Hogyan méri a stresszt egy Samsung Galaxy óra?

Amellett, hogy segít kapcsolatban maradni és nyomon követni fitneszcéljait, a Samsung Galaxy Watch fejlett érzékelőivel és algoritmusaival mérni tudja stresszszintjét. Itt elmagyarázzuk, hogy a Samsung okosórái pontosan hogyan tudják ezt megtenni.

Hogyan mérik a stresszszintet a Samsung okosórái

Zarif Ali / MakeUseOf

A fitnesz hordható eszközök és okosórák egyik legérdekesebb képessége a stresszszint mérési képessége. Bár a pontos mechanizmusok márkánként eltérőek lehetnek, a legtöbb okosóra, köztük a Samsung okosórái is, beépített érzékelőket használnak a fiziológiai adatok, például a pulzusszám változékonyságának, a bőr vezetőképességének és a vér oxigénszintjének figyelésére.

Ezeket a méréseket azután elemzik és intelligens algoritmusokkal kombinálják. Ezek az Ön általános egészségi adatait, például életkorát, magasságát, súlyát és egyéb egyéni alapadatokat veszik alapul, hogy becslést adhassanak viselőjének stresszszintjére. Ezért az okosórák értékes betekintést és figyelmeztetéseket kínálhatnak, amelyek arra késztetik a felhasználókat, hogy szükség esetén feszültségcsökkentő tevékenységeket végezzenek.

Pulzus monitor

Minden Samsung Galaxy Watch modell rendelkezik optikai pulzusmérővel, amely folyamatosan követi a pulzusát. Ez az érzékelő infravörös és LED fényeket használ a vértérfogat változásának mérésére.

A stressz gyakran a pulzusszám emelkedéséhez vezet. A Samsung Galaxy Watch képes rögzíteni a pulzusszám változásait, más néven szívritmus-variabilitást (HRV), ami létfontosságú a stresszszintek pontos méréséhez.

A Samsung Galaxy Watch három kényelmes módszert kínál a pulzusszám mérésére. Aktiválhatja a folyamatos pulzusmérő funkciót is viselhető készülékén, amely holisztikus áttekintést nyújt a pulzusmintázatairól hosszabb időn keresztül.

Alternatív megoldásként, ha inkább az időszakos pulzusmérést részesíti előnyben, beállíthatja a Galaxy Watch-ot, hogy tízpercenként mérje meg a pulzusszámát, miközben áll. Manuális pulzusszámot is beállíthat. Ehhez állítsa be a Samsung Health alkalmazást az óráján, lépjen a Beállítások > Samsung Egészség > Pulzusszám menüpontra, és válasszon a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Letöltés: Samsung Health for Android | iOS (Ingyenes)

Elektrodermális aktivitás (EDA) érzékelő

A Galaxy Watch egy elektrodermális aktivitás (EDA) érzékelőt is tartalmaz. Ez méri a bőr elektromos vezetőképességét, amely megváltozik, ha egy személy stressz alatt van, ahogy azt a Országos Orvostudományi Könyvtár.

Az eccrine verejtékmirigyek által keltett kis elektromos válaszokat észleli alacsony, nem észlelhető és állandó feszültséggel a bőrön. Ez betekintést nyújt viselőjének stressz-szintjébe. Ez a technológia segít átfogóbb megérteni a stresszt és annak a szervezetre gyakorolt ​​hatását.

Az EDA érzékelőkkel rendelkező okosórák alsó oldalán általában fémes vagy vezetőképes területek találhatók, amelyek érintkezésbe kerülnek a bőrrel. Ezek a területek elektródákként szolgálnak a bőr elektromos vezetőképességének mérésére. Ez gyakran magas és alacsony frekvenciájú mérések kombinációjával történik.

Az EDA érzékelő egy bizonyos időszakon keresztül gyűjti és elemzi ezeket az adatokat, és rögzíti azokat az ingadozásokat, amelyek stresszre vagy érzelmi izgatottságra utalhatnak. Az EDA adatok elemzése alapján a Galaxy Watch jelzést adhat a stressz szintjéről.

Az alvási minták elemzése

A rossz minőségű alvás vagy az elégtelen alvás köztudottan hozzájárul a stresszszint növekedéséhez. Amint azt korábban megjegyeztük, a Samsung Galaxy Watch modellek folyamatosan figyelik a pulzusszám változékonyságát, amelyet az autonóm idegrendszer befolyásol, és jelezheti a stressz szintjét.

A Samsung Galaxy Watch gyorsulásmérője segítségével mozgásminták alapján érzékeli, hogy Ön alszik. Ez az információ a szívritmus- és SpO2-érzékelők adataival kombinálva, amelyek segítenek nyomon követni az oxigéntelítettség szintjét, valamint a horkolásérzékelési képességeket, nyomon követhetik az alvás időtartamát, az alvási szakaszokat és a zavarokat. Ezekkel a mérésekkel a Galaxy Watch képes azonosítani az alvással kapcsolatos stressztényezőket.

Kövesse nyomon a stresszszinteket Samsung Galaxy órájával

Amint láthatja, a Samsung okosórái érzékelőkre és algoritmusokra támaszkodnak a pontos mérések és az adatok megjelenítése érdekében, lehetővé téve, hogy prioritásként kezelje mentális jólétét.

Noha nem helyettesíti a professzionális útmutatást, a Samsung Galaxy Watch stresszmérési funkciója hasznos társ lehet a legtöbbünk számára, akik megpróbálják jobban megérteni és kezelni stresszszintünket. Ezzel az innovatív technológiával a csuklónkban proaktív lépéseket tehetünk az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életmód felé.