Hogyan lehet megtalálni az okot

Várjon egy oktatóanyagot, hogy megtalálja a problémát a bosszantó, véletlenszerű Windows 10/11 leállások mögött.

Az operációs rendszerek összetett entitások, amelyek számtalan problémát hordoznak magukban.

A sok probléma közül az egyik, amellyel a Windows-felhasználóknak bátornak kell lenniük, a véletlenszerű leállások. Ennek nincs beállított gyakorisága, és néha egy naptól néhány perces kihagyásig fordulhat elő.

A hardvertől a szoftverig a Microsoft fórumai tele vannak „lehetséges” megoldásokkal erre a kínra. Ennek ellenére néhány felhasználónak nem marad más, mint a remény, hogy a következő trükk talán működni fog.

Tehát ma nem végezzük a hibaelhárítást, mint korábban a váratlan üzlet kivételével, a Display Driver nvlddmkm leállt válaszával stb.

Ehelyett a szóban forgó probléma természetéből adódóan ez a cikk csak a kiváltó ok különböző módokon történő megtalálásáról szól, a tényleges orvoslás nélkül.

És vegye figyelembe, hogy a képernyőképek Windows 10-ből származnak. A lépések azonban megegyeznek, és ellenőriztük őket Windows 11 rendszeren.

Kezdjük az elsővel.

Eseménynéző

Az Event Viewer a Windows PC naplója. Információkat fog látni a különféle alkalmazásokról, frissítésekről, hibákról stb. Átlagos felhasználó szemszögéből azonban nem minden fontos.

  A Microsoft Edge Drop használata fájlok megosztására telefonon és asztali számítógépen

Ennek ellenére ez segíthet a legutóbbi és az azt megelőző leállást kiváltó probléma ellenőrzésében.

Először nyomja meg a ⊞+X, majd a V billentyűt az Eseménynapló megnyitásához.

Ezt követően keresse meg a Windows Naplók > Rendszer > Aktuális napló szűrése…

A szűrés célja, hogy csak a leállítással kapcsolatos bejegyzéseket lássuk. Tehát a következő eseményazonosítókra fogunk szűrni:

Event IdDescription41A rendszer újraindult anélkül, hogy előtte teljesen leállt volna. Ezt a hibát akkor okozhatja, ha a rendszer nem válaszol, összeomlik vagy váratlanul áramszünet.1074Ha egy alkalmazás vagy felhasználó rendszerleállítást vagy újraindítást kezdeményez. Ez általában megelőzi a következő eseményazonosítót: 6006.6006 Megfelelő leállást jelez, és a következő üzenettel: „Az eseménynapló szolgáltatás leállt.” 6008 Hirtelen leállásként naplózva a következő üzenettel: „Az előző rendszerleállás váratlan volt, TIME időpontban ‎DATE.”

Adja meg ezeket az eseményazonosítókat, és nyomja meg az OK gombot a szűrt eredmények megjelenítéséhez.

  Hogyan másoljunk egy Spotify lejátszási listát

Az azonosítókat idő szerint is szűrheti, és ennek megfelelően elháríthatja a Windows véletlenszerű leállítását. Minden bejegyzés feltünteti az előfordulás pontos idejét és a felelős alkalmazást.

PowerShell

Van erre egy durva módszer, ha nem szeretne belemenni a Windows Eseménynézőbe.

A kezdéshez keresse meg a PowerShell kifejezést a tálca keresésében, és nyissa meg a megfelelő alkalmazást.

Most másolja ki ezt a kódot, illessze be, és nyomja meg az Enter billentyűt a megfelelő információk lekéréséhez a Windows naplóiból.

Get-WinEvent -FilterHashtable @{ LogName="System"; Id = 41, 1074, 6006, 6008; } | 
Format-List Id, LevelDisplayName, TimeCreated, Message

Ez hasonló az Eseménynézőhöz, az egyetlen különbség a megjelenítés módja. Hasonlóképpen, az Üzenet sor minden bejegyzésben megadja az adott esemény okát.

Parancssor

Hasonló műveletet hajthat végre a Parancssorban, a PowerShell gyakran használt, kevésbé hatékony verziójában.

Írja be a CMD-t a tálca keresőjébe, és nyissa meg a Parancssort.

Ezután másolja be a következő kódot a CMD ablakba, és nyomja meg az Enter billentyűt.

wevtutil qe System /q:"*[System[(EventID=41) or (EventID=1074) or (EventID=6006) or 
(EventID=6008)]]" /c:50 /f:text /rd:true

Ez a legfrissebb 50 bejegyzést jeleníti meg. A számot azonban módosíthatja c:50-ben, ha többet vagy kevesebbet szeretne kapni.

  10 legjobb Microsoft PowerApps-tanfolyam kezdőknek

Következtetés

Tehát ez néhány beépített alkalmazás volt, amelyek a Windows véletlenszerű leállításával kapcsolatos lekérdezéseket kapták az eseménynaplóból.

Míg a PowerShell és a Command Prompt remekül el tudja látni a feladatot, az Event Viewer végtelenül felhasználóbarátabb az események közötti böngészéshez. És ahogy már említettük, a különböző megjelenések kivételével ezek ugyanúgy működnek mindkét Windows-verzióban.

Végül, amikor kézbe veszi, itt az ideje, hogy átverekedje magát Microsoft közösség javításért. Ha nem találja ott a problémát, a legjobb, ha elindít egy szálat, és megkapja a szükséges segítséget. És ha semmi sem működik, próbálja meg felvenni a kapcsolatot a Microsoft ügyfélszolgálatával.