A jobb választás 2023-ban

A megfelelő disztró kiválasztása nem egyszerű. És amikor két erős versenyző közül kell választania: a Linux Mint és az Ubuntu közül, az kihívást jelent. Végül is mindkettő nagyszerű választás azoknak, akik csak most kezdik a Linuxot.

Ha azonban itt van, nem biztos abban, hogy melyiket válassza.

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a Linux Mint és az Ubuntu megoldását. Különböző szempontokat fogunk megvizsgálni a pártatlan összehasonlítás érdekében, beleértve a könnyű használatot, a rugalmasságot, a biztonságot, a megbízhatóságot és a támogatást.

Kezdjük el.

Mi az a Linux Mint?

A Linux Mint egy Debian és Ubuntu alapú disztribúció. A Windowshoz sok tekintetben hasonló lendületes felhasználói felületet kínál.

Népszerű az új felhasználók körében, mivel az Apple MacOS és a Microsoft Windows nagyszerű alternatívájaként hirdeti magát.

És miért nem? Hasonló interfészt kínál kiváló könnyű használat mellett. A Linux Mint mögötti filozófia egy elegáns, modern és kényelmes operációs rendszer biztosítása.

Miután telepítette, használatra készen találja. Hozzáférést biztosít a teljes multimédiás támogatáshoz. Ráadásul a vevőnek nem kell pénzt költenie. Ezenkívül a közösségvezérelt megközelítésre való összpontosítás folyamatos fejlesztéseket jelent, olyan valódi felhasználókat bevonva, mint Ön.

Ami a szoftvergyűjtést illeti, 30 ezer csomaghoz férhet hozzá. Végül pedig kiváló biztonsági paraméterekkel biztonságos, különösen új felhasználók számára.

Történelem

A Linux Mint története 2006 augusztusáig nyúlik vissza, amikor a Linux Mint korai kiadása megtörtént. Ezt követően a Linux Mint 1.0 nevet kapta. Azonban nem sokkal később Clement Lefebvre, egy francia fejlesztő és a Linux Mint megalkotója 2006 novemberében kiadta a Linux Mint 2.0-t. Ez a legújabb verzió az Ubuntu alapú GNOME asztali gépre került.

A következő néhány évben megközelítésének köszönhetően népszerűvé vált. A következő mérföldkő 2010-ben volt, amikor egy gyorsabb és stabilabb GNOME 2 asztali felületre váltott.

A Mint az egyik legnépszerűbb operációs rendszer három ízzel: Cinnamon, Xfce és MATE. Hosszú távú támogatási kiadásokat is kínál.

Érvek és ellenérvek

Ebben a részben a Linux Mint előnyeit és hátrányait soroljuk fel.

Előnyök 👍

 • Könnyen kezelhető.
 • A fahéj ízű Windows-szerű felületet kínál, amely kiválóan alkalmas azoknak, akik a Windowsról mentek át.
 • A menta közösségvezérelt. Lehetővé teszi, hogy bárki visszajelzést küldjön annak javítása érdekében.
 • Megbízható operációs rendszert kínál, amely kiválóan működik a dobozból.
 • Könnyű telepítési folyamat.
 • Nagymértékben testreszabható.
 • Nagyon kevesebb karbantartást igényel.

Hátrányok 👎

 • Nem követi az új technológiai változásokat, így nem olyan nagyszerű azok számára, akik új dolgokat szeretnének kipróbálni.
 • A Mint hiányzik a személyes csomagarchívumból (PPA). Ez azt jelenti, hogy manuálisan kell hozzáadnia a PPA-t. Ez a megközelítés azonban hibás, és megszakítja a telepítéseket.
 • Annak ellenére, hogy a Mint Ubuntu alapú, nem a legújabb Ubuntu kiadást használja, de egy-két kiadással késik.
 • Nem jár hozzá az Eszközkezelő.

Most mindent meg fogunk beszélni az Ubunturól.

Mi az Ubuntu?

Az Ubuntu az egyik legnépszerűbb Linux disztribúció. Ez azért van, mert a Canonical, egy reklámfilm fejleszti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy fizetnie kell az Ubuntu használatáért.

Az Ubuntu egy ingyenesen használható, nyílt forráskódú Linux disztribúció. És ha először gondolkodik a Linux használatán, akkor az Ubuntu az a hely, ahol érdemes elindulnia.

Könnyen használható GNOME környezetet kínál. A Linux Minthoz hasonlóan ez is számos ízt kínál, ideális alkotók, szerverek, vállalkozások és még sok más számára.

