E-mailt kapott Maureen Hinckleytől? Ez egy átverés

A csaló e-mailek mindenféle formában és méretben léteznek: a csiszolt adathalász kísérletektől, amelyek szinte megkülönböztethetetlenek a jogszerű e-mailektől, a nem meggyőző, helyesírási és nyelvtani hibákkal teli üzenetekig.

Az egyik átverés, amely felkeltette a figyelmünket, egy bizonyos Maureen Hinckley és az ő feltételezett alapja körül forog. De hogyan is működik pontosan ez a csalás? Vajon Maureen Hinckley valódi személy? Ha igen, ki ő, és valóban van-e alapítványa? Íme, amit tudnod kell.

Hogyan működik a Maureen Hinckley Alapítvány átverése

Ha kapott egy e-mailt valakitől, aki azt állítja magáról, hogy Maureen Hinckley nevű nő, vagy aki állítólag az alapítványát képviseli, az a következőképpen szólhat:

Helló,

Maureen Hinckley vagyok, és az alapítványom 550 000 USD-t adományoz Önnek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben a címen [email protected] további részletekért.

Üdvözlettel,

Mrs. Maureen Hinckley,

Copyright © 2023 Maureen Hinckley Alapítvány. Minden jog fenntartva.

Mint látható, ebben az esetben a csaló maga Maureen Hinckley. Az üzenet rövid, egyszerű, lényegre törő, és nem tartalmaz helyesírási vagy nyelvtani hibákat (ezek általában egy adathalász csalás megbízható jelei), így a csaló legalábbis igyekezett jogosnak tűnni.

Vannak azonban szembetűnő problémák az e-mailekkel. Ha egy pillanatra figyelmen kívül hagyjuk a tartalmat, a szerzői jogi szimbólum komikus beillesztése már önmagában is elegendő. Az „All Rights Reserved” felelősségkizárás ugyanilyen nevetséges. Hasonlóképpen, az a tény, hogy a célpontot egy általános Gmail-címre irányítják, egy másik nyilvánvaló piros zászló – nem lenne egy jótékonysági alapítvány, amely véletlenszerű embereknek osztogat pénzt?

  Mi az a Dark Web és hogyan lehet hozzáférni?

Ami az üzenet tartalmát illeti, itt egy tipikus cselekvésre ösztönző adathalász kísérletről van szó: a célpontot félmillió dollár ígéretével csalják meg, és azt mondják nekik, hogy vegyék fel a kapcsolatot ezzel a feltételezett alapítvánnyal, hogy összegyűjtik a pénzüket. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a csaló a „Maureen Hinckley”-t használja megjelenített névként, míg maga az e-mail a következő címről érkezett: [email protected].

Hogy dőlhetett be bárki is ennek? Nos, az emberek igen. Nem mindannyian értünk jól a technológiához. Valószínűleg soha nem dőlne be ebbe az átverésbe, de egy idős rokon igen. A kiberbűnözők nem fektetnének időt és erőforrásokat az ilyen adathalász e-mailek kiküldésére, ha nem működnének. Legtöbbször nem, de ha több ezer megcélzott személy közül egy beleesik az átverésbe, az megéri.

Ki az a Maureen Hinckley? Van alapítványa?

Itt válik érdekessé ez az átverés. 2013-ban egy Maureen Hinckley nevű nő és férje, Stephen 61,4 millió dolláros Powerball-díjat nyert. A híradó MassLive számolt be erről annak idején, és bejelentette, hogy a Massachusetts Lottery ítélte oda a párnak ezt a hatalmas összeget. A cikkben még egy fotó is szerepel Hinckleyékről, akik az ünnepi csekkjükkel pózolnak.

Ez azért fontos, mert azt mutatja, hogy aki ennek az átverésnek a hátterében áll, az nem csak egy véletlenszerű nevet választott ki. Azzal, hogy Mrs. Hinckley-nek vallották magukat, valószínűleg számoltak áldozataikkal, akik felületes Google-keresést végeztek. Feltehetően azt feltételezték, hogy ez némi hitelességet kölcsönöz nekik, és növeli a csalás működésének esélyét.

