Mi a termékfejlesztés, és hogyan kell ezt megtenni SaaS-hez?

Nos, a mai vállalkozások több mint 80%-a legalább egy Software-as-a-Service (SaaS) alkalmazást alkalmaz. Ez fantasztikus lehetőséget nyit meg a SaaS-piac szereplői számára, ahol a bevételek gyorsan olyan ütemben növekedhetnek, amely mindig meghaladja a legvadabb előrejelzéseket.

Azonban szükség van egy SaaS-termékfejlesztési ütemtervre és stratégiára a felhő alapú szoftverekhez, hogy ha túl akar lépni a SaaS-ipar árnyoldalán, lépést tudjon tartani az elegáns benchmarkokkal, és legyőzze a versenytársakat.

Mivel a legtöbb szoftverfejlesztő cég a túlélésre törekszik sok közepette, csak az a fejlesztő marad releváns, aki a kezdetektől fogva elsajátítja a termékfejlesztési stratégiát.

Mivel a SaaS iparág gyors és ingatag lehet, és a termékfejlesztési oldal még a vezető fejlesztők és menedzsereik számára is komoly kihívást jelent, szeretné megismerni a játékban lévő sokféle változót, és elsajátítani egy kiegyensúlyozott megközelítést.

Ez az útmutató segít kiválasztani a legjobb SaaS termékfejlesztési stratégiát.

Termékfejlesztés SaaS-hez

A SaaS termékfejlesztés a felhő alapú szoftveralkalmazások létrehozásának folyamatát jelenti, amelyek központi szerveren vannak tárolva, és a felhasználók az interneten keresztül érhetik el őket. Alapján Oxford szótár a Business and Management, a folyamat a piaci lehetőséget eladásra kész termékké alakítja.

A SaaS-modellek felhasználóinak nincs dolguk a szoftver telepítésével vagy karbantartásával eszközeikre, mivel az infrastruktúra karbantartása a SaaS-szolgáltató felelőssége lesz. A vízesés-modellt követő megközelítés (tervezés, létrehozás, áttekintés, kiadás) folyamatorientált, és elsősorban az egyes dolgozók képzettségi szintjétől függ, és nem feltétlenül a csapattól.

Még jobb az agilis SaaS termékfejlesztési megközelítés, amely szerint a Agilis kiáltványolyan folyamatra utal, amelynek legfőbb prioritása az ügyfél elégedettsége az értékes szoftverek korai és folyamatos szállítási rendszerén keresztül.

Míg a hagyományos SaaS termékfejlesztési módszertan elsősorban a meglévő piaci lehetőségek kihasználására irányul, addig az agilis módszer a termékfejlesztés egy vagy több részének létrehozásának egyik módszere.

A termékfejlesztés a piaci lehetőségek új szakaszainak elérésére irányul egy SaaS-termék kifejlesztésével és érlelésével, amely nem feltétlenül tartalmaz szoftvert, mivel az egyike a sok komponensnek, vagy talán a jelentős komponens, de ez csak az egyetlen elem.

Az agilis fejlesztés során a fő gond a szoftverfejlesztéssel fog foglalkozni olyan folyamatokon keresztül, mint a követelmények megértése, a kód írása és a szoftverek érettebbé tételét szolgáló funkciók telepítése.

A különbség a hagyományos SaaS termékfejlesztés és az agilis fejlesztés között:

TényezőkHagyományos MegközelítésAgilis MegközelítésSzoftverfejlesztésFolyamatorientáltEmberközpontú Menedzsment StílusParancs és irányítás Vezetés és együttműködésCsapatszerepek kiosztása A csapattagok készségszintje alapjánÖnszervező csapatok KommunikációFormálisInformális ÜgyfélszerepmodellFontos Ciklikus Prototípus,SpirálisProjektálási megközelítés Feladatok vagy tevékenységek alapján A szoftvertermék jellemzői alapján

