A bash használata könyvtárak létrehozására Linux alatt [Guide]

Ha a bash terminált kell használnia könyvtárak létrehozásához Linuxon, a legjobb módszer az mkdir paranccsal. Mi az „mkdir?” A „make directory” rövidítése, és ez az egyik legértékesebb eszköz az egész Linuxon. Ezzel Linuxon bárhol létrehozhat mappákat.

Nem kell telepítenie az „mkdir”-t a számítógépen való használatához. Valójában minden egyes Linux operációs rendszerre előre telepítve van. Egy Linux operációs rendszer valószínűleg nem működne nélküle!

Használja a bash-t könyvtárak létrehozásához – Mkdir

Ha az mkdir paranccsal szeretne könyvtárat létrehozni a Linux PC-n, meg kell nyitnia egy terminálablakot. Terminálablak megnyitásához a Linux asztalon nyomja meg a Ctrl + Alt + T billentyűket a billentyűzeten. Vagy keresse meg a „Terminál” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Ha a terminálablak megnyílik, és készen áll a használatra, hajtsa végre az alábbi mkdir parancsot egy új mappa létrehozásához. Például egy új mappa létrehozásához a „home” könyvtárban (~/) a következőket kell tennie.

Megjegyzés: Nyugodtan módosítsa (~/) arra a helyre, ahol létre szeretné hozni az új mappát.

mkdir ~/my_new_folder

Az mkdir segítségével több könyvtárat is létrehozhatunk egyszerre a bash-ban. Például 4 mappa létrehozásához „mappa_1”, „mappa_2”, „mappa_3” és „mappa_4” a következő parancsot kell végrehajtania.

mkdir folder_1 folder_2 folder_3 folder_4

Az egyes új mappák helyének megadásához egyszerűen adja hozzá az elérési utat. Például a_1 mappa létrehozásához a ~/ mappában, a_2 mappa a ~/Documents, a_3 mappa a ~/Desktop és a_4 mappa a ~/Videos mappában, tegye a következőket.

Megjegyzés: ügyeljen arra, hogy az egyes mappák helyét saját igényei szerint módosítsa, ha több mappát szeretne létrehozni különböző területeken egyetlen paranccsal. Ezenkívül ne felejtse el megváltoztatni a parancsban szereplő mappák nevét, mivel ezek csak példanevek.

mkdir ~/folder_1 ~/Documents/folder_2 ~/Desktop/folder_3 ~/Videos/folder_4

Az újonnan létrehozott mappák bármelyikének törléséhez használhatja az rm parancsot. Például a „mappa_1” kezdőkönyvtárból (~/) való törléséhez írja be a következő parancsot.

rm -rf ~/folder_1

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan használhatja az mkdir parancsot mappák létrehozására a bash Linux terminál használatával, hajtsa végre az alábbi man mkdir parancsot.

man mkdir

Használja a bash-t könyvtárak létrehozásához – NNN

Bár az mkdir parancs kiváló, nem ez az egyetlen módja annak, hogy a Linux-felhasználók új mappákat hozzanak létre a bash terminál használatával. Lehetőség van új mappák létrehozására az NNN terminál alapú fájlkezelővel. Itt van, hogyan.

Először telepítenie kell az NNN terminál fájlkezelőjét. A telepítéshez nyisson meg egy terminál ablakot a Ctrl + Alt + T billentyűkombináció használatával, vagy keresse meg a „terminál” kifejezést az alkalmazás menüjében.

Miután a terminálablak megnyílt és használatra kész, kövesse az alábbi telepítési utasításokat az NNN működéséhez.

Ubuntu

Az NNN Ubuntuhoz való letöltéséhez használja az Apt parancsot.

sudo apt install nnn

Debian

Az NNN letöltéséhez Debianon használja az Apt-get.

sudo apt-get install nnn

Arch Linux

Arch Linux rendszeren telepítse az NNN-t a Pacman segítségével.

sudo pacman -S nnn

Fedora

Ahhoz, hogy az NNN működjön a Fedorán, használja a Dnf-et.

sudo dnf install nnn

OpenSUSE

Az OpenSUSE rendszeren az NNN a Zypperen keresztül telepíthető.

sudo zypper install nnn

Miután az NNN alkalmazást telepítette a számítógépére, az nnn paranccsal indítsa el a fájlböngészőt. Ezután kövesse az alábbi lépésenkénti utasításokat az NNN használatával új mappák létrehozásához.

1. lépés: Az NNN-ben válassza ki azt a mappát, amelyben mappát szeretne létrehozni. Ha például egy mappát (NNN-vel) szeretne létrehozni a „Dokumentumok” mappában, válassza ki a „Dokumentumok” lehetőséget az NNN-ben a nyílbillentyűk és az Enter billentyű segítségével.

2. lépés: Miután belépett abba a könyvtárba, amelyben mappát hoz létre, nyomja meg az N billentyűt a billentyűzeten. Ha megnyomja az N gombot a billentyűzeten, a következő üzenet jelenik meg.

‘f’ile / ‘d’ ir / ‘s’ym / ‘h’ ard

Ez az üzenet tájékoztatja Önt a választási lehetőségeiről, amikor megnyomja az N billentyűt a billentyűzeten. „f” a fájl, „d” a könyvtár (AKA mappa), „s” a szimbolikus hivatkozás és „h” a merev hivatkozás.

3. lépés: Nyomja meg a D gombot a billentyűzeten, hogy közölje az NNN fájlkezelővel, hogy új könyvtárat kíván létrehozni az NNN fájlkezelővel. A D gomb megnyomása után újabb üzenetet fog látni az NNN-ben.

[path/]név

Írja be a mappa nevét a szövegmezőbe. Ezután nyomja meg az Enter billentyűt a billentyűzeten a megerősítéshez. Az Enter megnyomása után látni fogja az újonnan létrehozott mappát az NNN-ben.