A 10 legjobb alternatíva a ChatGPT-hez

A ChatGPT megdöntötte a világot, és képességei nem kétségesek. De milyen megbízható ChatGPT alternatívákhoz fordulhat, ha a chatbot nem választható?

Itt vannak a legjobb ChatGPT alternatívák.

A Claude AI kétségtelenül a legjobb alternatíva a ChatGPT-hez. A mesterséges intelligencia gyorsan változó világában ez az állapot néhány napon, héten vagy hónapon belül megváltozhat, de a cikk írásakor ez a következő legjobb lehetőség az AI chatbot terén. Nehéz lesz olyan mesterséges intelligencia chatbotot találnia, amely kreativitásában, józan észszerű gondolkodásában és pontosságában olyan közel kerül a ChatGPT-hez, mint Claude AI.

Milyen súlyú ez a ChatGPT-vel szemben? A Claude AI négy kulcsfontosságú területen felülmúlja a ChatGPT-t, miközben kényelmesen tartja magát számos kulcsfontosságú mutatóban. Szigorúbb biztonsági intézkedésekkel, nagyobb kontextushosszal, frissebb tudásbázissal, és úgy tűnik, különösen jobb kreatív írási feladatai vannak.

Megtanulhatja, hogyan regisztrálhat, és hogyan kezdheti el használni a Claude AI-t. A mesterséges intelligencia csevegőrobotjának feltörekvő csillagaként és néhány további iterációval Claude valódi peer státuszt érhet el a ChatGPT-vel – vagy akár felülmúlhatja azt.

A ChatGPT másik méltó alternatívája a Google Gemini, korábban Bard AI. A Claude AI után a Google Gemini valószínűleg a legerősebb és legszélesebb körben használt ChatGPT alternatíva, amely nem támaszkodik az OpenAI GPT nyelvi modelljére. A találó elnevezésű AI chatbotot jelenleg a Google nagy nyelvi modelljeiből álló Gemini család hajtja, ami távolodik a gyengén teljesítő PaLM 2 nagy nyelvi modelltől.

Bár a Google Gemini AI-modellje építészeti szinten hasonlít az OpenAI GPT-jéhez, a két nyelvi modell gyakorlati lehetőségei között érezhető különbség van. Ettől függetlenül a Google mindig arra törekszik, hogy chatbotja képességeit a ChatGPT-vel egyenrangúvá tegye. A közelmúltban a Gemini olyan új képességekkel lett feltöltve, amelyek lehetővé teszik számára, hogy lenyűgöző AI-képeket készítsen, akárcsak a ChatGPT jelenleg.

Míg a Gemini önmagában is meglehetősen erős, a ChatGPT azt az előnyt élvezi, hogy egy olyan modell hajtja, amely több iteráción ment keresztül a minőségi fejlesztésen. Bár vitatkozhatunk amellett, hogy a Google átkeresztelt Gemini hasonló minőségközpontú fejlesztési folyamaton ment keresztül, valójában nem volt olyan ütemben és mélységben, mint a ChatGPT.

Ennek ellenére a Gemini hatalmasat fejlődött a korai időkhöz képest, és immár lenyűgöző képességekkel büszkélkedhet, beleértve a kísérleti hang- és videófeldolgozási képességeket, amelyek a teljes bevezetés után potenciálisan megváltoztathatják a játékot. Ez egy jó eszköz írások, például cikkek és e-mailek készítéséhez, és dicséretes matematikai képességekkel rendelkezik. Hasznos programozási segédlet és meglehetősen hatékony eszköz egy új nyelv tanulásához.

Vannak kreatív módszerek a Google Gemini használatára, és ha kíváncsi arra, hogy a Gemini hogyan áll szemben a ChatGPT-vel, vessen egy pillantást a ChatGPT és a Gemini összehasonlítására vonatkozó részletes elemzésünkre.

