A korai örökbefogadó fájdalma valódi, de szükségünk van rá a fejlődéshez

Az új technológiai termékek általában drágák, félig haszontalanok és hibásak. Az első generációs technológia érzésének leírásakor egy bizonyos kifejezés jut eszünkbe. Nem, ez nem „a vásárlók lelkiismeret-furdalása”, hanem „korai alkalmazói fájdalom”.

A korai alkalmazók fájdalmát nehéz leírni, de szükséges a technológiai és társadalmi fejlődéshez. Olyan ez, mint a fájdalom, amely egy hosszú futás után jön, keveredve a szerencsejátékkal. És a szerencsejátékhoz hasonlóan a korai alkalmazói fájdalom drága.

De mitől lesz valaki korai alkalmazó, és hogyan szükséges a korai alkalmazó fájdalma a fejlődéshez?

A technológia átvételének öt szakasza

Egy egyszerű Google-keresés a „korai alkalmazók” kifejezésre azt mutatja, hogy a korai alkalmazók fogalma nagyon fontos a vállalkozások számára. Valójában gyakorlatilag ezek a döntő tényezők egy termék sikerében. Alapján Everett Rogers, az Új-Mexikói Egyetem kommunikációs tanulmányok professzora, a technológia átvételének öt szakasza van, amelyek egy marketingharang görbét alkotnak. könyvében Az innovációk diffúziójaRogers leírja, hogy a korai alkalmazók gyakorlatilag a termék életciklusának első és legfontosabb szakaszát jelentik, jóllehet a korai alkalmazók nagyon kis piaci részesedést képviselnek.

Rogers technológiai átvételének 5 szakasza szerint az innovátorok az elsők, akik egy új termékbe fektetnek be, annak ellenére, hogy ők teszik ki a legkisebb piaci részesedést. Ezeknek az újítóknak általában sok anyagi forrásuk van, így sok pénzt bukhatnak új termékekre, még akkor is, ha félig készek vagy kudarcra vannak ítélve. De az újítóknak nincs nagy befolyásuk a nyilvánosságra; ők csak azok a gazdagok, akik egy kalap erejéig új ötletekbe fektetnek be.

Új technológiát alkalmazó fogyasztói csoportok (kék), piaci részesedés (sárga)

A korai alkalmazók Rogers örökbefogadási görbéjének második szakaszát jelentik, és ők azok, akiket a legjobban érdekel. Rogers szerint a korai alkalmazók általában fiatalok, divatosak és jómódúak. A korai alkalmazók (a technológia területén) általában újságírók vagy YouTube-felhasználók, akiknek nagy befolyásuk van az átlagos fogyasztókra, és gyakran ők az első hely, ahol a fogyasztók új információkat találnak.

Elképzelhető, hogy a korai alkalmazóknak kritikusnak kell lenniük az új termékekkel szemben a hitelesség megőrzése érdekében. Ha a kedvenc YouTuber-je valami hülye új termék körül integetne, és azt állítaná, hogy ez a technológia jövője, akkor remélhetőleg kevésbé bízna a véleményükben. Ennek eredményeként a gyártók hajlamosak arra, hogy kiszolgálják a korai alkalmazókat azzal, hogy az új termékeket fényűzőnek varázsolják, hangoztatják a termékben rejlő lehetőségeket, vagy a termék életciklusának elején alkalmazkodnak a korai alkalmazók véleményéhez.

Ha egy termék eléri a korai vagy késői többséget, sikeresnek minősül. Ezek a kategóriák azt jelzik, hogy az átlagos fogyasztók elkezdték elfogadni a terméket, és valószínűleg a társadalom nagy részét áthatja. Amikor egy termék korai vagy késői többségbe kerül, a gyártók „könnyen használható” vagy „univerzális” termékként kezdik forgalmazni. Az asztali számítógépek jó példák erre. Miután az átlagemberek elkezdtek asztali számítógépeket vásárolni, a vállalkozások olyan eszközöket kezdtek fejleszteni, mint a számítógépes egér és a tiszta grafikus felhasználói felület, hogy vonzóbbá tegyék a dolgokat.

A lemaradók az utolsók, akik elfogadnak egy terméket, és kis piaci részesedést képviselnek. Az elavult vagy idős emberek általában ebbe a kategóriába tartoznak, és a vállalkozások (például az okostelefon-gyártók) általában utógondolatként célozzák meg termékeiket a lemaradók felé.

Mindannyian tapasztaltunk már korai örökbefogadó fájdalmat

Tudjuk, mik a korai alkalmazók, de mi a korai alkalmazói fájdalom? Lényegében a korai alkalmazói fájdalom mindaz a bosszantó szar, ami egy termék életciklusának elején jár. Még ha nem is vagy egy nagy költekezésű technológiai nebuló, valószínűleg valamikor már tapasztalt fájdalmat a korai alkalmazókkal kapcsolatban. Mindannyian korán alkalmazkodunk valamilyen területen, legyen szó tévéműsorokról, zenéről, könyvekről, autókról vagy cipőkről. És természetesen az olyan webhelyek, mint a Kickstarter, sokkal megfizethetőbbé és univerzálisabbá tették a korai bevezetést.