  A B2B siker tervrajza

Nincsenek feljegyzések Maureen Hinckley alapítványáról. Van egy Hinckley alapozóde székhelye az Egyesült Királyságban van, és semmi köze ahhoz a massachusettsi nőhöz, aki 2013-ban nyert a lottón. Mindez azt mutatja, hogy némi erőfeszítésbe került a Maureen Hinckley-féle átverés, vagy inkább a (fiktív) narratíva, alátámasztja azt.

Ez nem az első és nem az egyetlen iterációja a Maureen Hinckley-féle átverésnek. A fent láthatóhoz hasonló e-mailek évek óta keringenek az interneten. Az általunk talált legkorábbi példány 2016-ra datálható, és azt a Online veszélyjelzések közösség.

Ennek az átverésnek vitathatatlanul legfejlettebb változata már 2020-ban terjesztette az interneten, és közzétették a StopScamFraud fórumok. Ez egy hosszú, jól megírt e-mail, amelyben a magát Mrs. Hinckley-nek valló csaló megosztja élettörténetét, elmagyarázza, hogyan nyerte meg a Powerball-t (ezt kiegészítik a Daily Mail cikkére mutató linkkel), és azt állítja, hogy rákos. . A feltételezett Mrs. Hinckley azt mondja a célpontnak, hogy „550 000 dollárt adományoz Önnek a [her] Újévi jótékonysági projekt”, és személyes adataikat kéri.

Ami ezt még lenyűgözőbbé teszi, meglehetősen baljós módon, hogy a csaló azt állítja, hogy nem vesz részt semmilyen típusú bűncselekményben, hanem személyes adatokra van szüksége „a személyazonosság-lopás miatt [sic] körbejárom az internetet, aminek a múltban áldozata voltam.” A csaló kifejezetten kijelenti, hogy „nem akarják elkérni a személyi igazolványát [they] nem akarok olyan benyomást hagyni az elmédben [they] el akarja lopni a személyazonosságát.”

  Hogyan küldhet SMS-t a TikTokon telefonszám nélkül

Lehetetlen meghatározni, hogy kinek jutott először eszébe a 2013-as Powerball-győztes Maureen Hinckley megszemélyesítése, de egyértelmű, hogy az átverés az évek során megváltozott. Ez arra utal, hogy különböző csoportok vagy egyének finomították a rendszert saját céljaik érdekében. Ez azt is sugallja, hogy az átverés elég sok emberen dolgozott ahhoz, hogy ösztönözze a folytatását.

Ezt szem előtt tartva nyilvánvaló, hogy a szerzői jogi szimbólumokkal átitatott e-mail, amelyet kaptunk, a Maureen Hinckley alapítványi átverés a legalapvetőbb, kezdetleges formában. Ez nem azt jelenti, hogy senki sem esett neki, de ugyanannak az adathalász kampánynak más verziói sokkal meggyőzőbbek és kifinomultabbak.

Maradjon biztonságban a Maureen Hinckley átveréstől

A Maureen Hinckley-féle átverés érdekessége az, hogy évek óta fennáll, és különféle formákat öltött. Ez azt mutatja, hogy a kiberbűnözők alkalmazkodnak, és jól mutatja, miért fontos ébernek maradni.

A csalások és általában az adathalászat elleni védelem érdekében ügyeljen a következőkre: ellenőrizze még egyszer az összes hivatkozást, hagyja figyelmen kívül az ismeretlen címekről érkező e-maileket, adjon tovább olyan ajánlatokat, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek, és tájékozódjon a kiberbiztonság legújabb trendjeiről. És ne feledje, ami nyilvánvaló átverésnek tűnik az Ön számára, valaki másnak a nehezen megkeresett pénzébe, vagy akár a személyazonosságába kerülhet.