  7 platform a legjobb Photoshop-műveletek eléréséhez

Az Ubuntu népszerűsége számos okra vezethető vissza. Az egyszerű használat mellett robusztus biztonságot, megfelelő testreszabhatóságot, rengeteg szoftverlehetőséget és nagyszerű adatvédelmet kínál. Nem terheli meg a rendszer erőforrásait sem.

Történelem

Az Ubuntu útja 2004-ben kezdődött, amikor Mark Shuttleworth fejlesztő és vállalkozó egy felhasználóbarátabb Debian-alapú disztribúció létrehozását tűzte ki célul. Első hivatalos megjelenése a 2004 októberében kiadott 4.10-es verzió volt.

Ha többet szeretne olvasni a történetéről, nézze meg: Ubuntu története.

Érvek és ellenérvek

Ebben a részben megvizsgáljuk az Ubuntu előnyeit és hátrányait.

Előnyök 👍

 • Ingyenesen használható.
 • Könnyen használható, kezdőbarát.
 • Különböző számítástechnikai eszközökön működik, beleértve a szervereket, az IoT-eszközöket, a Mac számítógépeket, a virtualizált környezeteket stb.
 • Kiváló választás asztali számítógépekhez, mivel előtelepítve van termelékenységnövelő alkalmazásokkal.
 • Minimális hardverigény.
 • Nagyszerű közösségi támogatás.
 • Kiváló fejlesztői támogatás.
 • Rengeteg elérhető alkalmazás.
 • Adatvédelem-központú operációs rendszer.
 • Nagyon biztonságos.

Hátrányok 👎

 • Az alapértelmezett GNOME asztali környezet korlátozott testreszabhatóságot kínál.
 • A Windows vagy Mac felhasználók zavarónak találhatják az Ubuntut.
 • A hardver-illesztőprogramok hiánya problémákhoz vezethet.
 • A játék támogatásának hiánya.
 • A telepítés nem olyan egyszerű, mint más disztribúciókban.

Hasonlóságok a Linux Mint és az Ubuntu között

A Linux Mint és az Ubuntu is Debianon alapul. És ha mélyebbre nézünk, mindketten Linux kernelt használnak. Így hozzáférést kap a parancssorhoz, amely képes minden egyes Linux-parancs futtatására.

Ezen kívül mindkettőben megtalálható a Software Manager, amellyel számos alkalmazás letölthető.

Ezenkívül mindkettő ingyenesen használható és nyílt forráskódú. Tehát letöltheti és elkezdheti használni őket anélkül, hogy fizetnie kellene. Ezenkívül hozzáférhet az 5 évre szóló biztonsági frissítésekhez mind a Mint, mind az Ubuntu segítségével.

Végül mindkettő előre telepített alkalmazásokkal érkezik, és nagyszerű a termelékenység szempontjából. Itt előtelepített Libre produktív csomagot, Firefoxot és Thunderbirdot kap.

Ubuntu vs. Linux Mint

Most, hogy megismertük a Linux Mint-et és az Ubuntu-t, itt az ideje, hogy megnézzük, hogyan viszonyulnak egymáshoz a különböző kategóriákban.

Ha sietsz, nézd meg a táblázatot, ahol felsoroljuk a különbségeket.

Linux MintUbuntuKönnyű használat Könnyen használható, kezdőbarát Windows-szerű kezelőfelülettelKönnyen használható és kiváló az első Linux-felhasználók számára Asztali környezet és ízek Különféle ízeket kínál, köztük Cinnamon, Xfce és MATE. Számos ízben kapható, köztük a Unity, Kubuntu, Budgie, Lubuntu, Kylin, MATE és Xfce. Az Ubuntu Stúdiót is kínálja.Hosszú távú támogatás (LTS)Mindhárom Mint disztribúciós változathoz 5 éves hosszú távú támogatás tartozik. Az Ubuntu 5 éves LTS-t is kínál. Egyes ízei azonban, köztük a Kubuntu és a Lubuntu, három év hosszú távú támogatást kínálnak.TeljesítményGyors, erőforrás-igényesebb.Gyors, enyhén erőforrásigényes.Költségek Ingyenesen használható, nyílt forráskódú. Ingyenesen használható, nyílt -forrás.Szoftverkezelő Egy lendületes és intuitív szoftverközpontot kínál számos alkalmazáshoz való hozzáféréssel.Szoftverkezelője lassú és hibákat tartalmaz.Frissíthetőség Frissítéskezelőt kínál az egyszerű rendszerfrissítésekhez.Frissítő alkalmazással érkezik, amely leegyszerűsíti a rendszer- és alkalmazásfrissítéseket.A termelékenység előre telepített Libre termelékenységi csomag.Előre telepített Libre termelékenységi csomaggal érkezik.RugalmasságNagyon rugalmas és testreszabható.Nem olyan rugalmas, mint a Mint.BiztonságJó biztonságot kínál, de javítható.Kiváló biztonságot és adatvédelmet kínál.TámogatásKözösség-alapú támogatás.Ez fizetett támogatást kínál, amely ideális a vállalkozások számára.KözösségKiváló közösség és nagyszerű dokumentáció.Régi közösség, kiváló dokumentációval.

