4 egyszerű módszer az új Soundbar és a TV csatlakoztatására

Kulcs elvitelek

  • Használjon HDMI-kábelt az egyszerű beállításhoz: csatlakoztassa a TV és a Soundbar feliratozott portjaihoz.
  • Ha nincs HDMI, próbáljon ki egy optikai kábelt: csatlakoztassa a TV és a Soundbar megfelelő portjaihoz, majd állítsa be a Soundbar bemenetét a távvezérlővel.
  • Az RCA vagy aux kábelek működnek: csatlakoztassa a megfelelő portokat a TV-n és a soundbaron, majd ennek megfelelően állítsa be a Soundbar bemenetét.
  • Vezeték nélküli opcióhoz használja a Bluetooth-kapcsolatot, ha a TV-készülék és a hangsugárzó támogatja a Bluetooth-t.

Gratulálunk, hogy új hangsugárzót vásárolt, hogy javítsa tévéje hangélményét!

Bár a TV-hez való csatlakoztatás eleinte ijesztőnek tűnhet, nem kell aggódnia, hiszen négy egyszerű, problémamentes módszer létezik a soundbar és a tévé zökkenőmentes összekapcsolására.

A HDMI-kábel használata a legegyszerűbb módszer

A legegyszerűbb módja annak, hogy új hangsávját a TV-vel együtt üzembe helyezze, és működtessen egy HDMI-kábellel. Keressen egy „HDMI” feliratú HDMI-portot vagy valami hasonlót a soundbar hátulján.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ezután keressen egy üres HDMI-nyílást a TV-készülék hátulján. Először győződjön meg arról, hogy mindkét eszköz ki van kapcsolva, majd vegye ki a HDMI-kábelt, és csatlakoztassa az egyik végét a Soundbar HDMI-portjához. Csatlakoztassa a másik végét a TV nyitott HDMI-portjához. Csak legyen óvatos, amikor csatlakoztatja őket, hogy elkerülje a csatlakozók elhajlását.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ha TV-jén csak egy HDMI-port található, és a kábeldoboz vagy a játékkonzol már használja, használhat HDMI-elosztót vagy -kapcsolót. Ezek a remek eszközök lehetővé teszik több HDMI-modul csatlakoztatását a tévé egyetlen HDMI-portjához. Például ez a négy az egyben HDMI kapcsoló többféle HDMI opciót kínál.

A TV és a Soundbar csatlakoztatása után kapcsolja vissza mindkettőt. Ha a TV hangja nem vált át automatikusan a Soundbarra, előfordulhat, hogy meg kell nyomnia a HDMI ARC gombot a Soundbar távvezérlőjén, vagy váltogatnia kell a Soundbar bemeneti gombját, amíg a kijelzőn a HDMI (vagy ARC, a modelltől függően) meg nem jelenik. Ettől a ponttól kezdve a TV hangot küld a hangsugárzónak, amikor be van kapcsolva.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ezenkívül azt javaslom, hogy engedélyezze a HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) funkciót a TV-jén (ha elérhető), hogy tovább vezérelje az eszközöket.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

A CEC Control engedélyezésével kényelmesen kikapcsolhatja egyszerre a TV-t és a Soundbart, vagy beállíthatja mindkét eszköz hangerejét a TV vagy a Soundbar távirányítójával.

Nincs HDMI kábel? Használjon optikai kábelt

Szeretné csatlakoztatni a soundbart a TV-hez, de nincs kéznél HDMI-kábel? Vagy lehet, hogy a soundbar vagy a TV nem is rendelkezik HDMI-porttal. Ehelyett használhat optikai audiokábelt – vékonynak tűnnek, mindkét végén fura kinézetű csatlakozókkal. Ha a hangsugárzóhoz nem tartozott optikai kábel, olcsón beszerezhet egyet az interneten vagy a környéken található elektronikai üzletben.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Keresse meg az optikai audioportokat a TV és a Soundbar hátlapján. Ezek a portok általában kicsi, négyzet alakú aljzatok védőburkolattal vagy fedéllel. Piros lámpát is világíthatnak, hogy könnyebben azonosíthassa őket.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Óvatosan csatlakoztassa az optikai kábel egyik végét a TV optikai kimeneti portjához, a másik végét pedig a Soundbar optikai bemeneti portjához. Kattanást fog érezni vagy hallani, ha biztonságosan csatlakoztatják őket.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

