Az 5 legjobb megváltoztathatatlan, sziklaszilárd Linux disztribúció

Kulcs elvitelek

  • A Fedora Silverblue a Linux változatlan változatát kínálja, amelyben a teljes rendszer egyetlen komponensként áll rendelkezésre, amely könnyen cserélhető a rendszerfrissítésekben, javítva a megbízhatóságot és megakadályozva, hogy egyetlen sérült fájl befolyásolja a számítógép indítását.
  • A NixOS a Nix csomagkezelőt használja, hogy megkönnyítse a rendszerek beállítását és reprodukálását több gépen. Lehetővé teszi a teljes rendszer egyszerű konfigurálását egyetlen fájllal, valamint az alkalmazások vagy az asztali számítógép korábbi verzióira való visszalépés lehetőségét.
  • Az Endless OS a Linux egy nem szokványos verziója, amelyet új PC-felhasználóknak és megbízható internet-hozzáféréssel nem rendelkezőknek terveztek. Előre telepítve van a szükséges szoftverekkel, beleértve a Wikipédia offline verzióját is, így szélesebb közönség számára elérhető.

A Linux már régóta megbízható operációs rendszer, de az új verziók olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek még nehezebbé teszik az asztali számítógép feltörését. Ha hozzáadjuk a szoftver korábbi verzióira való visszaállítás lehetőségét, könnyen beláthatjuk, miért izgatják az embereket a Linux „megváltozhatatlan” verziói. Szeretné saját szemével látni, miről szól a hype? Ezek a ma elérhető legjobb lehetőségek.

A Fedora Silverblue a hagyományos asztali Linux egyik legkorábbi változata. De mit jelent ez? Röviden, a Fedora Silverblue a teljes rendszert egy óriási komponensként szállítja, amelyet mindig ki kell cserélni, amikor letölt egy rendszerfrissítést (olyan, amely szintén csak olvasható). Ez a megközelítés hasonló az Androidhoz, a Chromebookokhoz és a macOS-hez. Megakadályozza, hogy egyetlen sérült rendszerfájl megakadályozza a teljes számítógép indítását.

  Linux fájl időbélyegek magyarázata: atime, mtime és ctime

A megbízhatóságon kívül sok más előnye is van. Kezdetnek a Fedora Silverblue a Flatpak formátumot használja az alkalmazásokhoz, amelyek bizonyos fokú homokozóval rendelkeznek a biztonság javítása érdekében. Válthat az asztali környezetek között, vagy kipróbálhatja a Fedora béta verzióit anélkül, hogy kockáztatná a rendszer stabilitását.

A NixOS évtizedek óta létezik, de sok tekintetben ez az újdonság. A projekt felkeltette a figyelmet egy működőképes Linux rendszer felépítésével a Nix csomagkezelő tetején, amely olyan szoftvertelepítési megközelítést alkalmaz, amely megkönnyíti a rendszerek beállítását és reprodukálását számos gépen. Hogyan? Egy teljes rendszert konfigurálhat egyetlen fájl szerkesztésével. Könnyedén visszaléphet egy alkalmazás vagy a teljes asztal korábbi verzióira.

A NixOS-nek nehéz tanulási görbéje van, de ha hajlandó időt szánni rá, a legtöbb jutalommal is járhat.

Az Endless OS a Linux egy nem szokványos verziója. Sem vállalati használatra, sem asztali számítógépnek nem készült számítógép-rajongók számára. Inkább arra törekszik, hogy a számítástechnikát eljusson a számítógép használatát először tanuló emberek tömegeihez, valamint azok számára, akik a világ olyan részein élnek, ahol a megbízható internet nem természetes dolog.

  A Discord telepítése Windows és Linux rendszeren (parancssor)

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Endless OS egy operációs szoftver, amelyhez a szükséges asztali szoftverek nagy része már előre telepítve érkezik. És ez nem egyszerűen egy irodai csomagot és egy maroknyi játékot jelent. Itt megtalálhatja a Wikipédia teljesen replikált offline verzióját, amely a 90-es években és a 2000-es évek elején megszokott, testreszabott asztali enciklopédiás alkalmazásba integrálva.

A Valve asztala kissé eltér a fenti lehetőségektől. Ez azért van, mert nem telepítheti a SteamOS-t a már birtokolt számítógépre. Ennek ellenére a SteamOS továbbra is a Linux talán legelérhetőbb verziója. Miért? Mert minden Steam Deck részeként szállítják.

Igen, a Valve kézi számítógépe elsősorban játékkonzolként szolgálhat, de minden Steam Deckhez tartozik egy KDE Plasma által meghajtott asztali mód. Bár a SteamOS nem biztos, hogy a Linux teljes értékű verziója, elég közel áll hozzá.

A Vanilla OS a legkevésbé kiforrott lehetőség, és sajnos még nem minősül sziklaszilárdnak. Vannak hibák azok számára, akik elég bátrak ahhoz, hogy korán alkalmazkodjanak. De ez a legmegbízhatóbb választás azok számára, akik megváltoztathatatlan, Ubuntu-alapú disztribúciót keresnek (bár az újabb verziók Debian-on alapulnak). Emiatt érdemes megfontolni ezt a lehetőséget annak a sok-sok asztali Linux-felhasználónak, akik a legjobban ismerik az Ubuntu- és Debian-alapú eszközöket. Nos, legalábbis addig, amíg a Canonical csak azonnali Ubuntu verziója megérkezik.

  A szabad lemezterület és a lemezhasználat megtekintése a Linux terminálról

A Vanilla OS önmagában is indokolja a figyelmet. Az asztal Distrobox-szerű funkcionalitással rendelkezik, amely lehetővé teszi a különböző Linux disztribúciókhoz szánt szoftvercsomagok egyetlen gépre történő telepítését.

A változatlanság az asztali Linux jövője

A csak olvasható rendszerfájlokkal rendelkező változatlan disztribúciók előnyei és hátrányai is megvannak. Sokan jobban szeretik a régebbi, hagyományos Linux asztali számítógépek szabadságát. A nehezebben összetörhető asztali PC-k azonban jobban megfelelnek a tömeges piaci bevezetésnek, ezért a leginkább fogyasztóorientált Linux-eszközök, mint például a Chromebookok és a Steam Deck változatlan operációs rendszerekkel készülnek.

Az Ubuntutól és a Fedorától az elementaryOS-ig terjedő Linux asztali számítógépek változtathatatlanok lesznek a jövőben, de a korai alkalmazók számára ez a tapasztalat már ma elérhető.