Mi az a tartományterjesztés? [+ 6 Tools to Track]

A DNS-frissítések interneten keresztüli terjedéséhez szükséges időt tartománynak vagy DNS-terjesztési periódusnak nevezzük.

A DNS-terjesztés akkor történik, amikor a DNS-rekordokat módosítják.

Mennyi ideig tart a tartományterjesztés, és miért történik ez?

Tegyük fel, hogy Ön Mumbaiban (India) lakik, és nemrég frissítette webhelye névszerver-rekordjait, amely az Egyesült Királyságban, Párizsban található. Amikor megpróbál hozzáférni egy webhelyhez, a kérés több ISP-csomóponton keresztül továbbítódik, mielőtt elérné a webtárhely-kiszolgálót.

A keresés elindítása után a webböngésző először ellenőrzi a rendszerben elmentett DNS-gyorsítótárat, majd ezt követően a kért lekérdezést a helyi mumbai internetszolgáltatóhoz irányítja. A webes kérés ezután eljut az elsődleges indiai szolgáltatóhoz, és áthalad néhány más közbenső csomóponton, mielőtt csatlakozna az Egyesült Királyságban lévő internetszolgáltatóhoz.

A forrás és a cél között lévő ISP-csomópontok száma változó, mert olyan megszorításoktól függ, mint a TTL és a szerver földrajzi elhelyezkedése. Ezek az internetszolgáltató-csomópontok ellenőrzik a saját rendszerleíró adatbázisukat, hogy megtudják, tartalmazza-e a kért tartomány DNS-adatait.

Ha nincs ott, akkor megkeresi a DNS-adatokat, és megőrzi azokat a rendszerleíró adatbázisban későbbi felhasználás céljából. Így amikor a webhelyet kérik, gyorsabban töltődik be, és kisebb lesz a torlódás.

Ezen internetszolgáltató-csomópontok mindegyike változó gyorsítótár-frissítési időkerettel rendelkezik. A névszerver frissítéséig elavult információk vannak a rekordokban. Így a névszerverek nem tudják azonnal terjeszteni a változásokat, és ez a terjedési folyamat akár 72 órát is igénybe vehet.

  Hogyan kell játszani a The Riftbreaker-t Linuxon

Lehetséges-e felgyorsítani a DNS terjedését?

Igen, van megoldás a terjedési idő lerövidítésére, ha frissíteni szeretné a DNS-rekordokat, és nem akarja, hogy hosszú ideig terjedjen az interneten.

A tartomány csökkentése A rekord TTL-értékének csökkentése a rekord IP-címének megváltoztatása előtt a legjobb módja a DNS-terjesztés felgyorsításának. Ügyeljen arra, hogy az NS-rekord frissítése előtt elegendő időt adjon a TTL-beállításnak a terjedéshez.

Például módosítsa az A rekord TTL értékét 300 másodpercre, és várjon egy ideig, mielőtt módosítja a tartomány névszervereit.

Ez a módszer segít a tartománynak feloldani a régi címet olyan helyekről, ahol a DNS terjesztése még nem fejeződött be.

Lehetetlen megmondani, hogy mikor fejeződik be a terjesztés a webhelyén, mert ez olyan megszorításoktól függ, mint a TTL érték, a tartománynév-nyilvántartások, az internetszolgáltató és a földrajzi régió.

Az online DNS-ellenőrzők alábbi listája segítségével megállapíthatja, hogy a DNS-rekord információi elterjedtek-e több névszerveren a világ különböző pontjain.

DNS-térkép

A DNSMap az egyik legszélesebb körben használt online eszköz a webhely domain terjedési állapotának ellenőrzésére. Elég átfogó és egyszerű a használata. Írja be a webhely nevét a megadott beviteli mezőbe, majd kattintson a „DNS-terjedés ellenőrzése” gombra, miután kiválasztotta az ellenőrizni kívánt rekordot.

Ez az ingyenes DNS-keresési szolgáltatás terjedési ellenőrzést hajt végre néhány olyan jól ismert szolgáltatótól származó globális DNS-szerver segítségével, mint a Google, a Comodo és a Level3, amelyek világszerte megtalálhatók.

