Hogyan ölte meg az internet Bolondok napját (és miért kell abbahagyni)

Bolondok napja régen szórakoztató volt, de ma már nem. Ez egy olyan nap, ahol dühös poénok, hamis sajtóközlemények és rossz csínytevések jelentek meg, amelyek megszakítják a Gmailhez hasonló szolgáltatásokat. Mindenkinek követnie kell a Microsoft bátor példáját, és véget kell vetnie ennek.

Mennyivel rosszabb lett Bolondok napja

Úgy tűnik, bolondok napja évről évre rosszabb lesz. És nem, nem gondoljuk, hogy csak mi öregszünk meg. Az internet működése – és ahogyan a technológiai cégektől a híroldalakig mindenki megközelíti Bolondok napját – alapvetően más.

A BBC híres 1957-es álhíre azt mutatta be, hogy spagettit szedtek le a fákról. Persze lehet, hogy ez becsapott néhány embert, de vicces volt. Egy kis tudással vagy kutatással felfedezheti, hogy ez fizikailag nem lehetséges.

A spagettidarab április bolondok napján került adásba a BBC-n, és nem vált olyan szegmenssé, amelyet egész évben újra és újra sugároztak – ellentétben az interneten, ahol hónapokkal később hamis cikkekbe botlhatsz, és félrevezethetők, mielőtt észrevennéd, hogy áprilisban jelentek meg. Bolondok napján.

Az internet most más. A technológiai cégek gyakran „bejelentenek” olyan termékeket, amelyek valóban valódiak lehetnek – de nem az, mert Bolondok napja van!

Persze, hogy a dolgokat még jobban megzavarjuk, az őrült bejelentések április elsején valósak lehetnek. A Gmailt híresen 2004-ben, Bolondok napján jelentették be, és az emberek azt hitték, hogy hamis, mert a Google semmilyen módon nem tudott 1 GB e-mail-tárhelyet kínálni. Végül is a Hotmail akkoriban csak 2 MB-ot (a Gmail tárhelyének 0,2%-át) kínált. Így hát meglepő, ha az emberek azt hiszik, hogy a Google valóban bejelenti egy gyeptörp a Google Asszisztenssel, vagy egy alkalmazásbolt háziállatok számára, vagy akár önvezető kerékpárok? Az emberek azt várják a cégektől, hogy ne tévessze meg őket hamis sajtóközleményekkel, és könnyű figyelmen kívül hagyni a dátumot – különösen, ha napokkal vagy hetekkel később találja meg a történetet.

Nem csak a félrevezető történetekről van szó. Egyes csínytevések akadályozzák és problémákat okoznak. A Google 2016 Gmail „mikrofoncsepp” tréfa hozzáadott egy gombot a Gmailhez, amely archiválja az aktuális e-mail szálat, elnémította, és animált GIF-et küldött egy Minionról. Sokan véletlenül kattintottak erre a gombra – és a Gmail néha véletlenül aktiválta a funkciót, még akkor is, ha Ön nem kattintott rá! Hirtelen a Gmail elnémította az egyik e-mail szálat, így nem fog válaszolni – micsoda vicces tréfa, igaz?

Bolondok napja régen jó móka volt, de amikor a technológiai cégek manipulálják az általunk használt eszközöket, és problémákat okoznak, itt az ideje meghúzni a határt – vagy ahogy a Google fogalmazhat, le kell dobni a mikrofont.

És legyünk őszinték: még ha az április elsejei viccek nyilvánvalóan hamisak, és nem akadályozzák, gyakran hihetetlenül megrázóak, és egyszerűen nem viccesek. Szeretjük Rokut, de „Roku SnackSuggest”, egy Roku-csatorna, amely nassolnivalókat ajánl a tévéműsorokhoz, tényleg vicces vicc? Szerintünk nem.

A Microsoft letette a lábát

Szerencsére legalább egy cég megkapta az üzenetet. A Microsoft Chris Capossela marketingfőnöke kapcsán került a címlapokra kitiltva Bolondok napi csínyek idén, és figyelmeztetik a Microsoft összes alkalmazottját, hogy mondják le a nyilvánosság elé állított bolondok napi vicceket. „Nagyra értékelem, hogy az emberek időt és erőforrásokat áldoztak ezekre a tevékenységekre, de úgy gondolom, hogy többet veszítenünk, mint nyernünk, ha megpróbálunk viccesek lenni ezen a napon” – írta.

A múltban a Microsoft bolondok napi vicceket használt erre sértegetni a Google-t a Bing.com-on, utalva a Google tiszta kezdőlapjára, hogy „inkább az 1997-es, betárcsázós érzékenységet” mutatja, „hogyan nézne ki a világunk, ha nem fejlődtünk volna”. Ahogy Matt McGee itt volt Search Engine Land 2013-ban ezt írta: „Ennyit Bolondok napja könnyed és humoros hangulatáról. Hú, Bing.”

Szerencsére a Microsoft ma az élen jár – és évekkel ezelőtt elvetette az aljas Scroogled kampányt is.

Természetesen nem minden cég tette magáévá az áprilisi bolondok tréfáit. John Gruberként jegyzetek, az Apple még soha nem adott elő áprilisi tréfát.

Legyen óvatos, kit tréfál

Van egy listánk azokról a geek számítógépes csínyekről, amelyeket eljátszhat az embereken, de a legjobb döntése alapján. Tréfálkozik a bátyjával vagy egy haverjával, akivel éppen tréfás háborút folytat? Persze, ez vicces lehet. Egy kevésbé műszakilag hozzáértő munkatárs számítógépével vacakol, ha nincs ilyen kapcsolat? Ne csináld.

Ez az a nagy probléma, amibe a technológiai cégek belefutottak. Jó móka olyan emberekkel szórakozni, akik tréfálkoznak – de az egész internetet megtréfálni, és megváltoztatni a Gmail működését mindenki számára? Ez nem menő.