7 jellemző és specifikáció, amelyet figyelembe kell venni nagy teljesítményű laptop vásárlásakor

Kulcs elvitelek

  • Vegye figyelembe a nagy teljesítményű laptopok CPU- és GPU-teljesítményét, mivel ez befolyásolja az energiát és az akkumulátor élettartamát is.
  • A RAM frekvenciája és a tárolókapacitás fontos szempont, 5200 MHz-es DDR5 RAM és 1 TB-os NVMe SSD ajánlott.
  • Ügyeljen a kijelzőre: törekedjen a QHD felbontásra, a 120 Hz-es frissítési gyakoriságra és a 16:10-es képarányra az optimális termelékenység és felhasználói élmény érdekében.

A laptop vásárlása ijesztő feladat lehet, különösen, ha figyelembe vesszük az őrülten sok választási lehetőséget az ár- és teljesítménytartományok között. Ha először vásárol laptopot, vagy nem jártas egyebek mellett a processzormagos órajelek és a GPU VRAM típusainak nyelvezetében, akkor nagyon könnyű rosszul dönteni, amihez esetleg nagy árcímke.

Attól függően, hogy mit fog csinálni a laptopjával, a hardverkövetelményeitől, és ezen túlmenően a laptop ára is nagymértékben változhat. A legjobb rész? Ez közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik.

CPU és GPU watt

Ha nagy teljesítményű laptopot vásárol, valószínű, hogy már nullázta a kívánt CPU és GPU kombinációt. Míg a CPU órajele, a magok és a szálak köztudomásúak, amelyeket a gyártó gyakran vezető értékesítési pontként hirdet, a watt egy másik fontos szám, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak.

A CPU-teljesítményt, amely a GPU-kra is vonatkozik, TDP-vel (Thermal Design Power) vagy a GPU-k esetében TGP-vel (Total Graphics Power) jelöljük. Mérik azt a maximális teljesítményt, amelyet a CPU és a GPU a rendszerből nyerhet.

A kép forrása: Gavin Phillips/MakeUseOf

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb az energiafelvétel, annál erősebb a CPU/GPU. A nagyobb fogyasztás azonban negatívan befolyásolhatja az akkumulátor élettartamát, ezért amikor laptopokról van szó, a TDP vagy TGP gyakran csökken (az összetevők asztali társaihoz képest), hogy egyensúlyba kerüljön a teljesítmény és az optimális akkumulátor-élettartam.

Például előfordulhat, hogy két azonos specifikációjú i7-13600K laptop található. De ha valakinek alacsonyabb a TDP-je, az utóbbi jobban teljesít, bár az akkumulátor élettartama árán. Ez a GPU-kra is kiterjed; két azonos RTX 4060-as laptop másképp fog működni, ha TGP különbség van köztük.

Memória és tárolás

A következő a sorban a RAM és a tárhely. A cikk írásakor a legjobb RAM, amit kaphat, a DDR5. A RAM azonban nem csupán a RAM típusa. A memória frekvenciája nagy különbséget jelent.

  Hogyan értékeljük a kriptot a megfelelő módon [2023]

A RAM típusától függetlenül minden RAM stick egy meghatározott frekvenciával rendelkezik: az a sebesség, amellyel a memória működik. Minél magasabb ez a szám, annál jobban teljesít a RAM, és annál drágább lesz.

Az 5200 MHz-es sebesség itt jó cél. Körülbelül 32 GB 5200 MHz-es DDR5 RAM több mint elegendő szinte minden játékhoz és a legtöbb professzionális munkaterheléshez. Ha azonban nagyon nehéz munkát végez, akkor előfordulhat, hogy 64 GB-ra kell növelnie (nehéz videószerkesztés, 3D-s tervezőprogramok stb.). A másik oldalon meg lehet boldogulni a 16 GB-os memóriával is, de ügyeljen arra, hogy ez alá ne menjen, még akkor sem, ha csökkentenie kell a memória sebességét, hogy megfeleljen a költségvetésnek.

