Apache Cassandra magyarázata 5 perc alatt vagy kevesebb

Az Apache Cassandra egy nyílt forráskódú, NoSQL elosztott adatbázis.

Mi az Apache Cassandra?

Mielőtt nyílt forráskódú lett volna, az Apache Cassandra-t eredetileg a Facebooknál (ma Meta) tervezték, hogy egyesítse az Amazon DynamoDB és a Google Bigtable funkcióit.

Magas rendelkezésre állása és méretezhetősége miatt széles körben használják olyan cégek, mint a Netflix, az Uber és a Facebook.

Ez a cikk áttekinti az Apache Cassandra felépítését, működését, valamint a technológiai csomag részeként való használatának különböző funkcióit és előnyeit.

Mi az a NoSQL?

Az Apache Cassandra a NoSQL adatbázisok néven ismert adatbázisok csoportjába tartozik. A relációs vagy SQL-adatbázisokkal ellentétben a NoSQL-adatbázisok nem használják az SQL-t vagy a relációkat úgy, ahogy az SQL-adatbázisok.

Ez előnyöket jelent a könnyű használat és a rugalmasság terén, miközben feláldozza a fejlettebb lekérdezések lehetőségét. Mindazonáltal mind a NoSQL-nek, mind az SQL-adatbázisnak megvan a maga helye, ahol mindegyik ragyog.

Hogyan működik az Apache Cassandra?

A Cassandra a Cassandra Query Language (CQL) használatával fut, amely szintaktikailag nagyon hasonlít a relációs adatbázisok által használt Structured Query Language (SQL) nyelvhez.

Azonban nem támogat bizonyos szolgáltatásokat, például a csatlakozásokat, amelyekkel a legtöbb relációs adatbázis rendelkezik. Ez azért van, mert a Cassandra egy lekérdezés-első adatbázis. Ez azt jelenti, hogy az adatbázist a lekérdezések alapján tervezték meg.

  12 Felhasználó hitelesítési platformok [Auth0, Firebase Alternatives]

Ezután táblák jönnek létre, amelyek elegendő adatot biztosítanak minden egyes lekérdezéshez anélkül, hogy több táblát kellene összekapcsolni. Ez gyorsítja. Minden nagyobb operációs rendszerre telepíthető.

Cassandra építészete

A legalapvetőbb szinten a Cassandra csomópontokból áll. Az adatok csomópontokban tárolódnak, és az azonos kulccsal rendelkező összes rekord ugyanabban a csomópontban tárolódik. Ez gyorsabbá teszi a lekérdezések végrehajtását, mint az SQL-adatbázisokban, ahol több tábla is futhat több gépen.

Forrás: cassandra.apache.org

Az adatok replikálása csomópontokon keresztül történik a magas rendelkezésre állás érdekében az adatbázis-készítő által meghatározott replikációs tényezővel. Az adatbázisban a teljes adatot tároló csomópontok csoportját adatközpontnak nevezzük.

Adatközpontok csoportja fürtöt alkot. Ha több adatközpont is van, akkor az adatok mindig rendelkezésre állnak, még akkor is, ha az egyik adatközpont váratlanul offline állapotba kerül.

Az Apache Cassandra jellemzői

Az Apache Cassandra és a piacon lévő egyéb opciók legfontosabb és legmeghatározóbb tényezői között szerepel, hogy:

#1. Nyílt forráskód

Az Apache Cassandra ingyenes és nyílt forráskódú. Ez azt jelenti, hogy a forráskód online elérhető, így kevésbé valószínű, hogy olyan hibákat és sebezhetőségeket tartalmaznak, amelyeket még nem fedeztek fel és nem javítottak ki.

Ez azért fontos, mert a felhasználói és üzleti adatok fontos eszközök, amelyeket óvni kell.

#2. Széles oszlopos architektúrát használ

Ellentétben a legtöbb adatbázissal, amely fájlokban tárolja az adatokat attól függően, hogy melyik táblában vannak az adatok, az Apache Cassandra oszloponként tárolja.

Ez gyorsabbá teszi az értékek keresését egy oszlopban, mert nem kell a teljes sort kikeresnie. Ennek eredményeként Cassandra adatkeresései olyan gyorsak, mint más adatbázisokban található indexek használata.

#3. Megosztott

Az Apache Cassandra terjesztett, vagyis nem fut egyetlen gépen. Ez elősegíti az adatok magas rendelkezésre állását, mivel különböző csomópontokon és adatközpontokon replikálják. Emellett gyorsabbá teszi az adatok elérését, ha az adatközpontok földrajzilag közelebb vannak a felhasználóhoz.

