Az 5G E nem az igazi 5G. Íme, amit tudnod kell

Az AT&T a meglévő mobilhálózatának nagy részét „5G Evolution” vagy „5G E” néven fogja feltüntetni. A telefon „4G” logója a frissítés után átalakulhat „5G E” logóvá, de valójában semmi sem változott.

Frissítés: Amikor a valódi 5G elindul, az AT&T ezt fogja hívni5G+“. Ez valóban abszurd.

Az eredmények: Az AT&T 5G E rossz

Amióta ez a darab 2018. december végén megjelent, az AT&T előrelépett, és kifejlesztette átmárkázott hálózatát. Ahogy megjósoltuk, az 5G E nem jó. Egy tanulmány OpenSignal március 22-én közzétett közlemény megállapította, hogy az AT&T 5G E valójában lassabb volt, mint a Verizon és a T-Mobile 4G LTE szolgáltatása, bár elég közel áll hozzá.

A Twitter most tele van tweetekkel, amelyekben az 5G E lassabb sebességgel fut, mint a való világban a versengő 4G LTE hálózatok. Ez azért van, mert nem az igazi 5G. A legjobb esetben is ugyanaz a 4G LTE, amit más szolgáltatók kínálnak.

Kedves AT&T! Az állapotsorok frissítése az „5GE” kifejezésre rossz, és te is tudod, hogy rossz.

Nem csak ez a szokásos LTE… de hosszú távon az ilyen eredmények csökkentik azt, amit a hétköznapi emberek 5G valójában jelentenek. pic.twitter.com/eumqzUZaxK

– Marques Brownlee (@MKBHD) 2019. április 2

Mi is pontosan az 5G Evolution?

Az AT&T eredetileg bejelentette:5G Evolution” még 2017-ben. Ez nem műszaki szabvány, és nem is jelent semmit. Ez csak az AT&T meglévő 4G hálózatának marketingje.

  Mit jelent az „IDGI”, és hogyan kell használni?

Pontosabban, az AT&T azt állítja, hogy 5G E hálózata olyan funkciókat tartalmaz, mint a „szolgáltató aggregáció, 4 × 4 MIMO, [and] 256 QAM.” Az AT&T szerint ezek a technikai frissítések nagyobb adatsebességet kínálnak. Ez mind igaz, de ezek csak további szolgáltatások a 4G LTE mellett. Más mobilszolgáltatók is kínálják ezeket, de továbbra is „4G LTE” néven látják el hálózataikat.

Más szóval, az AT&T lépése megtévesztő. Az AT&T hozzáadott néhány olyan funkciót, amelyek gyorsabbá teszik hálózatát, mint a sima 4G LTE, de közel sincs az 5G-hez. Az AT&T szerint ez megnyitja az utat az „5G-re való fejlődéshez”, innen ered a név.

Az AT&T hamarosan megteszi a következő lépést, és szoftverfrissítéseket vezet be egyes Android telefonjaihoz, ahogy azt megerősítette FierceWireless 2018. december 21-én. Sok Android telefon az AT&T hálózaton hirtelen azt állítja, hogy egy „5G E” hálózathoz csatlakozik, nem pedig „LTE” hálózathoz. A perem ezt „hamis 5G logónak” nevezi.

Az egész csak marketing. Az „5G E” nem jelenti azt, hogy az AT&T hálózata gyorsabb, mint egy másik szolgáltató LTE-hálózata, amely ugyanazokat a funkciókat kínálhatja. Csak a márkaépítés miatt az AT&T úgy néz ki, mintha megelőzné a többi szolgáltatót.

Miben különbözik az 5G E a valódi 5G-től

Az 5G E egyáltalán nem 5G – ez 4G LTE. Természetesen ez a 4G LTE, néhány extra funkcióval, amelyek gyorsabbá teszik, de sok szolgáltató bevezette ezeket a funkciókat, és továbbra is sima 4G LTE hálózatoknak nevezi hálózatait. Az „5G E” értelmetlen.

  Hogyan lehet mentesíteni a webböngésző könyvjelzőit

A Real 5G a tényleges ötödik generációs vezeték nélküli szabvány, amelyen az iparág jelenleg dolgozik. Új hardveres rádiókra van szükség, amelyek támogatják az 5G-t, és a meglévő telefonokkal nem működik. Nincs esély arra, hogy jelenlegi telefonja szoftverfrissítést kapjon az 5G támogatására.

