Az Ardor Audio Editor telepítése Linux rendszeren

Néha az emberek azt mondják, hogy a Linux platform nem rendelkezik „a legjobb eszközökkel” a szakemberek számára. Ami a videószerkesztést illeti, ez érthető, mivel a felhasználók nem fognak tudni olyan dolgokat telepíteni, mint az Adobe After Effects, a Final Cut Pro X stb. A hangszerkesztéssel azonban ez egy teljesen más történet. Kiderült, hogy létezik egy hihetetlen, versenyképes, nyílt forráskódú audio munkaállomás, amely készen áll a Linux telepítésére; az Ardor hangszerkesztő. Az Ardor a legtöbb Linux disztribúcióra telepíthető a csomagkezelőn keresztül. Rengeteg funkcióval rendelkezik, mint például többsávos szerkesztés/rögzítés, hardveres támogatás, videó hangkivonás és még sok más.

SPOILER FIGYELMEZTETÉS: Görgessen le, és tekintse meg a cikk végén található oktatóvideót.

Telepítse az Ardort

A szoftver használatához Ubuntut, Debiant, Arch Linuxot, Fedorát, OpenSUSE-t kell futtatnia. Ha más disztribúciót futtat, akkor az Ardort forrásból kell elkészítenie. Ne feledje, hogy ha úgy dönt, hogy az Ardort operációs rendszere szoftverforrásaiból telepíti, előfordulhat, hogy nem fogja megkapni a legújabb verziót.

Az Ardour telepítéséhez nyisson meg egy terminált, és írja be az operációs rendszerének megfelelő parancsot.

Ubuntu

sudo apt install ardour

Debian

sudo apt-get install ardour

Arch Linux

sudo pacman -S ardour

Fedora

sudo dnf install ardour

OpenSUSE

sudo zypper install ardour

Építés a forrásból

Bár az Ardor audioszerkesztő több platformra is telepíthető, a szoftver újabb verziói megtalálhatók a webhelyen. A fejlesztők lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megvásároljanak egy bináris fájlt (például DEB vagy RPM fájlt) a projekt támogatására. Az egyetlen másik módja annak, hogy forrásból fordítsd le.

Ha olyan Linux-disztribúciót használ, amely nem támogatja az Ardour-t, ez az út egy jó út. Az építési folyamat elindításához először foglalkoznia kell a sok programfüggőséggel. Az Ardor egy nagy hangszerkesztő programcsomag, amely sok kodeket és egyéb eszközt használ. A függőségek telepítéséhez lépjen a hivatalos webhelyre, olvassa el a dokumentációt, és tanulja meg, mik azok.

Miután mindent kitalált, használja a Git eszközt az Ardor nyilvános tárhely forráskódjának legújabb verziójának klónozásához.

git clone git://git.ardour.org/ardour/ardour.git

A CD paranccsal módosítsa a terminál munkakönyvtárát /home/-ről az újonnan klónozott Ardor git mappára.

cd ardour

Ezután le kell futtatnia a „waf” szkriptet. Ennek a szkriptnek több funkciója van. Először le kell futtatnunk, hogy átvizsgáljuk a Linux PC-jét, hogy új konfigurációs fájlokat (makefiles stb.) hozzunk létre. A waf szkript futtatása segít meghatározni, hogy telepítve van-e az összes megfelelő függőség. A szkript megtagadja a konfigurálást ezek nélkül a fájlok nélkül, így ha gondjai vannak a keresésükkel, ez egy jó módja a hibaelhárításnak.

./waf configure

Ha a waf configure azt látja, hogy minden függőséget kielégített, és minden készen áll, az Ardor megépíti. Az építési folyamat elindításához futtassa újra a waf eszközt, kivéve ezúttal a konfigurálást.

./waf

Az Ardor hangszerkesztő programcsomag nagyon nagy, és elég sok időt vesz igénybe a teljes fordításhoz és megfelelő felépítéshez. Hagyja el a terminált, és hagyja, hogy a GCC fordítóeszköz felépítse a szoftvert. Idővel elkészül. Amikor a folyamat befejeződik, lehetséges lesz a szoftver futtatása a build könyvtárból.

A CD paranccsal lépjen oda, ahol a build kimenete van.

cd gtk2_ardour

Innentől indítsa el az Ardort az „ardev”-vel.

./ardev

Ettől kezdve az Ardor audioszerkesztő hordozható (feltéve, hogy a számítógép, amelyre a buildeket áthelyezi, rendelkezik a futtatásához szükséges összes fájllal). Nyugodtan vegye elő a forrást, és tegye egy flash meghajtóra. Alternatív megoldásként telepítse a szoftvert a Linux PC-re a következő parancs futtatásával a terminálon.

Megjegyzés: az Ardor build waf használatával történő telepítéséhez sudo jogosultságokra lehet szükség. A telepítőeszköz futtatása előtt szerezzen be egy gyökérhéjat a build könyvtárban a sudo -s segítségével.

cd ..

./waf install

Távolítsa el az Ardort

A programok forrásból történő készítése bár praktikus, ha az operációs rendszer, amelyre telepít, nem támogatott, az eltávolítás során nehézkes lehet. A fejlesztők gyakran nem veszik a fáradságot, hogy bemutassák a lefordított programok eltávolításának módját. Szerencsére az Ardor nem tartozik ezek közé a programok közé, és lehetőséget kínál a felhasználóknak, hogy bármikor könnyen eltávolítsák.

Az Ardor lefordított buildjének Linux PC-jéről való eltávolításához nyisson meg egy terminált, és a CD paranccsal lépjen be a forráskönyvtárba.

cd ~/ardour

Az eltávolítás olyan egyszerű, mint a waf használata.

./waf uninstall

A Waf-nak törölnie kell az összes szükséges fájlt a számítógépről. Innen csak törölje a forrásmappát az rm használatával.

rm -rf ~/ardour

Ardor frissítése

Az Ardor forrásból való felépítése azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor új kiadás érkezik, meg kell ismételnie az építési folyamatot. Ez fárasztó, de a források „megtisztításával” szabályozható. A tisztítás törli a különféle könyvtárakat és egyéb fájlokat, amelyek egy új köteg szoftver létrehozása után jelennek meg.

Tisztítsa meg a forrásokat waffal.

cd ~/ardour

./waf clean