A SaaS termékfejlesztés legjobb gyakorlatai

Mivel a SaaS-termékek egyre népszerűbbé válnak, a szoftverek pedig folyamatosan dinamikussá válnak, mivel skálázhatóságot, kényelmet és egyéb, a felhasználók igényeit kielégítő megoldásokat kínálnak, ezért stratégiai megközelítésre van szükség az egyedi SaaS-termékek létrehozásához, amelyek kielégítik a felhasználók igényeit. A bevált gyakorlatok között szerepel a következők:

#1. Az agilis módszertan elfogadása

A SaaS-termékfejlesztés és az Agile szorosan összekapcsolódik, ami azt jelenti, hogy az agilis megközelítés alkalmazása a legjobb módja az együttműködés, a rugalmasság és a folyamatos cselekvés elősegítésének. Az agilis folyamat magában foglalja a ciklusok kisebb, kezelhető párhuzamosságokra való felosztását, amelyek teret adnak az állandó visszacsatolásnak, az alkalmazkodásnak és a gyakori kurzuskorrekciónak.

  Hogyan tekinthet meg egy színt a HEX kódból

#2. Ismerje meg célközönségét

Lehet, hogy Önnek van a legjobb termékötlete, de hacsak nem támasztja alá mélyreható piac- és közönségkutatás, az többnyire tönkremegy.

Még akkor is, ha szilárdan tartja a célpiacot, akkor is az Ön érdeke, hogy ismerje potenciális versenytársát és piaci szegmensét, beleértve az átlagos árpontokat is.

Míg a piac megértése létfontosságú, a közönség és a siker meghatározásának ismerete sokkal fontosabb.

#3. Előnyben részesítse a felhasználói élmény (UX) tervezését

A funkcionalitás kritikus jelentőségű, és ennek eredményeként gondoskodnia kell arról, hogy a terméke a jó megjelenésen túl könnyen használható legyen, így segíthet ügyfelei számára. Ez azt jelenti, hogy a SaaS-termék tervezése során a felhasználó-központú tervezési elveket kell előnyben részesíteni, hogy intuitív és kellemes felhasználói élményt nyújtson.

A termékfejlesztés bevált stratégiája magában foglalja az olyan tevékenységekbe történő befektetést, mint a használhatóság tesztelése, a modellfejlesztés és az iteratív tervezés. Ez a módszer segít finomítani készülő SaaS-termékét, és garantálja, hogy az pontosan megfelel a felhasználói elvárásoknak.

#4. Folyamatos integráció/folyamatos telepítés (CI/CD) megvalósítása

Az lenne a legjobb, ha szándékosan minimálisra csökkentenénk a problémákat és az ütközéseket, biztosítva a kódmódosítások integrálását és rendszeres és folyamatos tesztelését a CI/CD gyakorlatokon keresztül történő összeállítási, tervezési és telepítési eljárások automatizálásával.

A folyamatos és automatizált kiadási és telepítési folyamat lehetővé teszi a frissítések gyorsabb és következetesebb eljuttatását a felhasználókhoz. Sőt, az automatizálás révén a termék általános minőségének javítása mellett kicsi az esélye a hibák beszivárgásának.

#5. Részesítse előnyben a biztonságot és az adatvédelmet

Mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ügyfelei személyes adatai biztonságban legyenek, ha el akarja nyerni a bizalmukat, és elnyerni egy rést a márkája számára. Ezt legjobban úgy érheti el, ha féltékenyen óvja a felhasználói adatokat, és gondoskodik SaaS-terméke biztonságáról.

Javasoljuk, hogy kövesse a legjobb iparági gyakorlatokat, mint például a hozzáférés-szabályozás kezelése, az adatok titkosítása és az érzékenységek kezelése.

Meg akarja alapozni felhasználói bizalmát és megóvni bizalmas adataikat azáltal, hogy rendszeresen frissíti adatvédelmi szabályzatát és megfelelőségi követelményeit, mint csökkenthetetlen minimumot.

