WordPress.org vs. WordPress.com: A legfontosabb különbségek kiemelése

A WordPress a modern világ egyik legnagyobb tartalomkezelő rendszere (CMS). A legtöbb ember azonban nem tudja eldönteni, melyik oldalon álljon a WordPress.org kontra WordPress.com vitában. Ha beírja a WordPress kulcsszót a böngészőjébe, egy .org, egy másik pedig .com kiterjesztésű jelenik meg.

A WordPress.com vagy a WordPress.org webhelyet használja következő webhelyéhez? Ez a cikk megvizsgálja, mi az a WordPress.com és a WordPress.org, és bemutatja hasonlóságaikat és különbségeiket, hogy megalapozott döntést hozhasson.

Mi az a WordPress.org

WordPress.org közzétételi platformként, blogeszközként és CMS-ként mutatkozik be. Meghatározhatja erőforrásközpontként is, amely lehetővé teszi a WordPress szoftverek letöltését. Webhelye üzemeltetéséhez azonban külső tárhelyszolgáltatót kell használnia. A WordPress-t a gazdagép platformjáról telepíti, és mindent a gazdagép platformja alapján konfigurál.

A WordPress.org egy fantasztikus közösséget szolgál ki a WordPress nyílt forráskódú közössége számára. Ez egy nagyszerű platform a WordPress rajongóival való interakcióhoz, a WordPress megismeréséhez vagy a fejlesztéséhez való hozzájáruláshoz. Ez a platform azonban nem kínál webtárhely- vagy webhelykészítési szolgáltatásokat.

Milyen előnyei vannak a WordPress.org használatának?

 • Teljes ellenőrzése alatt tarthatja, hol vásárolja meg domainjét, tárhelyét, és hogyan tervezi meg a webhelyet.
 • A WordPress.org-ot úgy tervezték, hogy méretezhető legyen, és a webhely növekedésével együtt alkalmazkodik az Ön igényeihez.
 • Ennek a webhelyközpontnak van egy nagy közössége, amelyre támaszkodhat, ha elakad.
 • Nyílt forráskódú, amelyet igényeinek megfelelően testre szabhat.
 • A WordPress.org egy SEO-barát webhelyközpont, amely megkönnyíti a webhelyek rangsorolását a keresőmotorokon.

Milyen korlátai vannak a WordPress.org használatának?

 • Egy webhely WordPress.org használatával történő beállítása technikai jellegű lehet, különösen akkor, ha különböző szállítókat használ a domainnévhez és a tárhelyhez.
 • A felhasználóknak ébernek kell lenniük a biztonsági fenyegetésekkel szemben, mivel a WordPress.org a biztonsági kezelést a webhelytulajdonosokra bízza.
 • A túl sok testreszabási szabadság hátrányosan érintheti azokat, akik nem értik a PHP-t, a HTML-t és a CSS-t.
 • A WordPress.org felhasználóknak figyelniük kell webhelyük üzemidejét és elérhetőségét.

Mi az a WordPress.com

A WordPress.com egy olyan platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy webhelyeket készítsenek előre telepített WordPress szoftverrel. A WordPress.com gondoskodik a karbantartásról és a biztonságról, ezért alkalmas azok számára, akik funkcionális webhelyeket szeretnének kis technikai részletekkel.

  Hogyan lehet megtalálni a router jelszavát [NetGear, Linksys, Uverse, Xfinity]

A WordPress.com az összes alapvető funkciót és eszközt tartalmazza. Például minden ezen a platformon elindított webhely SEO-kész. Azonban továbbra is használhat SEO bővítményeket, ha előfizet a megfelelő csomagra. A belső statisztikákon keresztül mérheti webhelye teljesítményét. A fizetős csomagok lehetővé teszik olyan eszközök hozzáadását is, mint a Google Analytics átfogó jelentések készítéséhez.

A platform menedzselt webhely-tárhelyet is kínál, amely lehetővé teszi, hogy domaint válasszon webhelye számára. A platform ingyenes csomaggal rendelkezik, korlátozott funkciókkal, és a domain név .wordpress.com kiterjesztést használ.

Milyen előnyei vannak a WordPress.com használatának?

 • Könnyen használható, mivel mindent egy fedél alatt kap.
 • Automatikus frissítések és karbantartások az alapvető motorból.
 • Kísérletezhet az ingyenes csomaggal, megtudhatja, hogyan működik, és később prémium verziókat vásárolhat.
 • Különféle beépített funkciókat élvezhet, mint például a közösségi megosztás és a SEO

Mik a WordPress.com korlátai?

 • A WordPress.com korlátozott testreszabási lehetőségeket kínál a felhasználóknak.
 • Ezen a platformon az alacsony szintek korlátozott támogatást kínálnak az egyéni bővítményekhez, amelyek segítségével bővítheti webhelye funkcióit.

WordPress.org kontra WordPress.com

Matt Mullenweg a WordPress.org és a WordPress.com társalapítója. Annak ellenére, hogy a kettőnek nagy és aktív közössége is van, különböző piaci szegmensek kiszolgálására jöttek létre. Vessünk egy pillantást a kettőt megkülönböztető jellemzőkre:

#1. Testreszabás és témák

Minden webhelytulajdonosnak testre kell szabnia egy webhelyet a márkájához. A testreszabás az elrendezéstől és a színektől a betűtípusokig változhat.

