Mi a különbség és melyiket érdemes megvenni?

Kulcs elvitelek

  • Az Apple Vision Pro kiváló kézkövetési technológiát kínál a Meta Quest 3-hoz képest, de hiányzik a vezérlő támogatása, ami késéseket okoz.
  • Az Apple Vision Pro nagy felbontású mikro-OLED képernyőkkel rendelkezik, de súly-, akkumulátor- és kényelmi problémák a Questhez képest
  • Az Apple Vision Pro új térbeli számítástechnikai élményt ígér, míg a Meta Quest 3 a magával ragadó játékra és a testreszabható funkciókra összpontosít.

2024 februárjában az Apple végre szabadjára engedte a Vision Pro-t: egy 3500 dolláros AR headsetet, amelyet az Apple ragaszkodik ahhoz, hogy ne hívják AR/VR/XR headsetnek, hanem a „Spatial Computing” új paradigmájaként kell emlegetni.

Ennek részben az az oka, hogy kerülni kell a meglévő fejhallgatókkal való összehasonlítást, de kiderült, hogy a Meta Quest 3 – egy vegyes valóságra képes VR headset, amelyet 2023-ban adtak ki, és 500 dollár körüli áron kaphatók – valójában meglehetősen hasonló.

Nyilvánvaló, hogy egy hétszer annyiba kerülő eszköznek szinte minden szempontból jobbnak kell lennie, de több a hasonlóság, mint gondolná.

Kontrollerek (vagy azok hiánya)

Az Apple Vision Pro egyedisége, hogy nincs szükség kontrollerekre a VR vagy AR térben való navigáláshoz. Ehelyett az Apple úgy tervezte a Vision Pro-t, hogy az Ön szemével, kezével és hangjával vezérelhető.

alma

A Meta Quest 3 ergonomikus vezérlőkkel rendelkezik, amelyek segítségével interakciót végezhet, amikor elmerül a VR vagy AR környezetben. Ha olyan játékkal játszol, amelyben fegyvert vagy kardot kell tartani, ezek minden tekintetben jobbak, mint a kezed. A vezérlőket azonban tedd félre, és a headset felismeri helyette a kezeidet, lehetővé téve a felfedezést a pont és a csípő mozdulatokkal. Az általános felhasználói felület interakcióinál ez nagyszerűen működik.

James Bruce / MakeUseOf

Mindent összevetve az Apple Vision Pro kézfelismerése felülmúlja a Quest 3-at. A szélesebb, nagyobb felbontású követési kameráknak köszönhetően akkor is látja a kezeit, amikor azok nincsenek közvetlenül elöl. .

Ennek másik módja azonban az lenne, hogy nincs sok választása az Apple Vision Pro esetében. Használnia kell a kezét, mert nincsenek vezérlők – még akkor is, ha a vezérlő bizonyos helyzetekben gyorsabb vagy pontosabb lenne. Valójában néhányan arról számoltak be, hogy a Vision Pro-n való játék trükkös, köszönhetően a pontos kézkövetésért végzett kemény feldolgozásnak; észrevehető késés tapasztalható a Quest 3-hoz képest. Ez valószínűleg javítható, ha az Apple kevésbé pontos játékmódot ad hozzá.

Az Apple Vision Pro másik vezérlési korlátja, hogy a gombra kattintva közvetlenül rá kell nézni, ami egyfajta dupla megerősítés, hogy erre a dologra akart kattintani. Ez még tovább biztosítja a pontosságot, de ez meglehetősen szokatlan viselkedés. A Quest 3-ban megérintheti a gombokat, miközben a tekintete máshol van. Ez azonban a szoftver egyik oldala, így lehetséges, hogy ez a viselkedés idővel megváltozik.