A bolondbiztos termékfejlesztési stratégia SaaS-termékekhez

A jól megtervezett és megvalósított SaaS-termékfejlesztési stratégia kulcsfontosságú a felhasználók megértéséhez, a terméktervezés pontos megtervezéséhez, az erőforrások hatékony felhasználásához, valamint a siker és a túlélés esélyeinek növeléséhez egy kemény, versenypiacon.

Akár egy új terméket tervezünk, akár egy meglévőt módosítunk a piaci bevezetés előtt, elengedhetetlen az alapvető és hatékony stratégiák megvalósítása.

Egy tipikus agilis fejlesztési folyamat követése motiválja fejlesztőcsapatát, hogy iteratív módon valósítsa meg vállalata termékfejlesztési vízióját azáltal, hogy minden kihívást kisebb, rágható problémákra bont.

A bolondbiztos SaaS termékfolyamat egy olyan játékkönyvet követ, amely a következő párhuzamos fázisokon megy keresztül:

SaaS piackutatás

Bár minden nagyszerű dolog egy ötlettel kezdődik, nyílt titok, hogy nem lehet minden ötletet megvalósítani. Ezért elengedhetetlen, hogy értékelje az összes termékötletét, és gondoskodjon arról, hogy azok megfeleljenek az iparági trendeknek, a vásárlói igényeknek és a piaci keresletnek.

Szánjon időt arra, hogy világosan megértse, hogyan teljesít majd a következő terméke a versenytársakkal szemben, és mitől lesz egyedi a telített piacon. Érdemes a bizonyított vevői igényekre összpontosítani mélyreható kutatások és a vevői igényeket és véleményeket feltáró minőségi adatok alapján.

  A W3M szöveges webböngésző használata Linuxon

Termékötlet

A következő lépés a termékötlet további formálása az érdekelt felek prizmájának felhasználásával, akik megértik ügyfelei igényeit a kezében lévő piaci adatok alapján.

A termékötlet-csoport tartalmazhat SaaS-fejlesztési vezetőket, terméktervezőket és termékfejlesztőket, hogy csak néhányat említsünk. Ez a csapat egyesíti erőfeszítéseit, hogy olyan egyedi perspektívát hozzon létre, amely tükrözi az ügyfelek meglátásait, amelyeket kézzelfogható termékekben lehet megvalósítani, amelyek segítenek a meglévő prototípusok megfelelő módosításában.

Változatos csapatot kell létrehoznia az összes osztály vagy üzleti funkció képviseletével, hogy elhozhassák releváns tapasztalataikat. Ebben a szakaszban Ön és csapata minden ötletet generál és szűr, kiemeli a felhasználói betekintést, és azonosítja a kiaknázatlan lehetőségeket.

A sikeres termékötlet a felhasználói felmérések, fókuszcsoportok vagy termékinterjúk körül forog, amelyeket később elemezhet és összesíthet. Valamennyi meglévő felhasználói visszajelzést is alkalmaznia kell, ha meglévő ügyfelei vannak, hogy alapszinten megértse a potenciális új ügyfeleket és a valós termékhasználatokat.

Határozza meg a termékkövetelményeket

Az ügyfelek igényeinek megértése után a következő lépés annak meghatározása, hogy SaaS-terméke hogyan hozza közelebb a termékkövetelményekhez.

Az üzleti céloknak meg kell határozniuk a projekt stratégiai ütemtervét, leírva, hogy milyen rendszert vagy megoldást fog kifejleszteni és miért. A termékkövetelményeknek segíteniük kell abban, hogy magas szintű, részletorientált megértést alakítsanak ki a tervezett megoldásról, annak elsődleges céljáról és minden meglévő projektkorlátról.

Egyezzen meg az alapvető termékkövetelményekről, amelyeket a termékkövetelmény-dokumentumban kell szerepeltetni, miközben szem előtt kell tartani, hogy a követelménygyűjtési folyamat dinamikus, mivel új változókat vezethet be.

