A 8 legjobb projekt, amelyet a Google megölt, és miért hiányoznak nekünk

Kulcs elvitelek

  • A Google óriási sikereket ért el, de ez sem mentes sok sikertelen projekttől.

  • A Stadia, a Google+ és az Android Auto telefonokhoz három példa a sikertelen Google-projektekre, amelyek hatalmas potenciállal rendelkeznek.

  • A Google a múltban több okból is megölte a projekteket, például a kereslet hiánya miatt, hogy más területekre összpontosítson, vagy mert nagyobb, új projektekké fejlődtek.

MAKEUSEOF A NAP VIDEÓJA

A Google sikerei között ott van a sikertelen projektek temetője. A Google Podcastoktól az Android Things-ig ezek a legjobb projektek, amelyeket a Google megölt – és miért nem gondoljuk, hogy ezek olyan rossz ötletek.

1 Google Podcastok

A Podcasting exponenciálisan nőtt a 2010-es évek végén és a 2020-as évek elején, és a Google Podcasts volt a cég kísérlete, hogy a Spotify és az Apple Music mellett álljon. A Google Podcasts kezdetben 2018 augusztusában indult, és rengeteg érdekes műsort találhat a platformon. Ilyen például a Deep Dive With Ali Abdaal és Steven Bartlett Diary of a CEO.

A Google Podcastok ingyenesen használhatók iOS és Android eszközökön. Ezenkívül a webböngészőn keresztül podcastokat hallgathat. A Google 2023 végén bejelentette, hogy 2024 áprilisában leállítja az alkalmazást, és helyette a podcastok szerepelnek majd a YouTube Music szolgáltatásban.

Miért hiányzik nekünk: A Google Podcastok felhasználóbarát módja annak, hogy lépést tartson kedvenc műsoraival anélkül, hogy streaming szolgáltatásra előfizetést kellett volna vásárolnia. Az Apple-felhasználók ingyenesen használhatják az Apple Podcastokat, de az ingyenes Google Podcast-alternatívák megtalálása bonyolultabb az Android-tulajdonosok számára.

Ha Ön Android-felhasználó, fontolja meg a legjobb Android podcast-alkalmazások megtekintését.

2 Stadia

dronepicr/Wikimedia Commons

A 2019 novemberében bevezetett Stadia a Google egyik legnagyobb horderejű kudarca volt. A felhőalapú játékszolgáltatás lenyűgöző játékportfólióval rendelkezett, beleértve az Assasin’s Creed-et, a FIFA-t és a Far Cry-t. Többféle módon is játszhat, beleértve a tévét és az alkalmazásokat.

A felhasználók havi 10 dollárért vásárolhattak Stadia előfizetési csomagokat, amelyek 4K streaminget is tartalmaztak. A szolgáltatásnak azonban volt ingyenes csomagja is. A Google bejelentette, hogy 2022 szeptemberében leállítja a szolgáltatást, majd 2023-ban leállítja a Stadiát.

Miért hiányzik nekünk: Bár a Stadia kritikát kapott, ami arra késztette a felhasználókat, hogy korán leiratkozzanak, ez érdekes koncepció volt. A projekt végül sokkal több erőfeszítést igényelt, de lehetett volna sokkal nagyobb is, mint amilyen volt.

3 Android Auto telefonokhoz

Google/Wikimedia Commons

Az Android Auto for Phones egy másik ígéretes, de rövid életű Google-projekt volt. Míg az Android Auto rendszerint megköveteli, hogy beállítsa a telefont a tükrözéshez, az egyértelmű hátrány itt az, hogy az autónak képernyőre van szüksége. Az Android Auto ötlete az volt, hogy segítsen a sofőröknek hozzáférni a térképekhez és más hasznos információkhoz olyan autókban, amelyekben nincs ilyen.

A Google 2019-ben indította el az Android Auto for Phones alkalmazást, majd 2022-ben leállította a projektet. 2021-ben azonban elkezdte leállítani az Android Auto for Phones alkalmazást, és a felhasználók az Android 12 óta nem tudták telepíteni a programot.

Miért hiányzik nekünk: Míg a legtöbb modern autó beépített képernyővel rendelkezik, a funkció hasznos volt azoknak az autóknak, akik nem. Szerencsére az Android Auto önmagában továbbra is elérhető.

4 Google+

Google/Wikimedia Commons

Ha a 2010-es évek elején volt online, szinte biztosan hallott már a Google+-ról. Amint arról számolt be, először 2011-ben indult Yahoo News, a Google+-nak 500 millió felhasználója volt 2012 decemberében (bár csak 100 millió fiók volt aktív). A Google+ segítségével fotófrissítéseket és külső linkeket oszthat meg más felhasználókkal. A kedvelt közleményekre +1-et adhattál, ami ugyanúgy működött, mint a Facebookon a „tetszik” gomb.

A Google+ lehetővé teszi a bejegyzések megjegyzését és megosztását is. 2019 áprilisában azonban a platformot leállították. A platform ma már Google Currents néven ismert B2B szolgáltatás.

