Segített-e a Linuxnak az asztali piaci részesedés megszerzésében a Windows alrendszer Linuxhoz?

Amióta az asztali Linux létezik, a rajongók és az ellenzők egyaránt vagy remélik, vagy nevettek a „Linux asztali számítógép évében”. Most úgy tűnik, hogy az asztali Linux kezd lassan piaci részesedést szerezni, de miért?

Hálát adunk a Microsoftnak és a Windows Linux alrendszerének, amiért több emberrel ismertették meg a Linuxot, és felkeltették az érdeklődésüket? A Microsoft létrehozza saját versenyét?

Az asztali Linux (végre) piaci részesedést szerez

Míg sokan azt feltételezték, hogy a Linux asztali számítógép éve még messze van, és talán soha nem jön el, a kis operációs rendszer, amely közelebb kerülhetett, mint valaha.

  Állítson be egyéni szabályokat és profilokat az ablakkezeléshez [Windows]

Bár még hosszú út áll előttünk, a Linux 2024 februárjának végén elérte a 4%-os asztali számítógépek piaci részesedését. Ez a legnagyobb szelet a tortából, ami az operációs rendszer valaha volt.

Természetesen, bár ez elhalványul a Windowshoz képest, felveti a kérdést, hogy miért. Számos oka van annak, hogy a Linux legalábbis elméletileg utolérheti a Windowst, de ezeknek az új felhasználóknak valahonnan érkezniük kell.

Nem valószínű, hogy az emberek, akik teljesen újak a számítógépekben, a Linux-telepítést választják a számítástechnika első lépéseként, és a különböző Linux-disztribúciók közötti ugrás nem számítana. Tehát a válasznak máshol kell lennie.

Köszönetet kell mondanunk a Microsoftnak ezért a Linux Boostért?

2016-ban a Microsoft először elindította a Windows alrendszert Linuxhoz. De az induláskor nem volt különösebben egyszerű a használata, és volt néhány használhatósági probléma. Míg néhány ember (mint én) azonnal belevágott, a Linux Windows rendszeren való használata csak a WSL 2 megjelenéséig vált népszerűvé. Ez megkönnyítette a Linux parancsok futtatását Windows rendszeren.

  Javítsa ki az 1132-es nagyítási hibát a Windows 10 rendszerben

A Windows 10 és 11 hihetetlenül egyszerűvé teszi a Linux használatának megkezdését Windows rendszerű számítógépén. Természetesen kell egy kis munka a WSL használatának megkezdéséhez – de miután elvégezte a háttérmunkát, egyszerű.

Egy új Linux disztribúció telepítéséhez mindössze meg kell keresnie a Windows Áruházban. Ha a keresett disztribúció nem található ott, akkor nagy valószínűséggel megtalálja az online telepítési utasításokat. Bár vannak más módok is a hasonló Linux-szolgáltatások Windows rendszeren való eléréséhez, ezek sokkal macerásabbak.

A Linux különböző fajtáinak ilyen egyszerű mintavételezése révén könnyen belátható, hogy azok, akik végül megkedvelték a Linuxot, hogyan szeretnének továbblépni a következő lépésre, és a hagyományos értelemben vett számítógépükre telepíteni.

  Letöltési mentési felszólítás engedélyezése a Microsoft Edge alkalmazásban Windows 10 rendszeren

Valójában a WSL az a Linux Desktop, amelyre szükségünk van?

A végső kérdés az, hogy ha néhány új Linux-felhasználó Windowsból érkezik, hányan maradnak meg? A Linux egyik legnagyobb problémája mindig is a szoftverkompatibilitás volt, és ez még mindig probléma. Annak ellenére, hogy minden eddiginél több játék fut Linuxon, még mindig rengeteg olyan játék fut, amelyik csak Windowson fut.

Sok ember számára a Windows alrendszer Linuxhoz a Linux asztali számítógépen való utolsó fejlesztése. Nem irónia nélkül, de az emberek túlnyomó többsége számára mégis sokkal könnyebb megoldás.