A Microsoft Copilot, korábban Bing AI Chat, az egyik legjobb mesterséges intelligencia chatbot, amely az OpenAI GPT-4 technológiáját használja. A Microsoft Copilot ötvözi az internet eredményeit, az OpenAI GPT-4 modelljét és a Microsoft szabadalmaztatott technológiáját, hogy tényszerű és naprakész eredményeket állítson elő felhasználók milliói számára világszerte. A ChatGPT-hez hasonlóan a Copilot is képes lenyűgöző képeket generálni a DALL-E képgenerálási modell használatával, bár a Copilot képeinek minősége néha kevésbé tűnik vonzónak, mint a DALL-E-ből a ChatGPT-n.

  9 legjobb mozgógrafikus szoftver mindenki számára

A másodpilóta bonyolultan hozzá van kötve az internethez, és valós idejű információkat tud nyújtani a trendekről és eseményekről, ami azt jelenti, hogy „alapértelmezés szerint” relevánsabb válaszokat ad a felszólításokra, mint a szokásos ChatGPT.

Amellett, hogy az OpenAI GPT és DALL-E modelljeit használja, a Copilot Chat a Microsoft hatalmas mesterségesintelligencia-forrásainak előnyeit is élvezi, így előnyt jelent a listánkon szereplő ChatGPT legtöbb alternatívával szemben. Ha szeretné tudni, hogy a Copilot hogyan viszonyul a sokkal népszerűbb ChatGPT-hez, olvassa el a ChatGPT és a Microsoft Copilot összehasonlítását.

A Microsoft Copilotjához hasonlóan a Perplexity AI is egy mesterséges intelligencia által vezérelt keresőmotor és chatbot, amely valós idejű webes adatokat és tudást szintetizál az alapul szolgáló AI-modellből, hogy pontos és átfogó válaszokat adjon a felhasználói kérdésekre. A Perplexity a ChatGPT egyik legmegbízhatóbb alternatívája, mivel az OpenAI GPT technológiája hajtja végre.

Azonban a többi mesterséges intelligencia chatbottól eltérően, amelyek egyszerűen „GPT-n működnek”, és nem csinálnak semmi egyedit, a Perplexity rendelkezik néhány érdekes funkcióval, amelyeket hasznosnak találhat, különösen a GPT-adatok rendszeresítését az internetről származó aktuális információkkal. A Perplexity AI kiválóan alkalmas arra is, hogy válaszaiban forrásokra hivatkozzon, és olyan linkeket biztosítson, amelyekre szükség lehet egy témával kapcsolatos további kutatásokhoz. Ingyenes csomagját a GPT-3.5 nyelvi modell, míg a havi 20 dolláros Pro csomagot az erősebb GPT-4 nyelvi modell hajtja. Íme a ChatGPT és a Perplexity AI chatbotok részletes lebontása.

A társalgási AI-modell valamilyen formája biztosítja a listánkon szereplő összes chatbotot. Az Inflection AI által kifejlesztett Pi azonban kiemelkedik a társalgási AI egyedi értelmezésében. A chatbot talán nem a legfejlettebb mesterséges intelligencia, de az egyik legérdekesebb, ha lebilincselő beszélgetésekről van szó.

Kérdéseket fog feltenni más chatbotoknak, és ők válaszolnak rád, és ez csak annyi. A Pi AI mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb beszélgetési élményt nyújtsa, és szinte mindig finom mozdulatokkal válaszol kérdéseire, hogy több beszélgetést folytathasson. Nem rendelkezik azokkal a fényes, divatos funkciókkal, amelyek más élvonalbeli chatbotokban, például a ChatGPT-ben megtalálhatók, de pontos és részletes választ tud adni a legtöbb feltett kérdésre. Erősen javasoljuk, hogy próbálja ki, amikor olyan chatbotra van szüksége, amellyel érdekes beszélgetni.

Még azelőtt, hogy a ChatGPT elterjedt volna, létezett az OpenAI GPT Playground, egy olyan platform, ahol a közönség játszhatott az OpenAI GPT AI modelljeinek különböző iterációival. Sajnos az eszköz nem keltett akkora felhajtást, mint a ChatGPT. Ennek részben a technikai felhasználói felülete és a fogyasztóközpontú nyilvánosság hiánya az oka.