#1. Egyszerű használat

Ami a könnyű használhatóságot illeti, a Linux Mint és az Ubuntu is könnyen felvehető, beállítható és használható.

A Linux Mint Windows-szerű felülete nagyszerűvé teszi azok számára, akik Windows-os gépekről váltanak át. Másrészt az Ubuntu nem kínál Windows-szerű interfészt, de nincs sok tanulási görbéje.

Ha azonban most kezdi, és Windows-szerű benyomás nélkül szeretné kipróbálni a Linuxot, az Ubuntut kell választania.

#2. Asztali környezet és ízek

Az Ubuntu és a Linux Mint különféle ízekhez kínál hozzáférést.

Ezek az ízek különböző asztali környezeteket kínálnak – a felhasználói felület elemeivel foglalkozó komponenseket, beleértve az eszköztárakat, ikonokat, háttérképeket, asztali widgeteket stb. Ezért az asztali környezetek döntő szerepet játszanak a felhasználói élményben.

  A 18 legjobb ventilátorsebesség-szabályozó szoftver

Az Ubuntu rengeteg ízt kínál. Az alapértelmezett GNOME-alapú változatuk Ubuntu Unity néven ismert. 2D-ben és 3D-ben is kapható. Ezen kívül hozzáférést kap a Kubuntu (KDE és Plasma), Lubuntu (LXQt), Ubuntu Budgie (Budgie asztali környezet), Ubuntu Kylin (Kylin felhasználói felület), Ubuntu MATE (MATE asztali környezet) és Xubuntu (Xfce) alkalmazásokhoz. .

Végül az Ubuntu Studiót is kínálják olyan tartalomkészítőknek, mint a grafikusok, mérnökök, videó producerek stb.

Ubuntu Gnome-alapú Unity asztali környezet

Ami a Mint-et illeti, a Cinnamont (alapértelmezett), a MATE-t és az Xfce-t kínálja. A fahéj íze ablakszerű. Szemléletében is modern és innovatív.

A MATE asztali környezet hagyományos, de gyorsabb munkakörnyezetet kínál. Végül, van Xfce – egy gyors, könnyű asztali számítógép, amely ideális az alacsony specifikációjú gépekhez.

Cinnamon Desktop Environment

Amint látja, rengeteg lehetőség közül választhat. Ha azonban kezdő vagy, a Linux Mint Cinnamon a legjobb választás, ezt követi az Ubuntu alapértelmezett asztali változata, az Ubuntu Unity.

#3. Hosszú távú támogatás

Amikor elkezdi használni az operációs rendszert, azt hosszabb ideig szeretné használni. Ezért elengedhetetlen a hosszú távú támogatás (LTS).

A jó dolog az, hogy az Ubuntu és a Linux Mint 5 éves, hosszú távú támogatást nyújt. Ez azt jelenti, hogy rendszerfrissítéseket fog kapni, és ezek után érdemes lehet egy másik LTS-verzióra frissíteni.

Forrás: Minden verzió – Linux Mint

Azonban az Ubuntu más ízei, mint például a Lubuntu és a Kubuntu, csak 3 év LTS-t kínálnak.

Forrás: Ubuntu kiadási ciklus | Ubuntu

A Linux Mint esetében csak 5 éves támogatást kap. És ez minden ízére vonatkozik: a fahéjra, a matéra és az Xfce-re. Így öt évig kap frissítéseket anélkül, hogy aggódnia kellene a biztonság vagy az új funkciók miatt.

Az Ubuntu Release Cycle-ről itt olvashat bővebben.

#4. Teljesítmény

Az egyszerűség kedvéért összehasonlítjuk a Linux Mint és az Ubunutu alapértelmezett asztali környezetét, azaz a Cinnamont és a Gnome-ot.

