7 RAM-használatra tesztelt könnyű Windows-böngésző: melyik a legjobb?

Erőforrás-igényes böngésző használata alacsony kategóriás számítógépeken hátrányosan befolyásolhatja annak teljesítményét. Tehát az optimális megoldás egy könnyű böngésző alternatívája, amely nem terheli a memóriát. Különböző erőforrás-hatékony böngészők RAM-fogyasztását teszteltük, így kiválaszthatja az igényeinek legkönnyebbet.

Hogyan végezték a teszteket?

A böngészők erőforrás-fogyasztása a használatuk módjától függ. Bár a böngésző kevésbé erőforrásigényes webalkalmazások futtatásakor, előfordulhat, hogy nem olyan erőforrás-hatékony a videók lejátszásakor.

Emiatt hét könnyű böngészőt választottunk: K-Meleon, Falkon, SlimBrowser, Pale Moon, Maxthon, SeaMonkey és UR Browser. Ezután három tipikus hétköznapi forgatókönyvet figyelembe véve teszteltük őket: szórakozás, iroda és munka.

A különböző böngészők erőforrás-felhasználásának egyszerűsítése érdekében a folyamatokat konzisztensen tartottuk, azaz minden forgatókönyvhöz ugyanazokat a folyamatokat futtattuk az összes böngészőben.

Az alábbi folyamatokat futtattuk le a böngészőkön, amikor minden hétköznapi forgatókönyv esetén teszteltük a memóriafogyasztást:

1. Szórakozás: A böngésző szórakoztatásra való használata általában magában foglalja a YouTube böngészését, a filmek streamelését, online zenehallgatást stb. Négy különböző folyamatot futtattunk le külön lapokon, hogy alaposan felmérjük a memóriahasználatot a szórakoztatáshoz. Volt köztük két YouTube-videó (az egyik szünetel, a másik pedig aktívan játszott), egy film és egy dal.

2. Munka: Az irodában elsősorban böngészőket használunk webes alkalmazások futtatására, e-mail kliensben történő e-mailjeink böngészésére, alkalmanként YouTube oktatóanyagok nézésére, vagy CMS-ben (tartalomkezelő rendszerben) való munkára. Így a RAM-felhasználás teszteléséhez négy lapon futtattuk le a folyamatokat: az egyiken a Google Sheets, a másikon a tartalomkezelő rendszer, a másikon az e-mail kliens, a negyediken pedig egy YouTube oktatóanyag.

3. Általános használat: Ide tartozik a hírek olvasása, a Twitter vagy a Facebook görgetése és az online vásárlás. Ezért a korábbi használati esetekhez hasonlóan négy lapot nyitottunk meg: egyet a Twitterhez, egyet a Facebookhoz, egy másikat egy online vásárlási webhelyhez, az utolsót pedig egy hírcikkhez.

A RAM-fogyasztás mérésére a Windows Feladatkezelőt használtuk, nem pedig egyes böngészők által kínált beépített feladatkezelőket. Tehát az erőforrás-felhasználás ellenőrzése a beépített feladatkezelőn keresztül bármely tesztelt böngészőben eltérhet az alább említett értékektől.

A különböző böngészők RAM-fogyasztásának áttekintése

Íme egy táblázat, amely megmutatja, hogy az egyes böngészők mennyi RAM-ot fogyasztottak a fent említett három használati esethez:

Böngésző neve

Használati eset

Memóriafogyasztás (MBs)

K-Meleon

Tétlen

78

Szórakozás

450

Munka

526

Általános használat

320

Falkon

Tétlen

235

Szórakozás

1749

Munka

1170

Általános használat

935

Vékony böngésző

Tétlen

320

Szórakozás

968

Munka

1000

Általános használat

902

Sápadt Hold

Tétlen

175

Szórakozás

830

Munka

805

Általános használat

820

Maxthon

Tétlen

323

Szórakozás

875

Munka

1172

Általános használat

790

Tengeri majom

Tétlen

82

Szórakozás

550

Munka

570

Általános használat

562

UR böngésző

Tétlen

239

Szórakozás

831

Munka

921

Általános használat

647

A tesztelés során összegyűjtött eredményekből levonható néhány következtetés:

  • A K-Meleon fogyasztja a legkevesebb erőforrást, míg a Falkon a leginkább erőforrásra éhes.
  • A K-Meleon és a SeaMonkey nagyon kevés memóriát fogyaszt üresjáratban, míg a SlimBrowser a legtöbbet.
  • A K-Meleon és a SeaMonkey után a Pale Moon a legjobb választás YouTube-videók nézéséhez, filmek streameléséhez, valamint zenehallgatáshoz és irodai munkához.
  • Úgy tűnik, hogy az UR Browser a legjobb lehetőség az általános webböngészésre a K-Meleon és a SeaMonkey után.

