python, amelyek erejükkel és hasznosságukkal a 2000-es évektől folyamatosan kihívást jelentettek a nyelv számára. Végül is a Go programozás okkal visszaszerezte pozícióját a TIOBE indexben.

4. Visual Basic alkalmazások

A Visual Basic for Applications, közismert nevén VBA, egy kiváló automatizálási nyelv, amelyet az MS Office termékcsomag használ. Az Excel-feladatok automatizálásától az MS Word- és PowerPoint-dokumentumok létrehozásáig számos VBA és makrója segíthet a megvalósításban.

Ha hisz a pletykáknak, a Microsoft népszerűsége és rugalmassága miatt a VBA-t JavaScriptre cserélheti.

  Hogyan lehet megtudni, hogy ki nem követett téged a Twitteren

Mikor hagyhatja ki tehát a Microsoft programozási nyelvét?

Figyelembe véve, hogy sok szervezet a VBA-modellre támaszkodik ismétlődő feladatai automatizálása során, előfordulhat, hogy egy ideig nem. A JavaScript API-val és a Microsoft integrációjával kapcsolatos problémák azt jelenthetik, hogy a nyelv még egy ideig lógni fog, de ez egy trükkös póni.

5. Fortran

A Fortran (Formula Translation), egy 62 éves programozási nyelv meglepő módon még mindig működik. Használata az évek során csökkenthetett, de továbbra is túléli néhány társnyelvét.

A Fortran azonban enyhén szólva is homályos. Valószínűleg nagymértékben támaszkodik erre az IBM által fejlesztett nyelvre, ha numerikus számításokkal vagy tudományos modellekkel foglalkozik. Használhatja olyan feladatokhoz, mint a numerikus időjárás-előrejelzés, a számítási fizika és a számítási folyadékdinamika.

A korlátozott használat ellenére sziklaszilárd alapja van, és eltarthat egy ideig, amíg a Fortran fejlesztői teljesen megmossák a kezüket erről a nyelvről.

6. COBOL

Az 1960-as években a Common Business-Oriented Language vagy COBOL uralta a programozást, három másik nyelv mellett: ALGOL, LISP és FORTRAN. Az üzleti és a tudományos számítástechnika megosztásának nyelveként fejlesztették ki, és természetes halált halt.

Minimális integrációt kínált más nyelvekkel, és csekély befolyást gyakorolt ​​a fejlesztőkre. Alacsony profilja miatt ez a nyelv résré vált, a kapcsolódó szövetségi és kormányzati követelmények ellenére. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak néhány fejlesztő uralja a COBOL-t.

7. Perl

Annak ellenére, hogy általános célú programozási nyelv, a Perl különösen népszerű volt a webfejlesztés, a hálózati programozás, a szövegkezelés és a grafikus felhasználói felület fejlesztése terén.

Két nyelvi változatból áll: Perl 5 és Perl 6 (Raku). Összességében a Perl sokoldalúságot kínál, és kiváló szolgáltatáskészlettel büszkélkedhet. Mindez azonban magasabb CPU-használat és memóriaigény ára.

  Hogyan kell játszani a Stick Fight: The Game játékot Linuxon

A verseny lassan erodálja a Perl piaci részesedését, ahogy a fejlesztők könnyebben elérhető, hatékonyabb webfejlesztési alternatívák felé fordulnak.

8. ActionScript

Az ActionScript az örökké híres JavaScript közeli rokona, az Adobe ECMAScript verziója. Mivel az Adobe eszközeiből származik, az Adobe Flash-n kívül máshol nem találja meg.

Az ActionScript egy objektumorientált nyelv volt, amelyet gyakran használtak a Flash-alkalmazások interaktívvá tételére. A Flash és az összes kapcsolódó verzió hanyatlásával az ActionScript használata is visszaesett az évek során.

Miután azonban az Apple úgy döntött, hogy megszünteti a Flash támogatását iOS-eszközein, az írás az ActionScript esetében is falra került.

9. Pascal

Az 1970-ben Niklaus Wirth által létrehozott Pascal az ALGOL-60 lényegét ragadja meg. Mivel ez egy procedurális nyelv volt, a Pascal kiváló tanulási eszközként szolgált a kezdő programozók számára.

A Pascal lassan és folyamatosan emelkedett a ranglétrán, de soha nem kínált semmi újat a programozási világnak. Míg a nyelv nem fejlődött igazán, utódai meglehetősen innovatívak voltak.

A Pascal a Turbo Pascalhoz, az Object Pascalhoz és a Delphihez vezetett, egy vizuális, objektum-orientált nyelvhez, amely háttérbe szorította elődjét.

Előbb vagy utóbb meghalni tervezett programozási nyelvek

A fejlesztők manapság sokféle programozási nyelvet használnak, mivel egyetlen nyelv sem szolgálhat minden célt. Az állandó fejlődés során a nyelvek jönnek és mennek, ahogy a követelmények egyre összetettebbek, és az igények változnak.

Az itt felsorolt ​​nyelvek megszenvedték a verseny következményeit, és általában nem tudtak modern, releváns jellemzőket biztosítani. Az idő eljövetelével lassan és folyamatosan jobb nyelvek vették át az uralmat, és a többieket a sírjukba taszították.