A Linux 5.0 „Shy Crocodile” a Google Adiantum titkosításával érkezik

Linus Torvalds csak kiadták a Linux kernel 5.0-s verziója, kódnéven „Shy Crocodile”. A Linux 5.0 tartalmazza a Google új titkosítási technológiáját, valamint támogatja az AMD FreeSync-et, a Raspberry Pi érintőképernyőket és további finomságokat.

A Linux 5.0 2019. március 3-án érkezett meg Linus néven magyarázta januárban a Linux Kernel levelezőlistán (LKML) ez nem igazán nagy kiadás:

A számozás változása nem utal semmi különösre. Ha hivatalos indokot akarsz, az az, hogy elfogyott a kéz- és lábujjam, amivel számolhattam, így a 4,21-ből 5,0 lett… A kiadások számozását illetően sincs semmi különösebb funkció. Természetesen az Ön érdeklődési körétől függően előfordulhat, hogy egyesek találnak egy olyan funkciót, amely annyira tetszik nekik, hogy azt gondolják, hogy ez indokolhatja a fő szám növelését.

Szóval vadulj. Találja ki saját okát, hogy miért 5.0.

Elég sok oka van, hogy válasszon. OMG Ubuntu van egy jó összefoglalója a legérdekesebbekről:

A Linux fájlrendszer szintű titkosítása (fscrypt) immár beépített támogatást kínál az Adiantumhoz, a Google új, gyors titkosítási technológiájához az alsó kategóriás telefonokhoz és a könnyű tárgyak internete (IoT) eszközökhöz. Ezt a technológiát használhatja Linux asztalán olyan fájlrendszerekkel, mint az EXT4 és az F2FS (Flash-barát fájlrendszer).
A játékosok számára a Linux 5.0 beépített AMD FreeSync támogatással rendelkezik, amely adaptív frissítési gyakoriságot biztosít – más szóval lehetővé teszi a számítógép számára, hogy menet közben szabályozza a képernyő frissítési gyakoriságát. Ehhez az AMD Radeon hardverre és a FreeSync-et támogató kijelzőre is szükség van.
A Raspberry Pi Alapítvány hivatalosat kínál 7 hüvelykes érintőképernyős monitor. Ez a legújabb Linux kernel beépített támogatást nyújt ehhez a hardverhez, ami megkönnyíti a Raspberry Pi rajongóinak dolgát.

A Linux 5.0 más új hardvereszközöket is támogat, az NVIDIA Turing GPU-któl a Lenovo ThinkPad és Asus laptopok gyorsbillentyűiig.

Ha Ön Linux-felhasználó, valószínűleg nem tölti le és fordítja le manuálisan a saját kernelt. Ehelyett megkapja a Linux 5.0-t, ha azt a Linux disztribúciója kínálja. Például a Linux 5.0 valószínűleg az Ubuntu következő kiadásában, az Ubuntu 19.04 „Disco Dingo”-ban fog megjelenni, amelynek megjelenése 2019. április 18-án várható.