6 adatvédelmi érme, amely különbözik a hagyományos kriptográfiaitól

Az adatvédelmi érmék kriptovaluták, de néhány beépített lopakodó mechanizmussal. Maradjon velünk, hogy többet megtudjon, megértse, hogyan működnek, és néhány közülük az előnyhöz.

Rengeteg cikk szól arról, hogy a Bitcoin- (és más kripto-) tranzakciók nem névtelenek.

Mindenki ellenőrizheti a rekordokat, mivel minden részlet elérhető egy nyilvános főkönyvben, ismertebb nevén blokkláncban.

A kulcs az, hogy egy nyilvános címet egy személyhez kell kapcsolni. Ez az. Ezután mindent ellenőrizhet az adott felhasználóról – az összes tranzakciót, beleértve az összeget, az időbélyegeket, a fogadókat stb.

Éppen ellenkezőleg, csak kevesen tudják, mit csinálok a fizetésemmel, ha kiveszem a közeli ATM-ből.

A hagyományos kriptovaluták ezt a hátrányát orvosolják ezek az adatvédelmi érmék.

Mik azok az adatvédelmi érmék?

Ezek azért készültek, hogy elrejtsenek bizonyos információkat a blokklánc-tranzakciókkal kapcsolatban, amelyek visszavezethetnek hozzád egy leskelődőt.

Forrás: binance.com

Az adatvédelmi érmék azonban nem 100%-ban névtelenek (semmi sem az!), és az állítólagos „adatvédelem” nagymértékben változik az Ön által kezelt protokoll kialakításától függően.

Ennek ellenére elrejtenek néhány jelentős részletet, így anonimabbak, mint a Bitcoin.

Hogyan működnek az adatvédelmi érmék?

A digitális nyilvános főkönyvekkel ez nagyon sokféleképpen megvalósítható.

Néhányan elrejtik a címeket, a tranzakciós összegeket stb., hogy titokban tartsák. Egy másik technika gyűrűs aláírásokat használ, ahol lehetetlen a tranzakciót egyetlen személyhez sem kötni.

Egyes protokollok minden tranzakció után el is égetnek és érméket hoznak létre.

Végezetül elmondható, hogy nincs egyetlen módszer a magánélet védelmére, és meglátjuk, hogyan sikerül ez a legjobb adatvédelmi érmékkel.

  Az év 32 legjobb webalkalmazása 2014-ben

Monero

Jelenleg a piaci sapka szerint legnagyobb adatvédelmi érme, a Monero alapértelmezés szerint privát. Ez azt jelenti, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tranzakció részleteit bárkinek kiszivárogtatják.

Stealth Addresses, Ring Signatures és RingCT használatával fedezi a küldő, fogadó és tranzakció összegét.

A Stealth Addresses eldobható címeket generál minden egyes tranzakcióhoz. Ezenkívül elkülönítve tartja a bejövő fizetésekhez használt közzétett címtől.

A Ring Signatures nyilvános címek csoportját vonja ki a blokkláncából, és a tranzakciót bárki aláírja, így a kimenetet nehéz visszakapcsolni egy adott felhasználóhoz.

A RingCT a Ring Signature frissítése, amelynek célja az anonimitás javítása azáltal, hogy elrejti a résztvevőket, az érmék hollétét stb.

A Monero-t széles körben elfogadják a felső szintű kriptotőzsdék és a harmadik féltől származó online áruházak.

Zcash

A Zcash mindkét világból a legjobbat nyújtja. Az egyik lehet névtelen vagy látható, mint a „standard” blokklánc-tranzakciók.

Ezt két cím teszi lehetővé, a Z és a T. A ‘Z’-esek a magánélet védelmét szolgálják, míg a ‘T’-ek nyitottak. A ZZ-tranzakciók a díjak kivételével mindent elrejtenek, míg a TT-események az összeget, a díjakat és a címeket említik.

Ezenkívül a Z és T közötti csere minden részletet megjelenít, kivéve a Z nyilvános címét.

A megfelelőség érdekében a Zcash a zk-SNARK-okat telepíti, amely a Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge rövidítése. Egyszerűen fogalmazva; ez segíthet a tranzakció érvényességének bizonyításában anélkül, hogy megadná a részleteket. Így bárki számára érvényesítheti a tranzakciós igényeket anélkül, hogy felfedné nyilvános címét.

Számos legjobb tőzsde támogatja a Zcash-t, köztük a Binance, Kraken, Coinbase, Gemini, Bitfinex stb.

De a bökkenő az, hogy nem támogatják az árnyékolt Zcash-t, és a legtöbb csak az átlátszó Zcash-re van nyitva.

Ami azonban a Zcash javára válik, az a gyors blokkidő, a megfelelő blokkméret és az alacsony tranzakciós díjak.

