Ha a WhatsApp-ot feltörik, itt van a teendő

A WhatsApp az egyik legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás. Az tette híressé, hogy ez volt az első mobilalkalmazás, amely ingyenes üzenetküldést kínált. Még az SMS-t is beárnyékolta, hiszen a felhasználónak már nem kell aggódnia a karakterszám miatt.

Egy másik dolog, ami miatt a felhasználóknak nem kell aggódniuk, az a felhasználónév. A WhatsApp-nak nincs szüksége rá. Csatlakozik az Ön mobiltelefonszámához, így Ön ugyanazon a néven jelenik meg a többi felhasználó számára, mint amelyet a névjegyzékükben hozzárendeltek.

Sajnos a hackerek behatolhatnak a WhatsApp-fiókjába. Amikor ez megtörténik, felmerülhet a kérdés, mit tehet fiókja visszaszerzése és a jövőbeni problémák elkerülése érdekében. Ebből a cikkből megtudhatja, mit kell tennie, ha fiókja feltört, és segít megóvni azt a jövőben.

Hogyan állapítható meg, hogy fiókját feltörték

A WhatsApp-fiókjának feltörésére utaló egyik legfontosabb mutató az, ha olyan névjegyeket lát, amelyek nem az Önéi. A WhatsApp annyira intuitív, hogy felveszi a névjegyeit, amikor bejelentkezik egy új eszközön. Egy másik jel természetesen azok az üzenetek, amelyeket nem Ön küldött. Ha megnyitja a WhatsApp-ot, és gyanús üzeneteket lát, valószínűleg valaki használja a fiókját.

A feltört WhatsApp-fiók másik árulkodó jele a cég furcsa kommunikációja. Például előfordulhat, hogy e-mailt kapott a fiókjában történt változásról. Ha kapott ehhez hasonlót, érdemes most intézkedni.

Végül magát a céget is feltörhették. Ez a helyzet általában egy széles körű támadás, amely veszélyezteti a felhasználók adatait. Sajnos nincs jó módszer az ilyen típusú tevékenységek észlelésére. A WhatsApp azonban értesítést küld Önnek arról, hogy fiókja feltörhetett.

  GIF-ek küldése a WhatsApp-on

További információért a következőképpen ismerheti fel a gyanús tevékenységeket a Snapchatben.

Mi a teendő, ha WhatsApp-fiókját feltörték

Most, hogy felfedezte a módját annak kiderítésére, hogy fiókját feltörték-e, itt az ideje, hogy megtanulja, hogyan tegyen lépéseket. Ne feledje, hogy gyorsan kell cselekednie, hogy megvédje személyes adatait, és visszaszerezze az irányítást fiókja felett.

1. Értesítse kapcsolattartóit

Az egyik legújabb átverés, amelyet 2021-ben tapasztaltunk, az az, hogy hackerek ellenőrző kódot kértek, miközben kiadják magukat az Ön kapcsolattartójának. A WhatsApps biztonsági funkcióinak természetéből adódóan a bejelentkezéshez mindössze egy telefonszámra és ellenőrző kódra van szüksége.

Ha valaki feltöri WhatsApp-fiókját, mostantól üzeneteket küldhet a kapcsolattartóinak arról, hogy a vállalat elküldte az ellenőrző kódot, és hozzáférést kaphat a fiókjához. Éppen ezért az egyik első dolga, hogy üzenetet küldjön barátainak és családtagjainak, tudatva velük, hogy elvesztette hozzáférését fiókjához. Ez a művelet megakadályozza fiókja és mások további kihasználását.

Egy másik ok, amiért tudatni szeretné ismerőseivel, hogy nem fér hozzá WhatsApp-fiókjához, az az, hogy személyes adatait kereshetik. A bankszámától az e-mail címéig a hackerek ügyesen megpróbálnak minél több hozzáférést szerezni az Ön személyes adataihoz.

2. Ne jelentkezzen ki és ne jelentkezzen be, ha ellenőrző kódokat kap

Bár ez kissé furcsának tűnhet, a hackerek egyik módszere az ellenőrző kódok használata, amelyek kizárják Önt, hogy hozzáférhessenek. Ez a művelet azért működik, mert a WhatsApp egyszerre csak annyi ellenőrző kódot engedélyez. Amikor a hacker az összes próbálkozását felhasználja, 12 órát kell várnia, hogy újabbat kapjon. De a hacker felkészültebb, mint te, így megkapják a kódokat, és bejelentkeznek a fiókodba. Hatékonyan kizárnak téged.

  Hogyan keressünk Whatsapp csoport résztvevőit

Ha több ellenőrző kódot tartalmazó WhatsApp-szöveg érkezik, a legjobb, ha figyelmen kívül hagyja őket. Továbbra is használja WhatsApp-fiókját a megszokott módon.

