Az SSD inicializálása a Windows 10 rendszerben

Kulcs elvitelek

 • Az SSD inicializálása lehetővé teszi a Windows számára, hogy észlelje és megjelenítse azt a Fájlkezelőben.
 • A Lemezkezelő eszközzel inicializálhatja az SSD-t Windows rendszeren.
 • Választhat a Master Boot Record (MBR) vagy a GUID partíciós tábla (GPT) között az SSD inicializálása során, sajátos követelményeitől függően.

Mielőtt elkezdené SSD-t másodlagos tárolóként használni Windows 10 vagy 11 rendszerű számítógépén, helyesen kell inicializálnia. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az operációs rendszer nem tudja felismerni az SSD-t vagy megjeleníteni a Fájlkezelőben. Szerencsére az SSD inicializálása Windows rendszeren egyszerűbb, mint gondolná. A következőképpen járhat el.

Inicializálnia kell az SSD-t használat előtt?

Az SSD inicializálása döntő lépés, amely előkészíti a lemezt a Windows általi használatra. Amikor inicializál egy SSD-t, lényegében egy adott fájlformátum szerint formázza a meghajtót. Ez a fájlformátum határozza meg, hogy az adatok hogyan legyenek elrendezve az SSD-n vagy a merevlemezen.

  A Nexus Mod Manager nem frissülő javítása Windows 10 rendszeren

Egy vadonatúj SSD esetében gyakran az inicializálás és a meghajtóbetűjel hozzárendelése az első lépés a számítógéppel való konfiguráláshoz. Ez lehetővé teszi a Windows számára, hogy észlelje az SSD-t, és megjelenítse azt a Fájlkezelőben.

SSD inicializálása Windows 10 vagy 11 rendszerben

Az inicializálás visszafordíthatatlan folyamat, ezért meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő SSD-t inicializálja. Ha tévedésből nem a megfelelő SSD-t vagy merevlemezt választja, véglegesen elveszítheti az adatokat. Miután ellenőrizte elsődleges és aktív tárolóeszköze (SSD vagy merevlemez) nevét, megkezdheti az inicializálási folyamatot a Lemezkezelő eszközzel. Itt van, hogyan:

 • Nyomja meg a Win + R billentyűkombinációt a Futtatás párbeszédpanel megnyitásához.
 • Írja be a szövegmezőbe a diskmgmt.msc parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 • Győződjön meg arról, hogy az inicializálni kívánt lemez Online állapotban van. Ha az Offline listában szerepel, kattintson a jobb gombbal a lemezre, majd kattintson az Online lehetőségre.
 • Kattintson a jobb gombbal az inicializálni kívánt SSD-re, és válassza a Lemez inicializálása lehetőséget.
 • A Lemez inicializálása párbeszédpanelen válassza ki az inicializálni kívánt SSD-lemezt, és válassza ki a kívánt partícióstílust: GPT vagy MBR.
 • Kattintson az OK gombra a lemez inicializálási folyamatának megkezdéséhez.
 • Miután inicializálta a lemezt, kattintson jobb gombbal az SSD-meghajtóra, és válassza az Új egyszerű kötet lehetőséget.
 • Töltse ki a New Simple VolumeWizard varázslót a kötet SSD-hez való hozzárendeléséhez.Kép jóváírása: Microsoft
 •   Android okostelefon használata webkameraként Windows 10 rendszeren

  Most inicializálta az SSD-t, és elérheti a File Explorer segítségével.

  Kapcsolódó: Merevlemez-partíciók és kötetek kezelése Windows 10 rendszerben

  Milyen partícióstílust válasszon SSD-hez

  Minden számítógéphez csatlakoztatott tárolóeszköznek saját partícióstílusa van. A partíció stílusa határozza meg, hogy a Windows hogyan fér hozzá a lemezen lévő adatokhoz. A Windows rendszeren két fő partícióstílus létezik: GPT és MBR.

  A GUID Partition Table (GPT) az SSD-k és merevlemezek leggyakrabban használt partíciós stílusa. Alapértelmezés szerint a Windows a GPT formátum használatával particionálja a lemezeket. A GPT az előnyben részesített formátum, mivel támogatja a 2 TB-nál nagyobb köteteket, és kompatibilis a legújabb UEFI-alapú rendszerekkel. A Master Boot Record (MBR) a hagyományos partícióstílus, amelyet régebbi számítógépek és cserélhető meghajtók, például memóriakártyák használnak.

  Javasoljuk a GPT partícióstílus használatát az SSD-hez, mivel az jobban támogatott, nagyobb biztonságot nyújt, és nagyobb köteteket tesz lehetővé.

    A rejtett fájlok megjelenítése a Windows 11 rendszerben

  Dönthet úgy is, hogy egy MBR-lemezt GPT-lemezlé konvertál, vagy fordítva. Először azonban formáznia kell a meghajtót, és törölnie kell az összes adatot.

  Mi a teendő, ha nem tudja inicializálni az SSD-t Windows rendszeren

  Míg a Lemezkezelő alkalmazás megkönnyíti az SSD inicializálását, előfordulhat, hogy a „Lemez inicializálása” opció hiányzik, vagy nem a várt módon működik. Szerencsére a javítás meglehetősen egyszerű, és csak néhány parancsot kell futtatnia a Parancssorban. Íme, hogyan kell csinálni.

 • Nyomja meg a Win + S gombot a keresési menü megnyitásához.
 • Írja be a parancssort a mezőbe, és válassza a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget.
 • A konzolba írja be a diskpart parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt.
 • Írja be a list disket, és nyomja meg az Enter billentyűt a rendszer összes meghajtójának megtekintéséhez.
 • Jegyezze fel az inicializálni kívánt SSD-hez tartozó számot az első oszlopból.
 • Írja be a sel disk N-t, cserélje ki az N-t az előző lépésben megadott lemezszámra, és nyomja meg az Enter billentyűt.
 • A lemez kiválasztása után írja be a clean parancsot a konzolba, és nyomja meg az Enter billentyűt.
 • Nyissa meg a Lemezkezelő alkalmazást, és próbálja meg újra inicializálni a lemezt. Ha továbbra is problémákat tapasztal, további segítségért tekintse meg útmutatónkat a „Lemez ismeretlen, nem inicializálva” probléma megoldásáról a Windows PC-n.