Melyik a legjobb egy barkács NAS számára?

Kulcs elvitelek

  • Az OMV egyszerű a NAS-műveletekhez és az egyszerű frissítésekhez, és a legjobb az egyszerű NAS-beállításokhoz.
  • A TrueNAS több funkciót, összetettséget és továbbfejlesztett felületet kínál, emellett nagyszerű az általános adatkezeléshez.
  • Az Unraid felhasználóbarát felülettel, extra szolgáltatásokkal és rugalmas tárkezeléssel tűnik ki, de ára 59-129 dollár.

A hálózathoz csatlakoztatott tároló (NAS) nagyszerű megoldás, ha adatokat, tartalmat vagy más módon szeretne megosztani számítógépekkel helyi hálózaton (vagy akár az interneten!). Még jobb, ha saját NAS-t készíthet, ha van egy tartalék számítógépe.

Ha a saját NAS barkácsolása túl bonyolultnak tűnik, mindig vásárolhat egy kész NAS-dobozt, hogy megkímélje a NAS operációs rendszer kiválasztásával és minden beállításával járó fáradságot. Csak csúsztassa be merevlemezeit, és már indulhat is. Ha azonban saját NAS-t szeretne létrehozni, nehéz döntéseket kell hoznia.

Noha a hardver kiválasztása könnyű lehet, az olyan opciókkal, mint az OpenMediaVault (OMV), a TrueNAS CORE és az Unraid, a DIY NAS operációs rendszer kiválasztásakor meglehetősen sokféle lehet.

Ami az alapvető képességeket illeti, alig van különbség a három operációs rendszer között, de itt egy gyors összehasonlítás az egyes NAS OS-ek használatáról. A NAS OS-ként betöltött alapvető szerepükön kívül mindhárom olyan funkciót kínál, amelyek miatt válasszon egyet a másikkal szemben.

OpenMediaVault

TrueNAS Core

Unraid

Alap operációs rendszer

Debian Linux

FreeBSD

Linux Slackware

Támogatott fájlrendszerek

GPT, EXT3, EXT4, XFS, JFS és Btrfs

ZFS

XFS, ZFS, Btrfs és ReiserFS

Adatbiztonság

Szoftveres RAID támogatást kínál (nincs szükséges RAID vezérlő vagy kártya)

Szoftveres RAID támogatást kínál (nincs szükséges RAID vezérlő vagy kártya)

Paritás alapú rendszert használ a RAID helyett

Minimális hardverkövetelmények

Bármilyen x86, x64 vagy ARM kompatibilis processzor, 1 GB RAM, 4 GB tárhely.

2 magos Intel 64 bites vagy AMD x86 vagy x64 processzor, 8 GB RAM, 16 GB SSD rendszerindító meghajtó, legalább két tárolómeghajtó.

64 bites processzor, amely 1 GHz-en vagy magasabb, 4 GB RAM, legalább két tárolómeghajtó

Árazás

Ingyenes

Ingyenes

59 dollár a Basic, 89 dollár a Plus és 129 dollár a Pro. Egyszeri vásárlás

Míg az OMV és a TrueNAS Core is képes virtuális gépeket tárolni, az Unraid számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek mindkettőt a porban hagyják. Nemcsak Docker konténereket tárolhat az Unraiden további konfiguráció nélkül, hanem privát játékszervereket is futtathat, beállíthatja a WireGuard funkciót (ezt a TrueNAS CORE is kínálja), automatizálhatja a médiakódolást, beállíthat rögzítési, kódolási és adatfolyam-kiszolgálót, és sokkal több.

  Hogyan építsük be a biztonságot a fejlesztési életciklusokba

Ha azonban nem csupán egy NAS-t vagy otthoni labort szeretne létrehozni, akkor az Unraid a megfelelő operációs rendszer, feltéve, hogy kibírja az egyszeri díjat. Ha még mindig nincs meggyőződve, több oka is van annak, hogy az Unraid a tökéletes otthoni NAS-megoldás. Az OMV és a TrueNAS Core továbbra is nagyszerű lehetőségek az alap NAS-hoz, további funkciókat biztosítva.

Most ez a legfelső sor. Nézzük meg közelebbről az egyes NAS OS-ek közötti különbségeket.

