Még mindig rootolnia kell Android telefonját?

Kulcs elvitelek

  • Az Android jelentősen javult, így a rootolás kevésbé szükséges. A készlet ROM-ok jobbak, és a gyártók több operációs rendszer-frissítést kínálnak.
  • A rootolás továbbra is előnyös lehet egyéni ROM-ok telepítéséhez és a legújabb Android-verziók beszerzéséhez, különösen a pénztárcabarát vagy kevésbé neves eszközök esetében.
  • A rootolás megakadályozza a legtöbb pénzügyi alkalmazás működését, és nyitva hagyja a potenciális biztonsági problémákat.

Nem is olyan régen sok Android-rajongó az első dolog, amit egy új telefonnal csinált, az volt, hogy rootolta. Elengedhetetlen volt a problémák megoldása, új funkciók hozzáadása és az akkumulátor élettartamának növelése. De az Android most sokkal jobb, mint korábban volt. Tehát továbbra is rootolni kell az eszközt?

Okok az Android-eszköz gyökerezésére

Nem szabad megkerülni a tényt, hogy a root rootolás legjobb okai közül sok már kijavított. De a teljesítménynövekedéstől a biztonsági frissítésekig még mindig van néhány jó ok, amiért megéri az Android rootolása és módosítása.

Telepítse az egyéni ROM-okat és az operációs rendszer frissítéseit

Az egyéni ROM telepítésének lehetősége továbbra is a legnagyobb vonzereje az Android módosításának és feltörésének. Technikailag ehhez nincs szükség root-ra – csak egy feloldatlan rendszerbetöltőre és egyéni helyreállításra van szükség –, de a kettő kéz a kézben jár. A rootoltság lehetővé teszi olyan automatizált villogó alkalmazások használatát, mint pl ROM telepítőés az egyéni ROM-ok általában maguk is előgyökerezettek.

Korábban az egyedi ROM használata elengedhetetlen volt a rajongók számára, hogy kitöltsék az Android operációs rendszer hiányosságait, és lecseréljék a csúnya, dagadt interfészeket, amelyeket a gyártók használtak eszközeiken. Manapság az Android nagyon csiszolt, és a legtöbb készlet ROM sokkal kevésbé sértő, mint volt.

Ennek ellenére az egyéni ROM továbbra is a legjobb és gyakran egyetlen módja annak, hogy sok felhasználó tudja használni az Android legújabb verzióját. A kép sokat javult az utóbbi időben, a Samsung immár akár négy operációs rendszer frissítést ígér a főbb készülékeire, a Pixel telefonok pedig akár hétre is.

  11 legjobb hangszínszabályzó alkalmazás az Android hangminőségének javítására

De ha olcsó telefonja vagy táblagépe van, vagy egy kevésbé neves gyártótól, akkor még mindig az egyéni ROM lehet a legjobb esélye az Android legújabb verziójának beszerzésére. És ami még fontosabb, ha a megfelelő ROM-ot választja, még jóval azután is megkapja a biztonsági frissítéseket, hogy eszköze hivatalos támogatása megszűnt.

Távolítsa el a Bloatware-t

Bármennyire is zavarja a felhasználókat, a gyártók és a szolgáltatók továbbra is további alkalmazásokat telepítenek telefonjaikra. Gyakran nem lehet eltávolítani ezt az úgynevezett bloatware-t, bár az Android rendelkezik egy Letiltás funkcióval, amely eltávolítja az alkalmazásokat az alkalmazásindítóból, és megakadályozza azok futását.

Nem minden alkalmazásban van azonban a Letiltás opció, vagy talán inkább szeretné teljesen eltávolítani őket. Használhatja az ADB eszközt a bloatware eltávolítására, de egy rootolt telefon fut Titanium Backup megkönnyítené a munkát.

És akkor ott van a puffadás elleni küzdelem végső lépése: magát a Google-t elhagyni. A Google-alkalmazások eltávolítása és a Google Play-szolgáltatások leválasztása hatalmas lépés, de ha át akarja venni az irányítást afelől, hogy ki láthatja adatait, érdemes ezt megfontolni.

Vegye át az irányítást telefonja felett

Az irányítás átvétele a rootolás egyik legnagyobb előnye. Lehetővé teszi bizonyos alkalmazások engedélyeinek megtagadását, és megakadályozza, hogy mások a háttérben fussanak, ahol lemerítik az akkumulátort, és megeszik az adatmennyiséget.

Ez egy másik terület, ahol az Android nagy lépéseket tett az elmúlt néhány verzióhoz képest. Mostantól részletesebb engedélyvezérlést kínál, és jobban tudja szabályozni, hogy mely alkalmazások futhatnak a háttérben, ami azt jelenti, hogy a népszerű root alkalmazásokra, mint például a Greenify, már nincs szükség.

De ha teljes irányítást szeretne, akkor is a rootolás a megfelelő út. A rootolás megnyitja a telefont egy sor további alkalmazás előtt. Némelyik kicsi, durva eszköz, de mások olyan alapvető funkciókat hajtanak végre, amelyek még hiányoznak az Android operációs rendszerből.

Példaként használhatja a tűzfalalkalmazást AFWall+ szabályozni, mely alkalmazások férhetnek hozzá az internethez, és hogyan. Korlátozhatja, hogy bizonyos alkalmazások csak Wi-Fi-n keresztül csatlakozzanak, mobiladat-kapcsolaton keresztül ne csatlakozzanak, és megakadályozhatja, hogy azok az alkalmazások, amelyeknek nincs szükségük internetkapcsolatra, egyáltalán ne csatlakozhassanak. Tökéletes az adatvédelem és a biztonság kezelésére.

  iPhone vagy Android képernyő megosztása Skype használatával

Kaphat tűzfalalkalmazást, pl NetGuard, amely root nélkül működik. Ehhez azonban állandó helyi VPN-kapcsolat szükséges, ami nem mindenki számára kényelmes. A root opció sokkal erősebb.