Ami a tárolást illeti, az 1 TB NVMe SSD a minimum, amire törekednie kell. Ha laptopja 2,5 hüvelykes SATA SSD-nyílással rendelkezik, nyugodtan használja háttértárhelyként vagy biztonsági mentések készítésére, de nem jó ötlet, hogy rendszerindító meghajtóvá tegye. A HDD-k 2023-ban szigorú nem a nagy teljesítményű laptopok számára.

A kijelző

A nagy teljesítményű laptop másik fontos része a jó kijelző, amit gyakran figyelmen kívül hagynak. A kijelzőt használja a leggyakrabban egy laptopban (vagy bármilyen számítógépben), és ennek megfelelőnek kell lennie, különösen, ha laptopját professzionális munkára, például fénykép- vagy videószerkesztésre használja.

A csúcskategóriás laptopok, márkától függetlenül, általában jó kijelzővel rendelkeznek. Ennek ellenére van néhány minimális referenciaérték, amelyekre törekednie kell. Kezdetnek a Full HD 1920 x 1080 felbontás a jövőben esetleg nem csökkenti. Lehet, hogy nem baj, ha gyengébb GPU-val rendelkezik, például az RTX 4050-et, de nem ajánljuk, hacsak nem kell a pénztárcájának megfelelően vágnia.

Egy 15 hüvelykes laptopon nem feltétlenül kell 4k OLED kijelző. A QHD (2560 x 1440) jó választás, mivel a legtöbb, ha nem az összes modern GPU-val teljes mértékben ki tudja használni a kijelzőt.

Egy másik fontos dolog, amit szem előtt kell tartani, a frissítési gyakoriság, amely a képkockasebességtől eltérő mérték. A 120 Hz itt a minimum, mivel hasznos lesz játék közben, és javítja az általános felhasználói élményt, akár videót szerkeszt, szimulációkat futtat, vagy csak az interneten böngészik.

Végül, de nem utolsósorban, ha teheted, próbálj meg 16:10-es képarányú kijelzőt találni. Papíron talán nem tűnik nagy különbségnek, de ez a kis plusz függőleges hely csodákat tehet a termelékenységgel – akár egy hosszú cikk elolvasása, akár a Premiere Pro több idővonala.

  Hogyan játsszunk Nintendo Wii és GameCube játékokat Linuxon

Hőteljesítmény

A laptopok hőteljesítményét nehéz megítélni, hacsak nincs a kezében az eszköz, ezért az értékelések a legjobb választás. A gyártók nagy teljesítményű alkatrészeket csomagolhatnak vékony, könnyű házba, de megfelelő hűtésük kihívást jelenthet.

A csúcskategóriás CPU-k és GPU-k sok hőt bocsátanak ki; minél több energiát vesznek fel, annál nagyobb lesz a hőfelvétel. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb, ha nem az összes nagy teljesítményű laptop bizonyos fokig felmelegszik.

Minél melegebb a laptop, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan problémákba ütközzön, mint a hőszabályozás, és a gép használata kényelmetlen lesz, hacsak nem az asztalon tartják. A gyenge hőteljesítmény a gép élettartamát is befolyásolhatja. Ezért elengedhetetlen egy jó hőkezelési megoldással rendelkező laptop megtalálása.

Amint azt korábban említettük, a laptopok hőteljesítményének megítélése nehéz lehet, ha csak a specifikációkat nézzük. Egyes hőtechnikai megoldások, például a folyékony fém- és gőzkamrák azonban jobban működnek, mint az alacsony és közepes kategóriájú laptopokban használt hagyományos hűtési megoldások.

A billentyűzet

Míg a legtöbb játékos és más, nagy teljesítményű laptopra szoruló szakember rendelkezik külső billentyűzettel, amit szívesen használ, a laptop beépített billentyűzetének is jónak kell lennie.

Olvassa el a specifikációkat, hogy megtudja, milyen billentyűzettel rendelkezik az Ön által választott laptop. A mechanikus, alacsony profilú kapcsolók itt az arany standard, de itt a legfontosabb a kulcsok mozgása és a kapott visszajelzés.