A hangsugárzónak automatikusan fogadnia kell a TV hangját, amint az optikai kábel mindkét végén szorosan csatlakoztatva van. Ha nem, nyomja meg az OPT gombot a soundbar távirányítóján, vagy lépkedjen a beviteli gomb beállításai között, amíg az OPT vagy valami hasonló lehetőséget nem választ.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

RCA vagy Aux kábel is választható

Használhat RCA-kábelt, ha piros-fehér RCA-portokat lát a tévé és a hangsugárzó hátoldalán. Az RCA-kábelek általában egy párban érkeznek piros és fehér (vagy fekete) csatlakozókkal. Csatlakoztassa a piros és fehér (vagy fekete) végét a TV-készülék megfelelő audiokimeneti portjaihoz, majd csatlakoztassa a másik végét a soundbar Audio In portjaihoz.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Ha azonban ezek a portok nincsenek meg, és mindkét eszköznek van kiegészítő (aux) vagy vonali bemenete, elegendő egy egyszerű aux kábel mindkét végén fejhallgató-típusú csatlakozóval. Egyszerűen csatlakoztassa az aux-kábel egyik végét a TV-készülék fejhallgató-csatlakozójához, a másik végét pedig a soundbar aux-bemenetéhez.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Kapcsolja be mindkettőt, és állítsa a hangsugárzó bemenetét RCA vagy Aux (egyes soundbar modelleknél vonalbemenet) értékre, ha nem észleli automatikusan a kapcsolatot.

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Játsszon hangot vagy videót a TV-n, és éles hangot kell hallania a hangszórókon keresztül. Ha nem, ellenőrizze még egyszer, hogy minden megfelelően van-e csatlakoztatva, és növelje a hangerőt.

Nem tetszik, hogy kábelek lógnak? Próbáld ki a Bluetooth-t

A Bluetooth-kapcsolat az elmúlt években fejlődött, és a legtöbb modern TV-t és soundbar-t már a dobozból kivéve felszerelik vele. Szuperkényelmes funkció, mert nem kell azzal bajlódnia, hogy külön audiokábelt kell vezetnie a TV-készülék és a soundbar között. Csak helyezze a hangsugárzót bárhová, és párosítsa vezeték nélkül a TV-jével Bluetooth-on keresztül.

A beállítási folyamat általában meglehetősen egyszerű. A TV-készüléken navigáljon a beállítások menüben, és keresse meg a Bluetooth részt. Állítsa a hangsugárzót párosítási módba (ha nem biztos benne, nézze meg a kézikönyvet), és meg kell jelennie a TV-készüléken elérhető Bluetooth-eszközök listáján. Válassza ki, és íme – vezeték nélkül csatlakozik!

Oluwademilade Afolabi/MakeUseOf

Azt gondolhatja: „De nem fogok hang késést vagy minőségi problémákat tapasztalni Bluetooth-on?” Ez tisztességes aggodalomra ad okot, de a Bluetooth technológia napjainkban rohadt jól kezeli a hangátvitelt. Mindaddig, amíg van egy viszonylag új TV-je és hangsávja, amely támogatja a modern Bluetooth kodekeket, például az aptX-et vagy az AAC-t, valószínűleg nem fog észrevenni jelentős hangszinkronizálási problémákat vagy minőségromlást.

Ennek ellenére, ha Ön kemény audiofil (mint én) vagy komoly játékos, aki a lehető legalacsonyabb késleltetést követeli meg, érdemes lehet HDMI- vagy optikai audiokábelt használnia a legmegbízhatóbb vezetékes kapcsolat érdekében. De a legtöbb hétköznapi néző számára, aki csak a kábelek zűrzavara nélkül szeretné feljavítani tévéje hangját, a Bluetooth manapság teljesen életképes megoldás.

Ismételten, ne hagyja, hogy az új soundbar TV-vel történő beállítása túlterheljen. E négy egyszerű módszer bármelyikének követése egyszerű feladat lehet. Ha végzett, gond nélkül elmerülhet a magával ragadó, moziszerű térhatású hangélményben. Ne feledje, ha bármilyen nehézségbe ütközik, vagy azt észleli, hogy valami nem stimmel a hanggal, ne habozzon tanulmányozni a TV és a soundbar használati útmutatóját. Úgy tervezték, hogy útmutatást nyújtsanak és elhárítsák a telepítési folyamat során felmerülő problémákat.