  A OneDrive „Personal Vault” használata a fájlok védelmére

Ironikus módon, bár a ChatGPT nagy hangsúlyt kap, a Playgroundon elérhető GPT modellek sokkal nagyobbak és erősebbek, mint a ChatGPT-t működtető változatok. A Playgroundon elérhető modellek kétségtelenül az egyik legerősebb mesterséges intelligencia nyelvi modellek.

A ChatGPT olyan, mint a Playgroundon használt GPT-modell iterációja, de jobban leegyszerűsítették és finomhangolták, hogy a válaszadása társalgási és emberszerűbb legyen. Ezek az egyszerűsített modellek jobban megérthetik az emberi szándékokat, kontextus-specifikus válaszokat adhatnak, és koherens beszélgetéseket folytathatnak.

A Playgroundot ChatGPT-ként is elképzelheti a hatékony felhasználók számára. Beállíthatja, hogy azt tegye, amit a ChatGPT, és még sok mást is. Több lehetőség és beállítás áll rendelkezésre az AI-modell másként való testreszabásához. Valószínűleg észre fog venni néhány különbséget a ChatGPT és a Playground válaszaiban is, különösen, ha módosítja az elérhető paramétereket.

Míg a ChatGPT megtagadja a kérdések megválaszolását bizonyos kényes témákban, a Playground modell kevésbé valószínű, hogy megtagadja a kérdések megválaszolását. Ha szívesen használná a Playgroundot, itt található egy útmutató a GPT Playground használatához.

A listánkon szereplő többi lehetőségtől eltérően a Poe by Quora kevésbé egy mesterséges intelligencia chatbot, hanem inkább egy AI platform. A Poe hozzáférést biztosít a jelenleg online elérhető legelterjedtebb AI nagynyelvi modellekhez. A platformon minden megtalálható a Google PaLM-től és a Gemini-től, a Meta’s Llamától és az Anthropic-féle Claude-tól az OpenAI GPT nagynyelvi modelljeinek számos iterációjáig.

Mennyire jó Poe? Tegyük fel, hogy a Poe használatának legnagyobb vonzereje a választékban rejlik. Mondhatnánk, Poe olyan jó, mint a platformon elérhető chatbotok kombinációja. Bár előfordulhat, hogy nem ugyanazt a szolgáltatásminőséget kapja, mint amikor az egyes chatbotokat közvetlenül az eredeti szolgáltatójuk platformján használja, Poe rugalmasságát szeretni fogja. A helyzet sokkal jobb lesz, ha felveszi Poe havi 20 dolláros előfizetését, ami költséghatékony, figyelembe véve a rendelkezésre álló mesterséges intelligencia modellek számát. Összehasonlításképpen, ugyanaz az összeg hozzáférést biztosít a ChatGPT Plus előfizetéshez egy hónapra.

A YouChat, mint a listánkon szereplő ChatGPT legtöbb alternatívája, az OpenAI GPT-3.5 és GPT-4 AI modelljeinek kombinációja hajtja. A GPT-4 modell képességei a havi 20 dolláros előfizetés mögött vannak, bár kap néhány ingyenes GPT-4 kreditet a chatbot kipróbálásához. Hacsak nem fizet elő a YouChat Pro csomagra, lekérdezéseit a valamivel régebbi GPT-3.5 sorozatú modellnek kell teljesítenie. Ez nagyjából hasonló eredményeket ad a szabadszintű ChatGPT képességeihez, bár az összesített eredményeket erősen szintetizálják az élő internetes adatokkal.

A YouChat elegáns, színes felülettel rendelkezik, és szépen beépül a You.com keresőjébe. Ennek eredményeként a YouChat keresőmotorként működhet, amely a lekérdezés szempontjából releváns indexelt weboldalakra mutató hivatkozások listáját jeleníti meg. Vagy kaphat a tipikus ChatGPT-stílusú társalgási válaszokat kérdésekre. Ha keres egy keresőmotort és egy chatbotot, mint a ChatGPT egy termékbe, akkor a YouChat kiváló választás.

