A Node.js eltávolítása a Mac számítógépről

A Node.js egy nyílt forráskódú, többplatformos futási környezet, amely lehetővé teszi JavaScript-kód futtatását a böngészőn kívül. Általában webszerverek építésére használják, de számos egyéb feladatra is használható, például valós idejű alkalmazások létrehozására és adatfolyamok továbbítására.

Számos oka lehet annak, hogy miért szeretné eltávolítani a Node.js fájlt a Mac gépről. Például előfordulhat, hogy már nincs szüksége rá egy projekthez, amelyen éppen dolgozik, vagy problémákat tapasztal vele, és esetleg újra szeretné telepíteni. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan távolíthatja el a Node.js fájlt a Mac számítógépről.

A Node.js eltávolítása macOS rendszerben

A Node.js fájl eltávolítása a Mac számítógépről többféleképpen is elvégezhető, attól függően, hogy hogyan telepítette. Az alábbi lehetőségek az Ön helyzetétől függenek, ezért válassza ki azt, amelyik a legjobban illik jelenlegi telepítéséhez.

  8 legjobban felügyelt Redis tárhely alkalmazásaihoz

Távolítsa el a Node.js fájlt a Mac számítógépről a Homebrew segítségével

A Homebrew egy harmadik féltől származó csomagkezelő, amely megkönnyíti a szoftverek telepítését Mac számítógépére a terminál használatával. Ha a Node.js-t Hombrew-n keresztül telepítette, akkor eltávolíthatja a Terminal alkalmazást a Spotlight keresés segítségével, és beírja a következő parancsot:

 brew uninstall 

Ez a parancs eltávolítja a Node.js fájlt a Mac számítógépről, és eltávolítja az összes fennmaradó fájlt is.

Távolítsa el a Node.js fájlt a Mac számítógépről a Node Version Manager segítségével

A Node Version Manager egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a Node.js több verziójának telepítését és kezelését a számítógépen. Ez akkor lehet hasznos, ha a Node különböző verzióit kell használnia különböző projektekhez. A Node.js fájl eltávolításához a Node Version Manager segítségével hajtsa végre az alábbi lépéseket:

  „Ez a videó jelenleg nem nézhető meg az Ön tartózkodási helyén” hiba elhárítása
 • Nyissa meg a Terminal alkalmazást Mac számítógépén, és futtassa a következő parancsot a Node.js összes telepített verziójának listázásához:
   nvm list 
 • Keresse meg a Node.js eltávolítani kívánt verzióját, és jegyezze fel a nevét.
 • Futtassa a következő parancsot az adott Node.js verzió eltávolításához:
   nvm uninstall version 
 • Például a Node 20.6.0-s verziójának eltávolításához a következő parancsot kell futtatnia:

   nvm uninstall 20.6.0 

  Ez a parancs eltávolítja a megadott Node.js verziót, és nincs hatással a többi telepítésre, ha van ilyen.

  Törölje manuálisan a Node.js fájlokat

  Ha továbbra is problémákba ütközik a Node.js eltávolításával, manuálisan törölheti a fájlokat a Finder segítségével.

  Ehhez nyissa meg a Findert, és a menüsorban válassza az Ugrás > Ugrás a mappához lehetőséget. Ezután írja be a /usr/local/lib parancsot, és nyomja meg a Return billentyűt.

    Az automatikus bejelentkezés engedélyezése Linuxon

  Most keresse meg a Node.js nyomait tartalmazó fájlokat vagy mappákat ebben a könyvtárban, és helyezze át a kukába. Hasonlóképpen menjen végig a következő könyvtárakon, és törölje a hasonló fájlokat vagy mappákat

  • /usr/local/bin
  • /usr/local/include
  • /usr/local/share/man/man1

  Ezután lépjen a felhasználói könyvtárba a menüsor Ugrás > Kezdőlap elemére kattintva, és törölje a következő fájlokat, ha vannak.

  • .npm
  • .csomópont-gyp
  • .node_repl_history

  Végül ürítse ki a Kuka mappát, amely véglegesen eltávolítja a Node.js nyomait a Mac számítógépről.

  Kezdje el kezelni a Node.js telepítéseit

  Ha Ön webfejlesztő, aki hatékony és megbízható platformot keres alkalmazásai elkészítéséhez, a Node.js nagyszerű lehetőség. Fontos azonban a Node-telepítések kezelése, mivel ez segít elkerülni az olyan problémákat, mint például a Node.js különböző verziói közötti ütközések és az elavult függőségek.