Hogyan tedd könnyebbé okosotthonod használatát mások számára

Az okosotthonok olyan kényelmet nyújtanak, amely automatizálhatja otthonát, és bárhonnan könnyen irányíthatja. De gyerekekkel, nagy családdal és vendégekkel a dolgok gyorsan bonyolulttá válnak. Íme néhány módja annak, hogy okosotthonát mások számára is könnyebbé tegye.

Az okosotthonok csak olyan erősek, mint a felhasználó

Ha már telepített intelligens zárakat, a intelligens termosztát, intelligens lámpák és intelligens csatlakozók, jó úton halad egy kényelemmel és távirányítóval teli otthon felé. De a probléma gyakran azokkal az emberekkel van az otthonában, akik nem eléggé műszakilag hozzáértőek ahhoz, hogy okosotthont hozzanak létre. Lehet, hogy bizonytalanok az eszközök be- és kikapcsolásával kapcsolatban, és kínosak lehetnek a hangutasítások használata. Néhány egyszerű lépéssel megkönnyítheti a kisgyermekek, a tágabb családok és még az első vendégek dolgát is.

Hozzon létre egyenes előre hangutasításokat

Az egyik legjobb dolog az okosotthonban, ha megmondja neki, mit tegyen a hangjával. Természetesen a hagyományos módon is vezérelheti őket, de az a lehetőség, hogy beszélhet a házával, lekapcsolhatja a világítást, bekapcsolhatja a TV-t és megváltoztathatja a termosztátot, nagyon kielégítő. Ez azonban csak akkor igaz, ha az első próbálkozásra működik. Ha problémái vannak a hangutasítások sikeres használatával, akkor mindenki másnak rosszabb lesz. Ezért ügyeljen arra, hogy az eszközöket csoportosítsa, és megfelelően nevezze el ezeket a csoportokat és magukat az eszközöket.

Ha kisgyermekei vannak a házban, előfordulhat, hogy némileg módosítania kell az eszközök és a csoportok nevét. Próbáljon meg kevesebb szótagú, könnyen kimondható szavakat keresni. A Google Asszisztens és az Alexa is csodálatosan teljesít, ha egy ötévest hallgat, és meglepően jól egy háromévessel. De minél nehezebb a gyereknek kimondani egy parancsot, annál nehezebb lesz a hangsegédnek megértenie őket.

A rövidebb és kevesebb szó a legjobb megoldás, és ez az elemek helyes csoportosításának egyik előnye. Megfelelő csoportokkal azt mondhatják, hogy „kapcsold fel a lámpát” a szobában, ahelyett, hogy „kapcsold be a nappali világítást”, vagy a konyhai világítást stb. A családtagok és a vendégek is profitálnak majd ebből, mivel kevesebbet kell emlékezni.

Ha lehetséges, biztosítson hagyományos vezérlőket

A két külső kapcsoló okos; a középső kapcsoló hagyományos. A bal oldali kapcsoló ki van kapcsolva.

Az intelligens izzók fantasztikusak, de ha a házadban tartózkodók nem szívesen használnak hangsegédeket, akkor az egyetlen módja annak, hogy egy alkalmazással vezéreljék az intelligens izzókat. Ez nem mindig jó választás, különösen a gyerekek vagy a vendéglátók számára. Egy másik lehetőség a használata intelligens villanykapcsolók helyette. Ezek nagyon hasonlítanak egy billenő lámpakapcsolóhoz, és megvan az az előnyük, hogy több lámpát is vezérelhetnek (ha a kapcsoló általában így lenne), miközben kommunikál a smarthome-jával az aktuális világítási állapotról (be vagy ki).

Az intelligens kapcsolónak köszönhetően a lámpák soha nem lesznek szinkronban az alkalmazásaival és a hangsegédekkel, és aki nem szívesen használja a smarthome opciókat, továbbra is vezérelheti a világítást. Ugyanez igaz a hagyományos kulcslyukkal vagy pin kóddal rendelkező intelligens zárakra is. Kulccsal vagy PIN-kóddal gyermekeinek és vendégeinek nem kell alkalmazást letölteniük az ajtózár kinyitásához.

Hozzon létre egy irányítópultot, ha a hagyományos vezérlők nem állnak rendelkezésre

Néha egyszerűen nem lehet hagyományos vezérlési lehetőséget biztosítani, például intelligens LED-szalagokkal vagy intelligens csatlakozókkal. A Voice Assistantek segíthetnek, de ha ez nem működik, akkor a legjobb megoldás egy régi táblagép smarthome műszerfalként való újrahasznosítása lehet. A műszerfal átfogó képet ad a ház lehetséges kezelőszerveiről, és egyszerűen használható be- és kikapcsológombként. Ha lehetséges, szerelje fel valahova a táblagépet, hogy könnyen megtalálható legyen.

Alternatív megoldásként a Google Home Hub, Echo Show, Echo Spot és más intelligens kijelzők képernyőn megjelenő intelligens otthoni vezérlést biztosítanak. A megfelelő képernyő eléréséhez azonban némi navigációra van szükségük, így a dedikált irányítópult intuitívabb lehetőség lehet a vendégek és a gyerekek számára.

Tegye közzé az utasításokat a látható helyeken

Ha minden más nem sikerül, különösen a vendéglátók esetében, néha hasznos, ha jól megírt utasításokat találunk könnyen megtalálható helyeken. Helyezzen el táblákat a gyakran használt helyeken, hogy mit mondjon a Google Home-nak vagy az Alexának az eszközök mellé, például „a lámpák lekapcsolásához mondjuk Alexa kapcsolja le a lámpát” és esetleg más hasznos javaslatokat időzítőként.

Minél jobban megkönnyíti vendégeinek a hangutasítások használatát, annál kényelmesebben próbálhatják ki őket magukon. Hasznos lehet néhány javaslat a smarthome arénán kívül, például időzítők és mérési konverziók a konyhában. Ha szüksége van arra, hogy a táblák gyakran láthatóak legyenek, fontoljon meg valamit, ami beleolvad háza megjelenésébe, mint egy palatábla a konyhába.

Még az Alexa tervrajzait is használhatja saját Alexa-készségek létrehozására, így az emberek kérhetik az Alexától az Ön által megadott alapvető utasításokat. Az Amazon olyan beépített készségeket kínál, amelyeket gyorsan megépíthet, hogy utasításokat adhasson a ház vendégeinek, bébiszittereknek és még az állatgondozóknak is – és még elég okosak is ahhoz, hogy a nap különböző szakaszaiban különböző utasításokat adjanak. De beállíthatja saját készségeit is, hogy segítsen az embereknek megtanulni, hogyan kell irányítani okosotthonát.

Bármilyen új technológia esetében a legjobb, ha csökkentjük a belépési korlátot, amennyire csak lehetséges. Ha kevésbé tűnik megfélemlítőnek az okosotthon eszközeinek használata, akkor a gyerekek, a család és a vendégek bátrabban kísérletezik, mi működik és mi nem. Ez a kísérletezés gyakran megtanít néhány dolgot az intelligens otthonokról, amelyeket nem vett észre, vagy segíthet azonosítani a javítható területeket. Csak kerülje el, hogy túlterhelje az embereket, és útban kell lennie egy mindenki számára hasznosabb okosotthon felé.