A tesztelést 16 GB RAM-mal rendelkező Microsoft Surface 3 laptopon végezték. Tekintettel arra, hogy bármely alkalmazás vagy böngésző tényleges erőforrás-fogyasztása számos tényezőtől függ, beleértve a RAM hatékonyságát, az eszköz gyártóját, annak korát, a fent tesztelt böngészők tényleges RAM-használata kissé eltérhet az Ön készülékén.

Miért nem a K-Meleon és a SeaMonkey a legjobb választás?

A K-Meleon és a SeaMonkey a legkevésbé erőforrásigényes böngészők, de nem biztos, hogy a legjobb választás a fenti használati esetekre.

A listán szereplő többi böngészőhöz képest a K-Meleon rendkívül lassú, és a kezelőfelülete sem intuitív, így eltarthat egy ideig, míg megszokja. A legfontosabb, hogy a böngésző nem támogatja az olyan általános webalkalmazásokat, mint a Slack. A közösségi médiás webalkalmazások használata a K-Meleonon szintén kihívást jelent, mivel gyakran adnak vissza hibákat.

A SeaMonkey viszont ugyanolyan összetett felülettel rendelkezik. Számos alapvető funkció, például egy új lap megnyitása, a böngésző menüiben van eltemetve. Hasonlóképpen, a lap bezárásához kattintson a jobb gombbal, és nyissa meg a helyi menüt. Ezért, ha elsődleges böngészőként használja, kétségtelenül gátolja a termelékenységet.

Figyelembe véve az egyes böngészők hátrányait, joggal mondhatjuk, hogy a K-Meleon és a SeaMonkey nem a legjobb választás a rendszeres használathoz. Annak ellenére, hogy ezek a legkevésbé erőforrásigényesek, ezek az okok miatt mindkét böngésző alkalmatlanná válik a mi felhasználási eseteinkre. Ha többet szeretne megtudni a tesztelt böngészők funkcióiról és korlátairól, tekintse meg a legjobb régi és alacsony kategóriás böngészőkről szóló útmutatónkat.

Ha a RAM-fogyasztás 100 százalékra emelkedik a Feladatkezelőben, még akkor is, ha a böngésző tétlen, és nincs megnyitva lap, akkor a RAM majdnem kimerült.

Melyik böngészőt érdemes használni?

A K-Meleon és a SeaMonkey kiiktatása után a Pale Moon és az UR Browser lett a két legnagyobb esélyes a legkönnyebb és leggazdagabb funkciókkal rendelkező böngészők közé.

1. Sápadt Hold

A Pale Moon a Gecko rendering engine (Goanna) származékán alapul, és a Mozilla kód UXP nevű hard forkjára épít. A böngésző gyors, egyszerű felhasználói felülettel rendelkezik, és csúcsminőségű biztonságot kínál. Továbbá a K-Meleon és a SeaMonkey után ez a legkevésbé erőforrásigényes böngésző munkával kapcsolatos használatra.

Ezért a Pale Moon legyen az első választás, ha funkciókban gazdag, kevésbé igényes böngészőt keres irodai használatra.

Letöltés: Pale Moon for ablakok

2. UR böngésző

Az UR-böngésző Chromiummal készült, de a fokozottabb adatvédelem érdekében néhány Google-követőt megfosztottak tőle. A böngésző könnyen használható felülettel rendelkezik, támogatja a Chrome webáruház bővítményeit, és fejlett adatvédelmi funkciókat kínál. Ezenkívül a böngésző beépített hirdetésblokkolóval és VPN-vel van felszerelve.

E funkciók kombinálásával az UR Browser jó választás szórakozásra és általános használatra, különösen, ha Chrome-ról vált.

Letöltés: UR Browser for ablakok

Használjon könnyű böngészőt a RAM-használat csökkentéséhez

A böngésző túlzott memóriahasználata jelentősen befolyásolhatja az eszköz teljesítményét. Ezért olyan böngészőt kell használnia, amely a legkevésbé terheli a RAM-ot. Remélhetőleg tesztelésünk alapján képet kaphat arról, hogy melyik böngésző kevésbé erőforrásigényes munka, szórakozás és általános használat során.

Nem lenne bölcs dolog azonban pusztán az alapján választani a böngészőt, hogy milyen kevés erőforrást fogyaszt. Ehelyett érdemes megfontolni az általa kínált további funkciókat és integrációkat is, beleértve a bővítmények támogatását, a letöltések egyszerű kezelését, a magánélet védelmét és még sok mást.