Spotify vs. YouTube Music: melyik a jobb?

A YouTube Music egy a sok kipróbálható Spotify-alternatíva közül, amely változatos könyvtárral és intelligens zenefelderítési funkciókkal is rendelkezik. De jobb a YouTube Music, mint a Spotify? Ebből a teljes összehasonlításból megtudhatja.

1. Spotify kontra YouTube Music: Zenei könyvtárak

A Spotify és a YouTube Music zenei könyvtárukat tekintve különbözik, de sok az átfedés is.

Spotify

2023 novemberéig a Spotify több mint 100 millió dalt tartalmaz a katalógusában. Akár Post Malone legújabb albumát keresi, akár az 1960-as évek rockzenéjét keresi, a Spotify mindent megtalál. Sok új előadó azzal is kezdi, hogy megosztja számait a Spotify-on, ami hatalmas segítséget jelent.

YouTube Music

A YouTube Music – például a Spotify – több mint 100 millió dalt tárol. A YouTube Music egyik nagy előnye, hogy találhat olyan mashupokat, koncertklipeket és remixeket, amelyek nem érhetők el a Spotify-on. Tekintettel a YouTube és a kiadók közötti szoros együttműködésre, valószínűleg nem kell túl sok problémával szembesülnie, amikor kedvenc dalait keresi.

Annak ellenére, hogy a Spotify ilyen nagy zenegyűjteményt tudhat magáénak, ebben a kategóriában a YouTube Music előnyét fogjuk biztosítani. Ennek egyszerű oka a YouTube Music és a YouTube integrációja. Ennek ellenére a különbségek marginálisak.

Ha többet szeretnél megtudni arról, hogy mi az a YouTube Music, nézd meg ezt a teljes kezdőknek szóló YouTube Music útmutatót.

Nyertes: YouTube Music

2. Alkalmazások és alkalmazástervezés

A Spotify és a YouTube Music alkalmazások számítógépekre, táblagépekre és okostelefonokra vonatkoznak. Mindazonáltal az alkalmazások másképp lettek megtervezve, és ezért vonzóak a különböző felhasználók számára. Íme a YouTube Music és a Spotify összehasonlítása az alkalmazások és az alkalmazástervezés tekintetében.

Spotify

A Spotify alkalmazás sötét témát tartalmaz, szépen rendezett részekkel. A Saját könyvtár részben személyre szabott és mentett lejátszási listákat is láthat – és néhány hasznos Spotify lejátszási listatipp és trükk segítségével a legtöbbet hozhatja ki a zenehallgatás élményéből.

A Spotify-on a Kezdőlap lap tetején is láthatja, hogy mit hallgatott mostanában. Itt az alkalmazás új podcast-epizódokat és olyan zenéket is ajánl, amelyek érdekelhetik Önt.

  A YouTube Mini Player használata

A Keresés lap a Kezdőlap és a Saját könyvtár között található. Itt gyorsan megkeresheti a lejátszani kívánt tartalmat.

A Spotify asztali alkalmazásban megtekintheti az éppen lejátszott dalok előadói oldalát. Megtalálhatja az életrajzukat és a közelgő turnédátumokat is.

YouTube Music

A YouTube Music egy jól megtervezett alkalmazással rendelkezik, amely négy lappal rendelkezik:

  • itthon
  • Minták
  • Fedezd fel
  • Könyvtár

Találsz egy keresősávot is.

A Kezdőlap lapon megtalálja az ajánlott zenei videók listáját, valamint az Önnek készített mixeket. Ez a Spotify Daily Mix funkciójához hasonlóan működik. Ezenkívül felfedezhet ajánlott albumokat és egyebeket.

A Minták rész olyan dalrészleteket tartalmaz, amelyek érdekelhetik Önt. A Spotify 2023-ban tartalmazott egy ehhez hasonló funkciót, de a YouTube Music verziója még mindig vitathatatlanul jobb.

Az Explore (Felfedezés) lapon kereshet új zenéket a most megjelent tartalom, valamint a listák és a különböző műfajok alapján. Eközben a Könyvtárban megtalálja az összes mentett zeneszámot, albumot, előadót és lejátszási listát.

