4 ok, amiért érdemes a Claude 3-at használni a ChatGPT helyett

Gyors linkek

Kulcs elvitelek

 • Claude a kreatív írásban jeleskedik, megnyerő és természetes hangzású tartalmat készít kevesebb klisével.

 • A Claude ingyenes multimodális szolgáltatásokat kínál, míg a ChatGPT frissítést igényel a hasonló képességekhez.

 • A Claude nagyobb kontextusablakkal és óránként több üzenettel büszkélkedhet, mint a ChatGPT.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

Az AI chatbot terén a ChatGPT vitathatatlanul vezető szerepet tölt be 2022 novemberi megjelenése óta. A Claude 3 megjelenésével azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a ChatGPT elveszíti ezt a címet. Íme négy ok, amiért érdemes megfontolni a ChatGPT-ről Claude-ra való váltást.

1 Claude jobb a kreatív írásban

Az alkalmi természettudományos házi feladatok, programozási feladatok és szórakoztató játékok mellett az AI chatbotok egyik legnépszerűbb felhasználási módja a kreatív írás. A legtöbb felhasználó mesterséges intelligencia chatbotokat használ e-mailek, kísérőlevelek, önéletrajzok, cikkek vagy dalszövegek vázlatának elkészítéséhez – alapvetően egy kreatív írás vagy másik. Míg a ChatGPT egyértelműen a márkanév és a reklámozás miatt volt a kedvelt lehetőség, Claude folyamatosan csúcsminőségű eredményeket produkált még az AI chatbotok korábbi iterációiban is. De ez nem csak a kiváló eredmények biztosításáról szól. A Claude, amelyet különösen a legújabb Claude 3 modell támogat, a kreatív írási feladatok széles skálájában felülmúlja a ChatGPT-t.

Claude, aki az indulásuk óta folyamatosan használja mindkét chatbotot, bár nem feltétlenül a jobb modell, de lényegesen jobban képes olyan írásokat készíteni, amelyek jobban utánozzák az emberi „kreativitást és tökéletlenségeket”. Mindkét chatbotot próbára téve, a ChatGPT írásai, bár nyelvtanilag helyesek, tele voltak egy MI által írt darab árulkodó jeleivel. Claude írásai természetesebben és emberibben olvashatók. Bár nem tökéletesek, valószínűleg vonzóbbak és kreatívabbak.

A ChatGPT túl gyakran esik áldozatul a sok klisé és kiszámítható szóválasztás használatának. Kérje meg a ChatGPT-t, hogy írjon néhány üzleti témáról, és jó eséllyel olyan szavakat fog látni a kezdő bekezdésekben, mint „A mai üzleti környezetben”, „A közelmúltban” és „A felgyorsult digitális környezetben”.

Teóriánkat próbára téve, pontosan úgy alakult, ahogy megjósolták. A ChatGPT (GPT-3.5 és GPT-4) ötből ötben klisés bevezetőket használt. Íme az első három minta:

 • 1. minta

 • 2. minta

 • 3. minta

 • Claude ezzel szemben öt kísérletből négyszer változó eredményeket produkált, elkerülve a klisét az első kísérletnél:

  A kliséken kívül a ChatGPT sokkal inkább áldozatul esik az olyan szavak szórványos használatának, mint a „befejezés”, „eredményként”, és a szükségtelen hangsúlyozásra való hajlam, ahol az olyan nyomatékos szavakat, mint a „vitathatatlan, kritikus, megkérdőjelezhetetlen”. ” stb., használatosak.

  De ezeken a hibákon kívül hogyan hangzanak holisztikus szempontból az egyes chatbotok írásai?

  Az összehasonlítás tetézéseként mindkét chatbotot megkértem, hogy készítsenek rímelő rapszövegeket a „kókusz a gazdagságért” témában. Claude a jobb megoldásnak tűnik, de hagyom, hogy te legyél a bíró.

  Íme a ChatGPT véleménye:

  És íme Claude véleménye:

  A ChatGPT korai alkalmazói valószínűleg mélyen gyökerezően kedvelik az AI chatbotot, de ami a kreatív írást illeti, a ChatGPT-nek számos területen komoly felzárkóztatása van.

  2 Claude ingyenes multimodalitást kínál

  A Google Gemini AI chatbotján kívül alig van olyan jelentős AI chatbot a piacon, amely ingyenesen kínálná a Claude multimodális funkcióit. A ChatGPT ingyenes verziójával csak szöveggenerálási képességet kap, és ennyi. Nincs fájlfeltöltés elemzésre, nincs képfeldolgozás, semmi más! Másrészt a Claude ezeket a prémium szolgáltatásokat kínálja ingyenes szintjén. Tehát ingyenesen használhatja a képfelhívást, vagy tölthet fel fájlokat elemzésre a chatbotra, ha a bot ingyenes béta verzióját használja.