Mert te tudsz

Végül el kell ismernünk, hogy sokan csak azért rootolják telefonjainkat, mert megtehetjük. Lehet, hogy szeretjük a tőle kapott extra vezérlést, szeretnénk tesztelni a hardver korlátait egy egyedi kernel telepítésével, vagy egyszerűen csak szeretünk valami mást kipróbálni. Ha ez Ön, és a rendszerbetöltő feloldása az első dolga, amikor új telefont csomagol ki, akkor a következő szakasz egyáltalán nem számít.

Miért ne rootoljon egy Android-eszközt?

Akár tetszik, akár nem, a gyökereztetés kockázatokkal jár. A folyamat megnyitja a hozzáférést a rendszer azon részeihez, amelyek általában biztonsági okokból le vannak tiltva. Ennek eredményeként egy rosszul kódolt alkalmazás letilthatja telefonját. Egy rosszindulatúan kódolt alkalmazás még rosszabbra is képes. Tudnia kell, mit csinál, és bíznia kell minden olyan alkalmazásban, amelynek root hozzáférést ad.

Egyre nehezebb megtenni

Talán a kockázatok miatt sok gyártó és szolgáltató tesz erőfeszítéseket eszköze lezárására.

Az amerikai fuvarozók tendenciája szerint olyan rendszerbetöltőkkel szállítják eszközeiket, amelyeket nem lehet feloldani. Egyes telefongyártók akadályokat állítanak az útjába, hogy visszatartsák – előfordulhat, hogy kódot kell kérnie, csatlakoznia kell egy programhoz, vagy egy adott alkalmazást kell használnia ehhez. Minden attól függ, milyen készüléked van. A Pixels és a OnePlus telefonok a leginkább gyökérbarátok közé tartoznak.

Alkalmazásproblémái lesznek

Hasonlóképpen elveszítheti az alkalmazás-kompatibilitást. Az Androidnak van egy SafetyNet nevű funkciója, amely meghatározza, hogy az eszköz rootolt-e, vagy feloldották-e a rendszerbetöltőjét. A fejlesztők használhatják a SafetyNet szolgáltatást, és eldönthetik, hogy megakadályozzák-e alkalmazásaik működését az általuk nem biztonságosnak ítélt eszközökön.

Sok banki és egyéb pénzügyi alkalmazás nem működik rootolt telefonokon, valamint a pénztárca-alkalmazások és a Google Pay. Ennek jó oka van: a rootolás eleve nem biztonságos, így minden olyan alkalmazás, amely bizonyos szintű védelmet igényel, nem korlátozható. Ez még azokra az alkalmazásokra is vonatkozhat, amelyeknek meg kell védeniük az általuk kiszolgált tartalmat, például a Netflixre.

  Az elveszett Android-telefonok IMEI-számának megkeresése (2 módon) – 2023

Ahogy a rootolás és a módosítás egyre nehezebbé válik, és több kerülő megoldást kell találnia, a folyamat összetettebbé válik. Elérhet egy olyan pontot, ahol a gyökeresedés kellemetlenségei már meghaladják az előnyöket. És még azt is kockáztatja, hogy nagyobb az esélye annak, hogy leblokkolja a telefonját.

Garanciális problémák

Hogyan befolyásolja a rootolás a garanciát? Az egyszerű válasz az, hogy a nem kapcsolódó problémák egyáltalán nem befolyásolhatják a garanciát. Tehát, ha az USB-port meglazul, akkor a keresetet nem szabad elutasítani csak azért, mert egyéni ROM-ot használ.

De a garancia nem vonatkozik a szoftverproblémákra. Ha egy adott modot próbál telepíteni vagy használni, zárja le telefonját, és magának kell megjavítania. És ne feledje, hogy a modok hardverproblémákat is okozhatnak. Ha a telefon minden alkalommal újraindul, amikor elindítja a kamerát, akkor lehet, hogy az egyéni kernel a hibás.

Akárhogy is, mindig jó ötlet, ha vissza kell térni a raktárba, mielőtt garanciális igényt érvényesítene. A Samsung telefonok azonban – többek között – tartósan rögzítik, hogy rootolt vagy telepített egy egyéni ROM-ot, és ezt nem lehet elrejteni.

Elég jó az Android rootolás nélkül?

Megvizsgáltunk néhány előnyt és hátrányt, és mindkét oldalon jó okok vannak. De talán a legjobb ok arra, hogy ne rootoljunk, az az, hogy az Android már enélkül is elég jó. Az Android korábban nagyon durva volt a széleken, és a rootolás szükségesnek tűnt.

De az elmúlt évtizedben az operációs rendszert minden szempontból finomították. A felhasználói felület immár előkelő, modern megjelenést kapott; jobban szabályozhatja az alkalmazásengedélyeket, így a rendszer privátabbá válik; Az akkumulátor élettartama minden frissítéssel javul, ahogy a háttéralkalmazások uralkodnak; és még a frissítési folyamat is gyakorlatilag megoldott.

A rootolás jó módszer volt a telefon élettartamának meghosszabbítására. Most, ha a megfelelőt választja, legalább öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy legközelebb frissítse.

Többé nem kell rootolni

Tehát rootolni kell az Android telefont? Azzal vitatkoznánk, hogy bár egykor szükség volt rá, ma már jóformán csak a hobbisták és a rajongók tehetik. Még mindig nagyon szórakoztató dolog bütykölni az eszközt, és feszegetni annak határait. De a legtöbb felhasználó számára az Android már a dobozból is elég jó.