Tervezése során ezért ügyeljen arra, hogy a termék életciklusa során teret hagyjon a jövőbeni igénygyűjtésnek, miközben a projekt hatóköre könnyen adaptálható marad.

Határozza meg a projekt hatókörét

A világosan meghatározott projekt hatóköre biztosítja, hogy a termékfejlesztés a pályán maradjon, miközben garantálja, hogy minden szállítmányt időben, a költségvetésen belül és az elvárásoknak megfelelően teljesít.

Míg a projekt összetettsége és részletessége határozza meg a projektnyilatkozat hatókörét, annak mindig három fontos részt kell magában foglalnia, nevezetesen a projekt céljait, a projekt indoklását és a főbb eredményeket.

A hatóköri nyilatkozatnak részletesebb részletet kell tartalmaznia a projekt minden aspektusáról, beleértve a kulcsfontosságú érdekelt feleket, az ütemterveket, a projekt megkötéseit és az összes többi folyamatelemet.

Termék építészeti tervezés

A praktikus SaaS-rendszerarchitektúra a legjobb indítópad minden méretezhető és megbízható SaaS-megoldáshoz, mivel az Ön üzleti céljai és az ügyfelek igényei ezt diktálják.

A terméktervezést a következő alkalmazás funkcionalitására kell alapoznia, biztosítva, hogy az minden tervezett szempontot és működési összetettségét befolyásolja. Érdemes lehet olyan modelleket is felvenni, amelyek megfelelnek a vevői igények sokféleségének.

Válassza a Tech Stacket

Válasszon olyan technológiai csomagot SaaS-megoldásához, amely olyan szempontokat fed le, mint a szerveroldali technológiák, az ügyféloldali technológiák és a felhőszolgáltatások.

A megfelelő technológiai kombináció biztosítja, hogy terméke rést biztosít a jövőben, amellett, hogy lehetővé teszi a költségek növekedése nélkül történő fejlődését.

A megfelelő IT-verem kiválasztásakor vegye figyelembe a szoftver összetettségét, a meglévő IT-csomagot és a jövőbeni karbantartási követelményeket.

MMP kidolgozása

Ha elkészültek az alapok SaaS-termékfejlesztéséhez, itt az ideje, hogy azonosítsa terméke nagy értékű funkcióit, és meghatározza a funkciók kiadásának prioritásait.

Győződjön meg arról, hogy a kötelező funkciók szerepelnek a Minimum Marketable Product (MMP), az MVP frissített verziójában, amely olyan minimális funkcionalitást tartalmaz, amely elegendő ahhoz, hogy megjelenjen a piacon, és némi vonzerőt szerezzen a megcélzott felhasználók körében.

  Prediktív AI vs. Generatív AI: különbségek és alkalmazások

Az MMP fejlesztés megelőzi a prototípusok elkészítését, így az UX/UI tervezőcsapatok elkészíthetik az MMP vizuális megjelenítését, mielőtt elkészítenék a végső elrendezéseket a részletesebb fejlesztéshez.

Ebben a szakaszban az MMP minden jellemzőjét alaposan ellenőrizni kell folyamatos tesztelési ciklusokkal. Ezért a fejlesztőcsapat elég korán kap kritikus visszajelzést ahhoz, hogy biztosítsa a végtermék gyorsabb szállítását.

Alkalmazásfejlesztés

Ha végzett az MMP kiadásával, csapatának be kell gyűjtenie az értékes vásárlói visszajelzéseket, amelyeket beépíthet a végtermék fejlesztésébe.

Ebben a szakaszban a termékcsapat az összes hasznos funkciót hozzáadja a SaaS-termékhez az MMP-n való iteráción kívül a felhasználói érzések alapján, hogy az alkalmazást egy teljes értékű SaaS-megoldássá alakíthassák, amely rengeteg szolgáltatást kínál.