  3 Nagyobb környezeti ablak

  A kontextusablak a szöveges adatok korlátja, amelyet az AI chatbot egy menetben feldolgozhat. Gondoljon arra, hogy mennyi dolgot tud megőrizni az emlékezetében (és fel tudja idézni) egyszerre.

  A ChatGPT használt verziójától függően a 4k, 8k, 16k, 32k és 128k kontextus ablakok közé kell jutnia. Az egyértelműség kedvéért egy 4k-s kontextusablak körülbelül 3000 szót tud befogadni, míg egy 32k-s ablak körülbelül 24 000 szót. A ChatGPT ingyenes réteggel a kontextusablak opcióinak legalacsonyabb korlátait (4k vagy 8k), azaz néhány oldalnyi szöveget kapja. A 16 000 és esetleg 32 000 opciókat a ChatGPT Plus vagy Team csomagokban érheti el, míg a 128 000 kontextusablak a ChatGPT Enterprise csomagok kizárólagos tartalékának tűnik.

  Míg a Claude 200 000 kontextusablakot kínál ingyenes és prémium csomagjaiban – ez jelentős előrelépés a ChatGPT 4k vagy 8k ablakához képest.

  Miért számít ez egyáltalán? Nos, minél nagyobb a kontextusablak, annál több szöveges adatot dolgozhat fel egyszerre anélkül, hogy az AI chatbot kitalálná a dolgokat. Claude 200 000 környezeti ablaka körülbelül 150 000 szónak felel meg. Igen, ez azt jelenti, hogy elméletileg 150 000 szót tud majd feldolgozni egyidejűleg Claude-dal, míg a ChatGPT akár 24 000 szót is megtehet, még a prémium szintjén is. Látod? A különbség olyan, mint az éjszaka és a nappal – legalábbis elméletben.

  4 további üzenet óránként

  A sebességkorlátozás fájdalmat okozhat. Egy érdekes felszólítás kellős közepén vagy, figyelmeztetést kapsz arról, hogy elérted a korlátot, és várnod kell (néha órákat!) a visszaállításra. Hatalmas örömgyilkos, és visszavetheti a munkáját. Ez azonban a ChatGPT-n és a Claude-on is megtörténik, tehát ezen a ponton ez egyenlő.

  A ChatGPT háromóránként 40 üzenetet kínál a Plus csomagban, míg Claude 100 üzenetet kínál nyolc óránként. Ha nem veszett el az optikában, és kiszámolja, a ChatGPT üzenetkorlátai valamivel jobbak, mint Claude-é. De többről van szó.

  Az OpenAI dinamikusan szabályozza a használati korlátokat. Ez azt jelenti, hogy a látható határ nem az, amit mindig kap. Igénytől függ, amint azt mondjuk OpenAI. Másrészt, annak ellenére, hogy valamivel alacsonyabb használati korlátokkal rendelkezik, Claude valójában liberálisabb lehet a korlátokkal attól függően, hogy mennyi szöveget használsz üzenetenként.

  Tehát, ha például körülbelül 2000 szót küld (körülbelül 200 angol mondat, egyenként 15-25 szavas), akkor „legalább” a 100 üzenetet kell megkapnia 8 órás korlátonként. Kétezer szó felszólításonként nagyvonalú szám; csak kevesen kapják el ezt a bőbeszédet az alapvető felszólítások során. Ha kevesebb szót használ promptonként, akkor elméletileg óránként több üzenetet kaphat.

  Tehát bár a ChatGPT kívülről nagyvonalúbbnak tűnhet, ha mindkét chatbotot naponta használod, a Claude a nagyvonalúbb lehetőségnek tűnik, bár nem feltétlenül mindig.

  Bár a korai alkalmazók érzelgős kötődést mutathatnak a ChatGPT-hez, egyre világosabbá válik, hogy Claude olyan erő, amellyel számolni kell. Ahogy a mesterséges intelligencia környezete folyamatosan fejlődik, lenyűgöző lesz látni, hogy a társalgási MI titánjai hogyan emelik egymást új magasságokba, és végül a felhasználók javát szolgálják az egyre jobb és hatékonyabb chatbotokkal. Az AI-alapú interakciók jövője még soha nem volt izgalmasabb.

    A teljes képernyős mód engedélyezése és letiltása a Microsoft Edge-ben