A Cinnamon és a Gnome is gyors. Teljesítményben nincs nagy különbség. A Mint’s Cinnamon próbálkozások azonban alacsonyabb memóriafelhasználással rendelkeznek, így minden gyorsabb.

Linux Mint memóriafogyasztás

Tehát az első alkalommal, amikor e két disztribúció bármelyikét telepíti, a Linux Mint gyorsabban kikerül a dobozból. De a különbség eltűnik, ha megfelelően gyorsabb gépet használ négymagos processzorral, rengeteg RAM-mal és gyors SSD-vel.

Megjegyzés: A teljesítmény a disztribúción futó alkalmazásoktól vagy folyamatoktól függ. A számítógép jellemzői is befolyásolják az általános teljesítményt.

#5. Költség

Az Ubuntu és a Mint nyílt forráskódú projektek. Ezért ingyenesen letölthetők és használhatók. Van azonban egy nagy különbség.

A Linux Mint közösségvezérelt, míg a Canonical, egy kereskedelmi vállalat, az Ubuntut fejleszti. Tehát mindkettőt ingyen használhatja, de az Ubuntu támogatásáért fizetnie kell.

Ha azonban nem üzleti felhasználó, akkor ez nem számít.

Másrészt, ha Ön üzleti felhasználó, az Ubuntu beszerzése előnyös, mivel hozzáférhet a professzionális támogatáshoz.

#6. Szoftvermenedzserek

A modern Linux disztribúciók, mint például a Linux Mint és az Ubuntu szoftverkezelőkkel rendelkeznek. Könnyen elérhetővé teszi a szoftvereket, különösen az új felhasználók számára.

Az Ubuntuban megkapja a szoftverközpontját. Intuitív, de lassú és erőforrásigényes lehet. Másrészt a Linux Mint hozzáférést kínál egy könnyebb szoftverkezelőhöz. Érzékeny, és percek alatt lehetővé teszi a szoftver telepítését.

Linux Mint szoftverkezelő

Röviden, a Linux Mint szoftverközpontja sokkal jobb, mint az Ubuntu.

#7. Bővíthetőség

Az Ubuntu vagy a Mint frissítése rendkívül egyszerű. Az Ubuntu remek Software Updater alkalmazást kínál. Az alkalmazás megnyitása után megkeresi a frissítéseket, letölti és telepíti azokat.

Mint frissítéskezelő

Hasonlóképpen, a Mint egy Update Manager alkalmazást is kínál, amely frissíti a rendszert és a telepített alkalmazásokat.

#8. Termelékenység

A termelékenységet tekintve a Linux Mint ragyogó, különösen, ha a dobozból készült tapasztalatokat nézzük. A Libre Office termelékenységi csomagot, valamint a Firefox böngészőt kínálja.

  A Neo-to GTK téma telepítése Linuxon

Az Ubuntu azonban hasonló élményt kínál, mivel hozzáférést biztosít a Libre Office csomaghoz.

A másik mindkét operációs rendszer által kínált alkalmazás közé tartozik a Thunderbird e-mail kliens és a Transmission, a BitTorrent kliens.

A Mint jobb produktív csomagot kínál, mivel VLC-t, GIMP-t és Pidgint kínál.

#9. Rugalmasság

Ha a különböző Linux disztribúciókról van szó, kicsi a különbség. Ennek az az oka, hogy alapvetően hozzáférést kap a Linux kernelhez. Rugalmassága és testreszabhatósága azonban elválasztja a Linuxot a Windowstól és a Mac-től.

Ebben a kritériumban az Ubuntu nem teljesít jól. Ennek az az oka, hogy a Unity segítségével egységes élményt nyújtanak asztali számítógépek, mobilok és PC-k számára. Ez hasonló ahhoz, amit a Microsoft megpróbált megtenni a Windows rendszerrel (konkrétan Windows 8).

A Linux a „szabadságról” szól. És ez az, amit a Linux Mint elég jól ért. Ezenkívül közösségvezérelt, így nyitott a változásokra.

Ha nagyobb rugalmasságot szeretne, telepíthet más Ubuntu verziókat is, például az Xfce-t vagy a KDE-t.

#10. Biztonság

A Linux egy biztonságos operációs rendszer. Ennek ellenére továbbra is folyamatos biztonsági frissítésekre van szüksége. Ez magában foglalhatja az első napi javításokat vagy a rendszeres frissítéseket. Ezért az Ubuntu és a Mint LTS verziót kínál 5 éves támogatással.