Hardverkövetelmények és kompatibilitás

  • Az OMV bármilyen x86, x64 vagy ARM-kompatibilis processzort igényel 1 GB RAM-mal és legalább 4 GB tárhellyel.
  • A TrueNAS CORE nem támogatja az ARM-kompatibilis processzorokat, és legalább 2 magos Intel 64 bites vagy AMD x86 vagy x64 processzort, 8 GB RAM-ot, 16 GB SSD rendszerindító eszközt és legalább két azonos méretű tárolómeghajtót igényel.
  • Az Unraid egy alacsony igényű operációs rendszer, amely csak egy 64 bites, 1 GHz-en vagy magasabb frekvencián működő processzort, legalább 4 GB RAM-ot és két tárolómeghajtót igényel a paritás támogatása érdekében.

Ne feledje, hogy ezek a minimális hardverkövetelmények az operációs rendszer dokumentációjában, és a futásteljesítmény változhat. Ráadásul ezek a minimális specifikációk. Mindegyik NAS operációs rendszert sokkal erősebb hardverre telepítheti.

slawomir.gawryluk/Shutterstock

A régi laptopoktól a vállalati szintű kiszolgálókig minden NAS operációs rendszer futhat. Az Unraid és a TrueNAS CORE azonban jobb kompatibilitást kínál a felső kategóriás gépekkel. Ez nem jelenti azt, hogy az OMV nem fog futni egy szerveren; csak annyit nem fogsz tudni kinyerni a gépből, mint a TrueNAS CORE vagy Unraid futtatásakor.

Figyelmeztetésképpen telepítési problémákkal szembesültem az Unraid ingyenes próbaverziójával a gépemen, amely könnyen megfelelt a hardverkövetelményeknek. Győződjön meg róla, hogy biztonsági másolatot készít az adatokról, ha operációs rendszert vált át egy élő NAS-on, mivel a telepítés során fellépő problémák potenciálisan tönkretehetik a gépet, különösen akkor, ha RAID-alapú operációs rendszerről paritásalapúra vált. tok Unraiddel. Ez csak egy példa, hidd el.

Tárhelykezelés és rendszer segédprogramok

OMV

OpenMediaVault

  Hogyan lehet visszaállítani a képnézetet a Google Képkeresőben

Az OMV a legalapvetőbb a három közül. Debian Linuxon alapul, és van egy egyszerű webalapú adminisztrációs oldala, amelyen megváltoztathatja a hálózati tárhelyét. Ennek ellenére az OMV egyszerűsége azt is jelenti, hogy a frissítés a Debian csomagkezelés jóvoltából egyszerűbb. Támogatja a több felhasználót, az ütemezett feladatokat, a tanúsítványrendszert, és még egy bővítményrendszert is a további funkciók érdekében.

Ami az OMV tárkezelési képességeit illeti, támogatást kap a GPT-partíciókhoz és az összes főbb fájlrendszerhez, beleértve az EXT3-at, EXT4-et, XFS-t, JFS-t és Btrfs-t. A Btrfs lehetővé teszi a pillanatkép-kezelést és az automatikusan ütemezett súrolási és hibaellenőrzési feladatokat is.

TrueNAS Core

TrueNAS

Következő a létra a TrueNAS. A FreeBSD-t használja alapként, és az iXsystems OpenZFS fájlrendszerét használja. Valamivel szebb webes felületet kap, több vezérlővel, mint az OMV. Ahogy az várható volt, ütemezhet feladatokat és Cron-feladatokat, futtathat shell-szkripteket, és bővítményeket adhat hozzá bármely további funkcióhoz. Korlátlan számú pillanatfelvételt, készlet-ellenőrzőpontokat, távoli és helyi replikációt, valamint helytakarékos klónokat is kap.

A frissítéseket egy üzemen belüli frissítési rendszer biztosítja. Ez nem teljesen ugyanaz, mint egy egyszerű terminálparancs futtatása, de kényelmes módja az operációs rendszer frissítésének ettől függetlenül. Ezenkívül kap egy bejelentkezést (SSO) és adatkészlet-kezelést is.

Unraid

Unraid

Az Unraid az összes fent említett funkciót biztosítja, kivéve egy sokkal jobban kinéző és könnyen elérhető felületen. Linux Slackware alapú, és támogatja az XFS, ZFS, Btrfs és ReiserFS fájlrendszereket. Ezenkívül az Unraid számos meghajtót képes kezelni, és később további meghajtókat is hozzáadhat minden újrakonfigurálás nélkül. Támogatást kap a Docker-tárolók és virtuális gépek azonnali futtatásához is.