Műszaki adatok

Súly

Annak ellenére, hogy az Apple Vision Pro fejhallgató valamivel többet nyom, mint egy Quest 3, a teljes súlya még nagyobb, mivel ez a szám nem tartalmazza a zsebben vagy az egyik oldalon elhelyezhető, lekötött akkumulátorcsomagot. A Quest 3 akkumulátor a headset elülső részébe van beépítve, de ha még több lé kell, akkor a szíj hátuljára még egy akkumulátort illeszthetünk, ami segít egyenletesebben elosztani a súlyt.

alma

Nem meglepő, hogy a Vision Pro sokkal nagyobb súlyú; borzasztóan sok üveg van benne kívül-belül, valamint egy másik képernyő az előlapon. Míg az akkumulátor külsővé tételére vonatkozó döntés a korlátok miatt ésszerű volt, az a tény, hogy kifejezetten el volt rejtve a marketing elől, a tervezési kudarc beismerése. A VR headset további kábelezése kényelmetlen, és rontja az élményt. A Quest 3 teljesen önálló – vagy vezeték nélkül is vezérelhető számítógéppel a továbbfejlesztett grafika érdekében.

  Útmutató a hálózati behatolások megelőzéséhez

Elem élettartam

Mind az Apple Vision Pro, mind a Quest akkumulátorának élettartama körülbelül 2,5 óra, bár a pontos adat attól függ, hogy milyen intenzívek az Ön által futtatott alkalmazások, mennyire hangos a hangerő, milyen fényes a kijelző stb. Általában egy erősebb chip, mint amilyen a Vision Pro belsejében, több energiát igényelne a működéshez, de annyira hatékony, hogy sokszor gyorsabban tud működni, mint a Quest 3 SoC-je, miközben ugyanannyi energiát használ.

Képernyőminőség és FOV

Nagyon kevés az összehasonlítás a felbontás terén; hasonló a HD-ről 4K-ra való ugráshoz. Alapján az iFixit lebontása, az Apple Vision Pro kettős, 3660 x 3200-as mikro-OLED képernyőt tartalmaz, körülbelül 0,95 hüvelykes képernyőmérettel, ami hihetetlen 3,386 PPI-t (pixel per hüvelyk) eredményez. A Quest 3 kettős LCD-t használ szemenként 2064 x 2208 felbontással, de nagyobb képernyőkkel, ami 1218 PPI-t eredményez. Ez hatalmas ugrás a tisztaságban és a legmagasabb pixel/hüvelyk sűrűségben, amit eddig minden eszköznél láttunk.

Mindazonáltal, bár a Vision Pro az eddig látott legmagasabb pixelsűrűséggel rendelkezik, nagyon közel van a szeméhez. Jobb mérőszám a PPD vagy a pixel per fok. A PPD a látómező függvénye – minél több látható a virtuális világból, annál alacsonyabb lenne a fokonkénti pixel hasonló felbontás esetén. A Vision Pro PPD-t körülbelül 34-re becsülik; a Quest 3 körülbelül 25. Valójában a Pimax Crystal fokonkénti sűrűségű pixeleket tartalmaz, hasonlóan a Vision Pro-hoz, tehát nem evilági.

Másrészt a látómező – vagyis az a látómező, amelyre megjeleníthet valamit (képzeljen el egy monitort az asztalán, amelyhez közelebb vagy távolabb léphet, ezáltal növelheti vagy csökkentheti a látóterét) Valójában valamivel alacsonyabb az Apple Vision Pro-n a Quest 3-hoz képest. Ez nem óriási különbség, és a FOV mérése nem egzakt tudomány, de anekdotikus jelentések szerint a függőleges FOV valamivel alacsonyabb.

A látómező jelentős növelése máshol komoly kompromisszumokat és bonyolult objektívrendszereket igényel, amelyek saját hiányosságokat mutatnak be, így itt egy ideig nem valószínű, hogy jelentős javulást fogunk látni. Ennek ellenére mind a Quest 3, mind az Apple Vision Pro hatalmas előrelépést kínál a könnyű AR szemüvegekhez, például a Microsoft HoloLenshez képest. A „sí-szemüveg” kialakításra mindenfajta merítéshez szükség van.