  Promóciós kód beváltása a Google Play Áruházban

#4. Query-First Design

A hagyományos adatbázis-tervezésben a táblákat entitások köré modellezzük. A normalizálás révén az entitások közötti kapcsolatok jönnek létre és jönnek létre az adatbázisokban.

Lekérdezéskor a kapcsolatok gyakran több táblát is átölelnek. Ha ezeket a táblákat különböző gépeken tárolják, az adathozzáférés lassú lehet.

A Cassandra segítségével azonban táblákat készíthet a lekérdezések alapján. Ezután a lekérdezés teljesítéséhez szükséges összes adat egy táblázatban tárolódik.

Az Apache Cassandra előnyei

  • Ingyenes: Maga az adatbázis-kezelő rendszer ingyenes, és letölthető az Apache Cassandra hivatalos weboldaláról. Azonban a szerver infrastruktúra, amelyen az adatbázis fut, nem.
  • Rendkívül elérhető: Az Apache Cassandra a rugalmasságot szem előtt tartva készült. Úgy tervezték, hogy elegendő redundanciával rendelkezzen ahhoz, hogy működőképes maradjon, amikor az adatbázis egyes részei offline állapotba kerülnek.
  • Méretezhető: további csomópontok adhatók hozzá az adatbázishoz, és a tárolókapacitás kevés leállás nélkül bővíthető. Ez ideális nagy volumenű alkalmazások építéséhez.
  • Gyorsabb: A széles oszloparchitektúra és a lekérdezés-első kialakítás miatt az Apache Cassandra gyorsabban teljesít, mint más adatbázis-kezelő rendszerek.

Most megvizsgáljuk a legjobb tanulási forrásokat az Apache Cassandra megértéséhez.

Tanulási források

#1. Apache Cassandra: Minden, amit tudnod kell

Ez az Udemy Apache Cassandra kurzusa a kezdőtől a profi leckékig elvezeti Önt a Cassandra elméleti áttekintésétől a Cassandra lekérdező nyelvig.

A tanfolyam egyetlen feltétele, hogy ismerje az adatbázisokat általában és a Linux rendszereket.

#2. Legyen okleveles Cassandra fejlesztő: gyakorlati vizsgák

Ez a tanúsítványtanfolyam két vizsgát tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni és gyakorolni a Datastax Academy Apache Cassandra Developer Certification vizsgájára.

Minden vizsga kilencven perces, és az építészet, a modellezés és a Cassandra Query Langauge témaköreit fedi le. A tanfolyam ideális közönsége azok a fejlesztők, akik már ismerik Cassandrát, de szeretnének szakmai minősítést szerezni.

  Hogyan lehet kikapcsolni az olvasási nyugtákat az Instagramon

#3. Apache Cassandra Essentials

Ez a fejlesztőknek szóló könyv megtanítja Önnek, hogyan kezdje meg az Apache Cassandra használatát. Megtanítja az olvasókat a Cassandra telepítésére és egy adatbázis-fürt létrehozására. Ezután megtanulja a Cassandra lekérdezési nyelvet az adatbázisával való interakcióhoz.

Azt is megtudhatja, hogy milyen eszközökkel figyelheti a fürt- és hibakeresési lekérdezéseket. Ideális azoknak, akik még soha nem dolgoztak Cassandrával, és szeretnének elkezdeni.

#4. Apache Cassandra elsajátítása

Ez a könyv olyan embereknek íródott, akik már ismerik a Cassandrát, és megtanítja az olvasókat, hogy hatékonyabb Cassandra-programokat írjanak, és a Cassandrát nagyobb teljesítményre konfigurálják.

Ezenkívül megtanítja az Apache Cassandra és az Apache Spark integrálását adatelemző rendszerek felépítéséhez.

Végső szavak

Az Apache Cassandra hatékony választás a nagyméretű, elosztott rendszerek adatbázisaihoz. Megbízhatósága, méretezhetősége és sebessége miatt a technológiai óriások kedvelt opciója.

Az adatbázis elsajátítása és elsajátítása olyan készségekkel ruházza fel, amelyek segítségével szoftverrendszereket hozhat létre, amelyek több millió felhasználót szolgálnak ki megbízhatóan.

Ezután megtekintheti az Apache Cassandra figyelőeszközöket, hogy figyelemmel kísérhesse az adatbázis teljesítményét.