  Rövid útmutató podcast-ötletek kereséséhez termékeihez

Elrendelte

A Decred a CoinShuffle++ (CSPP) keverési protokollt alkalmazza a blokklánc-tranzakciók anonimizálására a DiceMix Light segítségével.

Itt a kimeneti címek titkosítva vannak, így nem lehet párosítani őket a bemenetekkel. Ezenkívül elfedi a DCR-érmék tulajdonjogát.

A Decred számos tőzsdén működik, köztük a nagy tőzsdéken is, mint a Binance, az OKX stb. Azonban figyelmeztet, hogy ezeknek a kriptotőzsdéknek a használata nem teljesen privát.

Ehelyett a saját DCRDEX-ét javasolja a maximális anonimitás és biztonság érdekében az ügylet során. A DCRDEX-et a szokásos KYC-folyamat nélkül is használhatja, és mentes a tranzakciós díjtól.

Firo

A korábban Zcoin néven ismert Firo a Lelantus Protocol által működik.

Ne feledje, mi teszi állandóvá a blokklánc-eseményeket – a történetüket. Nyomon követhet minden érmét, és ellenőrizheti, hány kezet változott.

Firo ezt kiveszi a képből.

Az történik, hogy minden egyes tranzakció után minden érme eléget és bevált. Ezenkívül minden beváltás nulla tudású, vagyis senki sem tudja, hogy elégette az érméket.

A Firo tovább frissíti ezt a Lelantus Sparkra, amelynek nem lesz visszaváltása, és ehelyett elfedi az összes összeget.

Számos legnépszerűbb platform támogatja a Firo cseréjét, beleértve a Binance-t, a BITTREX-et, a natív firoDEX-et stb.

zen

A ZEN (Horizen) hasonló opcionális megközelítést alkalmaz az adatvédelem terén, mint a Zcash (amint azt fentebb tárgyaltuk), a zk-SNARK használatával.

Ez T- és Z-címeket biztosít látható (TT) és rejtett (ZZ) tranzakciók végrehajtásához.

A privát tranzakciók elfedik a résztvevők címét és az összeget. A TZ-tranzakciók esetében azonban a T-cím is megjelenik a bevétellel együtt.

A ZEN kiváló elérhetőséggel rendelkezik a felső szintű tőzsdéken.

Az adatvédelmi funkciók előnyeinek kihasználásához azonban az alkalmazáskörüket kell használnia Z-címek generálásához.

Titok

A titok itt egy kicsit furcsa. Ez minden érméhez vagy egy teljes blokklánchoz az adatvédelmi szolgáltatást kínálja.

  Javítsa ki a Wyze 06-os hibakódot Androidon

Az ötlet az, hogy kényelmesen megosszák vagy elrejtsék a tranzakciós részleteket. A titkos protokoll az eszközöket egy privát verzióval (ETH ➡️ sETH) takarja, amely szükség esetén visszaállítja eredeti állapotát.

Mindezt a műveletet a Secret Token Smart Contract támogatja, amely lehetővé teszi a token egyenlegének, a pénztárca címének, a tranzakciós összegeknek stb.

Felhívjuk figyelmét, hogy a titkos intelligens szerződéssel való interakció továbbra is látható lesz.

Egy másik tényező, amely elválasztja ezt a fenti bejegyzésektől, hogy névtelen DeFi-alkalmazások létrehozására és privát NFT-tranzakciók végrehajtására is alkalmas.

Jelenleg ez kompatibilis a különböző blokkláncokkal, beleértve az Ethereum, Binance Smart Chain, Monero stb.

Legálisak az adatvédelmi érmék?

A kriptográfia már álnévtelen, és ezek (és több) privát érmék néhány fokozattal feljebb helyezik ezt az anonimitást.

Tehát bár lehet, hogy nem hallunk közvetlen tiltásról, sok kriptotőzsde nem támogatja a privát érméket vagy azok privát verzióit.

Hasonlóképpen, ahogy már említettük, néhány vezető csereportál nem támogatja a védett Zcash-t.

Tehát a bűnüldöző hatóságokon belül folyamatos küzdelem dúlhat az ilyen tokenek szabályozásával és az illegális használat elkerülésével kapcsolatban.

Egyetlen magyarázat azonban nem érvényes mindenre, ezért érdemes megkeresned a helyspecifikus törvényeket a privát kriptovalutákról.

Csomagolás!

Míg valaki „tanulmányozhatja”, hogy nyomon követhesse minden tranzakcióját bármely blokkláncon, az olyan privát érmék, mint a Monero, végleg megoldják ezt a problémát.

Ezeknek az érméknek megvan a saját verziója a magánélet védelméről és a használati esetekről.

PS: A kripto egy furcsa világ, kellemes meglepetésekkel. Ezek közül az egyik az (M2E) kripto-/tokenek keresésére irányuló lépés.