Végül a Quest 3 akár 120 Hz-en is képes futtatni ezeket a képernyőket, míg a Vision Pro maximum 90 Hz-en. A legtöbb alkalmazás nem (vagy inkább a szükséges feldolgozási teljesítmény miatt nem tudja) használni a Quest 3 teljes frissítési gyakoriságát, így ez a specifikáció kissé vitás.

De ezt szem előtt kell tartanunk, amikor azt állítjuk, hogy a Vision Pro képernyőcsere: a Vision Pro (vagy a Quest 3) virtuális képernyője még mindig nem versenyezhet egy valódi monitorral. Bár előfordulhat, hogy a Vision Pro esetében 4K felbontás van, ez a teljes nézet teljes felbontása, így ha egy virtuális monitort ennek egy kis részébe helyez, az azt jelenti, hogy a virtuális monitor tényleges felbontása jelentősen alacsonyabb lesz. Ha a munkája megköveteli, hogy valamit nagy felbontásban nézzen meg, attól tartok, egyelőre maradnia kell a fizikai monitoroknál.

CPU és RAM

alma

Az Apple Vision Pro Apple M2 processzorral rendelkezik, amely megtalálható a MacBook Air, MacBook Pro és iPad Pro eszközökben. De a kamerákból származó információk feldolgozásához és az információk minimális késleltetéssel történő visszaküldéséhez az Apple Vision Pro egy további chipet használ, amelyet R1-nek neveznek.

  Miért nem fizethet többé a Netflixért az iTuneson keresztül?

A Meta Quest 3-at egy Qualcomm Snapdragon XR2 Gen 2 chip hajtja. A feldolgozási teljesítményt illetően nincs összehasonlítás a Vision Pro-val; olyan ez, mint egy asztali számítógépet egy okostelefonnal szembeállítani.

Az Apple Vision Pro 16 GB RAM-mal rendelkezik, míg a Meta Quest 3 12 GB-ot kínál, de ez a specifikáció nem sokat jelent az általános teljesítmény szempontjából.

Ez a táblázat összefoglal néhány kulcsfontosságú specifikációt.

Apple Vision Pro Meta Quest 3
Ár 3499 dollártól 499 dollártól
Processzor M2 chip, R1 chip Snapdragon XR2 Gen 2 chip
RAM 16 GB 12 GB
Tárolás 256GB/512GB/1TB 128GB/512GB
Kijelző típusa Micro-OLED LCD
Kijelző felbontása 3660 x 3200 szemenként 2064 x 2208 szemenként
Frissítési ráta 90 Hz 120 Hz
Súly 600-650g 550g

Kiterjesztett valóság és áthaladás

A Vision Pro fő értékesítési pontja az, hogy az alkalmazásokat átfedheti a valós világból; ezt a legtöbbünk kiterjesztett valóságnak nevezi, de az Apple inkább térbeli számítástechnikának nevezné. Ennek legfontosabb része egy jó minőségű átmenő kamerarendszer. Ellentétben az AR szemüvegekkel, amelyek további információkat vetítenek egy átlátszó lencsére, lehetővé téve, hogy továbbra is láthasd a világot, a Vision Pro és a Quest 3 is élő kameraképet szolgáltat vissza. Amíg a Vision Pro meg nem jelent, a Quest 3 volt az AR kamera-áteresztő képességének királya. De a Vision Pro jobb kamerarendszerrel rendelkezik, gyorsabb feldolgozással, és ezért alacsonyabb késleltetéssel, amíg a kép el nem éri a belső képernyőket. Ez azt jelenti, hogy a külvilágról alkotott képed lényegesen élesebb és kevésbé késleltetett. Mivel mindkét rendszer kisméretű kameraérzékelőkre támaszkodik, a gyenge fényviszonyok jelentősen rontják az áteresztés minőségét, növelve a zajszintet. Mind a Quest 3, mind a Vision Pro átmenő kamera jól megvilágított helyeken működik a legjobban. A térbeli számítástechnika másik ígérete, hogy a Windowst és az alkalmazásokat egy adott helyen hagyhatjuk, és később visszatérhetünk hozzájuk. A Vision Pro esetében ez a leírtak szerint működik; néhány felhasználó még arról is beszámolt, hogy elveszítették az alkalmazásablakokat, mert nem emlékeznek arra, hogy hová helyezték őket. Ezeket a funkciókat a Quest 3 ígérte, de még nem valósult meg. Jelenleg három egymás melletti alkalmazásablakra van korlátozva, és még akkor is messze van a valódi többfeladatos munkavégzéstől, és a Quest 3 nem rendelkezik azzal az asztali operációs rendszerrel, mint a Vision Pro. Az Apple Vision Pro nem ‘nem csak egy önálló fejhallgató; teljesítményében egy tisztességes laptopéval egyenlő, így nem okoz gondot mindenféle termelékenységet növelő alkalmazás futtatása.

