Hogyan tegyük az Android-eszközöket idősek számára barátságossá

A nagyszülei mindig segítséget kérnek új Android telefonjuk használatában? Néhány egyszerű módosítással ezt a bonyolult okostelefont idősbarát eszközzé alakíthatja, így mindenkinek időt és frusztrációt takaríthat meg. Íme különböző módok ennek megvalósítására.

1. Használjon időseknek megfelelő Android-indítókat

Az egyik gyors trükk, amellyel bármely Android-okostelefont idősbarát eszközzé alakíthat, az idősek számára alkalmas indítók telepítése. Igen, léteznek, és elég sokféle van belőlük. Elder Launcher: Az UI for Seniors jó példa, és ez az egyik legjobb idősbarát Android-indító.

Az Elder Launcher lehetővé teszi, hogy tetszőleges számú alkalmazást adjon hozzá a kezdőképernyőhöz. Azt javasoljuk azonban, hogy csak a lényeges alkalmazásokat adja hozzá a kezdőképernyőhöz. Az Elder Launcher ikonjai nagyok, a szöveg mérete pedig nagy. Ezenkívül a Kezdőképernyőn külön részt is rendel a fontos névjegyek hozzáadásához.

A könnyen használható kezelőfelület az egyszerű Szerkesztés opcióval párosulva lehetővé teszi az idősek számára az Android okostelefonok egyszerű kezelését. Az alkalmazások és névjegyek egyszerű hozzáadásához, eltávolításához vagy átrendezéséhez érintse meg a Szerkesztés lehetőséget a Kezdőképernyőn.

Letöltés:Elder Launcher: UI időseknek (Ingyenes)

2. Nagyítsa fel a billentyűzet gombjait

Az idősbarát Android-indítók használata csak egy darabja a kirakósnak. A következő lépés a billentyűzet gombjainak nagyítása a könnyebb használat érdekében.

  Különböző háttérképek beállítása a lezárási képernyőhöz és a kezdőképernyőhöz Android 7.0 rendszerben

A legtöbb Android okostelefon előre telepített Gboarddal érkezik, ezért ebben a példában ezt fogjuk használni. De telepítheti Gboard a Play Áruházból ha a telefonodban nincs meg.

A billentyűzet nagyításához csak a magasságot kell módosítania. Először nyisson meg minden olyan alkalmazást, amely lehetővé teszi szöveg beszúrását. Használhatja például az alapértelmezett üzenetküldő alkalmazást. Érintse meg a szövegbeviteli mezőt a billentyűzet megjelenítéséhez.

Koppintson a menü (négy négyzet) ikonra a billentyűzet bal felső sarkában, és válassza az Átméretezés lehetőséget a megjelenő lehetőségek közül. Ezután tetszés szerint feszítse ki a téglalap széleit fel-le.

Ha vissza szeretne térni a normál mérethez, érintse meg a bal oldalon található visszavonás gombot. Ellenkező esetben érintse meg a jobb oldalon található pipát az új billentyűzetmagasság mentéséhez.

Ha használ A Microsoft SwiftKey billentyűzete ehelyett az Android egyik legjobb billentyűzetalkalmazása, testreszabhatja a méretet a beállítás során, vagy az alkalmazás megnyitásával, majd az Elrendezés és billentyűk > Átméretezés lehetőséggel.

Letöltés:Gboard (Ingyenes)

3. Növelje a szöveg méretét az operációs rendszerben

Az okostelefonok felsőoktatásának másik módja a betűméret növelése az operációs rendszerben. Az Android egyszerű módot kínál a betűméret módosítására a Beállítások alkalmazáson keresztül.

Az Ön által birtokolt eszköztől függően a követendő lépések kissé eltérhetnek. Ezt egy Moto E13-on csináltam, amelyen Android 13 (Go kiadás) fut, de alapvetően a következőket kell tennie:

 • Nyissa meg a Beállítások alkalmazást, és lépjen a Kijelző elemre.
 • Görgessen le, és érintse meg a Megjelenítés mérete és szövege elemet. Ez lehet a rendszer betűtípusa, a betűméret és -stílus, vagy valami hasonló az eszközön.
 • Ízlés szerint húzza jobbra a Betűméret alatti csúszkát.
 •   Hogyan lehet engedélyezni és beállítani az energiaellátási értesítések vezérlési szintjeit az alkalmazásokhoz Android 7.0 rendszerben

  Az új beállítások automatikusan mentésre kerülnek. Észre fogja venni, hogy az eszközön lévő összes szöveg azonnal nagyobb.