Feltört WhatsApp GYIK

Egy hacker láthatja az üzeneteimet?

Nem. A WhatsApp szerint az összes üzenetet az Ön eszközén tárolja, és nem egy felhőszolgáltatásban. Ha valaki illegálisan hozzáfér a fiókjához, nem fogja látni az Ön korábbi beszélgetéseit.

Honnan tudhatom, hogy feltörték-e a WhatsApp-fiókomat?

Először ellenőrizze, hogy az akkumulátor élettartama nem csökkent-e jelentősen. Ha igen, ez egy jel lehet.

Nézze meg, nem nőtt-e látszólag ok nélkül a telefon által felhasznált internetes adatmennyiség. Ha igen, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy feltörték.

Amint azt valószínűleg már tudja, telefonja hőmérséklete megemelkedik, ha megnövekedett nyomás alatt van. Ha azonban – legalábbis pillanatnyilag – nem használ nagy, erőforrásigényes alkalmazásokat, és telefonja ettől függetlenül felmelegszik, a spyware-t kell a lehetséges gyanúsítottnak tekinteni.

Mit tehetek még, ha feltörik a WhatsApp-fiókomat?

Amellett, hogy értesíti a barátokat és a családot a feltörésről, és bejelentkezve marad a WhatsApp-ba, amikor aktiváló kódokat kap, jó ötlet letiltani a WhatsApp Webet.

Van egy „Kijelentkezés az összes számítógépből” opció, amelyet használnia kell. A funkció azon eszközök listáját is tartalmazza, amelyeken utoljára használta fiókját, így láthatja, ha nem ismeri fel valamelyiket. Az egyetlen probléma ezzel a módszerrel az, hogy a kiszolgáló alapján érkezik, amelyhez csatlakozik, és a VPN-ek is rossz helyadatokat küldenek. Ettől függetlenül a helyadatok biztos jelei lehetnek egy illetéktelen felhasználónak a fiókjában, főleg akkor, ha az eszköz által küldött információk alapján igazolja, hogy hova jelentkezett be.

További szempont az alkalmazásszekrények, amelyek segítségével bármilyen alkalmazást lezárhat okostelefonján. Ily módon a hackereknek fel kell oldaniuk a telefon zárolását, mielőtt tovább támadnák. Vannak kifejezetten a WhatsApp számára készült szekrények is.

  Olvasson új WhatsApp-üzeneteket egy lebegő widgetből [Android]

Végül, de nem utolsósorban, próbálja meg engedélyezni a kétlépcsős azonosítást a Fiókbeállításokban a további védelem érdekében.

Tudnivalók a jövőre nézve

A hackeléssel kapcsolatos rémtörténetektől függetlenül sok hackertámadást megelőzhet. A legtöbb esetben tudtunkon kívül hozzáférést biztosítunk a hackereknek eszközeinkhez, amikor megnyitunk egy fertőzött üzenetet vagy más gyanús forrásból küldött tartalmat.

Ha valaha üzenetet kap egy ismeretlen számról vagy egy gyanús linkről, ne nyissa meg. Ugyanez vonatkozik az alkalmazások telepítésére is. Minden ismeretlen forrásból származó telepítést le kell tiltani. A Play Áruházban van egy lehetőség, amely lehetővé teszi ezt.

A nyilvános és nem biztonságos hálózatok egy másik dolog, amelyet óvatosan kell használni. A nyilvános helyeken lévő hálózatok gyakran nyitottak, ezért kerülni kell, mivel ez csökkenti a feltörések kockázatát.

Ha minden más nem sikerül, a legjobb, ha lezárja a WhatsApp-ot a telefonon egy alkalmazástárolóval, vagy egyszerűen deaktiválja WhatsApp-fiókját.

Tudasd Másokkal

Ha megtudja, hogy feltörték, mielőtt valaki megkérdezné a fiókjában történt furcsa tevékenységről, feltétlenül szóljon neki, és tegye közzé annyi közösségi hálózaton, amennyit csak tud. Ezenkívül ne felejtse el jelenteni a problémát a WhatsApp-nak, mert nagy valószínűséggel segítenek a további lépések megtételében.

Ha minden elmondott és kész, valószínűleg nem kell túl sokat aggódnia. Minden valószínűség szerint nem Ön a fő célpontja ezeknek a támadásoknak, legalábbis ha nem ad ki túl sok információt a közösségi médiában. Próbáljon meg kevesebbet megosztani, és összpontosítson ezeknek az alkalmazásoknak a közösségi oldalára. A biztonság kedvéért ne felejtsen el megelőző intézkedéseket is tenni, például a WhatsApp zárolását.