Mi a különbség a Samsung és az Android telefonok között?

Kulcs elvitelek

  • Az Android egy mobil operációs rendszer. A Samsung szórakoztatóelektronikai gyártó.
  • A Samsung Galaxy márkanéven gyártja telefonjait és táblagépeit. Ezek az eszközök Android operációs rendszeren futnak.
  • A Samsung egyéni felületet ad az Android tetejére, amely további funkciókat, alkalmazásokat és szolgáltatásokat biztosít. Ez segít megkülönböztetni a Galaxy eszközöket a versenytársaktól.

Ha nem jártas a technikában, könnyen összezavarodhat a különböző operációs rendszerekkel, gyártókkal, eszközmodellekkel és specifikációkkal kapcsolatban. Ilyen például az, hogy az emberek a „Samsungot” és az „Androidot” szinonimákként érzékelik, ami nem teljesen helyes. Megértjük a különbséget a Samsung és az Android telefonok között.

A Samsung telefonok Android operációs rendszeren futnak

Az Android egy mobil operációs rendszer, míg a Samsung olyan telefonokat és táblagépeket gyárt, amelyek Androidon futnak. Egyszerűen fogalmazva, az Android biztosítja azt a platformot, amelyen Samsung telefonja alkalmazásokat és szolgáltatásokat futtat.

Akárcsak a Windows és a macOS az asztali számítógépek operációs rendszere, az Android a mobileszközök két fő operációs rendszerének egyike. A másik az Apple iOS-je, amely iPhone-okon fut.

Sharky Photography/Shutterstock

Ennek ellenére léteznek más okostelefon-operációs rendszerek is, amelyek közül néhány már nem működik, és már nem fejlesztik, köztük a Windows Mobile, a BlackBerry OS és a Tizen.

Vegye figyelembe, hogy az Android nem egy vállalat, és nem gyárt okostelefonokat, ahogy a Windows sem, de a Microsoft igen.

A gyártók gyakran integrálják a Google Mobile Services (GMS) szolgáltatást az Android mellé, amely a Google által engedélyezett felületeket és alkalmazásokat, például a Google Keresést és a Google Chrome-ot biztosítja. Az Android és a GMS azonban nem szorosan összefügg; egy telefon futhat Androidot, de továbbra is használhatja a szabadalmaztatott felületeket és alkalmazásokat.

  A WiFi jelerősség megtekintése Android 8.1 rendszeren

A Google birtokolja és fejleszti az Androidot, de maga az operációs rendszer ingyenes és nyílt forráskódú, amelyet más fejlesztők használhatnak és testreszabhatnak. Erről hamarosan bővebben.

Miben különböznek a Samsung telefonok a többi Android-eszköztől?

Megállapítottuk, hogy az Android operációs rendszer, hogyan illeszkedik ebbe a Samsung? A Samsung egy globális elektronikai vállalat, amely monitorokat, intelligens háztartási készülékeket és tévéket gyárt. Emellett okostelefonokat, táblagépeket és egyéb szórakoztató elektronikai eszközöket is gyárt és értékesít.

Justin Duino/MakeUseOf

A Samsung „Galaxy” márkanéven értékesíti okostelefonjait, amely olyan termékvonalakra oszlik, mint a Galaxy Z (összecsukható eszközök) és a Galaxy S (csúcskategóriás, nagy teljesítményű eszközök). Bár a Samsung más mobil operációs rendszerekkel is foglalkozott, jelenleg minden Samsung Galaxy okostelefonon Android operációs rendszer fut.

Az egyik dolog, ami megkülönbözteti a Samsung telefonokat a többi Androidon futó telefontól, az az One UI (korábbi nevén Samsung Experience és TouchWiz). Az egyik felhasználói felület az az egyéni „bőr” vagy szoftverréteg, amelyet a Samsung az Android tetejére ad, hogy Galaxy eszközei kitűnjenek a többi lehetőség közül.

A One UI az egyik legjobb Android skinnek számít, mivel tele van olyan funkciókkal, testreszabási lehetőségekkel, valamint olyan Samsung-alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, amelyeket az Android nem kínál. Néhány ilyen funkció közé tartozik az élpanelek, a módok és rutinok, a biztonságos mappa és a Bixby hangsegéd. Valójában a Samsung számos szoftveres újítása átkerült az Android alapélményébe.

  Hands On: Android Lollipop fejlesztői előnézet

Minden Android telefon egyforma?