Itt a Spotify a megkérdőjelezhetetlen nyertes. A kialakítás praktikusabb, a kezelőfelülete pedig sokkal intuitívabb. A YouTube Music számos fejlesztésen ment keresztül, de még mindig dolgozni kell rajta, mielőtt versenyezhet.

Nyertes: Spotify

3. Zene felfedezése

A Spotify jobb a zene felfedezéséhez, mint a YouTube Music? Sokan azt mondanák, hogy igen, de a különbségek nem olyan egyértelműek, mint gondolná. Íme egy összefoglaló, amit a Spotify és a YouTube Music kínál ebből a szempontból.

Spotify

Évek óta a Spotify legnagyobb erőssége a zenefelfedezési funkció. Az olyan eszközöknek köszönhetően, mint a Weekly Discovery lejátszási lista, valamint az ajánlott zenék hozzáadásának lehetősége a létrehozott lejátszási listákon, könnyedén egész nap nagyszerű új dalok és előadók felfedezésével tölthet.

Ráadásul a Spotify adott műfajokat kínál hangulatokhoz és tevékenységekhez. Ez lehetővé teszi, hogy egyszerűen keressen olyan témákra, mint a „Fókusz”, és a Spotify azonnal előhívja a fehérzaj lejátszási listákat. Egy automata rádióállomás indítható bármely számtól vagy előadótól, amelyet szeretne.

Ez nem minden. A Spotify algoritmusai speciális napi és heti lejátszási listákat készítenek Önnek. Ezen kívül a cég azt állítja, hogy több mint 4 milliárd lejátszási listát hoztak létre mind a Spotify saját kurátorai, mind más felhasználók. Ezenkívül a Spotify webhelyeken új zenéket és lejátszási listákat találhat.

  YouTube-videók ingyenes szerkesztése: 5 lehetőség

Még a Spotify AI DJ-jét is használhatja, hogy zenefolyamát új számjavaslatokkal keverje össze.

YouTube Music

Bár a YouTube Musicnak vannak felfedezőeszközei, ezek gyakran korlátozottnak tűnnek a Spotify-hoz képest. Az Explore oldal lehetővé teszi a különböző hangulatok és műfajok közötti keresést, de ez nincs olyan szinten, mint amit a Spotify kínál.

Az egyik olyan terület, amelyben a YouTube Music kiemelkedő a Spotify-hoz képest, az új zenei videók megtekintésének lehetősége az alkalmazáson belül. A svéd streaming szolgáltatáshoz hasonlóan itt is megtekintheti a különböző országok slágerlistáit – számos felkapott dallal együtt. A YouTube Music akkor is hasznos, ha olyan szolgáltatásra vágysz, amely döntéseket hoz helyetted.

A YouTube Music előnyei ellenére itt a Spotify az egyértelmű győztes. A Spotify segítségével jobban szabályozhatja, hogy mit szeretne hallgatni.

Nyertes: Spotify

4. Keresési funkciók

Mind a YouTube Music, mind a Spotify rendelkezik keresési funkcióval. Amellett, hogy bizonyos dal- és albumneveket keres, a funkciót arra is használhatja, hogy a dalszöveg alapján zenét keressen.

A YouTube Music keresési eredményei hasonlóan működnek, mint a Google és a YouTube keresése. Beírja, hogy mit szeretne keresni, majd választhat a javaslatok listájából. Miután kiválasztotta, megjelenik a legjobb eredmények listája.

A Spotify viszont keresés közben generál keresési eredményeket. Így gyorsan megtalálhatja, amit keres. Ha pedig a dalszöveg alapján keresett egy dalt, akkor szövegben meg fog jelenni a Dalszöveg egyezés.

A YouTube Music erős keresési funkcióval rendelkezik, és ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük a Google-lel való kapcsolatait. De zenehallgatás szempontjából a Spotify ismét intuitívabb.

Nyertes: Spotify

6. Podcastok

Az egyik terület, ahol a Spotify könnyedén felülmúlja a YouTube Musicot, a podcastok streamelési képessége. A Spotify gazdag platformmal rendelkezik a podcastokhoz, rengeteg felfedeznivalóval.