OS, alkalmazások és játékok támogatása

alma

Jelenlegi állapotukban a Quest 3 és a Vision Pro szoftverkínálata drámaian eltér egymástól.

Az Apple Vision Pro egy új, visionOS néven ismert operációs rendszert használ, amely lehetővé teszi az ismert iOS és macOS alkalmazásokkal való interakciót vegyes valóságú környezetben. Ezen kívül filmeket nézhet (bár a Netflix és YouTube alkalmazások észrevehetően hiányoznak), böngészhet az interneten, és virtuális billentyűzettel dolgozhat. Több alkalmazás is nyitva van, és a meglévő laptop képernyőjét behozhatja a virtuális világba. Ez az Ön saját privát számítási területe több száz virtuális monitorral. Sok felhasználó azonban arról számol be, hogy a magával ragadó filmnézés a kedvenc élménye a Vision Pro-n.

Will Graf/MakeUseOf

A Meta Quest 3 ugyanazokat a funkciókat kínálja, de az Android operációs rendszer erősen testreszabott verzióján fut. Találhat például néhány nagyszerű magával ragadó filmlejátszót – még olyanokat is, ahol más virtuális barátokkal nézhet filmeket –, de ez nem helyettesíti az asztali számítógépet.

James Bruce/MakeUseOf

A Meta Quest 3 azonban elsősorban magával ragadó virtuális valóságos játékélményekhez készült, haptikus visszacsatolásos vezérlőkkel, amelyek olyan érzést keltenek, mintha valamihez hozzáérnének, ami nincs ott, például egy virtuális fegyvert vagy kardot tartana a kezében. Eközben a Quest 3 AR funkciói inkább a kényelmet, mint a termelékenységet szolgálják, például segítenek látni a telefon képernyőjét, vagy ellenőrizni, hogy a macska, amelyre éppen rálépett, lélegzik-e még.

  A 8 legjobb visszaszámláló alkalmazás, amely segít megtervezni fontos eseményét

Az Apple Vision Pro készüléken Bluetooth gamepad csatlakoztatásával is játszhat, de egy nagy virtuális mozivásznon csak lapos képernyős játékokat. A dedikált vezérlők hiánya végső soron korlátozza a Vision Pro-n elérhető VR-játékokat. Természetesen elképzelhető, hogy az Apple a jövőben kiadhat kézi vezérlőket, de úgy tűnik, hogy ez nem illeszkedik az eszközről alkotott elképzeléseikhez.

Külső észlelés

Will Graf / MakeUseOf

Az Apple Vision Pro nagyméretű üveg előlappal rendelkezik, amely alatt két mikro-OLED-kijelző található, amelyek utánozzák a szemet – a szemkövetésnek köszönhetően akár oda is, amerre néz. Lehetővé teszi, hogy mások lássák a szemét, amikor a kiterjesztett valóság térben tartózkodik. De ha átvált a virtuális valóságra (immersive mód), akkor az nem fogja látni a szemét kívülről. A jövőben további funkciókat is láthatunk majd ezekhez a kis szemű kijelzőkhöz.

