A 8 legjobb Linux partíciókezelő lemezterület létrehozására és törlésére

Módosítani vagy kezelni szeretné lemezpartícióit Linux alatt?

Ebben a cikkben összeállítottuk a Linux-felhasználók lemezeinek particionálására és kezelésére szolgáló legnépszerűbb eszközök listáját.

Először nézzük meg, mi az a lemezparticionálás, és mi ennek az oka.

Mi az a lemezparticionálás?

A lemezparticionálás egy merevlemez-meghajtó vagy szilárdtestalapú meghajtó több logikai tárolóegységre vagy partícióra való felosztása.

A partíció a merevlemez egy része, amelyet az operációs rendszer külön egységként kezel. Ezen partíciók mindegyike külön lemezként jelenik meg az operációs rendszer számára, saját fájlrendszerrel és tárolókapacitással.

Minden partíciót egy egyedi azonosító, úgynevezett „partíciós tábla” azonosít, amely információkat tartalmaz a partíció méretéről, típusáról, helyéről és fájlrendszeréről.

Ezek a partíciós táblák különböző formátumokban hozhatók létre, például MBR (Master Boot Record) vagy GPT (GUID partíciós tábla). Ez teljes mértékben a rendszer követelményeitől és korlátaitól függ.

Lemezparticionálás végrehajtásának oka

A lemez particionálása számos előnnyel járhat.

Például lehetővé teszi a különböző típusú adatok, például az operációs rendszer és az alkalmazások elkülönítését az egyik partíción, valamint a személyes fájlokat egy másik partíción.

Ezenkívül számos operációs rendszer telepíthető egyetlen számítógépre particionálással, mindegyik a saját partícióján. Ezt kettős rendszerindításnak nevezik, és lehetővé teszi a számítógép indításakor használni kívánt operációs rendszer kiválasztását is.

Ezt megteheti az alap operációs rendszerhez mellékelt beépített eszközökkel vagy harmadik féltől származó szoftverek használatával. Fontos megjegyezni, hogy a lemez particionálása adatvesztéshez vezethet. Tehát minden változtatás előtt biztonsági másolatot kell készítenie a fontos fájlokról.

Mik azok a partíciókezelők?

A partíciókezelők olyan szoftvereszközök, amelyek lehetővé teszik a merevlemez partícióinak kezelését és kezelését.

A partíciókezelővel a következőket teheti:

  • Ossza fel merevlemezét több partícióra a jobb szervezés és kezelés érdekében.
  • A partíciók átméretezése vagy áthelyezése, hogy több hely legyen egy adott partíció számára, vagy optimalizálja a rendelkezésre álló lemezterület felhasználását.
  • Partíciók létrehozása vagy törlése. Például, hogy helyet szabadítson fel egy új operációs rendszer telepítéséhez vagy távolítsa el a nem kívánt partíciót.
  • Formázza a partíciókat, hogy felkészítse őket a használatra, vagy törölje a rajtuk lévő összes adatot.
  • Módosítsa a partíció típusát, például elsődleges partícióról logikai partícióra vagy fordítva.

A partíciókezelők lehetnek önálló alkalmazások, amelyek a számítógépen futnak, vagy integrálhatók más szoftvereszközökbe, például lemezes segédprogramokba, biztonsági mentési és helyreállítási szoftverekbe vagy operációs rendszerekbe.

Általában IT-szakemberek és rendszergazdák használják őket, akiknek különféle célokra kell kezelniük és karbantartaniuk számítógépük merevlemez-partícióit.

  Az AppImages egyszerű telepítése Linux rendszeren

A megfelelő partíciókezelő kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. Néhány közülük:

Felhasználói felület

Egyes partíciókezelők grafikus felhasználói felülettel rendelkeznek, míg mások parancssori felületet (CLI) használnak.

A grafikus felhasználói felület alapú partíciókezelők általában felhasználóbarátabbak, így kezdők számára is jó választás.

Míg a CLI-alapú partíciókezelők általában kiterjedtebb képességekkel rendelkeznek, és nagyobb teljesítményűek, ezek használata nagyobb kihívást jelenthet azok számára, akik nem ismerik a parancssort.

Jellemzők

A különböző partíciókezelők különböző funkciókat kínálnak. Egyes eszközök egyszerűek és csak alapvető partíciókezelési funkciókat kínálnak, míg más eszközök fejlettebb szolgáltatásokat kínálhatnak, például több lemez kezelését vagy a partíciók adatvesztés nélküli átméretezését.

Kompatibilitás

Mindig győződjön meg arról, hogy a választott partíciókezelő kompatibilis a Linux disztribúciójával és a használt fájlrendszerrel.