DNS terjesztés

Egy másik kiváló eszköz a tartomány terjedésének megfigyelésére számos szerveren világszerte, ez az egyszerű DNS-terjedés-ellenőrző. A legtöbb DNS-bejegyzés, beleértve az MX-et, a PTR-t és a SOA-t, támogatott. Írja be a domain nevet, és kattintson a Start gombra a folytatáshoz.

  Hogyan találja meg az igényeinek megfelelő tökéletes fitneszkövetőt

Ezenkívül egy rövid válogatást kínál a gyakran ismételt kérdésekből, például hogyan csökkenthető a terjedési idő, és hogyan ellenőrizheti azt a Linux parancsterminál használatával, hogy az olvasók több háttérismeretet kapjanak a DNS-ről.

Globális DNS-terjedés-ellenőrző

A GDNSPC egy praktikus és kiváló eszköz annak ellenőrzésére, hogy a legutóbbi DNS-bejegyzés-módosítások elérték-e az összes DNS-kiszolgálót globálisan. Segít megoldani a DNS-problémákat, amelyek úgy tűnik, hogy egy adott területre lokalizálódnak.

Ezenkívül áttekintést ad a DNS-terjesztés állapotáról világszerte.

DNS-ellenőrző

A DNSChecker egy újabb fantasztikus eszköz a DNS terjedésének nyomon követésére. Világszerte számos DNS-kiszolgálón keresztül csatlakozik, és keresi a különböző NS-rekordokat. Adja meg a domain nevet, és válassza ki a DNS-rekordot a terjedés ellenőrzéséhez.

Amellett, hogy pontos eredményeket nyújt a DNS-terjesztéshez, ez a webhely más eszközöket is kínál, például DNS-keresést, HTTP-fejléc-ellenőrzőt és webmestereszközöket. Jelenleg 28 globális ellenőrzőpontot támogat ez az eszköz.

whatsmydns

A Whatsmydns egy nagyon egyszerű eszköz a domain terjedésének ellenőrzésére. Lehetővé teszi a felhasználó számára bármely webhely részleteinek megtekintését számos globális ellenőrzőponton található DNS-kiszolgálók használatával. A DNS-rekordok támogatottak, beleértve az MX-et, a CAA-t, a TXT-t és másokat.

A DNSMap-hez hasonlóan a teszteredményeket utólag feldolgozzák és világtérképen jelenítik meg, hogy könnyebben érthetőek legyenek, és lehetővé tegyék a konkrét lekérdezések eredményeinek részletes megtekintését.

DNS-be

Az IntoDNS lehetővé teszi, hogy azonnal végrehajtson egy teljes DNS-rekord-keresést a webhely állapotának és a gazdagép terjedési időszakának meghatározásához. Ez az eszköz nagyon hasznos a biztonsági szakemberek számára a DNS-számlálási folyamatban. Kattintson a „Jelentés” gombra, miután a beviteli mezőben megadta a domain nevet.

  Hogyan változtassuk gyorsan az e-maileket feladatokká

A DNS- és levelezőszerver-jelentések mellett ez az eszköz konfiguráció- és teljesítmény-ellenőrzéseket is végez.

Következtetés

Minden alkalommal, amikor módosítja a DNS-rekordokat, a tartomány továbbterjed. Tegyük fel, hogy nemrég módosította domainje NS-rekordjait a domainregisztrátorától, vagy másik webtárhely-szolgáltatóhoz költözött. Ebben az esetben a DNS-terjedés ellenőrzése nagyon előnyös. A fent felsorolt ​​eszközök határozzák meg, hogy a webhely teljes mértékben elterjedt-e az interneten vagy sem.

A teszteredmények nem biztosítják, hogy az interneten minden látogató megtekintse a legújabb kiadást. Ennek ellenére segíthetnek meghatározni, hogy a módosított információ mikor vált láthatóvá a legtöbb felhasználó számára.

Remélem, hogy hasznosnak találta ezt a cikket a domain terjesztéséről és az ennek ellenőrzésére szolgáló legjobb eszközökről. Érdekelheti a DNS-rekordok ellenőrzésére szolgáló online eszközök megismerése is.