Súlyozott átlag kiszámítása Excelben

A súlyozott átlag az, amely figyelembe veszi az egyes értékek fontosságát vagy súlyát. Ez a cikk bemutatja, hogyan használhatja az Excel SUMPRODUCT és SUM függvényeit külön-külön, és hogyan kombinálhatja a kettőt a súlyozott átlag kiszámításához.

Mi az a súlyozott átlag?

A súlyozott átlag olyan átlag, amely figyelembe veszi az egyes értékek fontosságát vagy súlyát. Jó példa erre a tanuló végső osztályzatának kiszámítása a különféle feladatokon és teszteken elért teljesítménye alapján. Az egyéni feladatok általában nem számítanak be annyit a végső osztályzatba, mint a záróvizsga – az olyan dolgoknak, mint a vetélkedők, tesztek és záróvizsgák, mind eltérő súlya van. A súlyozott átlagot úgy számítják ki, hogy az összes érték összegét megszorozzák azok súlyával osztva az összes súly összegével.

A következő példa bemutatja, hogyan használható az Excel SUMPRODUCT és SUM függvényei súlyozott átlag kiszámításához.

Nézzünk egy példát

Példánkban nézzük meg egy tanuló kvíz- és vizsgapontszámait. Hat vetélkedő van, amelyek mindegyike a teljes érdemjegy 5%-át éri, két vizsga egyenként a teljes érdemjegy 20%-át, és egy záróvizsga a teljes érdemjegy 30%-át éri el. A tanuló végső osztályzata súlyozott átlag lesz, ennek kiszámításához a SUMPRODUCT és a SUM függvényeket használjuk.

Amint az alábbi táblázatunkban is látható, a D oszlopban már hozzárendeltük a relatív súlyokat az egyes kvízekhez és vizsgákhoz.

Első lépés: Számítsa ki az ÖSSZEGET

Először is nézzük meg, hogyan működik a SUMPRODUCT függvény. Először válassza ki azt a cellát, ahol meg szeretné jeleníteni az eredményt (példánkban ez a D13 cella). Ezután lépjen a „Képletek” menübe, válassza ki a „Math & Trig” legördülő listát, görgessen le, és kattintson a „SUMPRODUCT” funkcióra.

Megjelenik a „Funkció argumentumok” ablak.

A „Tömb1” mezőben válassza ki a tanuló pontszámait. Itt kijelöljük az összes tényleges pontszámmal rendelkező cellát a C oszlopban.

Ezután a „Tömb2” mezőben válassza ki a kvízek és vizsgák súlyát. Nálunk ezek a D oszlopban vannak.

Kattintson az „OK” gombra, ha végzett.

A SUMPRODUCT függvény minden pontszámot megszoroz a megfelelő súllyal, majd visszaadja az összes szorzat összegét.

Második lépés: Számítsa ki az SUM-ot

Most nézzük meg, hogyan működik a SUM függvény. Jelölje ki azt a cellát, ahol meg szeretné jeleníteni az eredményeket (példánkban ez a D14 cella). Ezután lépjen a „Képletek” menübe, válassza ki a „Math & Trig” legördülő listát, görgessen le, és kattintson a „SUM” funkcióra.

Megjelenik a „Funkció argumentumok” ablak.

Az „1. ​​szám” mezőben válassza ki az összes súlyt.

Kattintson az „OK” gombra.

A SUM függvény az összes értéket összeadja.

Harmadik lépés: Kombinálja a SUMPRODUCT és a SUM értékeket a súlyozott átlag kiszámításához

Most már kombinálhatjuk a két függvényt, hogy a pontszámok és az egyes pontszámok súlya alapján meghatározzuk a tanuló végső osztályzatát. Válassza ki azt a cellát, ahová a súlyozott átlagnak kerülnie kell (nálunk ez a D15-ös cella), majd írja be a következő képletet a függvénysorba.

=SUMPRODUCT(C3:C11,D3:D11)/SUM(D3:D11)

Nyomja meg az „Enter” gombot a képlet beírása után a súlyozott átlag megtekintéséhez.

És itt van. Ez egy meglehetősen egyszerű példa, de jó példa a súlyozott átlagok működésének bemutatására.