A WordPress.org számos témát kínál az Ön igényeinek megfelelően. A magasan fizető csomagok némelyike ​​lehetővé teszi egyéni témák telepítését, vagy akár speciális testreszabási lehetőségek elérését. Igényeinek megfelelően módosíthatja webhelye elrendezését, betűtípusait és színeit. Egyes témák azt is lehetővé teszik, hogy egyéni CSS-kódot adjon hozzá webhelyéhez

A WordPress.com testreszabási szintje az éppen használt csomagtól függ. Ha az ingyenes csomagot használja, akkor néhány témára korlátozódik, korlátozott testreszabási lehetőségekkel.

#2. Egyszerű használat

Különböző típusú webhelytulajdonosaink vannak: műszakilag hozzáértők és kezdők. Ennek a két platformnak különböző nehézségi szintjei vannak:

A WordPress.org könnyű használhatósága a kiválasztott webtárhely-platformtól függ. Előfordulhat, hogy a webhely beállításához, a DNS-beállítások módosításához, testreszabásához és biztonságának megőrzéséhez középfokú tudásra lesz szüksége. Szerencsére a legtöbb webtárhely részletes útmutatóval rendelkezik, amely végigvezeti Önt.

A WordPress.com kezdőbarát webhely-készítőnek készült. A platform azonban továbbra is rendelkezik minden szükséges funkcióval, ha Ön haladó felhasználó.

#3. Árazás

A weboldal elindításának és működtetésének költsége minden cégtulajdonos számára fontos szempont. A két platform árképzési modellje a következő módokon különbözik:

A WordPress.org egy ingyenes közzétételi platform. Fizetnie kell azonban a domain névért, a tárhelyért, az e-mailekért és az SSL-tanúsítványért. Mindezek költsége a választott platformtól függ. Például, ha olyan platformot választ, mint a Namecheap, akkor 10,28 USD/év .com domain esetén, míg 6,88 USD/hó tárhely esetén.

  A Photoshop nem tudta teljesíteni a kérési hibát

A WordPress.com ingyenes előfizetéssel rendelkezik, de a domainjének lesz egy wordpress.com kiterjesztése. Például, ha üzletét „UShop”-nak nevezi el, a domain neve „UShop.wordpress.com” lesz. Ezen a platformon 5 fizetett terv is van, havi 4 dollártól kezdve. Minden fizetős csomaghoz egy évre ingyenes domain tartozik.

#4. Bevételszerzés

Minden webhely/vállalkozás tulajdonosának álma, hogy pénzt keressen. Így hasonlítható össze a kettő:

A WordPress.org lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különféle bevételszerzési lehetőségeket élvezzenek, például vizuális hirdetéseket és társult marketinget. Gondoskodnia kell azonban arról is, hogy webhelye jogosult legyen bizonyos programokra, mint például az Amazon Associates, a Google AdSense és az Ezoic, hogy ezeken keresztül bevételt szerezhessen webhelyével.

A WordPress.com korlátozott a bevételszerzési oldalon. Például, ha az ingyenes csomagot választja, webhelyén olyan hirdetések jelennek meg, amelyek nem hoznak pénzt. Fizetős csomagok előfizetése esetén jelentkezhet olyan programokra, mint az AdWords.

#5. Közösségi média integráció

A modern felhasználók sokat kommunikálnak a közösségi média platformokkal. A webhelytulajdonosoknak meg kell találniuk a módját, hogy megosszák termékeiket a közösségi médiában.

A WordPress.org segítségével különféle bővítmények segítségével integrálhatja webhelyét közösségi média platformokkal. Szerencsére sok közül lehet válogatni plugin könyvtár.

A WordPress.com közösségi média integrációja be van építve, amikor előfizet a fizetős opciókra. Extra erőfeszítéssel integrálhatja az ingyenes verziót is.

#6. Támogatás

Előfordulhat, hogy webhelye leáll, vagy hibát észlel.

A WordPress.org felhasználói minden kérdésükben a gazdagép támogatására hagyatkoznak. A WordPress.org egy nagy fórummal is rendelkezik, amely számos forrást tartalmaz, amelyeket webhelye hibaelhárítására használhat.

A WordPress.com támogatási szintje az Ön által használt csomagtól függ. A fizetős opciók 24 órás csevegési lehetőséget és e-mail ablakot biztosítanak az üzenetek elküldéséhez.

#7. Beépülő modulok

Webhelye funkcionalitását különféle bővítmények segítségével bővítheti.

A WordPress.org bővítmények nagy könyvtárával rendelkezik. Egyesek fizetősek, míg mások ingyenesek. Például beszerezhet egy beépülő modult, amellyel optimalizálhatja webhelyét a SEO számára.

A WordPress.com számos beépített funkcióval rendelkezik, amelyek minimalizálják a bővítmények szükségességét. A beépülő modulokat azonban továbbra is használhatja, ha jogosult előfizetéssel rendelkezik. A platform azonban szabályozza a telepített bővítmények frissítéseit.

