Az etikus hackelés 8 típusa, amelyet tudnia kell

Az évek során az etikus hackelés a vállalatok adataik védelmének egyik leghatékonyabb módja lett. Tesztelik a vállalat kiberbiztonsági erejét, hogy megállapítsák, sebezhető-e a rosszindulatú támadásokkal és vírusokkal szemben. De vajon minden kalaphacker egyforma? Nem, itt van az etikus hackelés nyolc fajtája, amelyet tudnia kell, a fehér kalaptól a sárga kalapos hackerig. Ezenkívül többet megtudhat a feketekalapos hackerről, a kékkalapos hackerről és a vörös kalapos hackerről. Maradj velünk a végéig!

Az etikus hackelés 8 típusa, amelyet tudnia kell

Ebben a cikkben megtudhatja, mi az etikus hackelés 8 fajtája, valamint a blue hat hacker, a red hat hacker stb. Olvassa tovább, ha többet szeretne megtudni róla.

Mi a hackelés 3 típusa?

A legelterjedtebb hackertípusok a fehér, fekete és szürke hackerek. Sőt, bár a hackelést általában a világ gonosz részéhez kötik, nem minden típusú hacker végez illegális tevékenységet.

Hogy hívják a legális hackereket?

A legális hackereket fehér kalapos hackernek is nevezik. Vállalatok, szervezetek és kormányok alkalmazzák őket, hogy megakadályozzák a feketekalapos hackerek minden próbálkozását.

Mit tanulnak a hackerek?

Ha etikus hacker szeretne lenni, akkor jól ismernie kell a programozási nyelveket, az operációs rendszereket, a kódolást és a szoftvereket. Nem könnyű út, de elhivatottsággal és kitartással sikeres lehetsz.

Mi az a 8 típusú etikus hackelés, amelyről tudnod kell?

Az etikus hackelés egy ernyőmondat, amely legfeljebb 8 típust tartalmaz. Minden kalaphackernek megvannak bizonyos előnyei és hátrányai a többihez képest, ezért kulcsfontosságú a különbség jobb megértése. Olvassa tovább ezt a cikket, hogy többet megtudjon róluk.

  A legjobb lövöldözős játékok Androidra

1. Fekete doboz tesztelése

Valóban ez az egyik legveszélyesebb hackelés, amely a biztonsági rendszerek kiskapuit próbálja felderíteni. A laikusok nyelvén a feketekalapos hacker olyan bűnöző, aki rossz okból próbál betörni a számítógépes hálózatokba. Ez sokszor vírusokkal fertőzi meg egy cég rendszerét, megsemmisíti a fájljaikat, ellopja a jelszavakat, és túszul ejti az eszközt. Keksznek is nevezik őket, és kizárólag öncélú okok motiválják őket. A feketekalapos hackerek globális fenyegetést jelentenek minden országra, mivel alig vagy egyáltalán nem hagynak bizonyítékot.

 • Az ilyen típusú etikus hackelés során a hacker semmilyen információval nem rendelkezik a rendszerről vagy a webhelyről.
 • Kívülről teszteli a szoftvert, mielőtt teljes körű támadást indítana a tárolt adatok ellen.
 • A támadó vagy egy feketekalapos hacker jelszavakat, hitelkártyaszámokat vagy banki információkat próbál feltörni, amelyeket kihasználhat.
 • Nem korlátozzák őket az etikus hackelés korlátai, és bármilyen mértékben képesek bomlasztó támadásokat végrehajtani.

Fotó: John Noonan az Unsplash-en

2. Fehér doboz tesztelése

A fehér kalapos hacker minden kormánynak és szervezetnek szüksége van egy fekete kalapos hacker próbálkozására. Segítenek az embereknek megakadályozni, hogy törékeny információik, dokumentumaik és információik rossz kezekbe kerüljenek. Ezen túlmenően segítenek az embereknek azonosítani a biztonsági rendszerük gyenge pontjait, kijavítani azokat, és így további áthatolhatatlan biztonságot adnak hozzá.

 • A fekete hackerekkel ellentétben a fehér hackerek szinte mindent tudnak a rendszerről és annak gyengeségeiről, mielőtt megpróbálnának betörni.
 • Általában fejlesztők és biztonsági szakemberek végzik, akik szeretnék tesztelni, hogy a rendszer mennyire bírja a hackelési kísérleteket.
 • A feketekalapos hackerekkel ellentétben a fehér hackerek nem játszhatnak a számukra meghatározott joghatóságokkal és határokkal.
 • Követik cégük irányelveit annak biztosítására, hogy a rendszer távol maradjon a feltöréstől.
 • A fehér dobozos tesztelés gyakori példái az adatfolyam-elemzés, a felülvizsgálatok tervezése és a kódellenőrzések.
  A TextNow Anonymous?