Valószínű, hogy egy olyan terméket (vagy akár egy művészt vagy zenészt) támogatott, amelynek vannak hibái, egyszerűen azért, mert láttad a benne rejlő lehetőségeket. Némi fájdalmon megy keresztül, hogy kifejezze támogatását, és valószínűleg megküzdött már mindenféle akadozással és csalódással, de amint egy termékben rejlő lehetőségek kiaknáznak, az átlagfogyasztó átveszi azt.

Jóban-rosszban a többség nem mindig fogad el egy terméket. Előfordul, hogy egy termékben rejlő lehetőségeket nem használják ki, vagy túlságosan hiányosak az átlagfogyasztó számára. Amikor egy új terméket támogat, egy kis hazárdjátékba kerül – különösen, ha pénzt fizet azért, hogy kifejezze érdeklődését vagy támogatását. Ez a korai alkalmazói fájdalom átka; nem mindig sikerül.

Van még egy érdekes aspektusa a korai alkalmazói fájdalomnak. Néha sok potenciált lát egy termékben, és arról álmodik, hogyan fogja azt a jövőben felhasználni. De úgy tűnik, rossz okokból válik sikeressé. A haladás útjai összeomlanak – pont úgy. Jó példa erre, amikor egy művész vagy zenész „elárul”, vagy kiábrándító irányba indul el a többségi elfogadás érdekében. Ugyanez történik a technikában. Képzeld el, ha az okostelefonok a gyermekek játékaivá válnának a hordozható számítógépek helyett, és a felnőttek leragadnának a flip telefonnál. Hé, sosem lehet tudni.

Gondoljon az iPadre vagy az Apple Watch-ra

Az Apple lehet a legjobb példa a korai alkalmazói fájdalomra. Nem azért, mert az Apple termékei rosszak (nagyszerűek), hanem azért, mert az Apple innovációra törekszik. Amikor az emberek egy új Apple-termék első generációját vásárolják, át kell élniük a korai alkalmazkodással kapcsolatos fájdalmakat. Az új termékek drágák lehetnek, mentesek a hasznos funkcióktól, és kissé hibásak is lehetnek.

Lehet, hogy másképp emlékszik a dolgokra, de az első generációs iPad nem volt tökéletes. Nem volt benne kamera, nem volt többfeladatos funkció, és alig volt alkalmazások cégeknek vagy játékosoknak. A felhasználók arról számoltak be, hogy az első iPad túlmelegszik, és furcsa hibák és hibák elérhetetlenné teszik az alkalmazásokat és a menüket.

Lényegében az első iPad olyan volt, mint egy óriási luxus iPod touch, és a legtöbben kizárólag lefekvés előtti webböngészésre és streamelésre használták. A korai alkalmazók azonban sok lehetőséget láttak az iPadben, most pedig a táblagépek több mint egymilliárd táblagép-felhasználó világszerte.

Egy másik termék, amelyre érdemes gondolni, az Apple Watch. Az első Apple Watch alapvetően egy óra volt, amely hívás vagy szöveges üzenet érkezésekor rezgett. A korai alkalmazók azonban szerették a terméket, és sok lehetőséget láttak a jövőbeni felhasználásra. Most az Apple forgalmazza Apple Watch Series 4 mint egészségügyi és fitnesz viselet, amelyből bárki profitálhat. Még EKG-t is tud végezni.

Néha a termékek nem lépnek túl a korai alkalmazókon

A korai alkalmazók kiválóan alkalmasak az új termékek népszerűsítésére és a gyártók inspirálására, hogy haladjanak előre, de arra is jók, hogy a félig sült és idő előtti termékeket lekerüljék a polcokról.

Emlékszel a Google Glassra? A korai alkalmazók sok lehetőséget láttak az okosszemüvegben, de egy dolog nagyon gyorsan világossá vált. A Google Glass még mindig túl furcsa, drága és fejletlen ahhoz, hogy többségi termékké váljon.

Most már vitatkozhat, hogy a Google Glass az intelligens technológia nevetségessé vált, mielőtt túljutott volna a korai bevezetési szakaszon. Jelenleg azonban a raktárakban és gyárakban résben használt alkalmazásokhoz használják, ami azt bizonyítja, hogy a terméknek néha célt kell találnia, mielőtt erőszakosan átveheti az irányítást életünk felett.

Hátrahajlítás összecsukható telefonokhoz

Amikor ránézel A Samsung „forradalmi” új összecsukható telefonja, nem árt szkeptikusnak lenni. Nem kell azonnal megvenni, és a legtöbb ember nem tudja. Az 1980 dolláros árcédula nem az átlagos fogyasztókat célozza meg. Az újítóknak és a korai alkalmazóknak szól.

Ezek a korai alkalmazók érdeklődnek az innováció (vagy a státuszszimbólumok) iránt, és tesztelik az összecsukható telefonok piacát az Ön helyett. Megmutatják a gyártóknak az új eszközökben rejlő lehetőségeket, és elősegítik a fejlődést egy vadonatúj piacon. Ó, és megbirkóznak minden korai alkalmazói fájdalommal. Ha ezek az összehajtható telefonok gyorsan szétesnek vagy teljesen beszívják, akkor nem kell vele foglalkozni.

Ugyanaz, ami az iPadekkel és az Apple Watchekkel történt, (remélhetőleg) meg fog történni az összehajtható telefonokkal is. Kezdetben ügyetlenek, drágák és félig haszontalanok, de lassan hasznossá válnak, és az átlagfogyasztók kezébe kerülnek.

Források: BEME Hírek, A digitális marketingről