#8. E-kereskedelem

A legtöbb vállalkozás az internetre költözik. Digitális és fizikai termékeket értékesíthet az embereknek a világ különböző részein.

A WordPress.org lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különféle beépülő modulok közül válasszanak webhelyboltokat. Az üzletéhez hozzáadható funkciók a kiválasztott beépülő modultól és a kívánt eredménytől függenek.

  A Google Meet rácsnézetének engedélyezése

A WordPress.com korlátozott mértékben támogatja az e-kereskedelmet. A felhasználóknak 59 dollárba kerül az e-kereskedelmi funkciók élvezete.

Íme egy rövid összefoglaló a legjobb WordPress.org és a WordPress.com között, amelyeket alább tárgyalok.

FeatureWordPress.orgWordPress.comCélNagyvállalkozások/ e-kereskedelemKisvállalkozások és személyes blogokKönnyű használat Valamilyen technikávalKezdőbarátTémákNagy könyvtárKis könyvtárKözösségi média integrációHarmadik féltől származó beépülő modulokBeépített testreszabásNagyon testreszabhatóMérsékelt testreszabásÁrFfügg a gazdagéptől. A fizetős csomagok havi 4 dollártól kezdődnek BevételszerzésSok lehetőség Korlátozott Támogatás Gazdagép-támogatás Csomagtól függTárhelyA gazdagéptől függA csomagtól függBővítményekNagy könyvtárKis könyvtárE-kereskedelemNagy támogatásKorlátozott támogatás

Mikor érdemes a WordPress.org-ot használni?

 • Néhány technikai dolog rendben van: Ha a WordPress.org-mal foglalkozik, olyan problémákkal kell foglalkoznia, mint például annak biztosítása, hogy a domain a megfelelő DNS-re mutasson. A legtöbb tárhelyszolgáltató erőforrásokat fog igénybe venni ugyanerre.
 • Irányítani szeretné a webhelyét: vásárolhat domaint Y szolgáltatótól, és webhelyét X szolgáltatónál tárolhatja. Gazdagépet is válthat, és szabályozhatja webhelye biztonságát.
 • Számos testreszabási lehetőséget szeretne élvezni: A WordPress.org lehetővé teszi, hogy saját belátása szerint személyre szabja webhelyét. Szerkessze kódját, adjon hozzá új beépülő modulokat, és javítsa webhelye funkcionalitását a márka igényeinek megfelelően.
 • Ha nagy webhelyet szeretne építeni: A WordPress.org tökéletes egy nagy webhely, például egy e-kereskedelmi platform létrehozásához. A tárhely költsége a választott szolgáltatótól függ. Ezután hozzáadhatja a megfelelő bővítményeket, és elkezdheti árulni termékeit. Válasszon olyan tárhelyszolgáltatót, amely lehetővé teszi a lemezterület és egyéb funkciók növelését webhelye növekedésével.
 • Sokféle beépülő modult szeretne: Nem kell mindent a semmiből létrehoznia, hiszen a bővítmények segítségével javíthatja webhelye funkcionalitását. Webhelyét a Google Analytics segítségével is konfigurálhatja, hogy meghatározza annak SEO és organikus forgalmi teljesítményét.
 • További bevételszerzési lehetőségek: Egy ideális webhely pénzt keres. A WordPress.org lehetővé teszi a hirdetési hálózatokból származó hirdetések megjelenítését, a társult hálózatokhoz való csatlakozást vagy a termékek online értékesítését. Megfelelő e-kereskedelmi bővítményeket is hozzáadhat, és digitális boltot nyithat.

Mikor érdemes használni a WordPress.com webhelyet

 • Mindent egy fedél alatt szeretne: a WordPress.com lehetővé teszi, hogy egy fedél alatt szerezzen be domaint, tárhelyet és SSL-tanúsítványt. A platform gondoskodik olyan dolgokról is, mint a biztonság és a karbantartás
 • Könnyen használható platformot szeretne: a WordPress.com lehetővé teszi a webhely indítását még akkor is, ha teljesen kezdő vagy. A műszakilag hozzáértő egyéneknek megfelelő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Egyszerű webhelyre/blogra van szüksége: Szeretné elindítani első egyszerű webhelyét vagy blogját, ahol megoszthatja ötleteit? A WordPress.com minden funkcióval rendelkezik a kezdéshez. A platform több ezer bővítményt is tartalmaz, amelyeket a megfelelő fizetős csomaggal érhet el.

Következtetés

A WordPress.org kontra WordPress.com vita nem a versenyen alapul. Amint láttuk, a vitának a kínált termékekről és a célpiacról kell folynia. A kettőnek ugyanazok a társalapítói is vannak.

A WordPress.org tökéletesen illeszkedik, ha szeretné élvezni a webhelye feletti maximális irányítást, a rugalmasságot és a testreszabási lehetőségeket. Másrészt a WordPress.com a legjobb választás, ha Ön kevésbé jártas a technológiában, és felhasználóbarát webhelykészítőt keres.

Tekintse meg cikkünket a WordPress és Wix webhelykészítőkről.