Andri fotója a Pexels-en

3. Szürke doboz tesztelése

A szürkekalapos hackerek a fehér és a fekete kalapos hackerek közé esnek. A fehér hackerekhez hasonlóan ők is biztonsági réseket keresnek a rendszerben. De az különbözteti meg őket, hogy egy szürkekalapos hacker a tulajdonos tudta nélkül végzi el a munkát, és részben ismeri a rendszert. Következésképpen az emberek általában nem alkalmaznak fizetett szürke hackereket.

 • Bár a szürkekalapos hackerek jellemzően nem rendelkeznek gonosz szándékkal, munkamódszerük továbbra is törvénysértések alá esik.
 • A Gey hackerek értékes, biztonsággal kapcsolatos információkat szolgáltatnak a vállalatoknak, mielőtt egy fekete hacker kellemetlenséget okozna számukra.
 • Időnként jó és rossz célokra is felhasználják képességeiket.
 • Vírusokat hoznak létre, hogy telepítsék mások eszközeire.
 • Ilyenek például a biztonsági, használhatósági és teljesítménytesztek.

4. Webes alkalmazások feltörése

Ez a típus egészen más, mint az etikus hackelés más típusai. Ez magában foglalja a webalapú alkalmazások gyenge pontjainak kihasználását. Mivel ezeket általában JavaScript, HTML és CSS nyelven írják, lehetséges bizonyos műveletek végrehajtása anélkül, hogy valaki gyanús radarja alá kerülne. Más szóval, a webalkalmazások feltörése névtelenné teszi a hackert.

5. Blue Hat Hackerek

Sok nagyvállalat gyakran alkalmaz blue hat hackereket, hogy teszteljék az új szoftvereket, mielőtt azokat nyilvánosságra hozzák. Biztonsági rendszereikben is próbálnak sebezhetőséget találni, akárcsak a fehér hackerek. Ily módon egy kékkalapos hacker anélkül hajt végre behatolást, hogy ténylegesen kárt okozna. Ennek ellenére valójában nincs rájuk nagy kereslet.

Fotó: Mika Baumeister az Unsplash-en

6. Green Hat Hackerek

A zöldkalapos hacker újonc a hackervilágban. A területen szerzett tapasztalat hiánya miatt nem rendelkeznek a szükséges készségekkel, ismeretekkel és szakértelemmel ahhoz, hogy fehér hackerekké váljanak. Mindazonáltal rendelkeznek az alapvető ismeretekkel a belső működésről és arról, hogyan működik minden a hackelésben. Ezen kívül a zöldkalapos hackerek lelkes tanulók, akik hajlamosabbak a kísérletezésre. Akár szándékos kárt is okozhat.

  OBS hiba javítása Nem sikerült csatlakozni a szerverhez

7. Red Hat Hackerek

A vörös hackerek nagyon hasonlítanak a fehér kalapos hackerekre, akik meg akarják menteni a világot és a cégtulajdonosokat a biztonsági fenyegetésektől. A red hat hacker azonban kissé szélsőséges megközelítést alkalmaz, és néha még illegális útvonalakon is bejárhat terveit. Lehet benne egy vörös kalapos hacker, aki DDoS-támadásokat indít a feketekalapos hackerek ellen. Olvassa el ezt a cikket az elejétől fogva, hogy többet megtudjon a blue hat hackerről.

8. Yellow Hat Hackerek

Az etikus hackelés különböző típusainak különböző indítékai és céljai vannak. A sárga kalapos hacker elsősorban a közösségi média platformokra koncentrál, mint pl Instagram, Facebook, Twitter, stb. Szándékaik gyakran gonoszak, és magukban foglalhatják a jelszavak feltörését és a felhasználói fiókok illegális ellopását. Segít nekik bosszút állni valakin valamiért azáltal, hogy döntő belső szempontokat és érzékeny információkat szereznek a szervezetről.

***

Az etikus hackelés több annál, mint amit az emberek általában feltételeznek, és a kiberbiztonság szerves része. Minden szervezetnek, induló vállalkozásnak és kormánynak szüksége van valakire, aki rendszeresen teszteli biztonsági rendszerét, és megkeresi azokat a hibákat, amelyek súlyos veszélyt rejthetnek magukban. Most, hogy ismeri az etikus hackelés különböző típusait, eldöntheti, hogy melyik felel meg jobban, mint mások.