A Firefox Nightly telepítése Debianra és Ubuntura

Kulcs elvitelek

  • Kipróbálhatja a Mozilla Firefox új funkcióit, ha telepíti a Firefox Nightly fejlesztői verziót, amely éjszakai kiadásokat tartalmaz.
  • A Mozilla a Firefox Nightly .deb csomagokat elérhetővé tette a Debian-alapú disztribúciókhoz, például az Ubuntuhoz, leegyszerűsítve a telepítést és a frissítéseket.
  • A Firefox Nightly adattár hozzáadásával és az APT csomagkezelő rendszer használatával egyszerűen telepítheti és frissítheti a Firefox Nightly-t.

Ha Ön webfejlesztő vagy gyakorlott felhasználó, valószínűleg hallotta, hogy a Firefox Nightly telepítésével kipróbálhatja a Mozilla Firefox új funkcióit. Attól tarthat, hogy gondot okoz a telepítés vagy a frissítés.

Ha Debian-alapú disztribúciót használ, beleértve az Ubuntut is, jó hírünk van: elérhetőek a Firefox Nightly .deb csomagok. Néhány paranccsal egyszerűen telepítheti és frissítheti a Firefox Nightly alkalmazást.

  10 felhőalapú keresztböngésző tesztelési eszköz [2022]

Mi az a Firefox Nightly?

A Firefox Nightly a Firefox böngésző fejlesztői változata, amelyet minden éjjel adnak ki, ahogy a neve is sugallja. Míg a legtöbb Firefox-felhasználó a hivatalos webhelyről vagy a csomagkezelőjükről származó stabil verziót fogja használni, érdemes kipróbálni az éjszakai verziót, ha Ön fejlesztő vagy gyakorlott felhasználó.

A webfejlesztőknek érdemes tesztelniük webhelyeiket a Firefox közelgő változásaival szemben, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a jövőbeli verziók nem rontanak el semmit. Előfordulhat, hogy a hatékony felhasználók mindenki más előtt szeretnék kipróbálni az új funkciókat.

Egy bejegyzés A Mozilla Nightly blogja bejelentette a Firefox Nightly .deb adattárát. Leegyszerűsíti az éjszakai build telepítését azáltal, hogy automatikusan frissíti, amikor új verzió jelenik meg. Ezenkívül elválasztja az éjszakai verziót a többi verziótól, például a Firefox stabil ESR-verziójától, amely alapértelmezés szerint számos Linux disztribúcióban megtalálható.

A Firefox Nightly Repository hozzáadása

A Firefox Nightly telepítése az APT tároló használatával egyszerű. Először is létre kell hoznia egy adattárat a kriptográfiailag aláírt kulcs tárolására, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a .deb fájl valóban a Mozillától származik.

  Példa megjegyzések hozzáadására 15 programozási nyelven

A kulcsok az /etc/apt/keyrings könyvtárban vannak tárolva. Hozd létre rootként, ha még nem létezik:

 sudo mkdir /etc/apt/keyrings

A megfelelő jogosultságokat a chmod segítségével kell beállítani:

 sudo chmod 0755 /etc/apt/keyrings

Ez azt jelenti, hogy a címtár írható, kereshető és olvasható lesz a tulajdonosa (root) számára, és kereshető és olvasható lesz mindenki más számára.

A következő lépés maga a kulcs letöltése:

 wget -q https://packages.mozilla.org/apt/repo-signing-key.gpg -O- \
   | sudo tee /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc > /dev/null

Ez a csővezeték bonyolultnak tűnhet, de meglehetősen egyszerű. A wget parancs letölti a kulcsot a Mozilla szerveréről, és a szabványos kimenetre küldi a „-O-” opcióval. A tee parancs a korábban létrehozott könyvtárban található packages.mozilla.org.asc fájlba adja ki, miközben eldobja a terminálra érkező minden kimenetet a /dev/null könyvtárba küldve.

  11 mesterséges intelligencia arccsere eszköz a tökéletes és professzionális eredményekért

Ezután ellenőrizze, hogy a megfelelő kulcsot telepítette-e a gpg-vel:

 gpg -n -q --import --import-options import-show \
 /etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc

Figyelmesen nézze meg a kimeneti karakterláncot. Ennek a következőnek kell lennie: „35BAA0B33E9EB396F59CA838C0BA5CE6DC6315A3”.

Ha igen, biztonságosan hozzáadhatja a .deb adattárat. Hozza létre az /etc/apt/sources.list.d/mozilla.list fájlt root felhasználóként, és használja kedvenc szerkesztőjét a következő sor hozzáadásához:

 deb [signed-by=/etc/apt/keyrings/packages.mozilla.org.asc] https://packages.mozilla.org/apt mozilla main

A Firefox Nightly telepítése

Ha a Firefox Nightly tárolót hozzáadta a rendszeréhez, akkor telepítheti, mint bármely más Debian/Ubuntu csomagot.

Frissítse a rendszert az apt használatával a szokásos módon:

 sudo apt update && sudo apt upgrade

Ezután készen áll a Firefox Nightly telepítésére:

 sudo apt install firefox-nightly

Ezt követően az asztali környezet alkalmazásmenüjében látnia kell a Firefox Nightly-t. A Firefox Nightly mostantól való frissítéséhez a szokásos módon frissítse csomagjait.

Most már kipróbálhatja a legújabb Firefox böngészőt

A Firefox Nightly telepítésének és frissítésének lehetőségével a Debian és Ubuntu APT csomagkezelő rendszerével könnyebben kipróbálhatja a legmodernebb böngészőt, mint korábban.