  6 nagy különbség a kiberbiztonság és az információbiztonság között

Bár a YouChat az OpenAI GPT-modelljeit használja, csakúgy, mint a Perplexity AI és a Microsoft Copliot, szabadalmaztatott technológiát használ az alapul szolgáló GPT-modell által nyújtott eredmények bővítésére, hogy naprakész információkat biztosítson a felhasználóknak.

Néhány korlátozás mellett a YouChat egy egyszerű és hatékony ChatGPT alternatíva, amely megérdemli a bemutatást.

A ChatGPT mögött meghúzódó technológia (az első GPT 3.5, amióta GPT-4-re frissítve) ugyanaz a technológia, mint a Chatsonic, így majdnem olyan érdekes, mint a ChatGPT. A Chatsonic egy lépéssel tovább megy, és a ChatGPT képességeire épít, miközben kijavítja a ChatGPT korlátait.

Csakúgy, mint a ChatGPT, a Chatsonic a DALL-E képgenerálási modellt használja, hogy parancsra képeket hozzon létre közvetlenül a Chatsonic csevegőfelületén. A DALL-E mellett lehetőség van a Stable Diffusion használatára is, hogy mesterséges intelligenciát készítsen a Chatsonic platformon.

A Chatsonic azonban nem rózsás. Bár regisztrációkor ingyenes hozzáférést kap, a ChatGPT-vel ellentétben a Chatsonic többnyire fizetős szolgáltatás. Kiosztott tokeneket kapsz, és ha elfogynak a jelzők, ragaszkodnod kell a felkínált csupasz csontokhoz. Ezenkívül a ChatGPT-hez képest a Chatsonic nem túl jó a számítógépes kódokkal.

A Chatsonichoz képest a ChatGPT válaszok jellemzően lényegesen „teljesebbek” és jobban formáztak. A Chatsonic számos esetben hajlamos arra, hogy összefoglalja válaszait. Ez egyesek számára működhet, de előfordulhat, hogy nem találja hasznosnak, ha hosszú válaszra van szüksége. A korlátoktól eltekintve azonban a Chatsonic izgalmas és az egyik legjobb ChatGPT alternatíva.

A Character.AI pontosan az, amit a név is tartalmaz – egy karakteres témájú mesterséges intelligencia chatbot, amely lehetővé teszi a népszerű hírességekkel, történelmi személyiségekkel vagy filmfigurákkal való interakció szimulálását. Az olyan politikai szereplőktől, mint Donald Trump, az olyan filmfigurákig, mint a Vasember Tony Starkja, a Character AI széles és érdekes karakterválasztékkal rendelkezik, akikkel interakcióba léphet a platformon.

Kipróbáltunk egy beszélgetést Tony Starkkal egy Vasember stílusú öltöny beszerzéséről, és érdekes, magával ragadó és logikus volt. A karakter AI lenyűgözően tükrözi a kínált karakterek hangnemét és modorát.

Bár a Character AI elsősorban karakter témájú, a platform „Karakterasszisztens” funkciójával továbbra is kaphat ChatGPT-stílusú prompt és válasz interakciót. Bár általában lenyűgöző, ne várjon ChatGPT-minőségű válaszokat. Ennek ellenére a Character AI-t érdemes kipróbálni.

Kihasználva a közérdeket és a generatív mesterséges intelligencia iránti éhséget, a startupok és a technológiai óriások azon fáradoznak, hogy a ChatGPT-ihlette termékeket piacra vigyék. Mindenki megpróbálja felülmúlni egymást ebben a nagy téttel járó technológiai fegyverkezési versenyben. A cél egyszerű: fejlessze és engedje el a legképességesebb AI-rendszereket, vagy legalábbis egyelőre a chatbotokat.

Ahogy a vállalatok folyamatosan pénzt és izmokat dobnak a problémára, egyre több alkalmas ChatGPT alternatíva jelenik meg. Amíg a dolgok folyamatosan fejlődnek, érezd jól magad a listánkon szereplőkkel.