Stabilitás és Megbízhatóság

Fontos, hogy megbízható partíciókezelőt válasszunk, hogy elkerüljük az adatvesztés vagy a rendszer összeomlásának kockázatát. Keressen olyan partíciókezelőt, amely jó múlttal és pozitív véleményekkel rendelkezik más felhasználóktól.

Támogatás

Vegye figyelembe a partíciókezelő által nyújtott támogatás szintjét. Rendszeres frissítéseket és hibajavításokat biztosít a fejlesztő? Van olyan közösségi fórum vagy támogatási csatorna, amelyhez fordulhat, ha problémába ütközik?

Ezeket a tényezőket figyelembe véve felsoroltuk a legjobb Linux partíciókezelőket. Menjünk gurulni!

GParted

A GNOME Partition Editor, más néven GParted egy ingyenes és nyílt forráskódú partíciószerkesztő Linux-alapú operációs rendszerekhez. Ez egy népszerű eszköz, amelyet partíciók létrehozására, törlésére és másolására, valamint a fájlrendszer típusának és címkéjének megváltoztatására használnak.

A GParted számos különböző típusú fájlrendszer létrehozására és kezelésére használható, beleértve az ext2, ext3, ext4, btrfs, NTFS, FAT32 és sok más fájlrendszert. Támogatja a partíciók átméretezését és mozgatását is, ami lehetővé teszi a partíciók méretének és elhelyezkedésének beállítását adatvesztés nélkül.

Gnome-disk-segédprogram

A Gnome-disk-utility (Disks) egy grafikus alkalmazás lemezmeghajtók és adathordozók vezérlésére Linux gépeken a GNOME asztali környezetben. Egyszerű felületet biztosít a tárolóeszközök, például merevlemezek, szilárdtestalapú meghajtók, USB-meghajtók, SD-kártyák és egyéb cserélhető adathordozók kezeléséhez.

Ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy különféle lemezkezelési feladatokat hajtson végre, mint például a lemezek formázása, a beillesztési opciók beállítása és a teljesítmény összehasonlítása. Ezenkívül létrehozhat lemezképeket teljes lemezekről vagy egyedi partíciókról, és mentheti azokat különböző formátumokban, például nyers, tömörített és ISO formátumban.

KDE partíciókezelő

A KDE Partition Manager egy grafikus felhasználói felület eszköz a lemezpartíciók kezelésére Linux és Unix rendszereken. A KDE asztali környezet részeként fejlesztették ki, és könnyen használható felületet biztosított partíciók létrehozásához, törléséhez, átméretezéséhez, mozgatásához és másolásához.

  A 6 legjobb rendszermentési eszköz a Linux asztalhoz

Ennek az eszköznek az egyik erőssége a KDE asztali környezettel való integrációja, amely egységes megjelenést és érzetet biztosít az összes KDE alkalmazásban. Számos további funkciót is biztosít, például lehetőséget a módosítások előnézetének megtekintésére, mielőtt azok alkalmazása előtt, valamint lemezképek létrehozására és visszaállítására.

Aktívan fejlesztik és frissítik. Ezenkívül erős felhasználói és fejlesztői közösséggel rendelkezik, akik hozzájárulnak a fejlesztéséhez és támogatásához.

GNU Parted

A GNU Parted egy hatékony parancssori segédprogram a lemezpartíciók kezelésére Linux és Unix rendszereken. Képes partíciókat létrehozni, átméretezni, törölni és áthelyezni. Még ez is képes megváltoztatni a partíciójelzőket, és világos információkat jelenít meg a lemezről és partícióiról.

A Parted egyik fő előnye, hogy számos partíciós tábla formátumot támogat, ami rugalmas eszközzé teszi, amely különféle platformokkal és fájlrendszerekkel használható. A népszerű partíciós tábla formátumok, köztük az MS-DOS, a GPT, a BSD, a Sun és az SGI kompatibilisek vele.

A Parted számos fájlrendszerrel képes együttműködni, beleértve az NTFS, FAT16, FAT32, HFS+, ext2, ext3 és ext4 fájlrendszereket. Mind az elsődleges, mind a logikai partíciókat támogatja, és több partícióval rendelkező partíciós táblákat is tud létrehozni.

NTFS-3G

Az NTFS-3G egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver-illesztőprogram, amely lehetővé teszi a Linux és más Unix-szerű operációs rendszerek számára, hogy adatokat olvassanak és írjanak az NTFS (New Technology File System) partíciókon.