James Bruce / MakeUseOf

Eközben a Meta Quest 3 csak egy nagy fehér műanyag borítást kínál. A testreszabás érdekében saját nyomtatott skineket is felragaszthat.

Kényelem

Will Graf / MakeUseOf

A dobozból kivéve az Apple Vision Pro egyetlen párnázott fejpánttal rendelkezik, párnázott hátuljával. Míg a Meta Quest 3-hoz egy alap fejpánt és egy kiegészítő pánt tartozik a tetején, ami kényelmesebb a súlyelosztáshoz és a szemre nehezedő nyomás elkerüléséhez. A Vision Pro korai alkalmazói megjegyzik, hogy a súlyeloszlás a legnagyobb hiba; kényelmetlen hosszú ideig viselni.

alma

Mindazonáltal mindkét fejhallgató rendelkezik opcionális pántfrissítésekkel vagy módosításokkal, például a fenti képen látható kettős hurokkal. A Quest 3 kiegészítő ökoszisztémája jelenleg természetesen fejlettebb, de idővel még szélesebb körű, kényelmesebb alternatív szíjakat fogunk látni a Vision Pro számára.

Ár

Az Apple Vision Pro ára 3499 dollár, így hosszú távon a legdrágább VR/AR headset a piacon. Árát nagyban befolyásolják a mikro-OLED kijelzők, a külső oldalra néző képernyők, a hihetetlenül erős processzorchipek, valamint a több kamera és érzékelő a szem és a kéz nyomon követésére. De függetlenül attól, hogy technikailag mennyire lenyűgöző mindez, ez tagadhatatlanul nagy pénzösszeg.

alma

Összehasonlításképpen, a 128 GB-os tárhellyel rendelkező Meta Quest 3 499 dollárnál kezdődik. Hét darabot vásárolhat egy Vision Pro-ért, és élvezheti a virtuális valóság magával ragadó játékait egész családjával és szomszédaival.

Igaz, hogy az emberek visszaadják a Vision Pro-t?

Jóllehet remek címlapokat kap, és kétségtelenül sok korai Vision Pro megrendelés érkezik vissza a 14 napos időszakon belül, ez sem váratlan. Még saját Vision Pro bírálónk, Will Graf is visszaadta a headsetet. A Vision Pro számos korai alkalmazója kevés vagy egyáltalán nem rendelkezik tapasztalattal a meglévő VR fejhallgatókkal kapcsolatban. Végül is az Apple a Vision Pro-t „nem VR-ként” forgalmazza, hanem asztali számítógép-csereként, amelyen napi sok órát dolgozhat. Ha egyáltalán nem szokott fejhallgatót viselni, ez garantáltan fej- és nyakfájást okoz.

Más korai alkalmazók, akik rendelkeznek VR-tapasztalattal, valószínűleg némi lelkiismeret-furdalást tapasztalnak a vásárlók részéről, amikor ráébrednek, hogy a jóval olcsóbb fogyasztói ajánlatokhoz képest korlátozottan állnak rendelkezésre alkalmazások.

Tisztességtelen összehasonlításnak tűnik – különösen a néhány ezer dolláros árkülönbséget tekintve –, de az Apple Vision Pro és a Quest 3 több közös vonást mutat, mint gondolnád.

A Vision Pro egy hordható számítógép azoknak a korai alkalmazóknak, akik már befektettek az Apple ökoszisztémájába – vagy azoknak a fejlesztőknek, akik szeretnének előrébb járni a számítástechnika következő paradigmájában. Eközben a Meta Quest 3 egy magával ragadó virtuális valóság fejhallgató, amely számos játék-, életstílus- és szórakoztatóalkalmazással már elérhető sokkal kedvezőbb áron.

Számomra a választás nyilvánvaló; de ha tízszer akkora lenne a rendelkezésre álló jövedelmem, mint most, akkor biztosan kísértésbe esnék.