Körülbelül 1,2–1,5 mm-es billentyűút több mint elegendő a kényelmes gépelési élményhez. Valószínűleg a billentyűzet is háttérvilágítású lesz, de azt javasoljuk, hogy ne izzadjon túl erősen az RGB miatt, mert az is jelentősen befolyásolja a laptop akkumulátorának élettartamát.

A kikötői helyzet

A legtöbb modern laptop különböző portokat veszít az USB-C javára, és ennek jó oka van. Szinte mindent csatlakoztathat hozzá, és akár laptopját is egyszerre töltheti, ha támogatja az áramellátást. Használati esetétől és attól függően azonban, hogy milyen gyakran utazik laptopjával, nem rossz ötlet, ha kéznél van néhány extra port.

Először is, egy dedikált HDMI vagy DisplayPort praktikus, mivel nem kell mindig magánál hordani a hardverkulcsot. Ugyanez vonatkozik az Ethernet-portra is – éppoly fontos, mint a jó Wi-Fi, az egyenes vezetékes Ethernet-kapcsolat mindent felülmúl. Végül, de nem utolsósorban, ügyeljen arra is, hogy legyen kéznél legalább néhány USB-A port a flash meghajtók és egyéb perifériák csatlakoztatásához.

  Mi történik pontosan, ha leállítja vagy kijelentkezik a Windowsból?

Az igazság az, hogy a laptopjához szükséges portok nagymértékben függenek az Ön konkrét használati esetétől. Gondosan fontolja meg, hogy mit fog csatlakoztatni a laptopjához. Az USB-C töltést is érdemes megfontolni, mivel egy nagy teljesítményű tégla körbecipelése gyorsan hátfájáshoz vezethet.

Ilyen esetekben a Thunderbolt 4 port (vagy legalább egy Power Delivery funkcióval rendelkező USB-C port) kötelezővé válik. Tájékoztatásul szolgál egy gyors magyarázónk az USB tápellátásról.

Elem élettartam

Ha útban lesz, az akkumulátor élettartama kritikus. Most ne feledje, hogy a legtöbb nagy teljesítményű laptop nem nyújt elképesztő akkumulátor-élettartamot, de vannak olyan segédprogramjaik, amelyek lehetővé teszik a laptop úgynevezett „Teljesítmény üzemmódjának” megváltoztatását, hogy a legtöbbet hozhassa ki az akkumulátorod.

A laptop akkumulátorait wattórában (Wh) mérik. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb az akkumulátor élettartama. Ennek azonban súlya is van, mivel az akkumulátorok általában a laptop legnehezebb alkatrészei.

A laptop akkumulátorok teljesítménye általában 99 Wh, de ezek szinte kizárólag a 16 hüvelykes vagy nagyobb laptopokban találhatók meg, amelyek szállítása nehézségekbe ütközik. Ha laptopjával utazik, 14 hüvelykes vagy hasonló eszközt ajánlunk. Természetesen nem a legerősebb alkatrészeket kapja meg. Azonban jobb akkumulátor-élettartamot fog látni, mint a nagyobb teljesítményű CPU/GPU-val rendelkező laptopok. A 60 Wh és 70 Wh közötti jó célpont, ha az akkumulátor élettartama számít Önnek.

Csúcskategóriás laptopok vásárlásakor könnyen eltévedünk a marketing csillogásában, és nem olvassuk el az apró betűs részt. Míg a legtöbb, ha nem az összes modern laptop jó hardverrel rendelkezik, amely a felhasználási esettől függetlenül jól működik, ha tisztában van azzal, hogy mit akar, és milyen munkaterhelést fog futtatni a számítógépén, akkor könnyebben átvészelheti a rendetlenséget és a választást. válassza ki az Ön számára legjobb laptopot.

Itt válik fontossá az apró betűs betűk olvasása, mivel gyakran ebben rejlik a különbség a papíron egyformának tűnő laptopok között. És bizonyos esetekben ez a különbség lehet az, amire szüksége van.