Az NTFS a sok Windows operációs rendszeren alapértelmezés szerint használt fájlrendszer. Ezért az NTFS-3G-hez hasonló illesztőprogram megléte fontos azoknak a felhasználóknak, akiknek fájlokat kell átvinniük a Linux és a Windows rendszerek között, vagy hozzá kell férniük az NTFS-partíciókon tárolt fájlokhoz a Linuxon belül.

Ezenkívül a funkciók széles skáláját támogatja, beleértve a nagy fájlok és partíciók támogatását, az engedélyek és tulajdonjogok automatikus kezelését, valamint a Linux fájlrendszerrel való integrációt.

QtParted

A Qtparted a Parted parancssori eszköz grafikus kezelőfelülete. Úgy tervezték, hogy a Partition Magic (egy szabadalmaztatott particionáló eszköz) klónja legyen Windowshoz. Tartalmaz néhány speciális funkciót is, például a partíciók összehangolásának képességét a lemez teljesítményének optimalizálása érdekében, valamint a partíciók ellenőrzésének és javításának képességét.

Ez az eszköz a Qt keretrendszeren alapul, és több platformra tervezték, ami azt jelenti, hogy számos operációs rendszeren futhat, beleértve a Linuxot, a Unixot és a Windowst. Azonban elsősorban Linux és Unix rendszereken használják, ahol gyakran az alapértelmezett telepítés részeként vagy szoftvertárakból elérhető.

A Qtparted már nincs aktívan fejlesztve, és előfordulhat, hogy nem működik jól a modern rendszerekkel vagy az újabb verziókkal. Általában ajánlott egy naprakészebb eszköz használata, például a GParted vagy a KDE partíciókezelő, amelyeket aktívan fejlesztenek, és modernebb és megbízhatóbb particionálási szolgáltatásokat nyújtanak.

  Podcastok letöltése a Linux terminálról a Podfox segítségével

Fdisk

Az fdisk egy népszerű parancssori segédprogram, amelyet a partíciós táblák kezelésére használnak blokkeszközökön, például merevlemezeken és szilárdtestalapú meghajtókon. Lehetővé teszi a felhasználók számára partíciók létrehozását, törlését, átméretezését és módosítását a lemezen.

Ez egy gyakran használt lemezparticionáló eszköz Unix-szerű operációs rendszerekben, beleértve a Linuxot is. Más partíciós eszközökhöz hasonlóan az fdisk is számos fájlrendszer-formátumot támogat.

Az fdisk parancs használatának alapvető szintaxisa a következő:

fdisk [parameters] device

Itt a „device” meghatározza a particionálandó merevlemez-eszközt (pl. /dev/sda), a „paraméterek” pedig különféle parancssori beállítások megadására használhatók, amelyek az fdisk viselkedését szabályozzák.

Az fdisk gyakran használt paraméterei közé tartozik:

  • -n: Új partíció létrehozása
  • -d: Meglévő partíció törlése
  • -l: A megadott eszköz partíciós tábláinak listája
  • -p: Nyomtassa ki a partíciós táblát.
  • -t: A partíció típusának módosítása.

Például egy új partíció létrehozásához a /dev/sda oldalon a következő parancsot használhatja.

sudo fdisk /dev/sda

Ez elindítja az fdisk eszközt a megadott meghajtóhoz. Innen a különféle parancssori beállítások segítségével szükség szerint létrehozhat, módosíthat és törölhet partíciókat.

Cfdisk

A Cfdisk egy másik particionáló eszköz a lemezen lévő partíciós táblák kezelésére. Ez egy parancssori alapú segédprogram is, amely az fdisk-hez képest egyszerűbb és felhasználóbarátabb felületet biztosít.

Ezenkívül a lemez és a partíciók vizuális megjelenítését is biztosítja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen meglássák a lemez aktuális elrendezését, és ennek megfelelően módosítsák.

Megjegyzés: Legyen nagyon óvatos a partíciókezelő eszközök használatakor, mivel a partíciós táblák módosítása adatvesztést okozhat. Mindig készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól, mielőtt bármilyen változtatást végezne a merevlemez-partíciós táblán.

A szerző megjegyzése ✍️

A Linux rendszerek particionálása fontos feladat lehet a lemezterület-használat optimalizálása, az adatok rendszerezése és a rendszererőforrások hatékony kezelése érdekében. A Linux számos hatékony particionáló eszközt kínál, grafikus és parancssori alapú egyaránt a feladat elvégzéséhez.

Remélem, hasznosnak találta ezt a cikket a legjobb Linux partíciókezelők megismerésében. Érdekelheti azt is, hogyan hozhat létre lemezpartíciót a Windows rendszerben.