Adatbiztonság

Az OMV szoftveres RAID-támogatást kínál egy extra adatvédelmi réteghez. Egyéni kvótákat állíthat be kötetenként, hozzáférés-vezérlési listákat (ACL) hozhat létre, és kezelheti a NAS megosztását más számítógépekkel. Rengeteg felügyeleti eszköz is létezik, köztük a Syslog és a Watchdog, és ha akarja, e-mailes értesítéseket kaphat. Már leírtuk, mi az a RAID, és hogyan működik, ha frissítésre van szüksége. A szoftveres RAID-hez nincs szükség speciális RAID-kártyákra vagy vezérlőkre, így a megvalósítása is egyszerűbb.

A TrueNAS CORE RAID-et is használ. Ugyanakkor kínál öntitkosított meghajtókat, adatkészlet-titkosítást, titkosított replikációt, valamint WireGuard és OpenVPN támogatást. Végül létre kell hoznia saját ACL-eit és szűrnie kell az IP-címeket, hogy biztosítsa, hogy illetéktelen fél ne férhessen hozzá a NAS-hoz. Noha Ön támogatja a hardveres és szoftveres RAID-et, a hardveres RAID használata erősen ellenjavallt a ZFS-alapú fájlrendszereknél.

  Lépésről lépésre az ismétlődések kiemeléséhez és törléséhez a Google Táblázatokban

Az Unraid nem használ hagyományos RAID-alapú technológiákat, így nincs szükség a meglévő adatok újraegyensúlyozására, ha több meghajtót ad hozzá. Ehelyett az Unraid paritás alapú rendszert használ, ami azt jelenti, hogy különböző sebességű és kapacitású meghajtókat keverhet össze. A rendszer alapja a 0 vagy az 1 minden igazított lemezblokkon a jelenleg használt tárolómeghajtókon, és az eredmény páratlan vagy páratlan. Ez lehetővé teszi az Unraid számára, hogy a meghajtók számától függetlenül kiszámítsa az elveszett adatokat.

Árazás

  • Az OMV és a TrueNAS CORE nyílt forráskódú, és teljesen ingyenesen használható.
  • Az Unraid 59 dollárba kerül a Basic csomagért, amely legfeljebb hat tárolómeghajtót támogat, 89 dollárba a Plus csomagot, amely legfeljebb 12 meghajtót támogat, és 129 dollárba a Pro csomagot, amely korlátlan számú meghajtót támogat.

Szerencsére ez egyszeri vásárlás, így ha úgy dönt, hogy az Unraid mellett dönt, csak egyszer kell költenie, legalább a szoftverre. Ennek ellenére, ha először szeretne kísérletezni az Unraiddel, bármelyik csomagot ingyenesen kipróbálhatja akár 30 napig, minden funkciókorlátozás nélkül.

OMV vs. TrueNAS vs. Unraid: melyiket válassza?

Összességében, ha egy gyors és egyszerű NAS-beállítást szeretne, különösebb gond nélkül, amely lehetővé teszi a Debiannal való együttműködést, az OMV a megfelelő út. Ha egy ARM-eszközt (például egy Raspberry Pi-t) szeretne újrahasznosítani NAS-ként, az OMV az egyetlen lehetőség. Ne feledje azonban, hogy egyszerűsége miatt funkciókészlete a NAS operációs rendszer alapvető képességein túl korlátozott.

A TrueNAS CORE itt a legkedvesebb, és több funkciót és jobb felületet biztosít annak rovására, hogy kissé bonyolultabb. Ha hajlandó időt és energiát rászánni, nagyszerű lehetőség lehet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ingyenesen használható.

Csak akkor javaslom az Unraid használatát, ha jelenleg használod. Ez egy nagyszerű lehetőség, és szinte minden tekintetben jobb, mint az OMV és a TrueNAS CORE. Az operációs rendszer azonban túlzó lehet azok számára, akik egyszerű NAS-t szeretnének üzemeltetni, különösen akkor, ha a NAS hardverére költendő összes pénz mellett az egyszeri díjat is beleszámítjuk.

A legjobb, ha mindhárom operációs rendszert kipróbálja, hogy eldöntse, melyik a legjobb az Ön számára. Lehet, hogy az Unraid használata menőnek tűnik, de ha nem akarod használni a kiterjedt szolgáltatáslistáját, akkor talán jobban jársz valami egyszerűbb és könnyedebb megoldással, mint például a TrueNAS CORE vagy az OMV.