Miért hiányzik nekünk: A Google+ eleinte zavarba ejtő volt, de nagyon sokat segített érdekes tartalmak felfedezésében; különösen hasznos volt a vállalkozások számára az ötletek megosztása. A Google+ a Facebook remek alternatívája is volt, ha valami hasonlóra vágysz anélkül, hogy konkrétan olyan emberekkel lépnél kapcsolatba, akiket ismersz.

5 iGoogle

A Google felülete az év során különböző témákkal változik, de milyen jó lenne teljesen személyre szabni kezdőlapját? Nos, az iGoogle ezt próbálta megoldani. A 2005-ben elindított iGoogle lehetővé tette, hogy saját témáit válasszon, és mindenféle widgetet adjon hozzá. A kezdőlapon láthatta az időjárást, a naptárát és még sok mást. A fenti (ősi!) videópélda tökéletesen illusztrálja, hogy miről is szólt az iGoogle: saját weboldalának testreszabását.

A Google leállította az iGoogle-t 2013-ban. A cég már egy évvel korábban ebbe az irányba mozdult el, és bejelentette, hogy eltávolítja a közösségi widgeteket az iGoogle-ból, hogy több energiát fordítson…

… Google+.

Miért hiányzik nekünk: Az iGoogle már korán áttekintette azt a számtalan testreszabási lehetőséget, amellyel manapság eszközeink vannak. De még most is szívesen látnánk, ha visszatérne. A Google kezdőlapja jó internetes keresésre, de jó lenne áttekintést nyerni az időjárásról és miegymásról is; nem mindenki szereti helyette az eszközeit használni.

6 Google Reader

Az információkkal való lépéstartás mindig is kihívást jelentett az interneten, még a kezdeti időszakban is. A Google Olvasó arra törekedett, hogy a felhasználók könnyen követhessék a legfontosabb történeteket és tartalmakat érdeklődésük alapján.

2005. októberi megjelenése után a Google Reader csaknem nyolc évig működött, mielőtt 2013 júliusában leállították.

Miért hiányoljuk: A Google Reader különösen hasznos lett volna a modern internet korában, ahol a rendelkezésre álló információ mennyisége korlátlan. Ez egy praktikus eszköz volt, hogy összesítse mindazt, amit szívesen fogyaszt anélkül, hogy manuálisan kellett volna keresnie a webhelyeket. A jó hír azonban az, hogy számos Chrome-bővítmény segíthet az online cikkek jobb olvasásában.

7 Picasa

Gavin Phillips/MakeUseOf

A Picasa volt az egyik korábbi lehetőség az online fényképek rendszerezésére, 2002-ben jelent meg. Ez azonban sokkal több volt, mint egy hely, ahol mindent fájlokba és mappákba helyezhetett; szerkesztheti is a fotóit. A Picasával beállíthatja a képek megvilágítását, eltávolíthatja a vörösszemet, és automatikusan korrekciót végezhet a kontraszton és a színeken – és még sok más.

A Google úgy döntött, hogy 2016-ban leállítja a Picasát, és integrálja a rendszerezési és szerkesztőeszközeit a Google Fotókba. Tehát, ha ma szeretné elérni ezeket, keresse fel inkább a Google Fotókat. Alternatív megoldásként próbálja ki a Photoshop ingyenes alternatíváit.

Miért hiányzik nekünk? A Picasa nagyszerű bevezető volt a képszerkesztésbe, és számos olyan eszközt tartalmaz, mint a fizetős programok, például az Adobe Lightroom. Fizetős előfizetésre is szüksége van a Google Fotók számos szerkesztőeszközének eléréséhez, míg a Picasa esetében ez nem volt így.

8 Google Cardboard

Maurizio Pesce/Wikimedia Commons

Manapság nem kell túl messzire mennie ahhoz, hogy beszélgetést találjon a virtuális valóságról (VR), de tudta, hogy a Google közel hét éven át futtatta saját VR-projektjét? A Google Cardboard lehetővé tette, hogy okostelefonját kartonnézegetőbe helyezze, és anélkül nézze meg a VR-tartalmakat, hogy több ezer dollárt fizetne egy headsetért. Valójában a 2016-os Coachella fesztivál résztvevői megkapták a saját verziójukat, amikor ott voltak.

A Google több tízmillió headsetet szállított, többek között különböző oktatási intézményeknek. A projekt azonban 2021 márciusában véget ért.

Miért hiányoljuk: A Google Cardboard-ot csak arra tervezték, hogy növelje az érdeklődést a VR-technológia iránt, de ez egy érdekes módja annak, hogy megnézze, hogyan fog kinézni a VR a gyakorlatban. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy több fiatalt bevonjunk a VR mögötti technikai folyamatokba, és potenciálisan több újítót neveljünk.

Noha a Google több projektben is kudarcot vallott, vagy önként megölte őket, a vállalat kísérletező jellege miatt is olyan sikeres. Mivel a Google továbbra is magasan áll a technológiai téren, rengeteg izgalmas újításra számítunk a jövőben – még akkor is, ha nem mindenki fizeti meg a kifizetődőt.

  Hogyan készítsünk egyszerű számlát Excel segítségével