Míg az AT&T szerint az 5G E akár kétszer olyan gyors, mint a régi 4G LTE technológiája, az 5G akár százszor olyan gyors elméleti sebességet ígér. A várakozási idő óriási csökkentését is ígéri, a maximális késleltetést a 4G LTE mai 20 ms-áról 5G-n 4 ms-ra csökkenti. Az 5G a rádióspektrum egy teljesen új sávját használja, és a vállalatok az otthoni internetszolgáltatás 5G-n keresztüli bevezetésével kísérleteznek. Az 5G izgalmas, és hatalmas ugrásnak tűnik.

Ezek közül egyik sem igaz az 5G E-re. Ez csak egy kissé továbbfejlesztett 4G LTE, és csak az AT&T-nek van bátorsága, hogy ezt valami másnak nevezze, mint „4G LTE”.

A Carriers is összezavarta a 4G Waters-t

Nem ez az első alkalom, hogy ez a probléma jelentkezik. Amikor a 4G volt az újdonság, a mobilszolgáltatók mindenféle hálózatot „4G-nek” neveztek, pedig azok csak 3G-nek számítottak.

2012-ben, az igazi 4G LTE megjelenése előtt az AT&T-nek volt 3G hálózata. Az AT&T kifejlesztette a HSPA+ nevű technológiát, amely javította a 3G sebességet, az AT&T pedig ezt a gyorsabb 3G-hálózatot 4G-nek nevezte el. Az AT&T mindenkit megkapott – beleértve alma– a 3G HSPA+ hálózatát „4G”-nek nevezni.

Ha akkoriban iPhone-t használt, és az AT&T hálózatán volt, a „3G” logó egyik napról a másikra „4G”-vé változott. De semmi sem változott, kivéve az AT&T marketing feltételeit. Ez ismétlődik a „4G”-ről „5G E”-re való átalakulással.

  Legálisan megtekintheti a nyilvános információkat a 3. fokú kapcsolathoz a LinkedInen

Más fuvarozók sem voltak akkoriban ártatlanok. T-Mobile 3G HSPA+ hálózatát még 2010-ben „4G”-nek nevezte, és Sprintel régi WiMax hálózatát 4G-nek nevezte, mielőtt 4G LTE-re váltott volna.

Manapság mindenki a „4G LTE” kifejezést használja a valódi 4G hálózatokra, amelyek nem csak a régi, márkázott 3G hálózatok.

Miért teszi ezt olyan zavaróvá az AT&T?

Az olyan mobilszolgáltatók, mint az AT&T, ezt zavaróvá akarják tenni. Sok az indokolt hírverés az 5G-vel kapcsolatban, ezért az AT&T szeretné szebbé tenni a hálózatát azzal, hogy „5G E” logót ragaszt rá – még ha nem is az igazi 5G.

Mindenki elsőként akarja elmondani, hogy van 5G hálózata. A legegyszerűbb módja annak, ha újradefiniáljuk, hogy mi is az 5G.

A 4G-hez hasonlóan a helyzet gyorsan ismét zűrzavarossá válik. Az iparági szabványcsoportok meghatározott technológiákat határoznak meg, amelyeket „5G-nek” vagy „4G-nek” tekintenek, de a mobilszolgáltatók bármilyen kifejezést használnak hálózataik forgalmazására. Az AT&T elbújik azon kifogás mögé, hogy „5G E”-t mond, nem „5G-t”.

Természetesen az AT&T azt mondaná, hogy tévedünk. Az AT&T azt állítja, hogy továbbfejlesztette a 4G LTE hálózatát, és szeretné kiemelni, mennyivel gyorsabb a hálózat most. Az AT&T azt is mondaná, hogy ezeknek a technológiáknak a bevezetése valamilyen módon része hálózata 5G-re való „evolúciójának”, innen ered a név is. De nem vesszük meg.

Szerencsére egyetlen más mobilszolgáltató sem másolja az AT&T félrevezető marketingjét az 5G körül – egyelőre.

Kép jóváírása: AT&T via FierceWireless, Hadrianus/Shutterstock.com, Jonathan Weiss/Shutterstock.com.