Az alkalmazásfejlesztési szakasz a folyamatos integrációs és tesztelési ciklusokból profitál. Ezek lehetővé teszik a termékfejlesztő csapat számára, hogy a folyamatos szállítási folyamat szerves részeként korai tesztelés révén folyamatosan értékelje minden szállítmány minőségét.

Szállítás

Csapatának most már kis kötegekben kell biztosítania az új funkciókat és frissítéseket, amikor és amikor azok megjelennek, mivel a csapat elháríthatja a problémákat és elkészítheti a szükséges kiadásokat.

A SaaS-termékek folyamatos szállítási ciklusa azért szükséges, mert növeli a csapat piacra jutásának sebességét, mivel nem kell szüneteltetniük a fejlesztést a kiadások bevezetése előtt. Ennek eredményeként a felhasználók a fejlesztések és a folyamatos szolgáltatásjavítások soha véget nem érő folyamát élvezhetik.

Karbantartás és frissítések

A SaaS-termékek fejlesztésének soha nem lesz vége, mivel azok a fejlesztések és fejlesztések folyamatos motorja marad a termék életciklusa során.

A támogatási és termékmenedzsment csapatok fáradhatatlan erőfeszítéseinek továbbra is figyelemmel kell kísérniük az ügyfelek viselkedését, fel kell tárniuk az értékes ismereteket, és közölniük kell azokat az ügyfélfejlesztő csapattal, hogy minden visszajelzés szoftverfrissítési tervekké alakuljon át.

Ezenkívül egy olyan csapatot szeretne létrehozni, amely kifejezetten az SaaS-termék karbantartásával foglalkozik, hogy hibátlan élményt nyújtson, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alkalmazkodjanak a növekvő munkaterheléshez.

Iteratív fejlesztések

Ha sikeres SaaS-termékkel rendelkezik, ne feledje, hogy a termékfejlesztés mindig kihívást jelenthet. Az Ön új SaaS-megoldásának folyamatosan fejlődnie kell, hogy megfeleljen a folyamatosan változó vásárlói igényeknek a dinamikus piacon.

A nyomon követési és elemzési képességek SaaS-termékébe integrálása lehetővé teszi, hogy jobban megértse a termék alacsony és nagy értékű funkcióit, így képes lesz megduplázni mindent, ami a legfontosabb ügyfelei számára.

A nyomkövető eszközök biztosítják, hogy termékcsapata gyorsan ki tudja értékelni az új kiadásokat a teljesítmény és a pozitív vásárlói válaszok tekintetében, ezáltal biztosítva, hogy SaaS-terméke értékes és ügyfélközpontú megoldásokat kínáljon.

Következtetés

Az agilis termékfejlesztési stratégia ideális keretet kínál új SaaS-termékek létrehozásához vagy a meglévők minőségének és teljesítményének javításához.

Ezen hatékony stratégiák figyelmes követése segít vállalatának elérni üzleti céljait, függetlenül attól, hogy új piacokra kíván belépni, többet szeretne eladni a meglévő ügyfélkörnek, vagy megnyeri az ügyfeleket a versenytársak közül. Ezenkívül praktikus módot kínál a bevételszerzésre és a jövedelmezőség növelésére.

Gondos és megfontolt tervezéssel kiküszöbölheti vagy minimálisra csökkentheti az elkerülhető hibák elkövetésének kockázatát, ezáltal biztosítva, hogy programja előrejelzett előnyöket és mérhető célokat hozzon, amelyek előrehaladását a termékfejlesztés minden szakaszában ellenőrizheti.

A műszaki megvalósíthatóság értékelésétől a termékbevezetés utolsó szakaszáig a megfelelő termékfejlesztési stratégia megvalósítása a siker kulcsa, és biztosítja, hogy csak olyan termékeket fejleszthessenek, amelyek megfelelnek a valós vevői igényeknek, és növelik bevételeit és nyereségét.

Ezután tekintse meg részletes cikkünket a SaaS marketingről.