Ezenkívül böngészhet a legnépszerűbb csatornák között, és követheti valamelyiket, hogy értesítéseket kapjon, amikor új epizód kerül hozzáadásra. A YouTube Music még nem büszkélkedhet podcast támogatással.

Nyertes: Spotify

7. Hang

A YouTube Music streamelési minősége eltér a Spotify-tól. A Spotify weblejátszója lehetővé teszi a 256 kb/s AAC streamelést, ha prémium előfizető vagy. De ha nem, akkor ez a szám felére csökken 128 kb/s-ra. A Spotify alkalmazáson belül a maximum 320 kb/s a prémium felhasználók és 160 kb/s a Spotify Free felhasználók számára.

Bármikor számos beállítást módosíthat a Spotify jobb hangzása érdekében, például módosíthatja a hangszínszabályzókat és így tovább.

  8 tipp a zene használatához YouTube-videóiban

A YouTube Music akár 256 kbps AAC bitsebességgel is lejátszhat tartalmat. A YouTube Musichoz használható minimális bitsebesség 48 kb/s, ami magasabb, mint a Spotifyé (24 kb/s). Bár a YouTube Music bitsebessége jobb, mint a Spotify Free, nem egyezik a fizetős verzióval. Sőt, a Spotify nagyobb rugalmassággal rendelkezik a kiváló hangminőség vagy az adatmegőrzés kiválasztásakor.

Ezen okok miatt itt is a Spotify-nak kell adnunk a győzelmet. A különbségek azonban viszonylag kicsik, és a legtöbb felhasználó nem veszi észre őket.

Nyertes: Spotify

8. További szolgáltatások

Noha a YouTube Music a zenei kínálaton túl nem sok pluszt nyújt, a YouTube Premium-tagság részeként hirdetésmentesen nézheted a tartalmat a YouTube-on. Ha sok YouTube-tartalmat fogyaszt, azt valószínűleg nagyon hasznosnak találja. Sőt, zökkenőmentesen válthat a hallgatott dalok audio- és videoverziói között.

A Spotify egy sor praktikus funkciót mutatott be. Elolvashatja a dal szövegét (ha elérhető), valamint engedélyezheti a számok közötti áthallást. Ezenkívül követheti barátait, és megnézheti, mit hallgatnak.

A Spotify használatának másik nagy előnye a Spotify Wrapped funkció, amely teljes áttekintést ad zenehallgatási szokásaidról az év során.

Nyertes: Spotify

9. Árképzés

A Spotify-nak van egy ingyenes verziója, de ez olyan hirdetéseket tartalmaz, amelyek egy idő után meglehetősen bosszantóak lehetnek. A prémium előfizetés ára attól függ, hogy hol él, de az egyesült államokbeli hallgatóknak havonta 10,99 USD-t kell fizetnie a Premium Individualért és 14,99 USD-t a Premium Duoért. A hallgatók mindössze 5,99 USD/hó áron vehetik igénybe a szolgáltatást, míg a családi csomag havi 16,99 USD.

Ha Premium-előfizetés nélkül hallgatsz zenét a YouTube-on, nem hallgathatod a háttérben. A YouTube Music ára havonta 10,99 dollár, míg a YouTube Music és a YouTube Premium együttesen 13,99 dollárba kerül havonta.

Míg a havi tagság díja mindkettőnél hasonló, a Spotify nagyobb ár-érték arányt kínál a zenehallgatás szempontjából.

Nyertes: Spotify

Spotify vs. YouTube Music: melyiket válasszam?

A Spotify jobb, mint a YouTube Music? Nos, ha megnézi az értékelt kategóriáinkat, akkor a legtöbbben a Spotify áll az élen. A YouTube Music nagyszerű kiegészítő, ha már rendelkezik YouTube Premiummal, de úgy érezzük, hogy az alkalmazás funkciói meglehetősen korlátozottak a Spotifyhoz képest.

Mivel mindkét platformon ingyenes próbaverziót kaphat, érdemes mindkettőt kipróbálni. Az igényeit is figyelembe kell vennie; A hétköznapi hallgatók a YouTube Music-ot részesítik előnyben, míg a komolyabbak a Spotify-t választják.