Az Ubuntu komolyan veszi a biztonságot. Például van egy külön biztonsági csapatuk, amelyhez bárki fordulhat, ha sebezhetőséget talál. Ezzel szemben a Linux Mint nem rendelkezik biztonsági tanácsokkal.

Ezenkívül, ha nem LTS verziót használ, csak kilenc hónapos biztonsági támogatást kap.

Ha biztonságos operációs rendszerre van szüksége, az Ubuntu a megfelelő út, különösen, ha üzleti vagy vállalati környezetben dolgozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Linux Mint nem biztonságos. Éppen ellenkezőleg, sok felhasználó bosszantónak találhatja az Ubuntu folyamatos biztonsági frissítéseit. Ebben az esetben a Linux Mint jobb választás.

#11. Támogatás

Az Ubuntu a legjobb választás mindazok számára, akik professzionális támogatást keresnek. Fizetett támogatást kínálnak, és segítenek megoldani a problémákat. Ez azért van, mert a Canonical kezeli az Ubuntu fejlesztését. De természetesen rendszeres felhasználóként mindig igénybe veheti közösségi támogatásukat.

A Linux Mint nem kínál ilyen fizetős támogatást. Ehelyett közösségvezérelt; ha segítségre van szüksége, a közösségi utat kell követnie.

#12. Közösség

Az a tény, hogy a Linux nyílt forráskódú, a legtöbb disztribúció közösségét szerves részévé teszi.

Ez az oka annak, hogy az Ubuntu és a Linux Mint élénk és nagy közösségekkel rendelkezik, amelyekben nincs egyértelmű győztes.

Ha azonban megnézzük a DistroWatch népszerűségi statisztikáit, azt találjuk, hogy a Mint legyőzi az Ubuntut a találatok tekintetében, ami egy nagyobb közösségre utal.

Linux-felhasználóként először a dokumentációra kell hagyatkoznia. Mind a Linux Mint, mind az Ubuntu kiváló dokumentációt kínál. Felhasználóbarátak, és számos helyi nyelvet támogatnak.

Sokan azonban még a dokumentáció áttekintése után is elakadhatnak. Ekkor használhatja ki a nyílt fórumokat, ahol a közösség tagjai közvetlenül válaszolhatnak kérdéseire.

Használati esetek

Szóval, melyiket érdemes választani? Segítségül beszéljük meg használati eseteiket.

Linux Mint

Használjon mentát, ha:

 • Windows-szerű élményt keres (fahéj ízű)
 • A lehető leggyorsabb kezdéshez az előre telepített alapvető alkalmazásokkal
 • Szoftverek egyszerű letöltése és kezelése (a Szoftverkezelőn keresztül)
 • Több testreszabhatóságra vágyik (a Cinnamon jobban testreszabható, mint a GNOME)
 • Alacsony specifikációjú számítógépe vagy laptopja van
 • Nagyszerű közösségi támogatást keresel
 • Azt szeretné, ha minden íz teljes 5 éves, hosszú távú támogatást kapna
 • Multimédiás támogatást szeretne a dobozból
 • Olyan operációs rendszert szeretne, amely kiváló munkafolyamatot kínál
 • Kevesebb memóriahasználatú operációs rendszert szeretne

Ubuntu

Használja az Ubuntut, ha:

 • Először szeretné kipróbálni a Linuxot
 • Ön egy nagyon felhasználóbarát operációs rendszert keres
 • Régi, stabil és konzisztens operációs rendszert keres
 • Támogatást szeretne fizetni vállalkozásához és kritikus fontosságú munkájához
 • Fejlesztői környezetet keresel
 • Jobb biztonságra és adatvédelemre összpontosító operációs rendszert keres
 • Ön a dolgok internete (IoT) iránt érdeklődik, és olyan operációs rendszert szeretne, amely jó IoT-támogatást kínál

Végső szavak

Nincs egyértelmű győztes. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. A Linux disztribúció kiválasztása személyre szabott, ezért érdemes az igényeinek megfelelőt választania.

Mindenesetre ki kell próbálnia a használni kívánt disztrót. Ezek a disztribúciók saját Live USB-verziójukkal rendelkeznek. Így kipróbálhatja őket anélkül, hogy először telepítenie kellene őket. És ha még soha nem használt Linuxot, használhatja a webböngésző Linux szolgáltatásait a különböző disztribúciók kipróbálásához.