Mi az NTUSER.DAT fájl a Windows rendszerben?

Minden felhasználói profilban egy NTUSER.DAT nevű fájl található. Ez a fájl tartalmazza az egyes felhasználók beállításait és beállításait, ezért ne törölje, és valószínűleg nem is szerkesztheti. A Windows automatikusan betölti, módosítja és elmenti a fájlt.

NTUSER.DAT A felhasználói profil beállításait tartalmazza

Minden alkalommal, amikor módosítja a Windows és a telepített programok megjelenését és viselkedését, legyen szó az asztal hátteréről, a monitor felbontásáról vagy akár arról, hogy melyik nyomtató az alapértelmezett, a Windowsnak emlékeznie kell a beállításokra a következő betöltéskor.

A Windows ezt úgy éri el, hogy először eltárolja ezeket az információkat a rendszerleíró adatbázisban a HKEY_CURRENT_USER állományban. Majd amikor kijelentkezik vagy leáll, a Windows elmenti ezeket az információkat az NTUSER.DAT fájlba. A következő bejelentkezéskor a Windows betölti az NTUSER.DAT fájlt a memóriába, és az összes beállítás újra betöltődik a rendszerleíró adatbázisba. Ez a folyamat lehetővé teszi a felhasználói profil egyedi beállításait, például a választott asztali hátteret.

  A HP laptop nem csatlakozik a WiFi-hez Windows 10 rendszeren (MEGOLDVA)

Az NTUSER.DAT név a Windows NT visszatartása, amelyet először a Windows 3.1-ben vezettek be. A Microsoft a DAT kiterjesztést használja minden adatot tartalmazó fájlhoz.

Minden felhasználó rendelkezik egy NTUSER.DAT fájllal

A Windows nem mindig támogatta teljes mértékben a felhasználói profilokat. A korai verziókban, amikor elindította a Windowst, a számítógép minden felhasználója ugyanazt az asztalt, fájlokat és programokat látta. Mostantól a Windows jobban támogatja több felhasználót ugyanazon a gépen, és ezt úgy teszi, hogy minden felhasználói profilban elhelyez egy NTUSER.DAT fájlt. Ezt úgy érheti el, hogy megnyitja a File Explorer programot, és a következőkre böngészve:

C:Felhasználók*Felhasználónév*

vagy beírva:

%userprofile%

a File Explorer címsorába, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

Ha még nem látja az NTUSER.DAT fájlt, ne aggódjon. A Microsoftnak nem áll szándékában, hogy szerkesztse vagy törölje ezt a fájlt, ezért elrejti. A fájl láthatóvá tételéhez bekapcsolhatja a Rejtett fájlok megjelenítése opciót.

  A toll és a tábla konfigurálása a Windows Ink használatára a Windows 10 rendszerben

Valószínűleg észre fogja venni, hogy az NTUSER.DAT fájlon kívül egy vagy több ntuser.dat.LOG fájl is található. Minden változtatáskor a Windows elmenti az új beállításokat az NTUSER.DAT fájlba. Először azonban készít egy másolatot, és átnevezi az ntuser.dat.LOG névre (plusz egy növekményes szám), hogy biztonsági másolatot készítsen a korábbi beállításokról. Még a Microsoft is tudja, hogy mindig biztonsági másolatot kell készítenie beállításairól és fájljairól.

Ne törölje az NTUSER.DAT fájlt

Soha ne törölje az NTUSER.DAT fájlt. Mivel a Windows attól függ, hogy betöltse a beállításait és beállításait, az eltávolítása megsértené a felhasználói profilt. Amikor legközelebb bejelentkezik, megjelenik egy figyelmeztetés, hogy a Windows nem tud bejelentkezni a fiókjába.

Annak ellenére, hogy a kijelentkezés, majd újra bejelentkezés megoldhatja a problémát, ismét ugyanazt az üzenetet fogja látni. Ha egy sima NTUSER.DAT fájlt próbál létrehozni a hiányzó példány pótlására, az első beállítási párbeszédpanel során hurkot fog tapasztalni, és a Windows soha nem fejezi be a bejelentkezést.

  Hogyan lehet a Slide-t leállítani a Windows 10 rendszeren

Az NTUSER.DAT fájl általában nem nagy fájl, az egyik új számítógépünkön lévő 3 megabájttól a néhány éve használt számítógépünkön lévő 17 megabájtig terjed. A törlés általában nem nyer vissza sok helyet, de az eredmények katasztrofálisak lehetnek. Ha nincs szükség felhasználói profilra, a legjobb, ha eltávolítja a felhasználói fiókot a Windows rendszeren keresztül.

Valószínűleg szerkeszteni sem kellene. Egyes rendszergazdák ezt megtehetik, hogy sok felhasználót gyorsan módosítsanak, de ha nem vigyáz, nehezen javítható problémákat okozhat.

A legjobb megoldás a regedit használata a beállításjegyzék módosításához. A rendszerleíró adatbázisban végzett munka is olyan, amit óvatosan kell végeznie, de jó eséllyel talál egy útmutatót, amely végigvezeti Önt a szükséges lépéseken. Miután szerkesztette a rendszerleíró adatbázist, amikor legközelebb kijelentkezik vagy leállítja, az új beállítások az NTUSER.DAT fájlba kerülnek.