Nem, nem minden Android telefon egyforma. A Samsung csak egy a sok vállalat közül, amelyek Androidot használnak eszközeihez. További jelentős okostelefon-gyártók a Google, a Sony, a Motorola, a OnePlus, a Xiaomi, az Oppo és a Vivo.

bodnar.photo/Shutterstock

Csakúgy, mint a Samsung, ezek a nagy okostelefon-gyártók mindegyike hozzáadja egyedi felületét az Androidhoz. Ez segít nekik megkülönböztetni eszközeiket, kitűnni a versenytársakkal szemben, és valami egyedit kínálni ügyfeleiknek.

Egyes Android skinek főként az esztétikáról szólnak, míg mások a több funkcionalitásra összpontosítanak. Mindent megtudhat az Android felületekről, és arról, hogy a vállalatok miért részesítik előnyben őket a részvényekkel szemben.

A Google által kifejlesztett alapvető, változatlan Android-élményt „készlet Android” néven ismerik. Korábban ritkán találtak olyan telefont, amely az Android alapélményét kínálta volna. Manapság valamivel gyakoribb, különösen a Google Pixel telefonjainál, amelyek a Samsung kínálatával vetekednek.

A Samsung telefonok fejlődnek az Androiddal?

Az Android egy folyamatosan fejlődő operációs rendszer. A Google minden évben kiad egy új főverziót. Az Android sokáig desszertek után nevezte el verzióit (Nugát, Oreo, Pie), de most már ragaszkodik a numerikus elnevezésekhez, mint például az Android 13 és Android 14.

Zarif Ali/MakeUseOf

Az Android fejlődésével a Samsung One UI is fejlődik. Általánosságban elmondható, hogy a Samsung minden nagyobb Android-frissítéshez kiad egy új nagy One UI-verziót, de a vállalat kisebb frissítéseket is kiad ezen a cikluson belül. Például a funkciókban gazdag One UI 6 frissítés az Android 14-en alapul, de az újabb One UI 6.1 frissítés feloldja a Galaxy AI funkcióit a régebbi Samsung telefonokon.

Samsung telefonja a végtelenségig nem kapja meg az Android vagy a One UI frissítéseket. A Samsung jellemzően ezekkel a főbb frissítésekkel támogatja újabb készülékeit a megjelenést követő négy évig. Ezt követően a telefon csak a kritikus biztonsági frissítéseket kapja meg, bár idővel ezek is leállnak.

  Hangvezérelt utasítások a szelfik készítéséhez a hátsó kamerával [Android]

Érdemes megjegyezni, hogy a Samsung fejlődik a szoftvertámogatás terén, hét évre ígérve a jelentős Android-frissítéseket és biztonsági frissítéseket a teljes Galaxy S24 termékcsaládhoz.

Mivel azonban a Samsung telefonok egyedi felületet használnak, nem kapják meg olyan gyorsan a frissítéseket, mint az Androidot futtató Google Pixel telefonok. Az is, hogy milyen gyorsan kapja meg a One UI frissítéseit, a tartózkodási helyétől és a telefonszolgáltatójától függ.

A Samsung gyártja a legjobb Android telefonokat?

Samsung

Most, hogy ismeri a Samsung és az Android közötti különbségeket, érdemes Androidot használó Samsung telefont vásárolni? Ez a személyes preferenciákon múlik, bár jó oka van annak, hogy a Samsung miért adja el az Android telefonok túlnyomó részét. Alapján Statcountera Samsung az okostelefonok globális piacának 23,69%-át birtokolja a cikk írásakor, a második az Apple után.

Rengeteg Samsung telefon található minden költségvetéshez; ha megengedheti magának, nyúljon a Galaxy S termékcsaládhoz, hogy a legjobb hardver előnyeit élvezhesse, bár a Galaxy A termékcsalád megfizethetőbb, túl sok áldozat nélkül.

Ha azonban nem vagy nagy rajongója a Samsung egyedi One UI felületének, fontolja meg más gyártók megtekintését. A Google Pixel telefonok Android-élményükkel a legjobbak lehetnek. Alternatív megoldásként teljesen lemondhatja az Androidot, és vásárolhat egy iPhone-t – az Apple a hardvert és a szoftvert egyaránt a vállalattól elvárható minőséggel fejleszti.

A Galaxy S sorozat 2010-ben született, az első telefonból több mint 20 millió darabot adtak el. Bár a Samsung félúton megbotlott, a vállalat visszahúzta a márkát, és soha nem fél az innovációtól. Legyen szó lapos kijelzőről, hajlított képernyőről vagy összecsukható telefonról, a Samsung tartogat valamit, amire vágyik.