  4. Távolítsa el vagy tiltsa le a nem kívánt alkalmazásokat

  A legtöbb Android telefon előre telepített alkalmazásokkal érkezik. Némelyikük általában szükségtelen, ami problémát jelenthet az idősek számára. Mivel sok zűrzavart okoznak, fontos, hogy lehetőség szerint letiltsák vagy teljesen eltávolítsák őket.

  A nem kívánt alkalmazások eltávolítása Android-eszközéről olyan egyszerű, mint a Beállítások > Alkalmazások menüpontban, és az Eltávolítás elemre koppintva. Előfordulhat azonban, hogy az Ön eszköze kissé eltérő módon fér hozzá ehhez a beállításhoz, vagy bizonyos problémák léphetnek fel.

  Ügyeljen arra, hogy ne tiltsa le vagy távolítsa el azokat az alapvető alkalmazásokat, amelyekre az eszköz megfelelő működéséhez szükség lehet.

  5. Kapcsolja ki a Gesztus-navigációt

  A kézmozdulatokkal történő navigáció nagyszerű módja annak, hogy navigáljon Android okostelefonján, de ez az idősek számára nem intuitív lehet. Ahhoz, hogy egy eszközt az idősek számára barátságosabbá tegye, váltson a klasszikus 3 gombos navigációs rendszerre, amely háromszög alakú vissza gombot, négyzet alakú áttekintést és lekerekített Kezdőlap gombot tartalmaz.

  A 3 gombos navigációs rendszer egy kicsit egyszerűbb lehet, mint a kézmozdulatokkal történő navigáció. Az Android 10 vagy újabb rendszert futtató eszközökön az alábbi lépések végrehajtásával válthat a kettő között:

 • Nyissa meg eszköze Beállítások alkalmazását, és lépjen a Kisegítő lehetőségek > Rendszervezérlők > Rendszernavigáció lehetőségre. Egyes eszközökön előfordulhat, hogy a Megjelenítés > Navigációs sáv > Navigáció típusa menüpontra kell lépnie.
 • Itt válassza ki a klasszikus 3 gombos navigációs stílust.
 •   Hindi olvasás/gépelés Android-telefonon – 2023

  Ezzel a változtatással az idősek könnyebben navigálhatnak Android-eszközeiken.

  6. Aktiválja az Easy Mode funkciót a Samsung készülékeken

  Ha Samsung telefonja van, bekapcsolhatja az Egyszerű módot, hogy leegyszerűsítse a kezelőfelületet és megkönnyítse a használatát az idősek számára.

  Lépjen a Beállítások > Kijelző > Egyszerű mód menüpontra, és kapcsolja be a funkciót az Egyszerű mód aktiválásához. Ha nem találja elég egyszerűnek a Samsuns Easy módot, jobbak lennének az idősebbekre optimalizált Android indítók, amelyekről korábban beszéltünk, mint például az Elder Launcher és a BIG Launcher.

  7. Állítsa be a hívási parancsikonokat

  A nagyszüleinek nem kell mindig keresniük a névjegyeiket, amikor hívást szeretnének kezdeményezni. Állítson be hívási parancsikonokat, hogy idősebbei könnyedén telefonálhassanak anélkül, hogy sokat navigálnának a telefonjukon.

  Használja a beépített gyorstárcsázási funkciót, ha Samsung telefonja van. Nyissa meg a Telefon alkalmazást, és lépjen a Billentyűzet lapra. Nyomja meg hosszan bármelyik hozzá nem rendelt számot, és válasszon ki egy névjegyet. Mostantól idős hozzátartozói hívhatják a hozzárendelt számot a billentyűzeten hosszan lenyomva.

  Alternatív megoldásként gyors és egyszerű hívási parancsikonokat hozhat létre más Android-eszközökön a Közvetlen tárcsázás widget segítségével. Kovesd ezeket a lepeseket:

 • Nyomja meg és tartsa lenyomva egy üres területet a Kezdőképernyőn.
 • Koppintson a Widgetek elemre.
 • Keresse meg a Közvetlen tárcsázás widgetet a Névjegyek alatt, és húzza a kívánt helyre.
 • Válasszon ki egy névjegyet.
 • Mostantól a kezdőképernyőn egy egyetlen koppintásos parancsikon található az adott szám gyors felhívásához. Ez tökéletes olyan fontos kapcsolatokhoz, mint a családtagok vagy a gyakran hívott szolgáltatások.

  Az Android-eszközök idősbaráttá tételének nem kell bonyolultnak lennie. Ezekkel az egyszerű finomításokkal bármilyen Android telefont könnyen használható eszközzé alakíthat. Így a nagyszülei a szokásos frusztrációk nélkül élvezhetik okostelefonjaikat, akár a legújabbakat is.